A Nemzeti Múzeum részeként folytatja a Balassa Múzeum
Kultúra
2013. jan. 15.

<p>A tegnapi Magyar Közlönyben jelent meg a Balassa Bálint Múzeum megszüntető okirata -a 119 éves intézmény ugyanis a Nemzeti Múzeumba olvadt ez év január 1-jén.</p>

A Balassa Múzeum többször is fenntartót váltott az elmúlt években. 2006-ban került a városhoz, majd tavaly több esztergomi intézménnyel egyetemben állami kézbe. 2013-tól már a Magyar Nemzeti Múzeum része. A változás érinti a múzeum telephelyeit is: a Babits Mihály Emlékházat, a dömösi prépostság Árpád-kori altemplomát, a pilisszentléleki Szlovák Tájházat.

Nyári lakból a Nemzeti Múzeum része

 

Az indokolás szerint az intézmény által ellátott közfeladat -"területi múzeumként a kulturális javak meghatározott anyagának folyamatos gyűjtése, nyilvántartása, megőrzése és restaurálása, tudományos feldolgozása és publikálása, valamint kiállításokon és más módon történő bemutatása"- a Magyar Nemzeti Múzeum keretében hatékonyabban teljesíthető. A személyi állomány munkáltatói jogutódlással kerül továbbfoglalkoztatásra. A múzeum illetékességi területe továbbra is változatlan, az egykori vármegye területe a Várhegy kivételével.

Prépostsági romok


A szomszédos Vármúzeum már évtizedek óta a Nemzeti Múzeum része. Annak tulajdon- vagy fenntartói jogát 2008-ban próbálta megszerezni a város, ám a törvény értelmében az esztergomi vár "az állam kizárólagos tulajdonában tartandó műemlékek és műemlékegyüttesek jegylékében szerepel", ezért nem adható át.

(forrás)