EUs-Japán szabadkereskedelmi egyezménnyel segítene a Suzukin az EP-képviselő
Gazdaság
2012. okt. 25.

<p>Az Európai Parlament (EP) csütörtöki strasbourgi ülésén határozatban sürgette az Európai Unió és Japán közötti szabadkereskedelmi tárgyalások megindítását.</p>

Glattfelder Béla fideszes EP-képviselő ezzel kapcsolatban közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta: az Európai Uniónak és benne Magyarországnak érdeke, hogy Japánnal - a világ egyik legnagyobb gazdaságával és az EU harmadik legfontosabb kereskedelmi partnerével - szabadkereskedelmi egyezményt kössön. Ez mindkét fél számára számtalan előnnyel járna, Európa növelni tudná exportját, és ezzel új munkahelyek jönnének létre - állapította meg.
Glattfelder szerint Magyarország különösen érdekelt a szabadkereskedelmi tárgyalások megkezdésében, mivel az jelentősen megkönnyíthetné a távol-keleti országba irányuló magyar mezőgazdasági exportot.
A megállapodás következtében - hívta fel a figyelmet a magyar EP-képviselő - a japán autóipar újabb beruházásokat hajthatna végre Európában és Magyarországon, és így új munkahelyeket teremtene. Az esztergomi Suzuki gyár alacsonyabb vámmal, illetve vámmentesen juthatna hozzá a Japánban gyártott autóipari alkatrészekhez, és ezáltal növelni tudná a versenyképességét más autógyártókkal szemben.

MTI

(forrás)