Erdő Péter bíboros, prímás Rómába utazott
Egyház
2013. febr. 27.

<p><span id="ctl05_lbLead"> Erdő Péter bíboros, prímás Rómába utazott, hogy XVI. Benedek pápai szolgálatának utolsó előtti napján, szerda délelőtt részt vegyen a visszavonuló katolikus egyházfő nyilvános audienciáján - közölte Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense az MTI-vel.</span></p>

 Csütörtökön Magyarország számos településén tartanak hálaadó szentmisét XVI. Benedek mintegy nyolcéves pápai szolgálatáért, a hívők együtt imádkoznak majd a katolikus egyházért, a pápaválasztásra készülő bíborosokért és Róma majdani új püspökéért is.
    XVI. Benedek pápa csütörtök délelőtt a VIII. Kelemen pápáról elnevezett Sala Clementina teremben köszön majd el a búcsúztatására Rómába érkező bíborosoktól. Délután Castelgandolfóban, a palota belső udvarára nyíló ablakból köszönti majd a város lakosait. Este nyolc órakor pedig lemond.
    A katolikus egyházfő február 11-én jelentette be, hogy 28-án lemond pápai tisztségéről. XVI. Benedek, aki áprilisban tölti be 86. életévét, azt mondta, Isten előtt többször is lelkiismereti önvizsgálatot tartott, és megbizonyosodott arról, hogy előrehaladott kora miatt már nincs elég ereje megfelelő módon gyakorolni a pápai hivatást.
    Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a pápai bejelentés után körlevéllel fordult a főegyházmegye híveihez és papjaihoz, hálát adva mindazokért a kegyelmekért, amelyekben XVI. Benedek pápa apostoli szolgálata által az egyházat és az emberiséget részesítette. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke múlt vasárnap hálaadó szentmisét mutatott be a budapesti Szent István-bazilikában, ahol megjelent Áder János köztársasági elnök és felesége is.
    Csütörtök este - az eddigi információk szerint - Ternyák Csaba érsek az egri bazilikában, Bábel Balázs érsek a kalocsai Szent József-templomban, Spányi Antal püspök a székesfehérvári székesegyházban mutat be hálaadó szentmisét. A pécsi székesegyházban szentmise és 22 óráig tartó virrasztás keretében fejezik ki hálájukat a hívők a leköszönő XVI. Benedek pápai szolgálatáért. Hálaadást tartanak egyéb helyszínek mellett a veszprémi Szent Mihály-bazilikában és a szombathelyi székesegyházban is.
    A szentszéki szóvivő hétfőn azt közölte: XVI. Benedek motu proprio apostoli rendelkezést bocsátott ki a konklávé szabályairól, ebben a bíborosi testületre bízta a pápaválasztás időpontjáról szóló döntést.
    "Jelenleg senki sem tudja megmondani, mikor kezdődik a konklávé, de akár már március elején megkezdődhetne" - fogalmazott Federico Lombardi.
    Erdő Péter Magyarország egyetlen, pápaválasztói joggal rendelkező bíborosa. Paskai László bíboros, nyugalmazott esztergom-budapesti érsek 2007-ben betöltötte 80. életévét, ezzel elveszítette pápaválasztó jogát, vagyis konklávén már nem vehet részt.

MTI

(forrás)