Határon átnyúló vállalkozási-logisztikai övezet kialakulóban

Határon átnyúló vállalkozási-logisztikai övezet kialakulóban

2013.03.04. 17:46

Tájékoztató az Ister-Granum vállalkozási-logisztikai övezet ITB műhelyének Esztergom, 2013. március 5-én 9 órakor tartandó üléséről.

Kép: istergranum.hu

A 2014 és 2020 közötti költségvetési ciklus kohéziós politikáját szabályozó rendeletek több új fejlesztési eszközt is megneveznek, amilyen a közös akcióterv, a közösség alapú helyi fejlesztés, a szegénységi térképezés és az integrált területi beruházás, az ITB. Az ITB alkalmas arra, hogy egy adott térség szereplőinek fejlesztési elképzeléseit összevontan, szinergikus együtthatásban valósítsa meg. Az Ister-Granum EGTC 2008-ban alakult azzal a céllal, hogy az Esztergom és Párkány központú térség integrált fejlesztését koordinálja. Az Európai Unió által 2006-ban megalkotott új jogi forma, az európai területi társulás (angol rövidítése szerint: EGTC) a határ mindkét oldalán önálló jogi személyiséggel rendelkező szervezet, ezért a határ menti fejlesztések legadekvátabb eszköze, működését mind a szlovák, mind a magyar hatóságok jóváhagyták, méghozzá az Unióban másodikként, egy francia-belga EGTC-t követően.

A legjelentősebb kezdeményezésünk egy határon átnyúló vállalkozási-logisztikai övezet kialakítása, amely a régió foglalkoztatási viszonyainak látványos javulását hozhatja, amennyiben megvalósul. Ezt a célt azonban az EGTC önmagában képtelen volna elérni, szükséges, hogy a potenciális fejlesztésben érintett minden szereplőt megszólítsunk, ezért hívtuk most egybe az önkormányzati, vállalkozói és civil szektor szereplőit.

 

Felkért hozzászólók:

  • Tétényi Éva az Ister-Granum EGTC társelnöke, Esztergom Város Polgármestere,
  • Ján Oravec Štúrovo-Párkány polgármestere, az Ister-Granum EGTC társelnöke, a brüsszeli Régiók Bizottsága szlovák delegációjának tagja,
  • Ocskay Gyula a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálatának főtitkára,
  • Nagy Péter az Ister-Granum EGTC részéről koordinálja a munkát.

 

Esztergom, 2013. március 4.

Még nincsenek kommentek :(
Felhasználási feltételek és adatvédelmi nyilatkozat | Moderálási alapelvek | Médiaajánlat | Impresszum