Ahol minden témába vág !

Ahol minden témába vág !

2012. 10. 17. 20:27

Tisztelt Fórumozók ezennel megnyitottam a nem témába vágó fórumot. Ha valaki úgy érzi, hogy nem témába vágó amit mondani akar akkor azt tegye meg a témábavágóba. Garantálom, hogy itt minden témábavágó lesz.

Aki itt mond egy nem témába vágót az vendégem egy sörre azonnal. Várom tisztelettel a témábavágó hozzászólásokat."

 

A címen némileg változtattam, de a szöveg eredeti!

2022. 05. 18. 1:53

Hát a mi fehér szőrű, szarv nélküli gedánk is imádott felkapaszkodni a zsenge fiatal akácfákra, és rágni azokat a szúrós gallyakat!:((( Hogy a fenébe nem szúrta a tüske a pofáját!:(((
A bátyám ezért a felfelé törekvése miatt "zerge faj"-nak nevezte!:DD

2022. 05. 16. 12:20

Ilyenekről afrikai vadászok írtak, akik a Danakil földön jártak (Dr. Mészáros Kálmán). Dr. Mészáros le is fényképezett akkoriban egy ilyen "legelőt" kecskéstől... De írt róluk Kittenberger is...

2022. 05. 13. 17:58

Hát gondolom, hogy MAJD EGYSZER... Mert többször utána biztos Neked se kell majd!:P:D;o)
Légvonalban közel - Riport Tarnabodról | Litera – az irodalmi portál
Kecskenyáj pásztorral

Hegyi kecskéket láttam már filmen, de még ilyet én se láttam soha:
A famászó kecskék meg a turisták – Irodalmi Élet
Fáramászó, fát legelésző kecskék!:DDD


2022. 05. 13. 11:58

Hát ettem én már többféle kecskesajtot, és valóban, volt olyan is, ami olyan volt, mintha benne lenne a kecske, szőröstűl, bőröstűl... Szóval nem ízlett... Pár embernek a társaságban annál jobban... Úgyhogy én maradok a sima kecskesajtnál. Kecsketejet meg sohasem ittam. Valahogy nem került rá sor... Pedig amúgy legalább egyszer szerettem volna megkóstolni.  De hol tej nem volt ott, ahol én voltam, hol én nem voltam ott, ahol volt.... Na, de majd egyszer...

2022. 05. 13. 0:24

Valamikor itt a szomszéd városban, Esztergomban is így volt.
Ott lehetett kapni kecskesajtot is, vettünk belőle, de képtelen voltam megenni, olyn fura szaga volt a tehénsajthoz képet.
Ez azért érdekes, mert én kecsketejen nőttem fel, igaz, mi sajtot nem csináltunk, de nem hiszem, hogy emiatt nem tudtam megenni. Biztos vagyok benne, hogy manapság már a kecsketejet se tudnám meginni...
Szegény ember tehene:
A kecsketej, valóságos gyógyírt jelenthet számos betegségre! -  Filantropikum.com
Igaz, nálunk "hivatalnok-tehénnek" hívták, mert azoknak volt kecskéjük, még egy juhászt is felfogadott a járási tanács, hogy legyen, aki legelteti Kunszentmártonban a "Túlláton" a kecskenyájat.
Igen, Túllátnak hívtuk a Hármas-Körös túlsó partját, még Szabó Gyula színművész (a nemzet színésze, a nagy mesemondó!) is így nevezte, mikor volt vele egy riport a származásáról.
90 éve született Szabó Gyula színész - Frakktól Columboig - ATEMPO.sk |  zenei-kulturális portál
Szabó Gyula színművész (1930-2014)

2022. 05. 12. 12:46

Tényleg szerencsések vagytok. Nálunk a polgármester és bandája kiűzték a kistermelőket, olyan kicsi a piac, hogy már nem is lehet piacnak nevezni...

jadzia

2022. 05. 11. 19:44

Szerencsés aki mint mi kisvárosban élnek. Itt a környező falvakból az őstermelők a falusi emberek behozzáka portékájukat és a piacon árulják helypénzt fizetve Kapni tényleg vegyszermentess primőrt emberi áron nagy tojást házi tejet sajtokat sőt van a városban heti egy alkalommal termelői   piac  is méz sajtok kolbászok és egyebek árusításával

2022. 05. 11. 11:47

Azt kell mondjam, hogy ma már a piacokon sincsenek kistermelők. Legalábbis ahogy én láttam. Kofák vannak, akik a nagybanin szerzik be az árut, sokszor ugyanazt, amit a "multik" is árulnak. OLyan háztáji kistermelő, aki rendszeresen jelen van az idényjellegű dolgaival, nagyobb ritkaság, mint a fehér holló. Ma már ilyesmit legfeljebb csak a nagyobb kertészetek tudnak megtenni, mint például nálunk a veresi paradicsom kft. vagy mi. De ők nagyok. 

2022. 05. 11. 0:31

Kedves Dmolnár!
Mondjuk, igazad van abban, hogy ott a piac, ahol a kistermelőktől lehet friss (még aznap hajnalban leszedett) zöldséget, gyümölcsöt kapni, csak ott a bibi, hogy sajnos a piacok egyre kevesebb településen vannak manapság... :(((
Nem éri meg a fenntartásuk, csak az igazán nagy városoknak, és választék is inkább csak az alföldi városokban van (pl. Debrecen, Kecskemét, Cegléd, stb.).
Pesten persze MINDEN van! Ilyen-olyan piacok, bevásárló csarnokok... 

De jómagamnak egy valóságos különvárost sikerült látnom Németországban Hamburg városában. 
AZ IGEN! Ott aztán télleg volt minden!:)))
Igaz, nagyobb élményt jelentett ott számomra a DAGÁLY megjelenése, mikor harsogva zúdult be a város csatornáiba az Elbán keresztül a TENGER!
Premium Photo | The warehouse district speicherstadt during twilight sunset  in hamburg, germany. illuminated warehouses in hafencity quarter in hamburg.
Este tíz órakor még simán lehetett egyszerű kis fotómasinával is fényképezni!:)))
1993 vagy 1994? Már nem emlékszem pontosan, a lányomnál voltam látogatóban...

Hamburg'da (Almanya) Erasmus Deneyimi | Erasmus deneyimi Hamburg

Ez a vízből feltörő szökőkút is igen exkluzív jelenség!:)))
(Görgess balra, ott látható, kicsit nagy a kép...)

2022. 05. 09. 12:29

Természetesen el lehetne különíteni egy helyet, miért is ne? Csak éppen a "multi" (nem tudom neked mi a multi, ezt is érdekes lenne tudni) , megköveteli a származási és egyéb igazolásokat. Így azután Józsi bácsi a két napja trágyalével megpermetezett eprével legfeljebb a helyi piacra mehet ki, mondjuk a multihoz biztos nem.  Ez van. Valóban, a nagy áruházak által kínált termék íze közel sincs a valóban érett gyümölcséhez, de hát tudni kell, a szállítás és a valószínűleg hosszú tárolás miatt, gyakran féléretten szedik le a termést és az a szállítás közben érik be... De hát ott a lehetőség, a piacon kell venni, a kistermelőtől...  Persze inkább idényárut, de hát valamit valamiért... 

2022. 05. 09. 12:24

Hála istennek, már azt hittem Soros Györggyel fogsz jönni, vagy Bil Gatessel... A világon mindig akadnak "nagy megmondó" emberek, akiknek a viziói vagy bejönnek, vagy sem. Mondjuk általában nem jönnek be. És vannak komoly tudosók és elméleti szakemberek, akik nem mondják meg a jövőt (mert azt a fene se ismeri), de felismerik egy gazdasági formáció törvényszerűségeit. Ilyen volt speciel Marx meg Engels. Ha őket olvasnád és nemcsak az általad idézett úr összefüggésből kiragadott mondatait, elképzelhető, hogy értenéd is a világ egy részét. Bár nem vagyok meggyőződve róla. 

A globalizálódás elkerülhetetlen velejárója a tőkés termelési módnak, éppen úgy, mint az időnként fellépő válságok (Kondratyev ciklus, ha érted). Általában a polgári közgazdászok azaon gürcölnek, hogy valahogy megszüntessék ezeket a válságokat (sikertelenül), illetve hogy fenntartsák a tőkés termelési módot (mintha nélkülük nem lenne képes fennmaradni). A te nézeteid, valahol mélyen a régmúltban ragadt nézetek, soha egy értelmes mondatot nem tudsz kinyögni róla, pedig már mennyit kérdeztem....

2022. 05. 09. 0:30

Kedves Strázsa!
Nem tudom, honnan vetted a "helyi szezonális termékek" elkülönített értékesítési ötletét a multiknál, de tavaly láttam nálunk, hogy az egyik multinál bizonyos etnikum EZT már régebben kitalálta!
Nevezetesen hol "EPERVÁSÁRT" tartottak, hol málnát, vagy zöldborsó-zöldbab vásárt (mikor mit) a parkolóban!...
Hát tudod, az ilyenekre inkább nem tartok igényt.
Nekem jobban tetszettek azok a dömping kertészeti vásárok, mikor lejöttek Nógrádból teherautóval az őstermelők, és zsákokban lehetett tőlük nagyon szép krumplit, hagymát, babot, egyéb terményt olcsón, házhoz szállítva kapni. Be is vásároltuk tőlük az egész évre a szükséges krumplit, hagymát, stb.
Jól jártak az őstermelők is, és mi vásárlók is!
Ezek az akciók már évek óta - sajnos! - megszűntek.
Vajon KINEK a lelkén szárad?!

2022. 05. 06. 21:18

Kedves Holdfény, nagy mennyiségben és ugyan olyan minőségben előállítani csak géppel gyártott alkatrészeket lehet, vagy olyan ízetlen, szagtalan de nagyon szép terményeket melyek valamilyen nem természetes módon vannak elő állítva.

Az pedig hülyeség hogy a multik azért nem tudnak árulni kis termelők vagy házi terméket, mert nem tudnak kamion számra szállítani. Ez csak szándék kérdése mert egy multi üzletben simán el lehetne különíteni egy kis részt, helyi szezonális termékek számára. Kizárólag szándék és hozzáállás kérdése.

2022. 05. 06. 19:48

Kedves dmolnar, nem én beszélek zagyvaságot, hanem te beszélsz mellé. Továbbá nem én akarok bárkire bármit ráerőltetni, hanem teszik ezt azok, akiknek hatalmuk is van hozzá ès akiknek a világuralmi szándékával te egyet értessz. 

Semmit nem cáfoltál meg érvekkel, ugyanis a papagáj módjára hajtogatott globális média által közvetített üzenet nem érv. A globális médiáról pedig tudni kell hogy nem más mint egy propaganda gépezet EGY érdekcsoport által működtetve. Ennek az érdekcsoportnak pedig van egy globális célja, ami nem más mint a talmudista felsőbbrendűségi rögeszmén alapuló világuralmi rendszer megvalósítása ahol mindenki és minden ország ennek alárendeltje. Ez egyébként nem is titok, bár nem ilyen formában tálalják hanem kissé emészthetőbb formában legalább is ők úgy gondolják.

Mielőtt az elcsépelt összeesküvés elméletet hangoztatnád mint nevetséges képzelődmény ezért ne engem okolj. Claus Shwab (aki nem akárki szárnyai alól került ki nem egy mai ország vezető a young leaders nevet viselő kiképző programjából) Great reset című könyvében többek között azt írja "you will own nothing and you will be happy" vagyis semmid nem lesz és boldog leszel. Persze azt már elfelejtette hozzá tenni ha már nekünk semmink nem lesz akkor kié lesz minden? 

Te kedves dmolnar melyik oldalhoz tartozol? A média mátrix által félrevezetettek, vagy a globális diktatúra szekértolói társulathoz?

2022. 05. 05. 12:06

Kedves Strázsa! 

Vegyük sorba...

Mit nem tudsz a Covid 19 vírusrül és annak változatairól? Keress rá az interneten. Megtalálod az összeset, még a teljesen tudománytalan (mert az) konteóktól (magyarul álhírekről és rémhír terjesztéstől). Hogy te abban hiszel, hogy ami megjelenik bárhol hivatalos formában, az mind összeesküvés, ellenben, ha valamelyik agyhalott bedob egy rémálmot, az valóság, nos, ez a te dolgod. Élj vele boldogan...

Oroszország nem kezdett háborút? No ne. Hát a Krim félsziget annektálása? Az mi a szösz? Meg a mostani háború? És ugyebár az egész 2014 (!)-ben kezdődött. De tulajdonképpen mindegy is. Az USA eddig belebukott az összes agressziójába, Vietnamtól Afganisztánig... Oroszország is bele fog bukni, hogy azután személyesen Putyin ebből hogy akar kimászni, az egy más kérdés, de remélem, nem a háború kiterjesztésével (habár mára már biztos lehet benne, hogy a "hű emberei" csúnyán átverték..)

Multikulti - Hogy telepszik rá? Nem igazán értem, mert a szélsőjobbos hírportálokon kívül és máshol ilyesmit nem olvastam (ezeket is csak azért, hogy lássam, hol szede össze ezt a sok zagyvaságot). Svédország, köszöni szépen, jól megvan, jobban, mint mi, akik állítólag nem engedjük a "multikultit" (nem a fenét, azt szürcsögi minden állampolgár, teljesen önként). A hozzád hasonló emberek a multikultúrális (mert ezt jelenti és azt, hogy a különböző kultúrák, légyen az korosztálybeli, vagy nemzetiségi, esetleg vallási, békében élnek egymással) szót azonosítják azzal, amit a fajelméleti elmebajok és a rasszizmus alkotott meg. Mert Józsi bácsi fél a migráncsoktól akik majd jól megerőszakolják az ötvenéves feleségét és elveszik a közmunkáját. Igaz, élőben migránst, de még szomszéd falubelit se igen látott... Ellenben rohadtul nem fél (mert eszébe se jut) az arab körzeti orvostól... És hogy őszinte legyek, rohadtul nem érdekel, hogy otthon ki milyen istenségben hisz. Kinek mi tetszik. Csak ne akarja kötelezővé tenni... (mint te a magad nézeteit)

2022. 05. 04. 18:50

Kedves Holdfény és dmolnar,

sok minden elhangzott, viszont a tények nagyon makacs dolgok és minél tovább nem vagyunk KÉPESEK vagy HAJLANDÓK tudomást venni róluk annál nagyobb árat fogunk fizetni mindannyian, függetlenül attól hogy valaki liberális vagy éppen konzervatív nézeteket vall.

Az hogy milyen valós veszély fenyegeti a mai EMBERT, puszta létének fennmaradását, vagy ami talán még fontosabb és kívánatosabb lenne szellemi és lelki felemelkedését illetően ami tulajdonképpen fennmaradásának záloga. Az ezzel való szembe nézés elkerülhetetlen. Ennek tudatosítása nélkül esélyünk sincs. Ehhez pedig nem elég az, sőt kimondottan kontraproduktív hogy papagáj módjára visszamondjuk a jól bemagolt leckét.

Néhány apróság az itt korábban elhangzottakról amin egy kicsit talán érdemes elgondolkodni.

A mai úgynevezett nyugati demokratikus értékrend - nyílt diktatúra vagy melyik micsoda? Nemrégiben történt Canadában (amit talán nevezhetünk a nyugati demokrácia egyik fellegvárának) hogy kamionosok békés tüntetést szerveztek a kormány bizonyos rendeletei ellen, amit nagy tömegek támogattak. A kormány nem volt hajlandó semmilyen compromisszumra, sőt a kormány zárolta azon személyek bankszámláit akik anyagilag is támogatták a kamionosokat, valamint lefoglalták az összegyűlt adományokat végül karhatalmi erőszakkal vetettek véget a tüntetésnek. Demokrácia ide vagy oda számomra számomra igen erős diktatúra szaga van ennek az egésznek. Nem beszélve a nyugati demokráciákban történt erőszakos lezárásokról, a kísérleti oltások erőltetéséről majd hogy nem kötelezővé tételéről ami önmagában egy diktatórikus rendszer sajátossága. 

Aztán ha már a szólásszabadság is szóba jött említsük meg a fentiekkel kapcsolatban miért nem volt, vagy akár a mai napig lehetséges nyílt eszmecsere, vita a covidot és az ismeretlen kísérleti oltások veszélyességét illetően amiért sem a gyártó, sem a forgalmazó sem a beadó semmilyen felelősséget nem vállal? Az is kiderült már, hogy ezek génterápiák (mert hagyományos értelemben nem lehet oltásnak nevezni) nem véd meg sem a fertőzéstől sem a tovább adásától. Akkor mi a csuda ez? Amivel állandóan fenyegetőznek hogy kötelezővé fogják tenni.

NATO állítólag egy védelmi rendszer. Először is NATO=USA a volt Szovjetúnió egy agresszív megszálló rendszer volt. Az ebből visszamaradt állam Oroszország viszont az elmúlt 30 évben nem kezdett háborút mostanáig ellentétben a másik oldallal minek a NATO is része. Aztán hogy ezt a háborút is valójában ki kezdte azon is lehetne vitatkozni, de először talán azt kéne tisztázni, pontosan mikor is kezdődött, ki lőtt először és milyen célbó?

Multiculti. Én azt nevezem annak amikor egy idegen népség-kultúra rátelepszik nagy számban egy gazda népre számukra idegen kultúrára ennek mindég a gazda nép issza meg a levét és ha nem képes megállítani, előbb utóbb a teljes pusztulásához vezet ez törvényszerű. A Svédek talán a leg liberálisabb nép Európában, most jutottak el oda hogy hivatalosan is beismerjék az integráció nem működik egy másik párhuzamos társadalom jött létre, természetesen az ő rovásukra. Ez mindenhol így működik tetszik vagy nem. Ennyit a sokszínűség csodálatos mivoltáról

 

 

2022. 05. 04. 16:54

Multik és a nemzeti érdek:
Hát a csuda tudja, miért ágálnak a multik ellen?!
Igen, a Tesco valóban sok magyar árut tart, és tudom a gazdáktól, tartana többet is, de a gazdák - sajnos! - NEM TUDNAK NAGY MENNYISÉGET BIZTOSÍTANI NEKIK, RÁADÁSUL ÉVRŐL ÉVRE AZONOS MINŐSÉGBEN!
Itt a fő baj!
Jár a szájuk, hogy nem tudják értékesíteni a terményeiket, de már bocsánat! Melyik multi az, amelyik megelégszik pár kiló eperrel, paprikával, mikor TÖBB kamionnal szerenének venni, és rendszeresen, no meg minden évben AZONOS MINŐSÉGBEN!!!
Hát igen, ezt CSAK nagy gazdaságok (TSZ?! vagy ÁLLAMI gazdaság?) tudná biztosítani, azt meg ugyi szét kellett rontítani, nadrágszíj parcellákká szabdalni a sok-sok magángazda számára!:(((
Netek gazdák, MOST igyátok meg ennek a levét!:P:P:P
Csak tudod az a baj, hogy MI, vevők vagyunk ennek is a kárvallottjai, mert van ugyan eper a Tescoban, de az külföldi, ami gyönyörű, azonban az íze ugyancsak pocsék fanyar, vagy savanyú, nem győzöm cukrozni!!!:((( Inkább nem is veszek!

Hogy mi az a "multikulti"? Hát a franc se tudja, de ettől a szótól engem kitör a csihari, az biztos!:'(
A Kapcsolaton volt egy fazon, aki ilyen nick néven nevezte magát, és elég randa képet mellékelt hozzá, álmomban se jöjjön elő, ha jól emlékszem, nyúlszája volt, hogy mééééér?!:(((

2022. 05. 04. 12:13

Nos, a multik szogálhatják a nemzeti érdekeket is, ha éppen úgy alakul. Mert hozzák magukkal a korszerű eljárásokat, technológiákat és egy sor más dolgot. A kérdés egyedül az, hogy az adott ország képes e élni ezekkel a dolgokkal, avagy sem. 

Példának okáért ismerek olyan műanyag fröccsöntő céget, amelyik kicsiben kezdte, de a multik beszerzései lódítottak rajta akkorát, hogy mára két telephellyel dolgozik és exportál számos országba. Ha nincsenek a multik, a hazai kis csip-csup megrendelésekből nemhogy fejlődni tudott volna (ugyan minek?), de még a jövedelmezősége is kétséges lett volna. Amúgy nem tudom, ki Strázsa szemében a multi, gyanítom a Tesco, vagy az Auchan (pedig ezek túlnyomórészt magyar árukat vásárolnak), és persze, nem tudom, máig nem magyarázta meg senki, mi az a multikulti... Már amelyik káros... 

2022. 05. 04. 12:08

Nos, akkor jó... "Testbeszéd" helyett használhatsz mindenféle ikonokat, oszt akkor csak rájövök (bár nem biztos), hogy ez most komoly, vagy sem. 

A NATO témához annyit még, igen, védelmi rendszer és a NATO mint katonai szövetség soha nem támadott meg senkit. Nem úgy az egyes tagállamok... Mert ugye emlékszünk a görög - török háborúskodásra Cipruson, vagy éppen az USA iraki agressziójára.. Csakhogy ebben a NATO tagállamok, ha akartak, részt vettek, ha nem, hát nem...  Példának okáért a németek és a franciák erősen kimaradnak ezekből a dolgokból.

2022. 05. 04. 3:03

"A globális multi láncok, multi cégek multi kultik egyike sem szolgálja a különböző országok, nemzetek hosszú távú érdekeit. Ezt azért ennyi tapasztalat után már illene belátni."

Igen, tudom, kedves Strázsa, hogy nálunk egyfajta "rabló kapitalizmusba" fordult a világrendszer a szoc. után, de már ne is haragudj, ennek belátása, és felszámolása NEM RAJTAM múlik, nem az én feladatom, hanem a hatalmon lévő kormányzatnak!
De sajnos úgy tűnik, nekik ennél fontosabb dolguk van, nevezetesen az, amit Dmolnár írt róluk!:P