Ahol minden témába vág !

2012.10.17. 20:27

Tisztelt Fórumozók ezennel megnyitottam a nem témába vágó fórumot. Ha valaki úgy érzi, hogy nem témába vágó amit mondani akar akkor azt tegye meg a témábavágóba. Garantálom, hogy itt minden témábavágó lesz.

Aki itt mond egy nem témába vágót az vendégem egy sörre azonnal. Várom tisztelettel a témábavágó hozzászólásokat."

 

A címen némileg változtattam, de a szöveg eredeti!

2017.05.24. 1:23

Na végre, az esti zuhé után (ami ide jól jött, kellett már a kertnek), mely ártalmatlan volt nálunk, végre csend van.
Megpróbálok hát válaszolni.
Bár a "másik helyen" ismét belém kötöttek, s leminuszoltak, de üsse kő!
http://kapcsolat.hu/blog/internet/20909-bekapcsoltak-facebook-legszomorubb-funkciojat

Na szóval.
Én a magam részéről időről időre elveszítem az érdeklődésemet már az e világ "dolgai" iránt. Talán túl öreg lettem az utóbbi évben, vagy csak belefáradtam a sokféle ingerenciába?!...
Na mindegy, megpróbálok még egy kicsit evilágban maradni a tudatommal...
Szóval! Nézzük, miket írtál:

Tévhitek, világvége hangulat.
Nos, tegyük fel, nincsenek is tévhteim, mert ki tudja, melyikből lesz valóságos, mi fog valóban megtörténni a feltételezettek közül: A jóég se tudhatja!:(((

A világvége hangulat az nem ez.
Én átváltozásról, tramszformerekről vízionáltam.
A globalozáció valószínűleg egyformaságot fog hozni, úgymint bőrszín, és arc- valamint szemforma, s ezzel már meg is van a "KEVERÉK" EMBER.
Bár jómagam nem értem, mivégre lesz jó ez, hiszen úgy tanultuk, az erős napsütés következtében alakult ki a pigment a bőrben, a természet így védekezett az erős sugárzás ellen, amelyre az Egyenlítőtől északabbra egyre kevésbé van szükség, innen a fehér bőrszín.. Valamint a szűkebb szemforma is ezt a célt szolgálja...
Ezért "húzottszemű" az északon lakó eszkimó is, mert a fehér hó elvakítaná.

Tehát:
Ha ez összekeveredik, és egyforma lesz, funkcióját veszti, amiért létrejött...
Hogy hogyan fogják tudni elviselni, az legyen az ő gondjuk.

Nyelvek, nyelvjárások.
Ebben igazad van, hiszen ebben a kis országon belül is vannak tájszólások, a szögediek, köcskemétiek pl.
Vagy a matyók!
Kodály, mikor népdalt gyűjtött, feltalálta hozzá az ë betűt, mert szüksége volt egy olyan hangzóra, amely nem "E", de nem is "É" betű.
Például:

"Megyen már a hajnalcsillag lefelé"

helyett:
Mëgyën már a hajnalcsillag lëfelé"...

Kocsis zsenisége:

Igen, az volt, ezt mostmár bátran kimondhatjuk, s mint ilyen, bizony, van, amiben egyet lehet vele érteni, de van, amiben nem. Egyrész a saját egyszerűbb gondolkodásunk miatt, másrészt talán ő jobban előrelátta a jövőt, no és ne feledjük, bármelyikőnknél jobban világot látott, úgy tudom.
Sokfelé járt, sokféle embert megismert. Tehát szélesebb a látóköre. 
Hogy ki mit hisz elneki, az ő dolga. Nem hinném, hogy fantáziázott, mikor valamit elmesélt, s főleg nem hinném, hogy direkt valótlanságokat állított volna...

Harmadik világháború...
Gondolom, mikor Einstein megjósolta, hogy azt már ismét kőbunkókkal vívják, fogalma sem volt a műholdak tömkelegéről, a számítógépekről, és talán még az iszlám újabb világuralmi törekvéséről sem.
Ezért gondoltam én azt, hogy csak a negyedik világháborút vívja majd kőbunkóval az a megmaradt kevés ember, aki túléli a harmadikat.
Mert érdekes, mindig akadnak túlélők. Hogy azok milyenek lesznek majd, ki tudja? Hisz a dinók után is egy jelentéktelen kis emlős maradt életben állítólag olyan egérféle.

Van a youtube-on egy különleges musycal, érdemes megnézni, bár eléggé hosszú, de érdemes megnézni, igen érdekes lények állnak harcba az emberiséggel:
https://www.youtube.com/watch?v=i6ckXQoBw2M
War of the Worlds musycal by Jeff Wayne 1978.

Jeff Wayne kétrészes musycal-je nagyon népszerű album, vonószenekarra, narrátorra és szólóénekesekre írta a szerző jellegzetes vezérmotívmmal.Világnyelv:
Ebben én is hiszek, hogy előbb-utóbb lesz az emberiségnek egy közös nyelve, melyen megértik majd egymást.

Amit az egyéni zsarnokokról írtál, sajnos, még sokáig lehetséges, hogy lesz egy-egy despota, akinek fanatikus hívei fenntartják az uralmát.
Pedig nagyon nem kéne már ilyeneknek lenni! :(((

Régebben is írtam már máshol, hogy valóban hiába a kapálódzás, meglesz a kommunizmus társadalmi rendszere, legfeljebb nem így fogják hívni.

2017.05.23. 16:38

Randa radarkép és csapkodó istennyilák miatt most lekapcs, majd később válaszolok.
Pedig NAGYON JÓ ÍRÁS, amit hoztál, bár nem értünk mindenben egyet.
Talán én "árnyaltabban" gondolkodom, mint Te...


2017.05.23. 8:39

Jaj, jaj, a tévhitek és világvége hangulat...

Először is, Kocsis előtt le a kalappal, mert tényleg zseni volt és nagyszerű művész. Meglehet, széles a látóköre is (ezt nem tudom, én nem olvastam a könyvet), de... Nos, ez nem jelenti azt, hogy mindenben igaza van és hinni kell neki. Mert ez senkire se igaz. Még rám se, pedig ugye... :0)

A kultúra nem "satnyul" el. Változik. Mint ahogy nem satnyult el eddig sem, csak van még ezer alakja, amiből van, ami tetszik és van, ami nem, sőt, esetleg borzongással tölt el. De ez van, hiszen a kultúra nem egy valami, amit okos emberek kitalálnak, hanem létező és folyamatosan változó valami, amit a társadalmi változások generálnak. Hogy lesz e harmadik világháború? Ki tudja? Józan ésszel nézve eléggé elképzelhetetlen, mert ha lesz, akkor utána már nem lesz negyedik, meg emberiség se nagyon. És ezt azok is tudják, akiken múlik, hogy kitörhet e egy ilyen világháború. De hitem és mai tudásom alapján azt kell mondjam, jelenleg ez kizárt. Prózaian szólva, nagyjából mindenki tudja, hogy ennek a háborúnak csak és kizárólag vesztesei lennének, akár részt vesz benne, akár nem..

Az, hogy egy nyelv mikor tűnik el, és eltűnik e egyáltalán, sok változó következménye. Persze átalakul, szó se róla (lásd: sváb nyelv, bár a nem megértés született német-német páros között is nehézségekbe ütközik, pl porosz-bajor) de hogy eltűnik e? Az avarok és a kunok szépen beleolvadtak egy nagyobb közösségbe és nem alkottak elkülönült csoportokat. A nyelvük így elsorvadt, ámbár ők is adtak át szavakat. Ha egy népcsoport nem maradhat egyben, akkor az "anyanyelv" funkcióját veszti, mert ennek az a lényege, hogy ezen a nyelven tudja magát a legjobban kifejezni és meg is érti a másikat. Ha ez nem működik valamiért, a nyelv eltűnik. Ha működik (többé, kevésbé zárt csoport, elég nagy létszámmal) akkor meg nem. Persze, mondom, világnyelv ettől még lesz, mert muszáj. Ma is van, azaz alakul, de még nincs kiforrott formája.

A társadalmi és gazdasági törvényszerűségeket meg nem az emberek irányítják, ez puszta tévedés és a dolgok misztifikálása. A kapitalizmus kapitalizmus marad, még akkor is, ha esetleg X, vagy Y nem akarja. Ha elég nagy a hatalma, persze ideig-óráig módosíthat rajta (Korea, vagy éppen a volt "szocialista" tábor), de eleve halálra van ítélve. Majd ha eljön az ideje (gazdasági és társadalmi feltételek megértek) akkormeg, ha bukfencet vethet bárki, akkor is meg fog történni. Mert a világ ilyen.. Más kérdés, hogy egy egy elmebeteg felemelkedése valahol tönkresilányítja az ott élőket, de történelmi léptékkel mérve ez semmi...

2017.05.22. 12:20

Kocsis...
Tudod, írtam már, életében nem kedveltem. De Juhász Előd könyvét olvasva, jobban beleláttam az EMBERBE, mert eddig csak a ZSENIT láttam benne, a kiállhatatlant, aki nem érti meg a "normális" embert, mert nem érti, hogy az miért nem érti, ami neki, a zseninek természetes dolog.
Viszont most kezdtem MÁS szemmel nézni rá.
Hogy milyen széles látóköre volt! Hogy mennyi minden érdekelte, s ha nem is számít olyan "világpolgárnak", mint Liszt Ferenc, azért van, amiben több is annál: Pl. mert ő sokkalta jobban világot látott ember.
Sok felé járt, és sokféle embert látott, s ismert meg Lisztnél (Kína, Amerika, japán...).
Tehát én hiszek neki.
Hiszek abban, hogy -bár igazad van, de csak szigorúan FÖLDRAJZLAG! - Európa volt, van, s lesz is. Persze hogy lesz. Földrajzilag biztosan!
De másképpen?
Tartok tőle, hogy a jelenleg még irigyelt európai kultúra el fog tűnni... Először majd felhígul, aztán elsorvad, s el is felejtődne az V. évezredre (amit Kocsis említ), ha nem rögzülne a múltja a számítógéptárhelyek jóvoltából....
Bár!
Tudod, nekem van egy vízióm:
A III. világháborút a műholdakon keresztül fogják vívni, melynek eredményeképpen végeznek a számítógépekkel is, és csak a IV. világháború lesz újból kőbunkóval megvíva, ahogy Einstein jósolta...

De ne szaladjunk ilyen előre!
Először még eljön a KÖZÖS világnyelv kora, ahogy írod.
Viszont hallgatva az itt élő svábokat, akiket a német vejem egyáltalán NEM ÉRT, miről beszélnek, kötve hiszem, hogy megmarad majd minden helyi kis piszlicsáré nyelv ezer éveken át, ahogy TE gondolod. Holland? Ájjájjj! Tud ITT valaki avar nyelven, heeeee?! :P
Vagy CSAK kun nyelven?... Jász? Jesz? :DDD

Tudod, hogy a lányom mikor kiment férjhez Hamburgba, az ottaniak a német beszédjéről azt gondolták, holland származású, még csak véletlenül sem gondolták, hogy magyar. Mert a magyarok egészen MÁS kiejtésben, ritmusban, hanghordozásban beszélik a németet, mint ő beszélte. (Mára már tökéletes echte deutsch!) 
A lányom szerint neki talán azért sikerült jobban átvenni a német nyelv ritmikáját és dallamát, mert ő zenész, s az éles fülhallás erre is jó.

A gazdasági és társadalmi törvényszerűségeket meg nagyonis az emberek irányítják. Én legalábbis ezt szűröm le az "okosok" beszélgetéseiből a médiákban.

Te jössz! ;O)

2017.05.22. 11:53

Háááát az igazság az, hogy műv. törit tanultam ugyan, de nem számolgattuk, melyik korban hány művészi alkotás született, sőt azt se, miket tekinthetünk annak?...
Mert ugye - gondolom én -, már akoriban is volt népművészet. De tudományosan nem kutatta senki, illetve nem emlékszem, hogy erről szó esett volna a népdalkutatásokon kívül...
A "sötét-középkorban" meg végképpen nem lehet tudni, mennyi műalkotás született. 
Jah! És az egyiptomit meg kifelejtetted, pedig ha meggondolom, még tán jelentősebb mennyiségű lehetett, mint görög vagy római...

A VALLÁSI témák meg - természeresen! - valóban adták a témát a művészeknek, akik nem tudni, miért, de talán saját téma, invenció híján (???) nem is nagyon alkottak mást.
Bár:
Ott van pl. az egyiptomi kultúrából az Írnok szobra:


"A párizsi Louvre Írnoka az egyik legszebb és legismertebb egyiptomi írnokszobor. Valószínűleg azt az előkelő tisztviselőt ábrázolja, akinek a sírjában a szobrot megtalálták Szakkarában. Ezt a barátságos és oly sokszor idézett képmást azonban sohasem sikerült teljes bizonyossággal azonosítani a sír tulajdonosával, mert a szobor eredeti talapzata, amelyen rajta állt a neve, eltűnt. Maspero mégis biztosra vette, hogy az V. dinasztia egyik előkelő tisztviselőjét, Kait ábrázolja, mivel erősen hasonlít Kai más, ugyancsak a Louvre-ban található szobraira."
/Forrás: sulinet.hu/

Továbbá:
Már régi vita köztünk a "migráns-kérdés":
Tudom, hogy nem értesz velem egyet, bár talán nem állunk olyan messze egymástól a nézeteinkkel.
Emlékszel, PlalyA szerint kik számítanak migránsnak: Azok, akik a szülőhelyüket elhagyva BÁRHOVÁ továbbköltöztek.
Namármost!
Akkor ÉN minek számítok?
Ugyanis ott születtem, amely most Jugóhoz tartozik, mert akkor apámat oda helyezték jegyzőnek.
Aztán mikor behívták a frontra, a család HAZAKÖLTÖZÖTT a nagyszülőkhöz a Nagykunságba, Szolnok megyébe.
Na, itt álljunk meg egy pillanatra!
Mindenki ott született Magyarországon, csak ugye -mai szemmel nézve főleg! - én nem!
Mert én ugye ITT vagyok migráncs (PlalyA szemszögéből nézve), hisz iDE költöztettek a születési helyemről.
Tudod-e, hogy 17 éves koromig személyim se volt? ... Azért, mert nem voltunk túl jóban a Jugoszláv hatóságokkal, és egy évbe tellett, mire sikerült államközön keresztül Budapestre anyakönyveztetni engem, hogy végre lehessen személyim, mert addig csak egy "Keresztlevelem" volt a jugó községi paptól, és azt semmisnek tekintették a magyar hatóságok.

/Folytatom!/

 

2017.05.22. 8:51

Na má meg... Kérlek szépen mond meg, mikor keletkezett több szobor, mozaik, stb.? A görög, esetleg római korban, vagy a középkorban? Na ugye. Nagyságrendekkel több, pedig nagy részük el is pusztult (jó részüket elpusztították a vallás nevében). Nem, a vallási irányzatok csak témát adnak, ezzel semmi baj, de az "uralkodó" egyházak már nem csak témát adnak de korlátoznak is. Sőt, elősorban korlátoznak. 

Kocsissal meg nem értek egyet. A globalizáció nem kényszer, azaz nem "valakik" akarata, hanem folyamat, ami történik. Akár akarjuk, akár nem. A "migráns" ellenességet meg kifejezetten nem értem. Ki a "migráns"? Van normális ember a maga szokásaival és van tébolyult, meg fanatikus. A tébolyulttól és a fanatikustól idegenkedem, és nem szivesen látom őket akár melyik nemzetiséghez tartozzanak, míg a normálistól nem idegenkedem, akármelyik nemzetiséghez is tartozzon. 

Európának meg nem lesz vége (ez is micsoda ötlet) mert itt van, gondolom nem fog elsüllyedni. Akárcsak az egyes helyi nyelvek. Miért nem maradna meg? Változik, változik, de attól még megmarad. Más kérdés, sőt nagyon valószínű, hogy előbb-utóbb ki fog alakulni egy közös világnyelv, amivel bárki bárhol meg tudja magát értetni, de éppen úgy, ahogy egyes falvakban, vagy városokban megmaradt a sváb, vagy a szlovák (tót) nyelv, miért nem maradna meg mondjuk a magyar, vagy a holland? 

Amúgy ezeken a dolgokon az emberi szándék nem játszik jelentős szerepet, majdhogynem hatástalan. Ezek gazdasági és társadalmi törvényszerűségek, anélkül, hogy bárki irányítaná őket. 

2017.05.22. 1:53

Na most!
Kedves Dmolnár, TE mondád:
"... régebben, amikor majdnem csak és kizárólag vallási tematikájú dolgokat lehetett alkotni..."

Most képzeld el, ha ez a lehetősége sem lett volna a művészeknek?! Akkor mennyi mű született volna?!

Az meg, hogy manapság TÖBB mű születik, hát betudható annak is, hogy - mondjuk -, sokkalta nagyobb az emberiség lélekszáma, mint pl. J. S. Bach idején, nemde?
Mennyiségből lesz a minőség.
Szerintem. Nagyobb tömegben mindenből több van: Művészből, tudósból, stb.
Szabadon szárnyalni?
Háááát.... Annyi gagyit, amelyben manapság látni, hallani?! Inkább kevesebb lenne, de minőségileg sokkalta jobb, maradandóbb értékek születnének!

Az Eurovíziós dalfesztiválon is csak a guta ütögetett! És nemcsak a "magyar" (hahaha) miatt, hanem az EGÉSZ Európai dalfelhozatal miatt!!!:(((

Na és ami a TV-k ben is megy "Talentum" és egyéb címeken, az egyenesen borzalom!
Én nem is nézem egyiket sem! Minek mérgelődjek?
 Már a "Virtuózokra" is ráuntam, pedig szakmám lenne, vagy mi a csuda?!...
De legfeljebb a végét nézem, de most azt se sikerült, a párom inkább filmeket akart nézni.
Pont!

Tudod, rengeteg ígéretes tehetséget hallottam az országos vesenyeken az 50 év alatt a szakmámban.
Aztán hol vannak?! Jó részük SEHOL!
Vagy kint bazseválnak külföldön egy jónevű zenekarban, jó sok zsozsóért.

Tudod, mit nyilatkozott Kocsis Zoltán Juhász Elődnek a halála előtti műsorban? Nem tetszett neki ugyanis, hogy az oktatás olyan, amilyen most.
Ezt mondta:
 
"Ha azt akarjuk, hogy zenekultúránk legyen megint, akkor egyrészt sürgősen vissza kellene hozni a Kodály-módszert, és vissza kellene hozni az általános iskolai KÖTELEZŐ zeneoktatást."
Kifogásolta, hogy a 12 éves kislánya könyveiben (pl. földrajz) az van írva: "Nézz utána a Wikipédián!"
Ezeket mondta:
- Már bocsánatot kérek, nem lenne értelmesebb tanítani?! Csak úgy kérdezem. Ne csodálkozzunk azon, ha Voksán Virág azt mondja, hogy az Európa Bajnokságon ARGENTÍNA a legesélyesebb! :(((
Vagy: Az amerikaiaknak fogalmuk sincs, mi az, hogy HUNGARY!

Azzal érvelnek: Hungary-Turkey...
Ne csodálkozzunk, ha butulunk. És van egy olyan gyanúm, hogy mesterségesen vagyunk elbutítva. Ily módon "kezelhetők" lettünk. Hát én nem akarok kezelhető lenni!
A globalizáció híve vagyok, de nem úgy, hogy rám kényszerítik. Alakuljon ki természetesen. Ha kell, akkor ötezer év múlva, mikor már nem lesz néger, sárga, meg ilyen, meg olyan, hanem emberek lesznek. KEVERÉKEK:
De ugyanakkor Petőfi is maradjon meg! Nem lehet egy ilyen világot létrehozni? Dehogynem! Csak akarni kell. Csakhogy MÁST akarnak!" :(((
.......

Aztán beszél még a komolyzene népszerűségvesztéséről, az internet világáról, hogy csak a gyűlölködést lehet a kommentekből kiolvasni... Ha ez kritikus tömeggé szaporodik, egy szikrára kitörhet a világháború.
- Megnéztem egy pár migránsnak a szemeit. Hát abból nem az sugárzott, hogy ő jámbor, és bármikor vevő egy "Kékszakállú" kínálta esztétikai élvezetre." - mondta.Hár eeeeegen... Én is vízionálok: Európának előbb-utóbb VÉGE!
Ahogy Kocsis mondá: KEVERÉK emberek lesznek itt is, és EGY vallás: az iszlám.
PONT! :(((
Akkor aztán a művészet, meg a tudomány NEM KÖLL!!!!

S ha sürgősen nem lép az emberiség valamit, amely ennek útját állja, Amerikába se lehet menekülni, mert az se lesz!
Lásd: Majmok bolygója! :(((
2017.05.19. 8:52

Na, álljék meg a menet. Én nem azt mondtam, hogy nem jó, ha művészek, építészek, stb. egyházi vagy vallásos témákon dolgoznak, a templom építéstől a zeneszerzésig. Én azt mondtam, ha jól emlékszem, hogy a vallások és az egyházak inkább korlátozták, semmint ösztönözték a művészeteket. Nem azért, mert nem adtak megbízást, hanem azért, mert az alkotói szabadságot korlátozták. Ma milliószor több mű születik (jók és rosszak vegyesen) mint régebben, amikor majdnem csak és kizárólag vallási tematikájú dolgokat lehetett alkotni... És ott tud a művészet igazán kibontakozni, ahol nem kell alkalmazkodnia mindenféle elváráshoz, hanem szabadon szárnyallhat...

2017.05.18. 22:30

Kedves Dmolnár!

Én is azt mondom, amit Te.
Valóban mellőztek művészeket az egyházak részéről, de azért jócskán voltak, s vannak ma is, akik igenis dolgoznak a vallások számára műalkotásokon.
Ezek ugye elsősorban épületek, de azokat "fel is kell öltöztetni", ugyebár.

Igaz, nem egyformák a kívánalmak.
DE!
Még az iszlámnak is szüksége volt a művészekre. Mert ugyan mik a mecsetek és minaretek? Építészeti műalkotások, melyek ma is számottevőek, s az idegenforgalom igenis profitál belőlük.
Mondhatni, jelentős részük állami tulahdona egy-egy országnak. Hogy csak néhány példát mondjak:
Egri minaret:
http://eger.utisugo.hu/_Images/ismertetok/latnivalok/000209717_minaret.jpg.jpg_orig.jpg

Pécsi dzsámi:

http://pecs.utisugo.hu/_Images/ismertetok/latnivalok/000212925_1.jpg.jpg_orig.jpg

"Az egykori Szent Bertalan-templom helyén épült fel a török dzsámi 1543-46 között. A török kiűzése után a jezsuiták kapták meg, a minaretet lebontották, az épületet átalakították, de az ma is őrzi az iszlám jegyeit. A négyszögletű épület kupoláját tartó falak nyolcszögletűvé válnak, a dzsámi külső képét ma is a szamárhátíves ablakok határozzák meg. Belépve is a török építészeti elemek a jellemzők: sztalaktitboltozat, a boltívek vörös-fehér csíkozása, a bronzlámpák.

A dzsámi imafülkéje (mihrábja) a délkeleti fal tengelyében látható, festése rekonstrukció. Ettől balra és jobbra Allah és Mohamed nevének felirata figyelhető meg. Sztalaktit boltozata, szamárhátíves ablakai a mai keresztény templom hangulatában érdekesen idézik fel a török építészet sajátosságait. Szenteltvíztartói török mosdómedencék voltak.

A kupolából azonban angyalok tekintenek a látogatóra - a kétfelé néző oltár (ennek helyén volt a dzsámi eredeti bejárata) túloldalán található, újonnan épült rész pedig már minden elemében keresztény. A falakon Gebauer Ernő pécsi festő falképsorozata a város katolikus templomainak múltját idézi fel. A dzsámi építtetője Gázi Kászim, a később budai pasa volt. A dzsámi épségben maradt a város visszafoglalásakor."
/Forrás: http://pecs.utisugo.hu/latnivalok/dzsami-pecs-45582.html/

.....
Na és itt van a Tadzs Mahal:
http://kep.cdn.index.hu/1/0/734/7349/73496/7349653_8957cd9d7933cc597874162f44c5da0f_wm.jpg

Hát nem csodálatos műalkotás, és műemlék?
Egyik kedvencem! Számomra nem számít, milyen vallást jelképez, a szépség az elsődleges. Az EMBERI AGY, a képzeleterő remek példája!

Továbbá itt van az Alhambra a spanyolországi Granadában! Aki arra jár, nem mulasztja el megnézni. Én sajnos nem láttam, csak így, képeken:

http://gepeskonyv.btk.elte.hu/adatok/Okor-kelet/Okori.es.keleti.muveszet/f/Image/Muveszet-Arab/Oroszlanos-udvar.jpg

Díszes falfestés:
http://gepeskonyv.btk.elte.hu/adatok/Okor-kelet/Okori.es.keleti.muveszet/f/Image/Muveszet-Arab/Jones.jpg

Úgyhogy tartom magam a nézetemhez:
Sok-sok műérték nem született volna meg az ilyen-olyan vallások nélkül a képzőművészetekben, de a zenében sem!
Mozart, Verdi sem írt volna Requiemet... Sőt! Webber sem!

Túlvilág, öröklét? Hiszékeny emberek vígasza, azt mondod? Lehet.
De szerintem meg nem igazán vígasztalja azt, aki elveszti szeretteit...
Különösen nem a XXI. században.
Lassan kihal az az embertömeg, akik hittek ebben. A végleges elmúlás viszont nagyonis valóságos.
De itt maradnak az alkotások, amelyek az emberiség kiválóságainak igenis öröklétet biztosítanak.
Munkácsy? Hogyhogy nem alkotott vallásos festményt? És a trilógia? ( Golgota, Ecce homo, Krisztus Pilátus előtt)
http://cultura.hu/wp-content/uploads/2012/03/cultura-munkacsy-trilogia-budapest.jpg

Nem akarok én senkit meggyőzni, csupán elmondtam a gondolataimat, s képileg megpróbáltam megmutatni az állításaim igazát, hogy lásd, nem a levegőbe beszélek.


2017.05.17. 16:10

Mert ugye a vallás engedte szabadon szárnyalni a művészeteket? Ne már. Voltak (vannak) ott is "félretett" művészek, akik esetleg nem úgy, vagy nem olyat festenek, amit a vallás előír. No pláne az iszlám egyes felekezetei (de nem csak ők). Ehhez képest, amikor már nem kell az egyházat "szolgálni" a remekművek egész ármádiája születik, csak gondolj a Van Goghtól mondjujk Picassoig. Munkácsytól mondjuk Paál Lászlóig... 

Szóval én kitartok amellett, hogy bizony a vallások nem segítettek az égvilágon semmit, csak gátoltak és az egyetlen hasznuk az, hogy a túlvilági élet (vagy valamiféle öröklét, stb.) igéretével kompenzálják a halálfélelmet... 

2017.05.16. 23:22

Kedves Dmolnár!

Tudom, ez régi vita már köztünk, én mégsem változtatom meg azon nézetemet, hogy az emberiség megrontója a vallás, és a politika.
Ezen benül viszont az én gondolataimban a vallás igenis sokat lendített az emberiség művészeti alkotásain.
Mert a politika az inkább szerintem, amely KORLÁTOZTA a művészetet. 

Se szeri, se száma pl. azon művészeknek, akiket az alkotásaik, netán előadóművészetük MIATT marasztaltak el politikai rendszerek.
Egyik rendszerben ez az író a fekete sejhajú, a másikban meg az... Most ennek a műve kötelező olvasmány, most annak! Csak győzzük kapkodni a fejünket! :(((

De nemcsak a művészeket, hanem a sportlókat is.
Igaz, Nyugatra egy bizonyos időszakban (szocializmus!) szinte csak a zeneművészek és a sportolók mehettek.
DE!
Volt olyan, hogy nem mehettek Olimpiára a sportolóink! És miért? POLITIKAI OKOKBÓL! :(((
Lásd: https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1g_az_olimpiai_j%C3%A1t%C3%A9kokon

"Az 1920. évi nyári olimpiai játékokra nem kapott az ország meghívót, mivel az első világháború vesztesei között volt. Pedig ez lett volna a magyar olimpia: a rendezés jogát Budapest nyerte el, a háborús vereség miatt szállt át a jog később Antwerpenre. Valamint az 1984-es játékokon sem szerepelt: miután az Egyesült Államok és egyes szövetségesei bojkottálták az 1980-as moszkvai olimpiát, Magyarország több más szocialista országgal egyetemben a Szovjetunióhoz csatlakozva nem vett részt a Los Angeles-i olimpián."

Mi ez, ha nem POLITIKAI ok?! :(((

Na és ugyebár a művészeinket is bizony, hogy a politikai (pártállásaik) szerint ítéljük manapság is meg!
Nem akarok neveket említeni, de ugyancsak fanyalog a párom a tv előtt, mikor meghallja némelyik színész hangját, hogy aszongya:
- Már megint ez a BUNKÓ ... (XY) szinkronizál?!:(((
És vannak magyar filmek, amelyeket emiatt nem szívesen nézünk meg. (Pl. Hyppolit, a lakáj új változata). Ki ezt a színészt utálja benne, ki azt. A zország ketté van szakítva, ugyebár?! MIÉRT?!:(((

Jó ez nekünk?! Egy francokat!:(((

Továbbá:

Igazad van, MINDEN munka tisztelendő, de bizony, a művészeti alkotások is MUNKÁVAL készülnek. Van, amelyikhez kell szellemi és fiziki munka is.
Pl. egy szobrot eltervezni, kifaragni.

A kontár munkát meg én is utálom. Akár cipész, akár vízszerelő, akár zeneszerző "követte el"...
https://www.youtube.com/watch?v=Ci2Lms212yY
A vízvezeték szerelő (Részlet a Buhera Mátrix c. filmből)

Közzététel: 2014. máj. 3.

Főszereplő: Mucsi Zoltán - Jászai Mari-díjas magyar színész.
Született: 1957. szeptember 8.
Mucsi Zoltán Abonyban született.

Gyermekként még futballistának készült. A szakmunkásképzőben gépszerelő végzettséget szerzett, majd később leérettségizett. 1979-1995 között a szolnoki Szigligeti Színháznál segédszínészként kezdte.

Nekem most ő az egyik kedvencem:


http://reklamklub.com/allitolag-sokan-haborognak-a-xx-szegedi-borfesztival-reklamja-miatt

2014. 05. 22. 12:56 | Bakos Csenge M.

Azt olvastuk a Kiskegyedben, hogy sokan fennakadtak az említett fesztivál reklámján, melyben Mucsi Zoltán a főszereplő. Megnéztük, röhögtünk és alig találtunk negatív hangvételű kommentet.

Az e pillanatban is zajló XX. Szegedi Borfesztivál humoros reklámvideójáról azt írta a Kiskegyed május 20-án, hogy "kicsit durva" meg azt is, hogy "sokan háborognak miatta". A hír felkeltette az érdeklődésünket így magunk is megnéztük a Mucsi Zoltánnal, alias Kapával forgatott videót. A színész hozta szokásos formáját, magyarul káromkodott kicsit, sőt ironizált is. Utóbbi lehet a kulcsszó, hiszen tudvalevő, hogy a magyarok sajnos igen nagy százaléka nem érti vagy nem értékeli az iróniát, de ebbe most ennél jobban ne menjünk bele. Miután végig röhögcséltük a filmet, neki láttunk átböngészni az alatta hagyott kiváló kommenteket. Meglepetésünkre csupán három negatív hangvételű hozzászólást találtunk (tehát a Kiskegyed enyhén szólva is túlzott), ezek íróiban rossz érzést keltett, hogy látták megelevenedni az átlag magyar ivási szokásait. Való igaz, hogy Európa egyik legiszákosabb nemzete vagyunk és ez szomorú, de tudni kell nevetni saját magunkon. És esetleg tartsuk be a homályos tekintetű Kapa jó tanácsát: szigorúan egy pohárka! 2017.05.15. 8:34

Na látod. Te így, én meg különválasztom az embert, mint alkotót a vallástól. Sokszor mondtam már, hogy a vallás nem ösztönzött, inkább korlátozott. Nemcsak ma, hanem a régmúltban is. Más kérdés, hogy a viszonylag szűkre szabott korlátok később némileg bővültek (nem minden vallásban, mert példának okáért az iszlám eléggé becsontosodott, akárcsa a hinduizmus, vagy éppen a görögkeleti egyházi művészet), de most is éppen úgy korlátoznak, ha módjuk van rá... 

Más kérdés számomra a munka megbecsülése. nem csak a bányászoké, de mindenkié. Persze vannak nagyobb veszélyekkel járó munkák, mint például a bányászat, ami nemcsak fizikai, de lelki kihívás is (pláne régebben, de ma is), de egyetlen munkáról, vagy foglalkozásról sem lehet azt mondani, hogy lebecsülendő.. 

Én így nézem és természetesen mélységesen megbecsülöm azokat, akik munkálkodnak, már ha jól munkálkodnak..  (mert a kontár munkát viszont utálom)

2017.05.12. 1:07

Kedves Dmolnár!

Már többször kifejtettem, hogy számomra a vallásnak legnagyobb haszna az emberiség számára a MŰVÉSZET fejlődési lehetősége.
Méghozzá igen színes, sokrétű, hisz ahány vallás, annyiféle fukciójú "Isten házát" építettek, s díszítettek fel az évezredek folyamán.
Van, ami fennmaradt, s van, amit befedett a természet (pl. inkák, India őserdőkben rekedt, elhagyatott, s feltáratlan épületei).

Tudom, sok deista irányzat bálványimádással vádolja azokat a vallásokat, akik képi, vagy szobori megjelenítést alkalmaznak.
Én nem így gondokodom.
Mert:
Szerintem pl. a református vallás templomainak falai csupaszak. Hisz nincsenek képek, szobrok.
DE!
Vannak viszont monumentális épületek, melyek sok évszázadon át hirdetik az ember alkotó képzeletét.
Mondd csak!
El tudsz képzelni egy falut nálunk templom nélkül?!
Mit jelent számodra egy kis picinyke falu temploma?
Nekem nagyon sokat elmond az ott régen, és ma élő lakosságról.
A tehetősségükről, a foglalkozásukról, hogy a két legfontosabbat említsem.

Itt van pl. a dorogi Szent Borbála templom.
Úgy gondolom, még nagyon sokáig képviseleti magát általa a szénbányászat ezen a vidéken.
Már régen bezárták az utolsó bányát, de a templom ott fog állni, hirdetve:
Itt emberek sokasága HŐSIESEN küzdött az elemekkel odalent a föld alatt, hogy odafönt az emberek melegedhessenek, főzhessenek, közlekedhessenek, stb.

Te nem így gondolod?

Jobban meg kéne becsülnünk a múltunkat., és nem így:2017.05.11. 13:01

Megnéztem.
Én látom a szeretgomos beírásomat 2012-ből a másik, az IGAZI bányásztemplomról is, amely a Bányász Jubileumi téren áll, mellette van az a bizonyos Szent Borbála szobor. A bányászok védőszentje egy nagy széndarabon ül:Bocsika kedves Cserép Jani, de még mindig nem tudom lekicsinyíteni a képeket! :(((

2017.05.11. 12:49

Ebben Neked igazságod vagyon, nem is kicsi!
Nekem sem szimpi - már ateistaként sem! - ez a nagy szenteskedés, különösen, hogy sokszor kilóg az "álszenteskedés" lólába!

Azért visszalapoztam kicsit, írtam én már erről a szoborról, és a mellette lévő bányásztemplomról is.
Ez itt most a város főterén álló templomról szóló cikk:

https://www.szeretgom.hu/content/71591-biborosi-aldast-kapott-dorog-megujult-temploma

Remélem, a hozzá kapcsolódó szeretgomos írás is látható lesz. Mindjárt visszanézem... Volt ott egy kis vita is! :DDD

2017.05.11. 8:22

Mázlisták... Nektek kettő, nekünk meg egy se... Amúgy a "szenteskedést" én nem igazán szeretem. Kötve hiszem, hogyha papi áldást kap az óvoda, akkor az jobb lesz, nem is beszélve egyéb dolgokról. Valahogy nekem ez nem illik a képbe. Teszem azt a pálinka fesztivált megáldja a valamelyik pap (lelkész, stb.), Most ettől mi lett (lesz) jobb? De úgy látom, most minden hivatalos és félhivatalos szervezet ebbe van belehülyülve... 

2017.05.11. 1:07

Az az igazság, hogy nálunk szinte kétszer van majális, illetve, mivel Dorog 200 éven át bányász város volt (a 90-es években zárták be az utolsó szenet termelő aknát), de a Bányász napi felvonulás szokása, meg a kirakodóvásár hagyománya szerencsére megmaradt, ha a "Jó szerencsét!" köszönés már nincs is szokásban.
Mikor ugyanis ide kerültem, minden óvodás és iskolás ezzel köszönt, nemcsak a bányászok egymásnak. Szép szokás volt, kár, hogy már nincs, pedig ugyancsak ránk férne a szerencse!! :)))
A felvonulás élén a mazsoretteket láthattuk:


A polgármester koszorút helyez el a Jubileum téren a Szent Borbála szobornál, a bányászok védőszentjénél:2017.05.10. 8:55

Tudod manapság sokszor hallom, hogy "ki kellett menni felvonulni" május elsején. Hát az én emlékeim szerint leginkább az iskolásoknak volt ez kötelező, de utána a kutyát se érdekelt. Illetve érdekelt, mert a baráti társaságok és brigádok (hol vannak már?) a majálison szórakoztak akár késő estig. De ha valaki nem ment, hát nem ment, a kutya nem szólt bele, legfeljebb kicsit hülyének nézték a munkatársai, hogy még az ingyen sör se kell neki... De hát ugye ma mindenki "ellenálló" volt, aki ilyen helyekre (meg táborba, meg ifjúsági találkozókra, stb.) csak kényszerből ment.. Mondjuk akkor ez nem látszott rajtuk, de hát nagy úr az amnézia, meg a szolgalelkűség is...

2017.05.09. 19:32

Találtam egy fényképet a 2000-es évekből az egyik május elsejei felvonulásról Dorogon:
 

Dorog város zászlaja ugyanonnan:2017.05.09. 19:24

Emlékszem, 12 éves lehettem, mikor először jártunk Budapesten, éppen május elseje volt, távoli rokonok hívtak meg.
Gyönyörű jóidő volt, meleg... Édesanyám felvette a nagykarimájú szalmakalapját is, mert nem bírta az erős napsütést.
Eleinte a járdáról néztük a felvonulást, de egyszer csak betereltek bennünket a rendőrök a vonuló tömegbe, ott meneteltünk mi is, vad idegen gyári dolgozók között. De ez egyáltalán nem zavart, sőt! Lelkesítő indulókat énekeltünk velük együtt:
"Itt van május elseje,
Énekszó, és tánc köszöntse!"

Felemelő érzés volt integetni a Dózsa György úton lévő nagy emelvényen álló dísztribünön álló államvezetőknek. Ott volt Rkosi is... Hangos bemondón mondta be egy férfihang, melyik gyár dolgozói mennek éppen a tribün előtt.
1957. május 1:


Ugyan, ki a csuda gondolta volna akkor, mi lesz majd ott pár év múlva?!
Azt meg végképpen senki, úgy hiszem, hogy mi lesz majd a századfordulókor???...

Felhasználási feltételek és adatvédelmi nyilatkozat | Moderálási alapelvek | Médiaajánlat | Impresszum