Megszűnt az átjárás a Takarékpénztár épületében
Közélet
2013. febr. 27.

<p>Egy decemberi határozat értelmében mostantól állandó jelleggel zárva tartják a Hild József által tervezett Széchenyi tér 21 sz. alatti épület kapuit.</p>

Decemberben az alábbiak alapján döntött így a képviselő-testület:

 

"Az Esztergom, Széchenyi tér 21. szám alatti társasház az Önkormányzat többségi tulajdonában lévő műemlék épület. Az épület önkormányzati tulajdonú részei már évek óta üresen állnak, tekintettel arra, hogy az ott lakók kiköltöztetését követően kezdődhetett volna meg az épület teljes renoválása. Az átjáró házként funkcionáló műemlék épület mindkét, azaz a Kossuth Lajos utcai és a Széchenyi téri kapualját, illetve a lezárt lépcsőfeljárókat az áthaladók szemétlerakóként használják. Mivel az épület szinte teljes egészében lakatlan, főleg az esti óráktól a hajnali órákig használaton kívüli, mikor a Kossuth Lajos utcai üzletek is zárva vannak, a belső udvari lakás a hajléktalanok éjszakai melegedőhelyeként funkcionál. Az előbb említetteken túl problémát jelent még a gépkocsik parkolása az udvarban. A személyautókon kívül kisteherautók is folyamatosan megtalálhatóak az épület belső udvarában.

A társasház közös képviseletét az Önkormányzat megbízásából az Esztergomi Ingatlankezelő Kft. látja el. A Kft. évek óta nem tudja megoldani az átjáró ház problémáit tekintettel arra, hogy nincs állandó ott lakó vagy az épületben üzemelő un. portaszolgálat, aki ellátná a ház őrzését, takarítását, valamint a kapuk éjszakára történő zárását. Bármely lakás bérbeadása abból az okból sem kivitelezhető, hogy a közművek teljes átalakítása megkezdése céljából nem megoldható a lakásokban történő vízvételi lehetőség, valamint a fűtési lehetőség sem biztosított. A Kft. pár évvel ezelőtt ideiglenes megoldásként mind a két kapu egyik szárnyát lezárta, tehát az gyalogos átjárás biztosítva volt, és csak a magántulajdonban lévő üzletek tulajdonosai kaptak kulcsot a lezárt kapuszárny kinyitásához. Az ő feladatuk lett volna az üzlet bezárását követően a kapuk zárása, ám ez nem sokáig működött, sőt illetéktelenek is rendelkeztek egy idő után a kapu kinyitásához szükséges kulccsal. A Kft. eleget téve az Önkormányzat kérésének, november végén kitakaríttatta a lépcsőházat, a kapualjat, valamint az udvart annak reményében, hogy legalább az adventi időszakban, mikor is megnő a tér és a főút közti gyalogos forgalom, odafigyelnek a szemetelő emberek a rendre.

A fentiekre tekintettel megállapítható, hogy ez a helyzet tarthatatlan, így szükséges a Képviselő-testület döntése arra vonatkozóan, hogy a továbbiakban is a kapuk nyitva tartása mellett átjáró házként funkcionáljon, vagy a kapuk állandó zárva tartásával szűnjön meg a Széchenyi tér 21. szám alatti ingatlanon történő átjárás."

 

A fenti két lehetőség közül vita és hozzászólás nélkül, 8 igen és 3 tartózkodás mellett azt a határozati javaslatot szavazta meg a képviselő-testület, hogy a kapukat zárják be, így az átjáróház méltatlan lett a nevére.

 

(forrás)