Ahol minden témába vág !

Ahol minden témába vág !

2012.10.17. 20:27

Tisztelt Fórumozók ezennel megnyitottam a nem témába vágó fórumot. Ha valaki úgy érzi, hogy nem témába vágó amit mondani akar akkor azt tegye meg a témábavágóba. Garantálom, hogy itt minden témábavágó lesz.

Aki itt mond egy nem témába vágót az vendégem egy sörre azonnal. Várom tisztelettel a témábavágó hozzászólásokat."

 

A címen némileg változtattam, de a szöveg eredeti!

2020.01.21. 13:17

Ne feledkezzük meg a ZIL teherautókról, ezeket mindenütt látni lehetett, a KRAZ teherautókról, ezeket viszont általában a hadseregben no és a BELAZ szörnyetegről, a maga hat méter magasságával (felszíni ejtésekben használták, használják elsősorban) 

2020.01.21. 13:12

A későbbi termelőszövetkezeteknek több fajta elődje volt. Volt a TSZCS, amint írtad, meg még pár forma. A végén már csak egy lett, a TSZ. Társadalombiztosításuk csak 1956 után lett, talán a hatvanas években? A nyugdíjról viszont nem tudok. Szerintem az se volt eredetileg, hiszen a bevitt vagyon biztosította volna a dolgot, ha ugyan...

2020.01.21. 0:33

Hát igen, a lovaskocsi... 
Mi az a két LE (lóerő) a Kamasz Kamaz kb. 200 LE-jéhez képest? ;o)
Képtalálat a következőre: „kamaz tehetrautó”
https://www.youtube.com/watch?v=GbE1dTcBqUI
KAMAZ - Az elpusztíthatatlan orosz málhás

"1988 és 2012 között készült 55111-es modellmegjelöléssel a Kamaz, ami külsőre egy darabig kísértetiesen hasonlított az előd 5511-esre. Eleinte 220, később 240 lóerős csúcsteljesítményre volt képes a V8-as dízelmotor. A 10850 köbcentis motor 667 Nm-es forgatónyomatékot képes leadni, gyári fogyasztása 29 és 39 liter között változik, attól függően, hogy 60, vagy 80 km/órás sebesség mellett használják. 175 literes üzemanyagtankjával nem túl nagy a hatótávja, de nem is jellemző, hogy hosszú utakon használnák a Kamazt."

2020.01.21. 0:23

Hát a fene se tuggya... Azt télleg nemtom, hoy a TSZ tagoknak járt-e betegbiztosítás, de ha jó emlékszem, az SZTK elődje az OTI volt, hgy ez hányban volt, azt sem tudom, és milyen kedvezményekkel járt??? Ezt nem tudom, kicsi voltam még.
Azt viszont biztosan tudom, hogy a TSZ tagoknak is járt már nyugdíj, ez volt a becsalogató a parasztságnak a TSZCS-be, mert kezdetben Termelő Szövetkezeti Csoport volt a neve ennek a gazdasági fajtának, a másik pedig az Állami Gazdaság. Ilyenből volt az országban néhány igen mintagazdaság, mint pl. a Bábolnai, a későbbi Burgert Róbert vezette gazdaság, akit megválasztották egyszer AZ ÉV EMBERÉNEK is.
A TSZ-ek közül a Nádudvari Vörös Csillag-ra és a Tiszaföldvári Lenin Tsz-re emlékszem, mint jól menő szövetkezetre. De voltak igen rosszul menők is: Ahol volt sok szegény, földnélküli gazda a tagság között. Munkaegység szerint fizették őket.
Azoknak ment jól, amelyekben nem széledtek szét az emberek, mint magángazdák nadrágszíj parcellákon gazdálkodva, hanem egyben maradtak az uradalmaktól elvett földek, és volt nekik pl. már önitatós állattenyésztésük is.
Továbbá hamarosan voltak nekik melléküzemágaik is, ahol maguk dolgozták fel a termékeiket, s ők is árúsították ki.

Macskakő:
Elolvastam a szinte elnyűhetetlen macskakőről az ismereteket, és két dolog jutott eszembe:

Az egyik (természetesen!) zenei témájú. Ahogy a kitermelt köveket megláttam, eszembe jutott egy híres, közismert zenemű:
https://www.youtube.com/watch?v=GVhmZUdETDo
Mendelssohn's Overture Fingal's Cave - Staffa Inner Hebrides (Hebridák nyitány)

A másik egy újabb link, egy magyar filmről, a címe: A sípoló macskakő
https://hu.wikipedia.org/wiki/A_s%C3%ADpol%C3%B3_macskak%C5%91
A film a rendezőjének, az akkor mindössze 24 éves Gazdag Gyulának az első filmje volt, és rendszerkritikus hangvétele miatt az elkészülte után betiltották, de 1972-ben mégis bemutatták. A premiert követően Gazdag elsőfilmesként elnyerte a Kritikusok díját.
Meg fogom majd nézni, mert bár a címe ismerős de mintha nem láttam volna. Remélem, megtalálom a neten valahol...

2020.01.20. 10:45

Hát itt se volt sok autó... Buszok, esetleg egy pár TEFU tehergépkocsi aztán jó napot... Lovas kocsi fuvarozott az egész községben (akkor még nem volt város). Egészen a nyolcvanas évekig! Mert amikor bevezettük a gázt, az előtte való évben még lovaskocsi hozta a fát a TÜZÉP telepről. Bezony... Sőt, most, hogy visszaemlékszem, még 1985-ben is lovaskocsi hozta az építőanyagot, mikor a toldalékot (garázs és barkács szoba, bár kocsink nem volt, de hát az optimizmus ugyebár... ) építettük. 

2020.01.20. 10:41

Nem takarékosságra, hanem kuporgatásra... Nagyapámék meg már csak azért is élére raktak minden garast, mert akkoriban a parasztembernek, még ha TSZ tag is lett, nem járt betegbiztosítás (se), meg táppénz se. Mondjuk húsbolt se volt a faluban, csak egy vegyesbolt (hmm... nem igaz, kettő), ahol volt kenyér, meg pár holmi, mondjuk cipőpaszta, gyertya, petróleum, és egyebek. Liszt nem volt, ha jól emlékszem, de nem biztos, az jutott a szövetkezetből.. mint természetbeni juttatás. A téesz előtt meg azért kuporgattak, mert "a földet nem adják ingyen" és "uraskodásból nem lehet földet venni". Már az is nagy szó volt, hogy édesapámat tanulni engedték...

Macskakő ügyben: bizony szegény lovak, hajaj, de csúszott a patkójuk rajta, kínszenvedés volt nézni őket, amikor valami nehéz terhet vittek dombnak fel... Hát még esőben. No és kerékpárral mekkorát lehetett taknyolni, főleg eső után... A szó eredete meg itt van e

jadzia

2020.01.19. 19:00

a Rákosi érához nem tudom hozzászólni , de a KÁdár rendsze első éveiben sem volt még bőség.Bizony sokan  a leggyengébb égőket használták, a fővárosi utcákon is járt a lovaskocsi, a jeget autó hozta és jégtömböket hoztak fel a lakásokba a hűtőszekrényekbe és nem a fridzsiderbe! És sok sok utcán bizony macskakő volt,/ igaz ahol élek jelenleg is van !// autók alig voltak . Mikor egyetemre jártunk is a 70 es évek vége felé, akkor sem volt olyan forgalom mint manapság.. a napi tanulás után el tudunk mennie egy órás sétára szellőzni körút Rákóczi út Múzeum körút nagy séták és levegőt is lehetett venni Ma már ezt nem vállalnám be mert a sok kipufogó gáz belélegzése minden csak nem egészséges

 Nemzeti Múzeum előtt, még gyér a forgalom a századfordulón.

 

í Lánchíd torkolatánál.Fotó: Fortepan

Váci utca FORTEPAN

2020.01.18. 22:57

Ez is igaz, hogy az emberek a takarékossághoz voltak szokva.
Ami az úthálózatot illeti, bizony, az nem volt valami kiváló minőségű, hisz bizonyára Neked is ismerős az ún"makadám kövesút", ami ugye kőből volt, amit homokkal és kaviccsak döngöltek szilárdra. Ez nagyon megfelelt a lovaskocsik számára. Azonban az autóforgalomnak már kevésbé! Az aszfalt, illetve beton csak jóval később, és az is csak nagyobb városokban (megyei székhelyek) dukált, meg ahol még megvoltak az elnyűhetetlen gránit macskaköves úttestek. Bár én nem szerettem, mert az ónos esőben bizony kegyetlenül csúszott, sokszor elseggeltünk rajta a bőrtalpú fűzős cipőnkben, mert műanyag, csúszásmentes talpú csizma csak jóval később jött divatba.
És hát a macskaköves út is rázott, mert nem volt egyenletes, mint az aszfalt:
Kapcsolódó kép

A MACSKAKŐ KINCSET ÉR, HA CSÚSZIK IS!

Sokan nem is tudják micsoda érték a macskakő. Valamikor Miskolcon csaknem minden főutca ezzel volt kirakva. Strapabíró elnyűhetetlen, jobb , mutatósabb és hangulatosabb mint az aszfalt. Csak nedves állapotában csúszós. Igazából a lovak patái se kedvelték, viszont a szépen hangzóan csattogtak ezen. Az autók futóműveit is igénybe vették a faragott macskakövek. A lerakásuk, felszedésük igazi mestermunkát követelt. Jól jártak akik ezt bontott követ nagy mennyiségben begyűjtötték és most értékesítik azokban a városokban ahol igyekeznek az eredeti műemléki állapotokat vissza varázsolni.

A fenti kép Bükkábrányban készült, egy rövid szakaszon még eredeti állapotában megmaradt a régi hármas út. Jómagam régi motorosként még sokat csúszkáltam ezen a szakaszon is. Emlékeimben még él, hogy hasonló volt a burkolat a Mályi téglagyár előtt, ott ahol valamikor a gyári sorházak is voltak.
/Forrás: szantograf.hu/

Képtalálat a következőre: „lovaskocsis hintó a macskaköves úton”
Lovaskocsis hintó

Apropó!
Tudja valaki, miért hívják macskakőnek ezeket a gránit kockaköveket?

2020.01.17. 13:26

Hát pedig nagyapám sokáig ragaszkodott az egy szál 25-ös égőhöz. Takarékosságból. Mert hiáb számított módos gazdának (akkor már nem járta a kulák szó), bizony nagyon keserű lenne a mai utódok szája íze, ha úgy kéne élniük, ahogy ők éltek. (Persze ebből adódik, hogy bennem egy csipet paraszti romantika nincs, de nem ám..). 

Amúgy nem azért volt kevés autó, mert nem bírták volna az utak. Hanem azért, mert nem volt nagy autó gyár, no pláne gyártott autó se volt sok. No meg hát kinek lett volna pénze akkor autóra. Jó, voltak akiknek volt, színészek, és egyéb életművészek, de a többieknek bizony... Még motorkerékpár se nagyon.

2020.01.16. 16:55

Na ne csináld már!
Egyáltalán nem volt vicces az a Rákosi-korszak!
Persze hogy később is (56 után) volt gyakran áramszünet, azzal magyarázták, hogy kell a gyáraknak a termeléshez...
A 100-as égő nem is tudom, mikor jelent meg, de biztos ugyanaz volt vele a helyzet, mint az autókkal. Azért nem volt belőlük sok, mert az úthálózat nem bírta volna. A sok nagytejesítményű villanyégőt, háztartási gépeket meg a kevés és kisteljesítményű erőművek az üzemanyaghiány (szén) miatt nem győzte volna.
Bizony szénért és fáért is sorba álltunk a tüzépnél, mint minden másért a boltokban (kenyér, liszt, cukor), hiába volt apánk járási főrevizor, nem volt kivételezés, de nem ám! Ő maga se engedte volna meg, hogy a családja előnyöket élvezzen, úgy ám!...
Bezzeg MOST! Magyarország JOBBAN teljesít! :P:P:P
És hát az egyenlőségen belül VANNAK EGYENLŐBBEK (Orwell: Állatfarm, valamint lásd még tőle: 1984).
Képtalálat a következőre: „állatfarm”
Minden állat egyenlő, de vannak egyenlőbbek!

/Na nem nálunk, hanem az ÁLLATOKNÁL!!! :P/

2020.01.16. 10:52

Rákosi korszak? Hahaha... Mi hatvanban költöztünk a házunkba (a család életében először saját ház!), de bizony vagy két évig ott se volt villany... Nagyapámékról nem is szólva, ők is valamikor a hatvanas évek közepén vezették be a villanyt, huszonötös égő mindenütt, azaz a két szobában és a konyhában. No meg az istálóban... De lehet, ott nagyobb volt :0)

2020.01.15. 17:44

Se számla, se doboz!:(((
Szokás szerint össze-vissza kavarodtak már a nagy kartondobozban a kis égős dobozok, beledugva a régi (hagyományos) izzók, szóval kupi van (ott is...). Pedig felhívták a figyelmet a szakboltban, bele van írva belül a dobozban, mikor vettük. Hát igen, de ugyi aki rendetlen, az ráfizet!:(((
Egyébként azért lettek lecserélve, mert a párom is azt mondta, meg lehet itt vakulni!
Na igen! Élt volna már ő is a petróleumlámpa idejében, mint én az 50-es években, és váltva jártunk isibe, rádásul 3+3 nap délelőtt és délután. Szerda este sötétben jöttünk haza, és másnapra tanulni kellett, mert csütörtökön meg reggel mentünk, még akkor is sötét volt télen!
Egyest is kaptam olvasásból, mert nem tudtam megtanulni az olvasni feladott leckét!:(((
A tanító nénit nem érdekelte, hogy még este se volt villany a Rákosi korszakban a háború után faluhelyen!:'(
Képtalálat a következőre: „petróleum lámpa” 

2020.01.15. 11:24

Akkor az elméletileg még bőven garanciális, be lehet cserélni (ha ugyan megvan a számla, meg a doboz, ami nem szokott meglenni). Van amúgy olyan, ami úgy világít, mint a hagyomásnyos izzó. Itt van e a link: https://lumenet.hu/edison-filament-led-izzo És természetesen van a színképben más és más. Momentán a lányomnak mindegy, neki túl sok a fény (100-as égőnek megfelelő), úgyhogy kisebb teljesítményűt kellett vennem, mint amit akartam volna.

2020.01.14. 15:00

Csak semmi elmaradottság!
Ő hajógépészmérnök, és - velem ellentétben -  ért a gépekhez, meg az elektromossághoz!
Így online vásárolt, és éppen ma jöttek meg a LED-es égők: EL'MARK a márkájuk, és különféle méretben (normál és gyertyafoglalatosok) 8W teljesítményűek.
Én csak azt nem szeretem bennük, hogy a körték alsó fele átlátszatlan, így a falikaros tartókban éppen a könyvet nem világítja jól meg, pedig én ágyban szeretek olvasni, és a lakásban az összes világító test a plafon felé bocsátja ki a fényt! a 60-as években ilyen volt a csillárok alakja. Felfelé világítottak bennük az égők. De nincs MÁR új csillárok beruházására pénzem!:(((

A lányodnak igaza van, valóban erős a fényük, de állítólag lehet meleg fényűt is kapni. Viszont észre lehet venni a villanyórán, hogy kevesebbet fogyasztanak, és ez jó. Mivel nálam minden energia villany, minden hónapban olvasom az órát, egyáltalán nem mindegy, mennyi áram fogy, talán megérem még, hogy behozzák az árukat. A hosszú élettartam meg vagy igaz, vagy nem, épp most égett ki egy az új fajtákból, fél évet bírt ki kb... Igaz, más márka volt, nem ilyen, mint amit most vettünk.


2020.01.14. 11:26

Búúúú.... A technikai elmaradottság.... Miért vásárol energiatakarékos izzót (azaz fénycsövet?) Kérem szépen LED izzót tessék venni, mert egyrészt már annyibe kerül, mint az energia takarékos, másrészt még kevesebb energiát fogyaszt, harmadrészt pont olyanok, mint a többi izzó, nincs bennük mindenféle csürcsavar a küsőt illetően, negyedrészt hoszabb az élettartamuk. No és persze a csúcs, oline is rendelhetők. (nálunk, meg édesanyámnál fokozatosan cseréljük le az összes égőt erre, bár a lányom szerint túl erős(!) fénye van. No ja, ki tud egy nőnek eleget tenni?

2020.01.14. 0:30

Köszi az információt!)
Megkérem a párom, ő szokott online vásárolni az okos telefonján, én eddig csak a bookline-on keresztül vásároltam könyveket, és kp. fizettem, mikor kihozták ingyen, mert tízezer felett vásároltam. Az Edison-Tesla könyvet is így vettem a többivel együtt.
A párom vett már sok minden félét, holnap is hoznak pl. egy rahedli takarékos izzót. Nem olcsók, de remélhetőleg sokáig tartanak, jól világítanak, és láthatóan kevesebbet fogyasztanak. Egy baj van velük: a régi típusú fürdőszobai búrák nyakán nem mindenfajta körte megy keresztül, vagy a hossza nem stimmel!(((
Sajnos nálunk itt a szaküzletben kevés a választék!:(((

2020.01.09. 20:00

Hát pedig a világ olyan, hogy "pontosan" nem lehet mérni. Valamilyen pontosan igen, de mindig van egy hiba benne. Hogy ez mekkora, az a lényeg. 

Hát ilyen rugós mérleg nem hiszem, hogy van már, bár nem lehetetlen. Na, találtam egyet https://www.arukereso.hu/szemelymerleg-c3190/adler/ad-8151-p389226485/ Persze online bolt. 

2020.01.07. 22:01

A mértékegységek egységesítése nagyon fontos dolog lehetett, legyen az súly, vagy hosszmérték, nem tudok elképzelni lényegesebb dolgot, különösen, mióta a mikro világot is kezdjük egyre jobban megismerni.
Az ún. "kerekítések" sincsenek ínyemre, ez (is) egyik oka lehet a KÁOSZ-nak!
Pl. a PÍ sem pontos, bármennyi tizedes jegyet is tudnak már kiszámolni: 

A PI értéke

A mindennapi életben a {\displaystyle \pi }\pi  értékére 3,14 használatos, de a tudományban sokkal nagyobb pontossággal használják ezt a számot.

A {\displaystyle \pi }\pi  ötven tizedesjegyig:

3,1415926535 8979323846 2643383279 5028841971 6939937510 …

Mivel a {\displaystyle \pi }\pi  irracionális szám (bizonyítás), tizedestört alakja végtelen és nem ismétlődik periodikusan. Néhány tizedesjegynyi pontosság többnyire elegendő a mérnöki és tudományos munkákhoz, de modern számítástechnikai módszerekkel már 8 billiárd (8 × 1015) jegyét is kiszámították,[1] mégsem fedeztek fel a számjegyek közt semmilyen mintázatot.

Szóval én NEM bízok egyetlen "irracionális" számban sem. CSAK azokban, amelyek pontosak. Ha valamely számról felmerül a legnüansznyibb pontatlanság, az máris bizonytalanságot kelt bennem.
A barátság alapja is a PONTOS elszámolás! - tartja a népi mondás, és bizonyára nem véletlenül. 
"Aki nem törekszi a pontosságra, az más aljasságra is képes!":(((

Valószínűleg az ilyesmik miatt van szükség az "entrópia" (rendezetlenségi fok) fogalmára is.

Macska bajsza:
Igen, valóban nagyon fontos érzékszervük, de nemcsak a bajúszuk, hanem a szemöldökükből kinyúló szőrszálaik is.
Szélesség, magasság jelzés - az életük múlhat rajta!

"Okos mérleg"!
KELL A FENÉNEK! 

Megfelelne nekem egy ilyen egyszerű is, amilyen ez volt, csak legyen már jó, és ne kelljen noszogtatni: Múúúúúkogggyé má'! Az ördög tegyen akárhová!:(((

Képtalálat a következőre: „egyszerű személymérleg”
Talán ez hasonlít hozzá... Vajon kapható még ilyen típus?


 

2020.01.07. 12:55

Becsapva azért nem, de szó se róla, igencsak megkeveredhetett, ha egy országnyival arrébb ment. De csak ugye emlékezzzünk az iccére, ami Nagyiccén nagyobb volt (hála Mátyás királynak). Hát az nem egy országnyi. Márpedig azért valljuk be, a tisztességes mérőeszköz a jó kereskedés alapja.

A nagy francia forradalom egyik hatalmas érdeme, hogy rendet vágott ebben a dzsungelben, bevezetve a méterrendszert. 

Amúgy igen, a boltokban és egyéb helyeken (hivatalosan: ahol elszámolás alapjául szolgál a mérés) államilag hitelesített mérőeszközöket kellett használni. Nem csak a mázsának, de a hozzá való súlyoknak is hitelesnek kellett lennie. Amúgy a hentes rokon nem mondott igazat, a patikamérleg miligramm pontosággal mér, míg az ővé legfeljebb egy dekányival. No de egy kétmázsás malacnál egy deka ide, vagy oda, nem számít.

Bizony, a macska bajsza nem csak dísz, sőt elsősorban nem az. Tüneményes érzékelő rendszer. 

Az "okos" mérlegnek meg az a baja, hogy ezer egy dolgot kell betáplálni, hogy kiokoskodja a végeredményt, ami még így is csak hozzávetőleges lesz, mert ugye ahány ember annyi típus. 

2020.01.07. 0:08

Üdv az Új Évben, Dmolnár Barátom!:)))

Szóval az tutter, hogy régen a világban mértékegységileg (és nemcsa úgy!) mindenki mindig BECSAPVA érezhette magát! :DDD

Erről eszembe jut egy sztory a rádióból (olyan 30-40 éve történt?):
Egy duci asszonyság bement a vasboltba személymérleget venni, és mikor nézegette a mérlegeket, ahány volt a boltban, annyiféle súlyt mutatott, mikor rájuk állt...
Végül megadta magát, és megkérdezte az eladót:

- Mondja, melyiket ajánlja megvételre? Amelyik a legkevesebbet mutatja, vagy amelyik a legtöbbet?! ;o)

Apósom, aki hentes és mészáros szakmával rendelkezett, volt neki egy "hitelesített állatmázsája", azon mérte a disznókat. 
És minket is, mondván, ennél pontosabb mérleg még tán a patikában sincs! :DDD

Azóta se mértek meg olyan pontosan!
Már venni kéne egy új személymérleget, mert ez már nagyon tré, akadozik, meg minden baja van!:(((
Lehet már kapni sokfélét, csicsásabbnál csicsásabbat, még "okos mérleget" is! :DDD

Képtalálat a következőre: „személymérleg”
Én a macskáimat úgy mértem meg, hogy megmértem magamat, majd a macskát a karomba fogva kettőnket együtt, és kivontam az összegből az én súlyomat.
Az biztos, hogy mikor vemhes volt, szélesebb volt a bajúsza, mint egyébként. Naná, hogy azért, nehogy hasasan beszoruljon valahová. Ugyanis a macskának a szélességjelzője a bajúszkája volt... Ezért nem engedtem a gyereknek, hogy tréfából levágja a macska bajszát!
Képtalálat a következőre: „vemhes macska”