„Legyetek szentek!” Előadássorozat a szentek életéről
Egyház
2013. márc. 5.

<p>A Hit Évéhez kapcsolódóan a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének esztergomi csoportja előadássorozatot indít a szentek életéről. Úgy gondoljuk, hogy ez gyakorlatias útmutatás lehet arra, hogy különböző élethelyzetekben miként lehet és kell ma is Krisztust követni.</p>

Általában az emberekben ugyanis az a képzet él, hogy a szentek különböznek tőlünk, mások, mint mi. Nem is gondolunk arra, hogy a szentek nem egyszer az átlagos hétköznapokban valósították meg Krisztus tanítását. Így lehet egy édesanya, egy házastárs, egy portás vagy bármilyen munkát végző ember, sőt akár egy gyermek is példaképünk, hiszen nem csak a papok, szerzetesek és vértanúk a szentek.
Az azonban, hogy az életszentség csak a szentek feladata, óriási tévedés, mert a szentté válás mindannyiunk feladata. XVI. Benedek pápa is rámutatott, hogy az életszentség a keresztény hétköznapi életútja: nincs fenntartva néhány kiválasztott számára, hanem nyitva áll mindenki előtt.
Thomas Mertontól, aki felnőtt korában tért meg, s lett később trappista szerzetes, még szerzetessége előtt, újságíróként egyik barátja megkérdezte: „Mit akarsz az életedben?” Thomas Merton pedig szíve szerint válaszolt rá: sikeres újságíró szeretnék lenni, vagy esetleg tanársegéd valamelyik egyetemen, és persze jó katolikus. Mire a barátja azt a meghökkentő felszólítást szegezte neki: „Neked szentnek kell lenned!”
Thomas Merton erre teljesen megzavarodott: „Dehát én nem lehetek szent!” A barátja nem hagyta magát: „Dehogynem, a szentséghez csak annyi kell, hogy az ember akarjon szent lenni.”
Sokan úgy gondolkozunk az életszentségről, mint az említett esetben Thomas Merton. Vallásos életünk kimerül abban a minimumban, hogy eljárunk a templomba és törekszünk arra, hogy ne kövessünk el halálos bűnt. Úgy gondoljuk a hit további megnyilvánulásai a szentek, esetleg a papok feladata.
Nem is gondolunk arra, hogy a Mennyország a Szentek Közössége. Vagyis mindenképpen szentekké kell lennünk, hogy beléphessünk ide.
Mivel tehát csak az akaratunkon múlik, hogy élünk-e az Istentől kapott kegyelmekkel, feltehetjük a kérdést: akarunk-e egyáltalán szentek lenni, amint azt Krisztus tőlünk elvárja: „Legyetek hát tökéletesek, amint mennyei Atyátok tökéletes” (Mt 5;48) és az ő nyomán Péter apostol buzdít bennünket: „mert meg van írva: Szentek legyetek amint én szent vagyok” (1Pét1;16).

A rendezvényt az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja

(forrás)