Fidesz: egy esztergomi ötször akkora segítséget kap, mint egy tatabányai
2013. márc. 7.

<p>„<a href="http://www.szeretgom.hu/content/72699-mszp-a-fidesz-jobban-szereti-tatabanyat-mint-esztergomot">A Fidesz jobban szereti Tatabányát mint Esztergomot</a>" címmel jelent meg az MSZP helyi vezetőinek sajtóközleménye. Az okfejtés szerint Tatabánya nagyobb segítséget kapott az államtól azzal, hogy adósságának 65 százalékát vállalta át az állam, mint az adósságának 50 százalékától megszabaduló Esztergom.  A tények a következők: Tatabányától az állam 5,4 milliárd forintot vállalt át, Esztergomtól több mint 11 milliárd forintot, vagyis városunktól kétszer akkora adósságot vett át az állam, mint Tatabányától.</p>

Esztergom népessége 30 ezer körüli, Tatabányáé több mint 70 ezer. Az esztergomiak egy főre eső adóssága közel 400 ezer  forinttal mérséklődött,  a tatabányai lakosság egy főre eső adóssága pedig hozzávetőlegesen 75 ezer forinttal lett kevesebb. Egy esztergomi polgártól  az állam tehát  ötször akkora adósságot vállalt át, mint amekkorát az egy tatabányai polgárra eső adósságcsökkentés jelentett. Egyebekben megjegyezzük, hogy a  Fidesz –KDNP vezette Tata városának adósságából ugyanakkora hányadot – 50 % -ot  -  vállalt át az állam, mint a Tétényi Éva polgármester által irányított  Esztergom esetében.

A fentiek nyomán csak egy kérdés adódik: ha az MSZP helyi vezetői keveslik az esztergomi önkormányzattól állam által átvállalt  adósság mértékét – kormányzásuk alatt miért nem akadályozták meg a közel 2000 magyarországi  önkormányzat  eladósodását?

 

a Fidesz Esztergomi Szervezete

(forrás)