Ahol minden témába vág !

Ahol minden témába vág !

2012. 10. 17.

Tisztelt Fórumozók ezennel megnyitottam a nem témába vágó fórumot. Ha valaki úgy érzi, hogy nem témába vágó amit mondani akar akkor azt tegye meg a témábavágóba. Garantálom, hogy itt minden témábavágó lesz.

Aki itt mond egy nem témába vágót az vendégem egy sörre azonnal. Várom tisztelettel a témábavágó hozzászólásokat."

 

A címen némileg változtattam, de a szöveg eredeti!

2020. 08. 05.

Most kicsit más!
Véletlenül ráakadtam egy régi kedvencemre egy általam eddig nem ismert, de igen időszerű zeneszámra:
https://www.youtube.com/watch?v=0EBTn_3DBYo&frags=pl%2Cwn
RADIOACTOVOTY - KRAFTWERK - HD - Live

Kraftwerk – Radioactivity (live) – Earth-Alert.com

PT) Kraftwerk - Radioactivity (trecho) - piano tutorial
RADIOACTIVITY - KRAFTWERK - HD Live on Make a GIF

KRAFTWERK - Radioactivity Sheet music for Brass Ensemble ...

Egy régebbi kép az együttesről:
Admiral Cod: Radioactivity (Kraftwerk)

2020. 07. 30.

Köszönöm kedves Jadzia a kért ismertetőt, s bevallom, igen restellkedem, hogy azt hittem, az emeritus csak a balettművészeti egyetemen végzetteknek adható titulus, de nem!
Bármely féle szakon, karon végzett nyugdíjas kort elérő egyetemet végzett professzort megillet, ha az egyetem felterjeszti eme cím viselésének jogcímére.
Adható pl. a zeneművészeknek is, itt van egy példaként hozott link:
https://lfze.hu/multimedia/emeritus-unnepseg-es-dijatado-116380
Emeritus ünnepség és díjátadó 2013. október 20.

jadzia

2020. 07. 30.

A professor emeritus vagy professor emerita (ejtsd: professzor emeritusz) a legtöbb országban nyugalomba vonult professzort jelent. A cím, pontosabban státus elnyerése nem automatikus; csak olyan professzort illet meg, akinek ezt a címet az őt korábban alkalmazó egyetem megfelelő szervei adományozták.

Magyarországon a címről a felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV tv. 32. § (1) bekezdése rendelkezik: Annak, aki főiskolai, illetve egyetemi tanári címmel rendelkezik, és nyugdíjazására tekintettel foglalkoztatását megszüntetik, a szenátus Professor Emeritus vagy Professor Emerita (a továbbiakban együtt: Professor Emeritus) címet adományozhat. A Professor Emeritus címmel járó jogokat, oktatási és más kötelezettségeket, juttatásokat, azok időtartamát a felsőoktatási intézmény foglalkoztatási követelményrendszerében kell meghatározni.

A tanszéknek, ahonnan a professzor nyugdíjba vonul, külön kezdeményeznie kell a Kari Tanácsnál, hogy megkaphassa a címet; ezt véleményezik, elbírálják, az egyetem szervei szavaznak róla. A nyugállományú professzor is oktathat mint megbízott előadó. Továbbá Magyarországon a professor emeritus-ok tanszékük vagy intézetük teljes szavazati jogú tagjai maradnak. Az egyetem havi tiszteletdíjban részesíti/részesítheti a címet elnyert oktatót.  wikipédia Holdfény közsönöm aképeket

 

2020. 07. 30.

Na, ma már be is néztem. Még írtam is, de ezt azért nem biztos, hogy folytatom....

2020. 07. 30.

Kedves Jadzia!

Fodor Antal balettművész professzor emeritus érdemei elévülhetetlenek mind a magyar, mind a világ balettmművészete terén.
MTVA Archívum
Részvétem a szakmának és a családjának!

Már a múltkor is ÉHN ÉVA balettprofesszor kapcsán felvetődött bennem a kérdés, hogy mit is jelent pontosan az EMERITUS kifejezés, mert az én Idegen szavak szótáramban igen szűkszavú leírás van. Jobbára azt sugallja, hogy ez a titulus kizárólag a nyugdíjas balettprofesszorokat illeti meg.
Felvilágosítanál bennünket kérlek, eme hiányosságunk terén?
Előre is köszönöm!

 Kultúra - A Magyar Állami Operaház balettkara Moszkvában vendégszerepel
Moszkva, 1965. július 5.
Éhn Éva balettmester, Sipeki Levente balettművész és Borisz Ivanovics Hohlov szovjet balettművész

2020. 07. 29.

Szia Micimackó!!
Micimackó kalandjai - Micimackó | EGY ÓRÁS VERZIÓ - YouTube
- DÓGOD VAN!? Okés!:)

Köszi, hogy jelezted a távollétedet, így nem aggódunk, hová lettél!
MI Jadziával el leszünk a szép versek és zenék között.
Minden jót Neked a távolléted idejére, és - természetesen !- szeretettel várunk vissza!:)))

37 Best Puszi images | Szmájli, Szmájlik, Képek

2020. 07. 29.

Sziasztok!

Most jó darabig nem leszek. Úgy augusztus 10-ig. Lehet, hogy be-be nézek, de nincs rá sok esély. Ne adjátok fel, utána jövök rendesen... 

jadzia

2020. 07. 29.

Nagy vezsteség érte a hazai balettművészete elhunyt Fodor Antal balettművész koreográfus professzor emeritus

https://fidelio.hu/tanc/elhunyt-fodor-antal-tancmuvesz-koreografus-156790.html

 

A legtöbb előadást és világsikert megért darabja a Bach-Presser zenére készített Próba című mű, amely több mint ezer előadást élt meg Európában, és sikerrel játszották Indiától az Egyesült Államokig. A világ számos együttese tartja ma is műsorán.

https://www.youtube.com/watch?v=YasqGgLpNFw

2020. 07. 26.

Ha DÓGOD VAN, akkó dógod van, s az bizony csakis JÓ dolog!;o)

Régebben (aktív koromban még) azt mondogattuk, ha valaki "JÓ MUNKÁT" kívánt, hogy:
- "Nincs JÓ munka, csak MUNKA van!" - 
Hát eeeegen, ez még a szociban volt, de manapság örülnek az emberek, ha van munkájuk.

Bár be kell valljam, én nem panaszkodhatok egy árva szót se!
Ugyanis zenetanítás gyanánt - egy-két kivétellel - szinte egész életemben AZT csinálhattam, amit mindig is szerettem: Zenével, s ezen belül okos, értelmes gyerekekkel foglalkozhattam.

Igaz, akadt azért nehány kellemetlen eset is, főleg szolfézsból...:(((
Ugyanis előfordult nem egy esetben, hogy a gyerek nem igazán rajongott a zenetanulásért, hanem a szülő íratta be, kiváltképpen azért, mert úgy gondolta: "Ott JÓ helyen van a gyerek!"
Hogy majd lassanként, anélkül, hogy észrevenné, ráragad a zene szeretete, és értése is, az már csak olyan "hozadéka" a dolognak...;o)

A legszebb közösségi zenéléssel, kórusvezetéssel is foglalkozhattam egy rövid ideig.
Itt egy nagyon lélekfelemelő jelenet a Halászbástya közeléből:
https://www.youtube.com/watch?v=b055cHvLgtk
Special flash mob in Budapest, Zoltán Kodály: Esti dal

Special flash mob in Budapest, Zoltán Kodály Evening song / Kodály ...

Ez az egyedülálló flash mob az Ars Sacra Fesztivál nyitányául készült. Az Esti dal vagy eredeti címén Esti ima egy gyönyörű magyar népdal, amelyből Kodály Zoltán írt kórusművet. Budapest egyik csodálatos pontján éneklik el a kórusok ezt a magyar lélekre oly jellemző dalt. Az Ars Sacra Fesztivál tizennégy éve indult útjára. A szervezők hiszik, hogy a művészetekben rejlő szépség felekezettől, nemzettől függetlenül mindnyájunkat megszólít, felemeli a lelket. Mert a művészet szent. Ezt a szépséget ünnepli minden évben az Ars Sacra Fesztivál és hív mindenkit, aki nyitott erre a bensőséges találkozásra!

2020. 07. 23.

Nnna... Meggyüttem. De jövő héten majd megest nem leszek pár napot, meg az utána következő héten se nem... dógom van. Illetve lesz. :0)

2020. 07. 20.

Rendben...
Várunk vissza!:)
Addig is itt egy speciális "érdekesség" az Esztergomi Dunából:
https://sokszinuvidek.24.hu/viragzo-videkunk/2020/02/11/esztergomi-szenrakodo-dunai-szenrakodo-misztikus-monstrum/


2020. 07. 20.

Sziasztok! Bocsika, most pár napig nem leszek. Dógom van... 

jadzia

2020. 07. 20.

Holdfény tökéletesen igazad van Poltikai célból felhasználni egy járványt nem etikus hogy finom legyek.

Lásd  a Pesti úti idősotthon ügye......https://nepszava.hu/3085559_a-pesti-uton-megelozo-csapaskent-fertotlenito-katonak-gyurujeben-szapulta-a-fovarost-nemeth-szilard

https://nepszava.hu/3085585_karacsony-mar-aprilisban-dontottunk-a-pesti-uti-fertotlenitesrol-amit-most-nemeth-szilard-elrendelt

És sajnos a mi országunkban is van nagy nyomor a folyosó végi közös WC melegágya lehet sok egyéb járványnak is.Furcsa hogy a XXI században még létezik ilyen pedig igen sajnos. Ennek felszámolására kellene sok pénzt fordítani nem a meggazdagodásokra.

 

És a világon rengeteg ilyen hely  van mint India, Brazília szegény negyedei, sok távol keleti ország a túlzsúfoltságból származó nyomornak és hosszan lehetne sorolni 

Tán ez a vírus felnyitja sok gondolkodó és politikus  szemét  akik, ha nem akarják, hogy utódaiknak  pokol legyen az élete ezen a Földön akkor lépnek esetleg közösen is

2020. 07. 19.

Drága Jadzia!
Neked, mint orvosnak, különösen hiszek, de nehezen viselem el, hogy a politikusok politikai ügyet csinálnak belőle, arra használják fel sok helyen, hogy a hatalmukat megszilárdítsák, s eszük ágában sincs az emberek életén javítani, segíteni nekik a túllésben.
Az anyagi segítésről pláne nem is beszélve, hogy pont azok nem kapnak segítséget, akiknek a legjobban szükségük lenne rá... Pedig - ahogy írod! - éppen ez a réteg az, akik terjesztik a betegséget, mert NINCS módjuk megfelelő tisztálkodásra, a környezetük tisztán tartására, egymástól távolságot hogy tartson egy szobába zsúfolt sok tagú család?!
Az emberi váladékokról nem is beszélve!
Pl. Pesten is még mindig vannak a folyosó végében lévő közös árnyékszékek (pottyantós wc-k!):((((
EZ NEM A XXI. SZÁZADI EURÓPA!:(((

jadzia

2020. 07. 18.

Sajnos erősen terjed még Európa  sok régiójában is meg USA Ausztrália is erősen fertőzött. Indiában Brazíliában as ok nyomorban élő ember hull egymás után.. vagyis  a helyzet nem rózsás

Öröm hogy a határszigorításunk picit tán megállítja és ha betartjuk a 3 fő dolgot:  maszk távolság és fertőtlenítés  akkor sokat tettünk

 

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/22-fovel-emelkedett-beazonositott-fertozottek-szama-es-elhunyt-egy-beteg?fbclid=IwAR2QJCmPtoLvDBiNGCUpThDTbkuyYp92Xc6jdlfeFWjNd7rUGeKJHsa4HJ4

2020. 07. 16.

Riasztgatás nem, de figyelmeztetés igen... Az emberiséget nem fenyegeti a kipusztulás veszélye ettől a vírustól sem. Még azokban az országokban sem, ahol úgy tesznek, mintha nem is lenne vírus. Pedig van és meg is betegednek az emberek, csak persze kevesen halnak meg. Főleg azok, akiknek gyenge az immunrendszerük. Mint a "rendes" influenza esetén. Csak valamivel nagyobb a halálozási arány. Vakcina meg lesz, valószínűleg jövőre. A kormány tesz sokmindent (néha jobb lenne, ha nem tenné), de közben sütögeti a saját pecsenyéjét is.

2020. 07. 15.

Hát én csak azt látom, hogy megy a riasztgatás ezerrel, és a koránynak esze ágában sincs semmit tenni, hogy könnyebb legyen az életünk. Pedig úgy érzékeljük, hogy vannak országok, ahol jobbban mennek a dolgok...
Mást valóban mi ITT LENT nem tehetünk, mint reménykedjünk abban, hogy előbb utóbb tényleg lesz védőoltás, különben a jelenlegi helyzet szerint az emberiségnek fuccs lessz!:(((
 

2020. 07. 14.

Hát a vírus alakul, alakulgat, azaz mutálódik és felvesz olyan hatásokat, amit addig nem. Persze az is lehet, hogy eddig is fájt a hasa a betegnek, csak nem tudta, hogy ez a vírustól van, hanem arra gondolt, hogy beevett valamit és pár napig azért volt baja a gyomrával... Akinek meg légzési problémái voltak az egy kis hasfájásra már rá se bagótik.

Az meg, hogy levegőben is terjedhet, elég gyanús volt eddig is (nekem) mert nem hinném, hogy mindenkit arcon trüsszentettek, aki megbetegedett. Ez van, jó tudni, de ennyi... Előbb utóbb csak lesz vagy védőoltás, vagy ellenszer...

jadzia

2020. 07. 13.

Holdfény egyre többet lehet tudnia korona vírusról:

"

Hasi fájdalomra panaszkodtak a fertőzöttek

Most úgy tűnik, újabb, a fertőzésre utaló szimptómára figyeltek fel, amely ráadásul sok esetben az egyetlen is, ami kínozza az érintettet. Dr. Michael Hirsh, az amerikai Worcester Division of Public Health igazgatója elmondta, hogy a város kórházaiban egyre több olyan COVID-19-fertőzött jelentkezik, aki csak és kizárólag abdominális, azaz hasi fájdalomról számolt be. A jelenség magyarázata, hogy ha a tüdőlebenyek nagyon be vannak gyulladva, a rekeszizom irritációja hasi fájdalmat idézhet elő.

"Minél jobban megismerjük a betegséget, annál jobban látszik, hogy nem mindig száraz köhögés éslázjelzi a fertőzést. A jövőben valószínűleg még több újdonsággal fogunk találkozni" - mondja Hirsh, aki hozzátette: a hasi fájdalomra panaszkodó betegek nagy részének nincsenek légzőszervi tünetei. És bár még nem áll kellő mennyiségű adat a rendelkezésükre, úgy gondolja, a hasi panaszok inkább a fiatalokra, míg a légzőszervi gondok az idősebbekre jellemzőek.Házipatika

 

A betegség leggyakoribb tünetei

  • A leggyakoribb tünetek: a láz, a fáradtság és a száraz köhögés.

  • Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj.

  • Ezek a tünetek általában enyhék és fokozatosan jelentkeznek.

  • Vannak olyan fertőzöttek, akiknél nem alakul ki semmilyen tünet és nem érzik magukat betegnek.

Mit tegyen, ha Ön potenciálisan fertőzöttnek érzi magát?Coronavírus Gov.hu

 

 

és a legőjabba dr Portálról:

Több száz tudós szerint a levegőben is terjedhet a koronavírus