Ahol minden témába vág !

2012.10.17. 20:27

Tisztelt Fórumozók ezennel megnyitottam a nem témába vágó fórumot. Ha valaki úgy érzi, hogy nem témába vágó amit mondani akar akkor azt tegye meg a témábavágóba. Garantálom, hogy itt minden témábavágó lesz.

Aki itt mond egy nem témába vágót az vendégem egy sörre azonnal. Várom tisztelettel a témábavágó hozzászólásokat."

 

A címen némileg változtattam, de a szöveg eredeti!

2017.08.18. 10:43

Teljesen igazad van!

Sajnos, leamortizálnak itt már "EZEK" mindent!:(((
Kár, hogy a népviseleteket is, és úgy általában a népi motívumokat.
Pedig mikor fiatalasszony koromban felépült a házunk, bizony, én is felraktam a konyha falára a hugitól kapott dísztányérokat, és most is ott vannak. A huginak a barátnője festette legtöbbjét, ezzel foglalkozott. De néhányat a már említett népművészetiben, vagy különféle fesztiválokon vettem. De semmi magyarkodás nem volt benne, egyszerűen, mert szeretem őket, nagyon szépek. Itt az esernyős fotón láthatsz falon tányérokat.

Viszont!
Volt ott a konyhafalon még valami, amitől legnagyobb sajnálatomra meg kellett szabadulnom:
Egy kalocsai virággirlandot festettem temperával a fal felső részén körbe. Vettem egy 4B-s ceruzát, azzal előrajzoltam a fehér diszperzites falra a mintát, és utána festettem ki. A mészen elfutott volna a tempera. A konyhaasztalon jártam körbe, mert a létrán állva kinyúvadt a talpam!:(((
Aztán kb. tíz év múlva le kellett mosni, mert konyha lévén, már eléggé elpiszkolódott a fal. Ne tudd meg, milyen nehéz volt lemosni! Viledával dörzsöltük le sziszifuszi munkával. Mégis két sorral is át kellett meszelni a helyét.

Sajnáltam nagyon, mert gyönyörű volt, mindenki megcsodálta! Büszke is voltam rá, de nem mint magyar, hanem, mint jó rajzos!:)))
Ugyanis se Kalocsához, se a matyó földi Mezőkövesdhez nem volt semmi közöm, de kapcsolatom sem.
Egyszer jártam mindkét helyen, mikor új volt a ladánk, és a férjem ATI-s oktatóként megtanított családtagiban autót vezetni, így én vezettem, míg megvolt a ladánk. Aztán vettünk egy 2 ütemű Wartburgot, de azt a kormányváltót nem tudtam soha megszokni, nem is szerettem, mindig vita volt köztünk, abba is hagytam a vezetést.
Egyébként a férjem szerint a többi ATI-s feleség se vezetett, mert nem bírták az örökös veszekedést az oktató férjekkel...
"Mért nem kapcsolsz már át? Mért kapcsolsz már vissza!? Miért nem szeded már azt a kormányt?! Stb," - ilyesmi...
Én meg egyszer aztán jól felfújtam a pofám, és abbahagytam a vezetést, mondván: "Nem muszáj mindenhez érteni, nahát!"
Hagytam is lejárni a jogsimat. Vezessen a "tanár úr"!:P

De visszakanyarodva a rajzolásra:
Nem én találtam ki. Egy kézimunka könyvből vettem a mintát, csak felnagyítottam kb. 20 cm.es szélesre.

Amúgy magamtól is tudtam ilyeneket rajzolni, még divat volt a lányoknak az emlékkönyv, és a tanítványaim közül mindenki ilyen rajzokat kért tőlem.
Volt sok okosság, és emlékvers az én emlékkönyvemben is, de sajnos, elveszett.

Ami a kötés-horgolást illeti:
jajj, azok a politechnika órák! Mikor mindent meg kellett tanulni! A fiúknak hímezni, a lányoknak állólámpát csinálni!
Nekünk ugyan még nem volt ilyen tárgyunk, de a kislányom már beleesett ebbe. Nemtom, manapság mi a helyzet, de én hülyeségnek tartottam.

Egyébként én pont fordítva voltam vele: Kötni tudtam, horgolni nem, mindig kalapra sikeredett! :DDDNa nem ilyen szépre, csak biztos egyre szorosabban horgoltam, ezért lett kalapformájú a terítőnek szánt kézimunka.

A nehéz témáról most sincs időm polemizálni, de sokat gondolok rá, miért is gondolsz rólam ilyen rosszakat?
Pedig én - asszem! - ebben is, mint annyi másban, az "arany középutat" járom.

2017.08.18. 8:26

Tudod a népi hagyományokat át lehet menteni és át is kell menteni, ha megállják a kor próbáját. Nálunk ez azért nem megy, mert kapott (sajnos) valami politikai felhangot. Pedig amúgy valóban szépek ezek a motívumok. Anno dacumál nekem is volt pár olyan leányismerősöm, akik népi hímzéses kabátkában jártak néha, meg blúzban, és igen csinosak voltak benne. De hát ugye a hülyeség nagy úr, és ha most valaki ilyenben jelenik meg, akkor kissé ferde szemmel kezdenek ránézni, hogy na "jó isten, ez is mélymagyar"... Pontosan az egyik hátránya a mélymagyarkodásnak, mert elűzi azokat, akik különben vihetnék ezt a fajta kultúrát is..

Hímezni meg még én is tudtam, most valószínűleg nem tudnék, meg horgolni is. Egyedül a kötés nem ment az istennek se. 

Ami meg a téma nehézségét illeti. Nem mondom, hogy nem nehéz. Sőt, igazából nagyon nehéz és keserves dolog. Mert mindenhol van valami kis valóság alapja mindennek, és azoktól elvonatkoztatni és megérteni a dolgok menetét nem könnyű. Nagyon nem...

2017.08.17. 21:16

Tudom, hogy nehéz témát feszegetek, de úgy gondolom, ha nem beszélnek róla az emberek, attól a probléma még marad.
Jómagam nem szeretem az ún. "tabutémák" agyonhallgatását.

Ami a "nagyjából" megjegyzésedet illeti a Búccsal kapcsolatos hsz-emre, nem tudom, mit nem értettél, de jól fogtad meg a lényeget:

Igen, így van!
Én is természetesnek tartom, hogy az anyanyelvükön beszélnek, ha nagyobb létszámú nemzetiségi él együtt. Pl. ugye itt Búcson a magyarok. És az is tetszett, hogy ez nem volt mesterkélt, (mint nálunk a "német nemzetiségi óvodában"!), teljesen természetes volt. Bár a Felvidéki tájszólás megvolt, de a férjem egyenesági rokonai is így beszélnek "Révkomáromban" (ahogy most nevezik "Túl-Komáromot".
Rettenetes cselekedet volt egy hohte magyar várost kettévágni szerintem!
Persze a Duna folyó meghatározó határ lehet, de mégis...

Abban is igazad van, hogy a népviselettel a búcsiak eléggé túllőttek a célon, ez már valóban inkább magamutogatásnak tűnt, mint hazaszeretetnek, ragaszkodásnak a magyarsághoz. Átestek a ló másik oldalára. 
Pontosan EZÉRT írtam le ezt a kis történetet.

Bár csuda tudja, egy időben nálunk is divat volt a népi hímzés, és mostanság is látni, csak farmereken!

Itt Dorogon volt egy Népművészet bolt (majdnem minden nagyobb településen volt akkoriban! 60-70-es évek), sokat vásároltam a kislányomnak, és magamnak is, még szegedi piros hímzett papucsom is volt:Nagyon szerettem! :)))

Általában eredeti hímzett blúzokat ajándékoztam a sógornőimnek is, épp a múltkor kaptam a legidősebbtől egy régi fényképet, melyen egy sárközi mintás blúzban van, a nyolcadikos ballagási képe, írta, hogy még tőlem kapta a blúzt. Most meg átörökítette a lányának.

Ehhez tartozik még az a tény is, hogy édesanyánk minket lányokat megtanított hímezni, tudok majdnem minden tájegységbeli hímzést.
Tudod, '56-ban kijárási tilalom volt, és ekkor, hogy lekössön bennünket, Édes megtanított bennünket hímezni. 
Aztán sajnos, romlott a szemem, és felhagytam vele, de van itt a lakásomban még néhány hímzett párna. Kedvencem a kalocsai, és a matyó.
Kalocsai hímzett esernyő:Matyó hímzett terítő:


A két hímzés közötti fő különbség, hogy a matyó eredetileg fekete alapú, többnyire selyem anyag, és fényes motringos selyemmel hímezik, míg a kalocsai alapja fehér, és gombolyagos enyhén fényes fonallal (perlé) kell hímezni.
A matyót azért nehezebb, mert az a fényes fonal szeret gubancolódni és hurkolózni. 
Hopp! Eszembe jutott a neve is: Mátra hímző selyemfonal. Csodás színekben volt kapható, de elég drága volt, mert nagyok voltak a motringok is.

A kalocsai hímzés "királynője" pedig a "riseliő csipkés minta". A csipkés rész a saját anyagából volt részben, és fehérrel varrták a kivagdosott részt körbe, ki ne bomoljon.
Mikor Gina Lollobrigida itt járt nálunk, vett két nagy ilyen terítőt, és azt mondta, estélyi ruhát fog varratni belőlük.
Kalocsai Riseliő mintás népviselet:


Bocsánat, hogy kissé elkalandoztam, de majd később válaszolok még a régebbi felvetésemre adott válaszodra is.
/Az nem ilyen könnyű, még rágódom rajta.../
 

2017.08.17. 8:36

Nagyjából... És természetesen érdeklődve várom, hogy mi lesz a folytatás. Amúgy hogy abban a faluban magyarul beszéltek, az valószínűleg annak a következménye volt (sőt, biztos), hogy a faluban majd mindenki magyar volt és természetesen magyarul is beszéltek egymás között. Éppen úgy, ahogy a nagy számban együtt élő arabok, németek, mexikóiak is a saját nyelvükön beszélnek egymás között, mert ez az anyanyelvük. Én ebben semmi kivetnivalót nem találok. Mondjuk a "nemzeti" érzés ruházkodásban megnyilvánuló túlburjánzásában már igen, mert az már inkább paródia..

2017.08.16. 21:39

Most ez utóbbira válaszolok először, mert ez könnyebb, a másikat meg kell kicsit rágcsálnom, mert akad benne félreértés vagy téves értelmezés részedről az általam leírtakról...

Tehát:
"Magyarság érzése".

Kedves Dmolnár kolléga!
Próbálom felidézni, mikor is lehetett, de mivel már nem vagyok aktív igazgató, így nem birtoklom az évkönyveinket, melyekbe a zeneiskola esemélyeit rögzítettük, így pontos évet nem tudok írni, csak saccolgathatok.
A Duna másik oldalán van egy község Szlovákiában, a neve BÚCS (nem így írják most, de az mindegy...). A nevét állítólag Bulcsu vezérről kapta, és valamilyen (már nem emlékszem, milyen?) évfordulóját ünnepelték.
Meghívták a zeneiskolánk Fúvószenekarát is, hogy emeljék az ünnepség jelentőségét és fényét.

Ott volt a faluháznál az egész falu apraja, nagyja.
Való igaz, elképpedve néztük a lakosságot, különösen az öltözetüket, pl. az óvodás kicsi gyerekeket, akik fehér nemzetiszín szalagos rakott szoknyácskában, hímzéses pruszlikban voltak, szőkésbarna hajuk copfokba fonva, nemzeti színű szalgos masnival a végén.
A műsor kezdetén egy kb. 10 éves fiú tárogatón játszott, széles fehér ingujjban, fekete népies szabású nadrágban, igen szívhez szólóan.

Nekem azért volt furcsa a sok magyar népviseletes öltözék, mert nálunk ilyet nem lehetett akkoriban (talán húsz éve is volt már) látni...
Viszont kb. rá tíz évvel láttam nálunk is a német nemzetiségi óvodában német népviseletes gyerekeket az óvodai évzáró műsorban.
Azonban szomorúan hallgattam a szigorúan "betanult" német verseket, dalokat tőlük, kihallatszott belőle, hogy ezen kívül ezek a gyerekek egy árva kukkot se tudnak németül!:(((
Ellentétben a búcsi srácokkal, akik egymás közt is mind magyarul beszéltek. 

Nem voltam Búcson könnyekig meghatva, mert nem szoktam magyarkodni, talán túlságosan is nem!
Sőt!
Tudod, mindig az jár a fejemben, ha ilyet látok, hallok:
"ITTHON A HAZÁT SZERETNI SOKKAL NEHEZEBB!"

Könnyű volt az 56-ban emigrált magyar "hősnek" 90 után hazajönni, és tengődni az Amerikából küldött nyugdíjból, ami itthon kb, félmillát ért a 90-es években!
Fel is voltam háborodva, hogy hazapottyant, és most ott feszít a magyar parlamentben, és hőbölyög, hogy ő milyen hőstetteket vitt véghez (Corvin köz, stb.)
Ilyenkor meg a Sárisápi partizánok jutottak eszembe, akik azt mondták 45 után:
"Kevesen voltunk, de SOKAN maradtunk...."

Nem tudom, érted-e, mit akartam ezzel mondani:

Na jóéjt!


2017.08.16. 8:44

Jut eszembe... Amikor egy népcsoport tagjai tömegesen vannak jelen valahol (számukra idegen környezetben), akkor az természetes, hogy igyekeznek annyit átmenteni a saját kultúrájukból, amennyit csak lehet. Ilyenkor szoktak könnyekre fakadni az érzelmes "magyarok", hallván a székelyek, vagy éppen a szlovákiában élők magyar szavait... És el vannak telve, hogy "őrzik a magyarságukat". De ha más népcsoport akarja őrizni az identitását, akkor jön a tömény rasszizmus... Mondjuk ez számomra töb mint érdekes...

2017.08.15. 16:56

A párodnak szép álmokat... Fogalmam nincs, mire jó ez 12 órásműszak. 

Ami az iskolai dolgokat illeti, most is úgy van. A szereplésekért, kirándulásokért fityfene se jár.. (Bár mintha a szervezett kirándulásokat túlóraként el lehetne mostanában számolni).

Rasszizmus. Egyrészt nem csak "fehér" rasszizmus van, hanem minden népcsoportban megtalálható kisebb, vagy nagyobb mértékben. Ezért mondhatják az egyes roma nemzetiségűek maguk között "parasztnak" a nem roma nemzetiségűeket. Te mondod, "cigány", ő mondja "paraszt" egy-egy a nyulak javára.. Azt honnan veszed, hogy "mindenhol" a négerekkel, arabokkal, romákkal, no pláne zsidókkal, van baj? Vegyük sorba. A négerekkel nincs baj Angliában, és nincs baj egész Dél-Amerikában. Mondjuk Kanadában sincs. Nálunk meg pláne... A romákkal nincs baj Spanyolországban (pedig ott vannak sokan), Oroszországban, Ukrajnában, Törökországban, stb. sőt, Kanadában sincs meg az USA-ban sem. Az arabokkal nincs baj Spanyolországban, meg sehol... Úgy általában. Néha Franciaországban, de nem releváns... A zsidókkal meg csak az elmebetegenek van problémájuk, tudniillik a zisdókon nem látszik, hogy az, ami... Ugyanolyan "fehér" ember, mint te, vagy én. Esetleg ott, ahol nagyon hagyományőrzők és könnyen felismerhető ruházatban járnak, nos, ott igen, de egyébként? Mitől gondolod, hogy világszerte "bajok vannak velük". Világszerte semmi baj velük... Volt ugyan pár része a történelemnek, mikora nagy kakiban lévő uralkodók így gondolták elterelni az elégedetlenkedők figyelmét (sajnos többnyire sikeresen), de ennyi. Nem tudom, miért keresed szinte betegesen a "megkülönböztető" jegyeket és miért gondolod, hogy "mi" vagyunk az egyetlen elviselhetőek, és ők a műveletlen állatok... Nem kívánom neked, de kerülj olyan közegbe, ahonnan ők (akiket elitélsz, vagy akiktől irtózol) és olyan leszel, mint ők... Persze a tapasztalat kialakíthat rossz reflexeket. Mert ugye ha azt tapasztalod, hogy nálatok a romák többsége lop, akkor könnyen általánosítasz. De ez hiba, mint már írtam nem is egyszer. Mindig az egyes embert kell nézni, soha nem a népcsoportot... 

2017.08.15. 12:29

Szép jónapot Neked és minden itt olvasónak! :)

Most csendben köll lennem, mert a párom alszik, harmadnap volt éjjeles, és 12 órázott, ami mostanság nagy "divat", ráadásul 3 nappal, 3 szabad, 3 éjjel, 3 szabad... Akármilyen nap is van. Még jó, hogy azért nem egyformán fizetik. Divatból, vagy más miatt van így, nemtom, és azt sem tudom, minek is nevezzem az ilyen munkabeosztást?...

Bár meg kell hagyni, mikor még zeneiskolai tanár voltam, mi is voltunk 12 órások, különösen, mikor sok volt a gyerek, tanterem meg kevés, és az alsósok a felsősökkel váltva jártak, ami miatt nekünk egész nap a zeneiskolában kellett lennünk, pár órányi haszontalan órával délidőben, mikor senki se tudott zeneórára jönni. A délelőttös még nem, a délután iskolába járó már nem...
Tehát mi zenetanárok szívtunk az "üresjárat" miatt, mint a torkos borz!:(((

Arról nem is beszélve, hogy nekünk nem fizettek ezért többet, fix havi fizetésünk volt a közalkalmazotti bértábla szerint.
Na és a koncerteket, különféle ünnepségeken való szereplést, a zenei táboroztatásokat a kutya nem fizette, az TERMÉSZETES volt, hogy egy zenetanár INGYEN játszik, ingyen foglalkozik nyáron is a sirmancokkal. Méghozzá rendszerint ünnepnapokon voltak a szereplések, mikor mások a családjukkal vannak, vagy szórakoznak valahol!:(((
Örüljünk, hogy (főleg Kodály jóvoltából!) van állásunk, nemdebár?! :P

Már megint a rasszizmus..

Mondd csak!

Kérdeznék valamit, ha megengeded:

A rasszizmus mely népekre vonatkozik?
Azért kérdezem, mert említettem már, hogy ez a családiház lakótelep, ahol élek, milyen tarka-barka nemzetiségi származás szepontjából, és senkinek semmi baja a másikkal.
Az egyik szomszédom sváb (német), a másik tót (szlovák), vagy román, de van roma is, továbbá az ún. "magyarok" se mind egy vidékről valók. Vannak dunántúliak, alföldiek (ezen belül Kiskunság, Nagykunság, Hajdúság, Szabolcs, Csongrád, stb.), Mátra vidékiek, és az ő bőrszínük se mind hófehér, a hajuk is MINDENFÉLE árnyalatot képvisel, még vöröset is! A szokásaink, tájszólásaink, sőt az étkezéseink sem egyforma, sőt!
Miért írom ezt?
Azért, mert semmiféle ellentét az itt lakók közt nincs!

Kisebb viták persze előfordulhatnak, de azok elsimíthatók. Legalábbis a MAI viszonyok között, mert azért régen okozhattak komoly konfliktust is.
Ilyen pl. a vallási különbség (katolikus, református pl.).
Tehát kérdem én, hogy jómagam úgy tapasztaltam a 3/4 évszázadom alatt, miért van nagy általánosságban a FÖLD lakosságából pont azzal a néhánnyal problémája a TÖBBSÉGNEK, mint: cigány, zsidó, arab, néger?... MIÉRT?!

Te tudsz erre valami magyarázatot?

Egyébként igazad van, ráadásul EGYÉNENKÉNT NINCS EZEKKEL SEM BAJA A TÖBBSÉGNEK.
De ha már tömegesen vannak, akkor miért lesz belőle előbb-utóbb antagonizmus?
Békétlenkedés, egymás lenézése?... Mert mint írtam, nemcsak mi, hanem ŐK IS lenéznek minket.
Pl. a cigányok egymás közt "parasztoknak" nevezik a magyarokat, bármi a foglalkozásuk.


2017.08.15. 8:50

Na, a férjed tapasztalatairól nem akarok vitába szállni, mert ha ő úgy látta, akkor az minden valószínűség szerint úgy is volt. Csak ugye a rasszizmus arról szól, hogy egy népcsoportot vagy nemzetiséget alapból ilyennek, vagy olyannak tartassz, és ha találkozol egy emberrel, akkor alaból annak véled, ami belédrögződött. Pedig hát nem így van... A különböző kultúrális örökség, vagy a szokások lehetnek a számunkra ellenszenvesek, vagy akár undorítóak, de ez csak annyit jelent, hogy mi más körben szocializálódtunk. Hogy egy nagyon egyszerű példát mondjak, számukra undorító lehet, hogy mi megesszük a sertéseket, vagy egy hindunak, hogy marhahúst eszünk... És persze nekünk is van hasonló érzésünk más esetekben. 

De ez (már hányszor mondtam) nem jelent se alsóbb, se felsőbbrendűséget és egyáltalán nem alkalmazható egyének esetében. Mert mi a fenét kezdjek azzal, hogy az éjjel, nappal nyítva tartó kisbolt tulaja albán, az egyik háziorvosunk arab, a kínai bolt kiszolgálója meg kínai, az egyik gyógyszerészünk meg afro amerikai? Most akkor nézzek rá utálattal, vagy fogadjam el egyénként? No ugye, egyénként fogadom el, aki vagy szimpatikus, vagy éppen ellenszenves, de nem attól, hogy ilyen, vagy amolyan származású, hanem mert olyan, amilyen.. 

A rassziszmus az egy nagyon durva és elítélendő tulajdonság, aminek persze vannak nyomai (főleg személyes tapasztalatok után) de ezt, hogy úgy mondjam, kezelni kell... Azaz nem fordítva kell ülni a lovon. Nem várhatom tőlük, hogy "olyanok" legyenek, mint én, és nem előitélettel kell közeledni hozzájuk (már ha akar az ember közeledni). Persze, meg kell ismerni a közeledés, vagy kapcsolat felvétel előtt az ottani szokásokat és társait, mert különben az ember akaratlanul  egy csomó sérelmet okozhat. Minél távolabbi kultúrkörhöz tartozókkal találkozik, annál inkább óvatosnak kell lennie...

2017.08.15. 1:22

Hát tudod, a Harari könyvet olvasom mostanság, és hát ő is a GONDOLKODÁS fejlődéséről ír. Mert bizony 2,5 millió éve nem úgy gondolkodott a sapiens sem, mint manapság!
Több korszakon kellett átesnie pl. ahhoz, hogy a növények és állatok háziasításához eljusson.

Továbbá!
Közvetlen tapasztalatom is van, mert bizonyára említettem már, hogy a 80-as években a férjem 9-szer járt lenn Bagdadban Irakban, s Szíriából, Damaszkuszon át jöttek haza repülővel. Ne tudd meg, mit műveltek az arabok a gépen! :((( Amit ugye nem ők találtak fel, nem ők gyártottak le, nem ők vezettek, stb. stb.

Nos, a férjem mesélte, hogyan élnek, s főleg. hogy hogy hogyan gondolkodnak ott, ahol élnek!
Pl.: Ha valamelyik autó elromlik, nemhogy megjavítanák!? Egyszerűen eldobják!!! Mert szerintük "Allah így akarta!" - punktum! Hess ki vele a fenébe!
S ha valaki nekem azt mondja, mi rasszisták vagyunk, akkor én bizony, hogy azt mondom, amit a férjem tapasztalt kint:
Sokkalta rasszistábbak az arab világban élő népek, mint mi!
Ha nem hiszed, menj ki és tapasztalni fogod! Emlékszel még Szaddamra? Vagy Komeini Ajatollára? 
Míg a férjem nem járt köztük, egyáltalán nem volt rasszista, sőt! Segítő Jóindulatból vágott neki a számára ismeretlennek, hogy vigyen nekik a fehér emberek feltalálta, s legyártott XX. sz. -i technikai csodát, de az ELSŐ útja után rasszistává lett, valósággal vadóc, úgy megváltozott, és nemcsak ő, a társai is!
Beszélj kérlek olyanokkal, akik ott jártak.
Azt mondta, az a világ max. Ankaráig járható út európai embernek.
Különösen a kurdok lakta vidék nagyon életveszélyes...

Az a bölcs öreg ember, akit említettem már, hogy közgazdász képzettséggel külügyi atassé volt az arab államokban, mesélte, hogy ő hozott haza arab börtönökből dipolomáciai úton sok magyar kamionost, és bizony, nem volt könnyű dolga, mire sikerült valakit hazamenekítenie! :(((
Láttad a Bankok hilton c. filmsorozatot? Hát ilyesmit képzelj el...

Tudod, őt ITT ismertem meg, ezen a portálon, Ernő bácsinak nevezte magát, és leveleztem vele civilben is.

Nagyra tartottam, mert sokoldalú, nagytudású ember volt. Személyesen ismertem, nem kamuzott!
Azt mondta, azért tud ennyit az idegen világ embereiről, mert kötelességének tartotta, hogy mennél többet tudjon meg azokról a népekről, és kultúrájukról, ahová helyezték éppen. Ez vonatkozott az oroszokra ugynúgy, mint egy arab államra.

Tehát hidd el, nem a levegőbe beszélek. Mert ha én nem is jártam ott, többet tudok azoknál, akiknek senkije se járt ott.
Félnék is a jövőtől, ha fiatalabb lennék, mi vár ránk?! De így idősen? Nekem már mindegy, mi lesz itt Európával, de a fialaoknak nem!

A napokban néztem újból meg az EGRI csillagokat.
Hát, elmondhatom, a törökök kultúr népek a délebbre lévőkhöz képest.

És tudod, mi a furcsa?
Mindenki SAPIENS! A török is, az arab is, a zsidó is, sőt, mi, magyarok is...
Ez van!
Hogy majd mi LESZ, az a jövő zenéje, meg a mai fiatalok hozzállásáé.

Sapiens elterjedési térképe:


A rendszerezés alapjai:

2017.08.14. 8:57

Fejletlen gondolkodású? Na az milyen? Mert olyat tudok, aki buta, meg olyat is, aki nem eléggé művelt (az én fogalmaim szerint), de fejletlen gondolkodásról én még nem hallottam. Már megint beleestél a nem is kicsiny rasszizmus hálójába. Mert akikről írsz, azok nem "fejletlen" gondolkodásúak, csak máshogy gondolkodnak (annyira azért nem, mert gondolj a kereszténység rémtetteire nem is olyan régen). De hogy nem tudnának bármit is kitalálni, vagy ne adj isten megjavítani... Miért, te tudsz mosógépet javítani, vagy számítógépet, esetleg autót? Bár ez csak találgatás, de jó közelítéssel mondom, valószínűleg nem... Ott is vannak szakemberek, akik értenek a dolgokhoz és vannak, akik csak használják azokat... 

2017.08.14. 8:53

Részben tévedésben vagy szerintem. Igaz, van olyan is, hogy kíváncsiságból kattintanak páran oda, de a nagy többség azért kattint, mert kedveli... Az említett szám annyira nem borzasztó, ha nem érted a szöveget és nemnézed a klippet. Spanyol (dél amerikai) zene és ritmusképlet. Ennek mindig van vevője, mert ennek legalább van dallama, ha más nem.. Emlékezzél vissza, már hány hasonló volt... 

 

2017.08.14. 8:50

Valóban többféle emberszerű faj alakult ki anno... De ezek vagy alulmaradtak a versenyben (azaz próazain szólva a fejlettebbek kiirtották őket és megették ebédre), vagy, mert ez is megtörténhetett, beleolvadtak a fejlettebb közösségbe. Állítólag például a neander völgyiek is keveredtek a homo sapiensszel. 

2017.08.14. 8:46

Hát ugye ő "csak" jól játszott, sőt kitünően, de nem sztárolta magát. Ellentétben ugye pár társával... 

2017.08.13. 11:32

Óóóóóó!
Találtunk valami humorosat a párommal, EZT jószívvel ajánlom mindenkinek, főleg azoknak, akik hozzánk hasonlóan szintén kiakadtak a Despacito-n:
https://www.youtube.com/watch?v=UC7q7lR5kIs
Luis Fonsi - Despacito PARÓDIA ! Pamkutya

Szuper jó! :DDD
Mirigyék jutottak róla az eszembe...

Úgy látszik, tényleg minden rosszban van valami jó! ;o)

 

2017.08.12. 22:35

Az emberek kíváncsiságáról szóltam az előző írásomban.
/Lásd: macska kíváncsiságához hasonlítás, mely nagyobb a félelménél.../
Mármint hogy utaltam rá: az ember kíváncsisága mindennél nagyobb, s ez emelhette a HOMO SAPIENST (=gondolkodó, kommunikálni képes ember) a többi emberfajta (pl. Neandervölgyi) fölé, és maradhatott meg a sapiens az egyetlen emberfajta a Földön. Legalábbis Harari tudományos kutató és író szerint.

Nos, ma arra a következtetésre jutottam, hogy az embert a kíváncsisága nem mindig jó irányba viszi, sajnos!
Miért is mondom ezt?
Pl. az, hogy mi lesz népszerű, sokban múlik ezen a kíváncsiságon.
Van, mondjuk, egy irtóra primitív és színvonalban elfogadhatatlan alkotás. Legyen az bármi, de ha valaki közzéteszi a neten a linkjét, és aszerint számolják a népszerűségét, hányan kattintanak rá, hááááát... ez is okozhatja pl. ilyen gagyi szülemények népszerűségét.
Ugyanis tegnap hallottam és láttam a facén a párom által egy rémségesen primitív, ócska zenei videoklippet, a címe:
DESPACITO...

Hát ugye én nem vagyok facés, de a párom jóvoltából néha megnézhetek ezt, azt.
Így történt, hogy rákattintás nélkül is láthattam, hallhattam ezt a kiakasztó videót.
És mikor láttam, hogy több, mint 3 milliárdan (!?) nézték meg, azonnal azt mondtam: 
Szerintem ennek a nagy népszerűségnek nem az alkotás kiválósága az oka, hanem az emberi kíváncsiság, azaz az a HIBA, hogy minden hülyeségre vevő az ember.
Ennyien megnézték?! Biztosan azért, mert jó! - gondolják sokan.
Hát kérem, nem így van!
Na igen, a XXI. sz. nagy kihívása a PIÁR (reklámozás), az ügyeskedés.

Hát igen, igaza van annak, akinek a beírása szerint rossz irányba mennek a dolgok! Mind politikailag, mind művészetileg.
Csak remélni merem, hogy a TUDOMÁNY még nem...

Bár engem eléggé irritál, hogy a "fejletlen" gondolkodású népek vígan használják annak a kultúrának a tudományos feltalálásait (pl. internet, vagy a veszélyes fegyverek!), amikhez nekik  gőzük sincs, és akiket annyira gyűlölnek, hogy legszívesebben kiirtanának... Rádásul pont azzal a fegyverrel, amelyet a gyűlölt kultúra tudósai alkottak meg.
Csak kérdem én, MI lenne velük azután, ha már nem lenne senki, aki működtetné, javítaná, újakkal pótolná azokat a gépeket?! :(((
Mert hogy ezek a tenorista tehetségű emberek nem értenek szinte semmihez, azt a férjem tapasztalta, mikor a Hungarokamionnal  kilencszer volt lenn Bagdadban Mercedes Kamiont vinni nekik a 80-as években.

https://www.youtube.com/watch?v=mT5eVPOWhx4
Greg Lake - Epitaph - éneksolo - Denzel Washingtonnal filmrészletek az "Éli könyve" c. 2010-es poszt-apokaliptikus amerikai filmből.2017.08.07. 15:51

Neeeem?
Tenyleg nem?
Mit szólsz Leonardo Da Vincihez és a repüléshez:
Állítólag a fejedelem emiatt halt szörnyet!
Az ember - szerintem olyan, mint a macska:
Nagyobb a kíváncsisága a félelménél.

Most olvasok egy nagyon remek könyvet, mindenkinek csak ajánlani tudom:
Harari: SAPIENS
AZ EMBERISÉG RÖVID TÖRTÉNETE.
Még csak az elejénél tartok, de máris megkedveltem, míg távol voltál, azt olvasgatom... Sokszor kell visszalapoznom, és ez jóóóóó! El kell sokat studéroznom rajta: Hogy is van ez?
Többféle emberős volt is volt ám, és mind másféle, de csak EGY, a SAPIENS maradt fenn... Vajon, miért?...A folytatás is megvan már, a címe. HOMO DEUS
De még az elsőn kell átrágnom magam...

Az előszó szerint fenn vannak az előadásai a neten is, de magyarul sajnos nem találtam. Van viszont egy rövid változat magyar felirattal:

https://www.ted.com/talks/yuval_noah_harari_what_explains_the_rise_of_humans?language=hu


 

2017.08.07. 15:22

Jajj de jóóóó!

Megvan a fehér fejű kutyuska barátom!:)))
Macsek még nem örült ennyire kutyának, mint én Neked, az biztos.

Hmmm mit is adjak, mit is...
Hát legyen egy kis story:
 
Mondd csak, emlékszel még Bozsik Cucura?
Meg persze Hofira.
Egyik előadásában Hofi megemlítette, mikor kezdődött ez a maszekosdi vállalkozós világ, hogy Bozsik József butikot nyitott valahol a belvárosban...
Na, mindjárt ki is kezdték az "elvtársak" miatta!
Mire Hofi csak annyi megjegyzést tett:
"- Ha rajtam múlna, odaadnám neki a Váci utca mindkét oldalát! A közepét meg "ezeknek" ... - SÖPÖRNI!" :DDD

Nekem vinil lemezeken megvan Hofi összes műsora, valamelyiken biztos rajta van ez a mondása, de már rég nem hallgatom a vinileket, pedig van is még hozzájuk lejátszóm...

Ha valaki nem tudná, ki is volt ez a Bozsik Cucu, segítek. Csak annyit mondok: 6:3!:)))
És ITT olvashatnak róla:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Bozsik_J%C3%B3zsef_(labdar%C3%BAg%C3%B3,_1925)
Nekem ő volt a kedvencem, s mivel nőből vagyok, bár a focihoz én sem értek, mint Dávid Ibolya, de a csinos pasikhoz én is vonzódtam már tini koromban is! :)))


Bozsik József (Cucu) - jobbfedezet (1925-1978.)
Élhetett volna még, elég fiatalon hunyt el...
Magánéletéről jómagam semmit sem tudok.
Ennél a síremléknél azért többet érdemelne, nem?

2017.08.07. 11:34

Pont nem... Ez nem bátorság és vállalkozó kedv, ez hülyeség... Az ember (és az állatok nagy többsége) nem keresi az életveszélyes kihívásokat. A kihívásokat igen, és néha néha ezek életveszélyessé vállhatnaki, de csakazértis kockáztatni cél és értelem nélkül... 

2017.08.07. 11:32

Szó nincs róla. Szabadságon vagyok ésmost véletlenül (na meg furdalt a lelkiismeret) beestem ide. Főleg azért, hogy megnyugtassalak.. :0)

Felhasználási feltételek és adatvédelmi nyilatkozat | Moderálási alapelvek | Médiaajánlat | Impresszum