Az eladósodott települések harmadát 70 százalékban érinti a konszolidáció
Gazdaság
2013. márc. 1.

<p><span id="ctl05_lbLead">Az adósságkonszolidációban érintett ötezer fő feletti önkormányzatok harmadánál a legmagasabb, 70 százalékos átvállalási mértéket határozta meg a kormány, a legkisebb, vagyis 40 százalékos mérték pedig az érintettek mintegy hatodára vonatkozik.</span></p>

 A Belügyminisztérium pénteki összesítése szerint 278 - ötezer fős lakosság feletti - település közül 48-tól az adósság 40 százalékát, s 92 településtől a 70 százalékát veszi át az állam. A konszolidációra tervezett 610,3 milliárd forint több mint kétezer szerződést vált ki. Ezek közül a legtöbb, 1527 szerződés forint alapú.
    Svájci frank alapú adósságból 370 szerződésnyit vállal át az állam, ennek összege 1,8 milliárd frank, vagyis több mint 420 milliárd forint. Euró alapú szerződésből 949 millió eurót, mintegy 276 milliárd forintot érint a konszolidáció, ezeket 118 szerződés tartalmazza.
    A tárca az ötezer fő alatti, 1710 település adósságáról - amelyeket tavaly év végén teljes egészében átvállalt - is készített szerződésre bontott kimutatást, így ezen önkormányzatoktól 50 milliárd forint, 94 millió svájci frank és 2,9 millió euró adósságot vett át.
    Az állam a teljes adósságállományának 70 százalékát átveszi egyebek mellett Soprontól, Székesfehérvártól, Pécstől, Hódmezővásárhelytől, Veszprémtől, Miskolctól, Ceglédtől, Gárdonytól, Törökszentmiklóstól, Mezőtúrtól. Az adósság 65 százalékát átveszik mások mellett Debrecentől, Nyíregyházától, Szombathelytől, Szolnoktól, Tapolcától, Tatabányától és Bicskétől. Hatvan százalékban érinti az adósságkonszolidáció a többi között Egert, Szekszárdot, Mezőkövesdet, Pápát, Nagykanizsát, Pusztaszabolcsot és Mosonmagyaróvárt.
    Az adósság felének terhe alól mentesül például Gyöngyös, Hatvan, Esztergom, Velence és Csákvár; 40 százalékot pedig Győrtől, Füzesabonytól, Lőrincitől és Ercsitől vesz át az állam.
    Budapesttel, ahol 60 százaléknyi adósságot vesz át az állam, a tervek szerint március 8-án állapodik meg a kabinet egy nagyobb együttműködési csomagról. Míg a többi budapesti kerület adósságának 40 százalékát vállalja át az állam, Csepel esetében ez az arány 70 százalék.

MTI

(forrás)