Ahol minden témába vág !

Ahol minden témába vág !

2012.10.17. 20:27

Tisztelt Fórumozók ezennel megnyitottam a nem témába vágó fórumot. Ha valaki úgy érzi, hogy nem témába vágó amit mondani akar akkor azt tegye meg a témábavágóba. Garantálom, hogy itt minden témábavágó lesz.

Aki itt mond egy nem témába vágót az vendégem egy sörre azonnal. Várom tisztelettel a témábavágó hozzászólásokat."

 

A címen némileg változtattam, de a szöveg eredeti!

2018.09.24. 8:44

Miért ne lehetne kételkedni benne?
Hiszen kételkedni MINDENBEN lehet, pont ebben ne lehetne? ;o)


2018.09.22. 17:35

Mindenki láthatta a GOOGLE mai kezdő lapján, hogy JELES nap a mai!
Azonban van benne egy kis tévedés!
Mert miért is?

Nos!

Szeptember 22-e van, JELES NAP az évben, ugyanis ezen a napon, illetve 23-án éjjelen lesz az ŐSZI NAP-ÉJ EGYENLŐSÉG:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Nap-%C3%A9j_egyenl%C5%91s%C3%A9g

NAP-ÉJ EGYENLŐSÉG

nap-éj egyenlőség (latinul aequinoctium) egy csillagászati esemény, amelyben a földi egyenlítő síkja áthalad a Nap középpontján, ez évente kétszer fordul elő (március 21. és szeptember 23. körül).

https://hu.wikipedia.org/wiki/Nap-%C3%A9j_egyenl%C5%91s%C3%A9g#/media/File:Earth-lighting-equinox_EN.png

Earth-lighting-equinox EN.png

Szeptemberi (őszi) nap-éj egyenlőség
 

A szeptemberi nap-éj egyenlőség napja szeptember 22., illetve szeptember 23. Jellemzően 23-ára esik, csak szökőévekben, illetve közvetlenül 1 évvel utána fordul elő 22-én, illetve a nyugatabbra található időzónákban – ritkán – 21-én este köszönt be a csillagászati ősz.

Az északi féltekén őszi nap-éj egyenlőségnek, a délin tavaszi nap-éj egyenlőségnek nevezik. A két félgömbön ez a csillagászati ősz, illetve a csillagászati tavasz kezdete is egyben.

A nappal hossza a nap-éj egyenlőség időpontjában

A nap-éj egyenlőség idején a Nap és a Föld középpontját összekötő egyenesre merőlegesen, a Föld középpontjában állított sík a földfelszínből a terminátornak nevezett gömbi főkört metszi ki, amely ekkor az egyenlítőre és minden szélességi körre merőleges; ezeket felezi, amiből következik, hogy az egész Földön nap-éj egyenlőség van. Ezt a bevezető ábra is szemléletesen mutatja.

A geometriai magyarázattól eltérően a nappal és az éjszaka hossza a definícióból adódóan ekkor sem azonos. Az egyenlítőn a nappal megközelítőleg 12 perccel hosszabb az éjszakánál, és az eltérés az egyenlítőtől távolodva egyre jobban növekszik: a pólusoknál fél évig tart a nappal, és fél évig az éjszaka.

2018-ban, mint a WIKIN lévő táblázatban is látható, SZEPTEMBER 23-ÁN ÉJFÉL UTÁN, azaz 01:54-kor következik be ez a jelenség.

REMÉLEM, ETTŐL MÉG MINDENKI NYUGODTAN FOG ALUDNI! :)))

Képtalálat a következőre: „éjszakai alvás”

/Apropó, néhány pontosítást eszközöltem a 09:18-án dmolnárnak adott válaszomban, lásd OTT!/

2018.09.20. 19:10

Nos, valóban, kissé nehéz felfogni, a mi számunkra "nulla" kiterjedést. Azaz a felfoghatatlan semmit... Holott valamiképpen mégis úgy lehetett. Azaz a számunkra felfoghatatlan, mert az érzékelésünkön kívül eső energiák, vagy dimenziók terméke lehetett a nagy bumm... De abban kételkedni, hogy volt? 

2018.09.19. 19:33

Hát eeeegen... "Amíg nem nyer MÁS elmélet bizonyítást!"
Tehát jómagam továbbra is szkeptikus vagyok a Nagy Bummal kapcsolatban (is...).
Csak hát én AZT A MÁSIKAT biztos nem fogom megérni!:(((

Mert még hadd ragozzam egy kicsit:
Aminek 0 (azaz nulla) a kiterjedése, az a valóságban a "semmi", azaz NINCS!
Ezen jól el lehet veszekedni egy ideig, míg az ember bele nem fárad, és nemcsak mi, a tudósok is, hihihi! 

Próbáltam én a neten is rákeresni, létezik-e nulla kiterjedés, de minden válasz csupa kitaláció, feltételezés, vagy még az sem...
Válasz tehát ERRE nincs!

 

2018.09.19. 16:14

Hát én speciel a Big Bang elméletet elhiszem. Bár tény és való, kicsit nehéz (nekem teljességgel lehetetlen) elképzelni egy olyan izét, aminek nincs kiterjedése, végtelen nagy a sűrűsége és nem érvényesek rá a tér-idő törvényszerűségei. De hát ma már tudjuk (és tényleg tudjuk), hogy bizony volt a nagy durranás és szinte a másodperc töredékéig tudjuk, mi volt utána... Csak azt nem, mi volt a nulla pillanatban. Persze van egy csomó elmélet, néha egymásnak is ellentmondóak, de a próba mindig az, hogy alkalmazható e az éppen ismert jelenségekre. Ami igen, abban muszáj "hinnünk" amíg más elmélet nem nyer bizonyítást.

2018.09.19. 10:27

Nem is akarlak én ezzel a témával terhelni, csak miheztartás végett írtam le, mert az emberek jelentős része ezt nem is tudja (pl. a hónapok osztott csillagjegyűségét). Csak azt pl., hogy szeptember őszi hónap. Hát csillagászatilag nem!
 
Más is van, ami bezavar egy szülött horoszkópjának az elkészítésénél, nem is kicsit! Ez pedig az ÓRAÁTÁLLÍTÁS!
Mikor volt, mikor nem, és ugyebár az aszcendens kiszámításánál ezt nagyon fontos tudni, mert nagyon nem mindegy erre, hogy egy órával ide, vagy oda!
Én ezt már nem is tudom, pontosan mely években volt, melyekben nem, úgyhogy már rég nem foglalkozom olyan mélységében az asztrológiával, hogy bárki "elemzésére" vállalkozzam. Arra nekem már se időm, se türelmem, hogy utána nézzek, mennyi is az annyi valakinél (születési óra)!...

Egy biztos, és ezt bátran vállalom:
Az Univerzum tanulmányozásához, illetve az ezzel foglalatoskodó FIZIKUSOK elméleteihez az asztrológián keresztül vezetett nálam az út. (Erről már írtam a múltkor.)
És ezért örökre hálás vagyok érte!

Nekik (fizikusok, bár szeretem Lukács Bélát is hallgatni, de) sem hiszek ám el mindent!
Pl. vitatom a BIG-BANG-ot (Nagy Bumm!):
Főleg azért, mert nem hiszek a "0" kiterjedésben. Nem vagyok hülye, de azért mindennel nem tudnak megetetni a fizikusok, s más tudósok sem.
Mondtam már többször: MINDEN CSAK FELTÉTELEZÉS, ami a múltban történtekre vonatkozik, s nincs rá tárgyi bizonyíték (pl. ősállati csontvázak, fossziliák, stb.).

Ahogy képtelen vagyok a három dimenzióból is kevesebbet vagy többet elképzelni.
Még a PONT is három nekem... Hisz ha bármilyen tűfilccel is pöttyinted oda egy valamire, annak bizony 3 kiterjedése van, csak irtóra kicsi! ;o)
De hogy MÉRHETŐ, az ezer százalék!:)))

 

2018.09.18. 19:31

Hát kissé nehézkes lenne kétségbe vonni a lézeres mérések eredményeit....

2018.09.18. 19:30

Jó, köszi, átolvastam, de asztrológiából nekem ennyi elég...:0)

2018.09.18. 16:02

Kedves Lothar!
Köszönjük a tájékoztatót. Remélem, lesz majd olyan fórumozó, aki majd hasznát veszi az információdnak.
Olvasgass a Szeretgomon, és ha van kedved, be is kapcsolódhatsz a Fórum témáinak valamelyikébe, szeretettel látunk!
Üdv! Holdfény

2018.09.18. 15:57

Én úgy gondolom, hogy ismét fenntartom a KÉTELKEDÉST ebben a Hold-távolodás magyarázatának ügyében is...
Feltételezhető, hogy vannak tudósok, akik más magyarázattal szolgálnának.

Ami biztos, az az, hogy távolodik. A MÉRÉSEK és a matematika szerintem nem téved.
Minden más csak FELTÉTELEZÉS.

 

2018.09.18. 15:45

Nem baj, hogy Téged nem érdekel ez a téma, hiszen annyi minden más van, ami meg engem nem...

Nos, szerintem jó nagy hülye volt az a rejtvénykészítő, ha ilyet kérdezett, milyen jelben van a június!
Mert ugyebár, az ATTÓL FÜGG, hányadika van!
Ugyanis MINDEN hónapnak két csillagjegye van. 
Valamikor régen az ELSŐ hónap, mint a TAVASZ kezdete, az MÁRCIUSBAN, méghozzá 21-én volt.
Ezért szokták még manapság is mondani, a tavasz "CSILLAGÁSZATI" kezdete március 21 (általában, de az idén még 20-ára előre jön délután 16:15-re!), a NYÁRÉ június 21 , az ŐSZ szeptember 22-én kezdődik (Vigyázat! Az idén ez az időpont "átcsúszik" éjfél után 01:54-re, tehát általában 22-én van, de az idén már átcsúszik szept 23-ra!), míglen a TÉL december 21-én kezdődik este 22:23-kor.
Ha megnézed a hírlapárusoknál kapható képes magazinokat, amelyekben van horoszkóp, ez a dátumeltolódás világosan látható. Sőt! Még az is lehet, hogy egyikben ez a nap szerepel, a másikban meg az! :(((

Tehát miért vannak "darab hónapok" az évszakokkal kapcsolatban?
Nos, azért, mert nem a hónap első napján lép át a Nap a következő csillagképbe, hanem a népi hit szerint hitt hónapok (Pl. Tavasz: március-április-május) végefelé, a 20-as napok valamelyik órájában!
Ezért számít a születési óra és perc is, mert nem elég kijelenteni, hogy valaki melyik hónapban született (pl. áprilisi, akkor BIZTOS BIKA, nem! Lehet, hogy még KOS! Vagy májusi, tehát BIKA, holott már a Nap az IKREKBEN jár!).
Tehát:
Ekkor (március 21-én)lép a Nap a KOS csillagképbe. De az is számít, hány órakor! Mert ez minden évben más és más! Ebben a csillagképben a Nap tartózkodása eltart április 20-ig, de itt is számít az óra, mikor lép ki belőle, és lép át április 21-én a Bikába.
A június hónap tehát, amit kérdeztél, június 1-től 21-ig IKREK - sőt! - már május 21-től! -, majd június 22-től pedig RÁK a hó végéig (június 30-ig), illetve egészen július 22-ig.

A Nap látszólagos útja az Állatövben:
Képtalálat a következőre: „csillagképek a földről nézve”

/Néhány időpont javítva lett: 2018. szeptember 22. 17:40-kor!/

2018.09.17. 22:53

Sziasztok!

Egyre többen használják, használjuk a bookingot a nyaralás leszervezéséhez. Az ember viszont szeretné mindig olcsóbban megúszni, ezzel én se vagyok másképp. Mutatok két "olcsósító" megoldást. Az első azoknak szól akik még nem regisztráltak be a bookingra, a másik pedig azoknak akik már tagja az oldalnak.

1. 10% kedvezmény
Ha még nem vagy tagja a bookingnak akkor ezen a linken keresztül regisztrálj be. Így 10% kedvezményt fogsz kapni a szállás árából. Vagyis miután vége a nyaralásodnak visszautalják az ár 10%-át. Fontos, hogy legyen elmentve a profilodhoz bankkártya. Ez egy elég jó dolog, kár, hogy regisztrációnként csak egyszer lehet használni.

2. 4% kedvezmény minden utazásból
Ha már tagja vagy az oldalnak akkor ajánlom, hogy használd a Bonuswayt ezen a linken keresztül. Ez az oldal azzal foglalkozik, hogy ha róluk mész át webshopokba vásárolni akkor bizonyos százaléknyi összeget visszautalnak Booking esetén 4%-ot
De nem csak a bookingal működik nagyon sok webshoppal vannak kapcsolatban (180+db) pl: Aliexpress, bonPrix, Myprotein, Eoptika, de had ne soroljam fel mindet icon_biggrin.gif

3000ft után utalnak vissza bankkártyára vagy Paypalra. Ha sokat vásárolsz online, vagy online rendezed az utazásaid, akkor nagyon hamar megvan.

2018.09.17. 15:51

Nem, a napnak ehhez semmi köze. Itt van egy magyarázat. https://www.kfki.hu/~cheminfo/hun/teazo/miert/m01/hold.html

2018.09.17. 15:48

Majdnem dobtam... De hát ismerlek már, nem mondtál nagy újságot. Bár azt hiszem, a miértekre (miért vagy ilyen, és miért olyan, stb.) rossz helyen kerested a választ, mert valószínűleg nem attól... De ha ez neked a lelked nyugvását adja, akkor bizony szót nem szólhatok ellene, legfeljebb nem értem, de az meg az én bajom (bár én nem tartom bajnak, hogy nem értem). Engem olyan szointen nem érdekel (már csak azért is, mert utálok metafizikai dolgokat utólag belemagyarázni történésekbe), hogy ihaj, és általában az összes rejtvényen itt bukok meg, hogyaszongya, milyen jelben van június? Hát tudja a halál, kezdhetek googlizni...

2018.09.14. 23:19

Húhaaaa!
Akkor magyarázd meg nekem, a Holdunk miért távolodik tőlünk?!
Talán nagyobb a Nap gravitációs hatása rá, mint a földünké?!
Mert a Mars, és azt hiszem, a Vénusz is kisebb a Földnél, ezért nem hiszem, hogy magukhoz akarnák vonzani...

Képtalálat a következőre: „a naprendszer bolygói”

2018.09.14. 23:06

Mondok én most Neked valamit, amitől lehet, hogy dobsz egy hátast!

Tudod, elgondolkoztam azon, hogy azt olvastam, az asztrológia többezer éves TUDÁS (már Egyiptomban ismerték állítólag, a papok, mert náluk volt a TUDÁS)... És az is bizonyított tény, hogy előbb volt az asztrológia, amiből később kivált az asztronómia, azaz a csillagászat, mint igazi TUDOMÁNY.
Na már most!
Azon studérozgattam az elmúlt napokban, hogy tulajdonképpen jómagam BEJÁRTAM valami módon azt a kb. 5000 évet, ami alatt ez a különválás megtörtént.
Ugyanis:
Először én is az asztrológiával találkoztam a férjem halála után egyik kollégám hatására, elég jól át is tanulmányoztam (ELO - levelező tanfolyamot végeztem, csak nem küldtem vissza a feladatmegoldásokat). Aztán közben a Magyar Könyvklub tagjaként megrendeltem egy könyvet, egy különös betegségben szenvedő fizikustól, Stephen Hawking: A mindenség elmélete. (A Világegyetem eredete és sorsa). Írtak pár soros ismertetőt a tartalomról, Hawkingról, és a tv-ben is láttam róla műsort, nem emlékszem, kitől... Talán Déry Jánostól, vagy Friderikusztól? De mindegy is! Ott állt a könyvespolcomon, s várta a sorát... Mikor a lányomhoz utaztam, kellett egy kis mértű könyv, nézegettem a polcot. És EZT húztam ki a sok közül: EZ megfelel, már rég el akartam olvasni, itt az alkalom!
A lényeg, hogy érdekelni kezdett, és mikor elolvastam, sok minden megvilágosodott, és - hogy is mondjam ? - egyáltalán NEM BÁNTAM MEG, hogy a férjem halála utáni években ama lelkiállapotomban először az ezotéria felé fordultam, azon belül az asztrológiához, mert sok mindenben rájöttem, milyen is az én személyiségem, miért vagyok túlérzékeny, miért vagyok melankolikus, miért vagyok konzervatív, miért állok két lábon a földön, miért vagyok időnként makacs, CSÍPŐS, szarkasztikus, és szerintem bizony, bizony, pont az asztológia vitt el az UNIVERZUM tanulmányozásához is, a mindenben való kételkedéshez (mi van, ha igaz, mi van, ha nem??!!!) azaz: vagyis vissza vitt a REALITÁSHOZ, amit mindig is vallottam, csak régebben a tudat alattimban.
MINDEN kezdett értelmet nyerni az agyamban.

Hát tudod, semmi sem történik véletlenül, vannak folyamatok az ember életében, amelyek értelmét nem tudjuk előre, hová fog vezetni.
Én tehát akaratlanul is pár év alatt bejártam több évezredet. Mert ERRE volt szükségem, hogy megtaláljam - bár zenész vagyok - az IGAZI ÖNMAGAM.
Most éppen a matekatikával és fizikával foglalkozom (sokan nem is tudják, milyen nagy az összefüggés a zene és a matematika, meg fizika között!!! - Doppler-hatás, vagy a vörös és a kék eltolódás pl.), ilyen szakkönyveket olvasok, s nagy örömömre szolgál, hogy MINDENT értek is belőlük. Hmmm... Ha fiatalabb lennék, írnék elektromos zenét a prím számokról, mint ferekvenciákról.
Szerintem érdekes hanghatásokat lehetne kihozni belőlük! :)))

2018.09.14. 20:08

Búúú.... Hát az alkotórészek nem növekednek, azaz a bolygók és a napok, csak a közöttük lévő távolság ugyebár. De a kisebb rendszerekre ez azért nem érvényes. A föld is közeledik a naphoz, ha jól tudom, mivel hat rá a gravitáció.. Tehát a kis rendszerek, pl. naprendszer zsugorodhatnak, mikoözben a nagyobb rendszerek tágulnak...

2018.09.14. 19:52

Hát én már találkoztam, aranyszívű és kedves emberekkel, akik oda szavaztak... Nem tudom megérteni őket, de azt hiszem, valami gyermeki naivitással hisznek az egyházi vezéreknek és hát sajnos tudjuk, hogy ők kilóra meg vannak véve... De most kapott a pofájára a bölcs vezér, bár itteni haszna nem lesz...

2018.09.14. 19:47

Jaj istenkém... Kezdjük az elején. Az Y generáció tagjai nem öröklődésük miatt azok, amik, hanem mert az ő világuk a szó legszorosabb értelmében az egész világ. Dől hozzájuk az információ, az új és még újabb hatások és felfedezések, amiket ők amúgy maguktól értetődőnek tartanak és nem fogadják el a sokszor náluk messze tudatlanabb "öregek" módszereit. Menni akarnak, fejlődni, rohanni és ehhez igénybe is veszik a kor legújabb vívmányait, amit, mint mondtam, ők magától értetődőnek vesznek. 

Az ezotéria pedig, már bocs, de úgy, hmmm izé..., ahogy van. Nem az aura teszi (mi az az aura, ami külonben megint csak, na mindegy...) hanem a kor, a globalizáció, a kinyíló világ...

2018.09.13. 17:33

Galaxisok (pöttyök) tágulása:

Jó, értem. Nemcsak a csillagközi állomány tágul (növekszik), hanem a galaxisok is. Hmmm...
És a galaxisok alkotóelemei?
Pl. a Napunk és a bolygók?!
Tudom, hogy hülyeséget kérdezek, de ebből kifolyólag a Földünk miért nem növekszik (tágul, azaz "hízik")???
Ez lenne a logikus... Báááár... Honnét venné az ehhez szükséges anyagot? A SEMMIBŐL, azaz a "sötétanyagból"?...
Na, itt mára elég ennyi hülye kérdés! :P