Ahol minden témába vág !

2012.10.17. 20:27

Tisztelt Fórumozók ezennel megnyitottam a nem témába vágó fórumot. Ha valaki úgy érzi, hogy nem témába vágó amit mondani akar akkor azt tegye meg a témábavágóba. Garantálom, hogy itt minden témábavágó lesz.

Aki itt mond egy nem témába vágót az vendégem egy sörre azonnal. Várom tisztelettel a témábavágó hozzászólásokat."

 

A címen némileg változtattam, de a szöveg eredeti!

2017.12.15. 16:22

Kedves Holdfény! Hát igen a zenével való mély kapcsolat önmagában egy sziget, mert úgy gondolom, a zene ugyanolyan kifejező eszköz mint a beszéd, sőt... Mondom én, aki nemsokat értek hozzá. Amikor valaki felvesz egy hangszert és megtudja szólaltatni úgy, hogy még jól is hangzik akkor gyakran olyan hiányérzetem van, hogy én erre miért nem vagyok képes? Kicsit olyan irigykedés. Na nem rosszindulatú inkább olyan sóvárgás szerű. De hát nem vagyunk egyformák és nem panaszkodok mert úgy érzem aránylag elég jó kézügyességem van, sok mindent meg tudok csinálni, az is valami.

Mielőtt nyugdíjba vonultam, úgy gondoltam akkor majd rengeteg időm lesz mindenre. Valahogy mégsem úgy van, talán azért mert szinte végeláthatatlan befejezetlen prjektjeim vannak és úgy tűnik az idő gyorsabban halad a kelleténél. Persze lehet hogy az idő beosztásommal van baj, de az az igazság hogy lazítani is szeretek. 

Egyébként a lányom is a bika jegyében született, van is benne konokság, de nem is akarnám hogy más legyen. Jómagam pedig az ikrek jegyében. 

Ha addig nem kommunikálnánk, addig is szeretetben gazdag Áldott Karácsonyt kívánok neked és családodnak.

2017.12.15. 8:48

Tegnap óta azon töprengek, ugyan hol olvastad a vérszerződés dokumentumait, főleg a törzsek közötti (holott a törzsek között volt több "nemmagyar" is) egyenlő elosztásról. Gondolom valami írásos dokumentum maradt fenn, jegyzőkönyv, vagy hasonló... Nos, ha igen, úgy te vagy a század, avagy az évezred nagy felfedezője (vagy aki megtalálta) és elég sajnálatos, hogy emem felfedezését nem publikálta... (rémálom mennyi hülyeséget, már bocs, vagy képes összehordani, legalább a hangyákat ne hoztad volna fel pédának, mert azokat sem ismered...)

2017.12.14. 9:07

Nocsak.. Visszatértél. 

Menjünk megint sorjában. Valóban, igazad van, a tévhitek, főleg a minden bizonyítékot nélkülöző tévhitek, jócskán meg tudják az embert vezetni, ha nincs meg a kellő önkontroll. Az istenhitedre nem kívánok nagyon kitérni, ez mindenkinek a saját belső ügye. Ennyi. 

"Turul" ház. Aha, ha te mondod. És hol van erre valamilyen történelmi bizonyíték? No pláne mint királyi ház. Sehol, és ezt szerintem te is éppen olyan pontosan tudod, mint én. Már csak azért is, mert eszed ágába sincs valamiféle bizonyítékokat, vagy hivatkozásokat idehozni. Pedig, ha lennének, gondolom, idehoznád. De ami nincs az nincs. Azt legfeljebb a fantáziánk hozza létre és megpróbáljuk elfogadtatni, mint tényt. Nem fog menni. A finnugor nyelvrokonság. Hát igen, volt egy pont, ameddig a magyarság nyelvi rokonságait nem nagyon kutatták, vagy ha kutatták is, nagyjából olyan módon, mint ahogy esetleg te teszed. Azután, úgy valamikor a nyelvújítás kora táján, elkezdődött egy komoly kutató munka, és mára már komoly tudósok között senki nem vitatja ezt a rokonságot. Sőt, tovább mentek már, hiszen tudjuk, hogy a finnugor ág az urali nyelvcsalád része volt. 

Rassziszmus és társai. Hát ja. Valóban ezek a szavak az újabb kor kitalálmányai (bár annyira nem, majd olvasgass erről is). Onnan indul, mikor kiderült, hogy az egyik embercsoport pont olyan, mint a másik (nem külsőre nézve). Azaz ember és ember között legfeljebb az egyének szintjén lehet különbséget tenni, de az alapján nem, hogy hol született. Pont. Liberalizmus. sajátságos. Az általad felsorolt személyek úgy nagyjából mindegyike liberális volt a kor egyéb dolgait szemlélve (mára már nem, de ez nem az ő hibájuk). Ők nem a magyarságot (lévén az egy eléggé tág fogalom, amit az istennek se akarsz meghatározni) akarták minden nemzet fölé emelni, hanem pont fordítva. Egyenjogúvá és egyenrangúvá akarták tenni. Nagy különbség. Akkor egy valóban létező elnyomás ellen léptek fel, a maguk szintjén persze.

Abban, hogy egy csoportnak (nemzetiségnek, nevezd aminek akarod) sincs joga a többiek felett uralkodni egyetértünk. Te viszont, ez bármilyen furcsán is hangzik, foggal körömmel küzdessz ellene. Mert ugye... És elkezded sorolni a programozást, meg társait, ami merő zagyvaság. Miért nem olvasol komoly filozófia vagy közgazdaságtani irodalmat? Tudom, mert "megfertőz". Nyugi, nem fertőz. Marxot a jobb közgazdaság tudományi egyetemeken oktatják, szinte alapmű, de attól még nem lesznek lánglelkű kommunisták. 

Háttér hatalom. Hogyan működik szerinted? Leülnek pár tízezren és eldöntik, hogy mi legyen? Nyugodj meg, nem. Mint említettem volt, a gazdasági és politikai mozgatórugók saját törvényszerűségeik szerint működnek. Azokat se kijátszani, se eltorzítani nem nagyon lehet, legalábbis nem hosszú távon (történelmi léptékekel számolj, ne öt-hat évvel). Voltak ezekre próbálkozások, de mindegyik csődbe ment. A nemzetis zocialista (vagy fasiszta) éppen úgy, ahogy a magát kommunistának mondó, vagy akár a "keresztény" államot hirdető. Tökmindegy. A fejlődés (gazdasági, ami magába foglalj a műszaki fejlődést is), nem állítható meg, és az magával hozza a többit. Tudod, ha tanultad. Alap - felépítmény ( ha nem, akkor olvasgass). Azok, a tőkés csoportok, amelyek nagy befolyással rendelkeznek, természetesen igyekeznek a saját üzleti érdekeiknekmegfelelően működtetni a dolgokat, de ők is csak játékszerek a törvényszerűségek kezében (ha szabad ilyen antropomorf megközelítést használnom, az érthetőség kedvéért). Pont te ados rá a bizonyítékot. Igen, Irak, Egyiptom, Líbia, mind gazdaságpolitikai és geopolitikai játszma színtere, és nem sikerült. De nem ám. Pont az ellenkezője történt, amit szerettek volna. Aza nem irányíthatnak. Se ott, se itt. Mennük kell a rájuk "kényszerített" úton, amit a gazdasági törvényszerűségek kényzszerítenek ki.

Horthyról. Hogy nem a saját javára akart uralkodni? Hát ugyan kiére? A saját és a már akkor tökéletsen elvault hűbéri rendszer javára. Anarchia volt 1919-ben, meg terror? Aha. Anarchia nem annyira, meg terror sem. Főleg ha összeveted a Horthy uralom tetteivel. Nem voltak deportálások Horthy uralma alatt? Nocsak. A vidéki zsidóság deportálása (nézz utána) az mi volt? Meg az itt-ott elkövetett tömeges kivégzések, vagy éppen a szabadkai tömegmészárlás. Hogy a geopolitika mit tett volna lehetővé? Hát semmiképpen nem azt, hogy harcoló egységeket (II. magyar hadsereg) küldjön a Donhoz. Picinykét el vagy tájolódva, vagy nem ismered a tényeket.

És természetesen adós maradsz a váasszal. Hogy szerinted mi a nemzetállam. A többi merő hablaty.

 

 

2017.12.14. 1:13

Kedves Strázsa!

Őszintén örülök az újbóli megjelenésednek! :)
Az ÉRTÉK topicban ezt írtam Dmolnárnak:
"Itt jó lenni, mert ez szerintem a BÉKE SZIGETE.
Még akkor is annak tartom, ha Strázsa is előkerül, és ellenvéleményen van, hisz a szólásszabadság MÉG megmaradt nekünk... Ki tudja, meddig?!"

Igen, valóban így van. Jó itt lenni, és konfliktusmentesen, békésen elbeszélgetni egymással.
Tudod, szeretek értelmes emberekkel vitát folytatni, különösen, ha látom, képben vannak (sőt, nálam is jobban, már amit a történelmi tényeket illeti, szívesen tanulok bárkitől, hisz tudod, hogy zenész vagyok, nem történész, s az ismereteimet a feljebbvalóim tapasztalataiból szereztem, no meg saját magam is háborús gyerekként átéltem!) a tárgyalt témákat illetően, s a kommentjeiket a legmesszebbmenően udvarias, tisztelettudó, jó modorban írják.

Sajnos, most elfoglaltabb vagyok a szokásosnál, mert a párom már szabadságon van, azaz kevesebb időt tudok a gépnél tölteni, hisz neki is kell, és a TE alapos, mindenre kiterjedő reagálásod megérdemli, hogy hasonlóképpen válaszoljak Neked, de ehhez nekem utána kell néznem néhány dolognak, hisz nem egy Mahler szimfóniáról, vagy Beethoven szonátáról van jelen estben szó!...

Úgyhogy kérlek, légy türelemmel a válaszadásommal kapcsolatban.
Köszönöm!
Tisztelettel Holdfény

2017.12.13. 17:41

Azt a fűzfánfütyülő rézangyalát! Itt nem lesz egyszerű rendet rakni.

Kedves Holdfény, korábban már tettem említést erről: hamis tudás. Sajnos létezik, szomorú és egyben tragikus is. Ha hamis információk által szerez tudást az egyén akkor ott baj van. (és itt most nem a zenei hangjegyekre, vagy matematikai egyenletekre gondolok.) . Az ily módon szerzett tudás, nomeg a valós információk által szerzett tudás is, kialakít egy nézetet - világnézetet az egyénben. Én úgy gondolom a legtöbb konfliktus eredője e kettő közötti kúlönbség. A rendszerben van a hiba és nem véletlen.

Igen a Turulház. Ezt a nemhivatalos megnevezezést pont azért használtam, kicsit olyan fricskaként. Ugyanis Árpád előtt is létezett az a királyi ház amit róla neveztek el. Ennek is megvolt a politikai háttere, hogy pont a 48-as Szabadságharcunk leverése után kezdték használni és beültetni a köztudatba a honfoglalás és a finnugor nyelvcsalád fogalmának használatát. Korábbi feljegyzésekben egyik sem szerepel. Ezt a Habsburgok kezdték el, aztán a szovjeteknek, meg a mai globális birodalomnak sem áll érdekében hogy helyre tegyék a dolgokat. Viszont ma  XXI. században rendekezésre állnak eszközök a kutatásra, talán jobban mint bármikor máskor. Persze nem könnyű, sok áldozatos munkát igényel, mert árral szembe kell evezni. Aztán ha van bizonyíték az éppen aktuális hivatalos állásfoglalással szemben, akkor próbálja meg valaki azt hivatalosítani. Sok szerencsét kívánok hozzá.  A hamis információk terjesztése mögött, történjen az médián keresztül, vagy éppen tankönyvek által, mindég valamilyen politikai érdek húzódik. 

Beszéltél itt fasiszta gondolatokról, nem is igazán értettem hogy ezzel rám céloztál vagy nem? Ezek a szófegyverek mint fasiszta, szélsőséges, rasszista, antiszemita mind azért lettek kitalálva, a média és egyéb más eszközök által nyomatékosítva, hogy korlátozzák az egyén gondolkodását, hogy megpróbálják eltiporni liberális eszmék, gondolatok bármi féle kritikáját. Mert ugye libertális eszmék által történik mai világunk drasztikus átalakítása, de teljesen demagóg módon. Sokszínűséget hirdet, ugyanakkor azon fáradozik hogy a még létezőt eltörölje, egy masszává gyúrja. Szabad gondolkodást és véleménynyilvánítást hirdet, de csak azok számára, akik egy követ fújnak vele. Ellenvélemény nincs jön a szigorú megbélyegzés. Csak gondolkozzál el egy pillanatra az ilyen történelmi nagyjaink mint Rákóczi, Zrínyi, Hunyadi, Petőfi, Kossuth, mai polkorrekt gondolkodás szerint mindannyian rasszista náciknak lennének megbélyegezve. Mert ugye aki a hazáért, nemzetért harcol, az csak soviniszta náci lehet. Az akkori Törökök, Habsburgok, későbbi Szovjetek mai megfelelője pedig a globális birodalom. 

Én egyebként nem szeretnék senkit sem kiirtani, semmilyen etnikumot, még azokat sem, akiket nem igazán kedvelek. Viszont. Úgy gondolom, egyik rassz, etnikum, nemzet, ember csoport  nevezd aminek akarod, sem jogosult arra, hogy mások fölött uralkodjon. Ebből egyenesen következik, minden népnek nemzetnek joga van saját "véréből" választani vezetőt, saját hőseit tiszteletben tartani, megemlékezni róluk, saját halottait áldozatait gyászolni, emlékezni rájuzk. Ugyanakkor egyetlen népnek, nemzetnek sem áll jogában saját gyászát másokra erőltetni, saját gyászát, fájdalmát másokénál nagyobbnak, fontosabbnak tartani. Isten hívő emberként, úgy látom hogy a világ pont azért lett ilyennek teremtve, amilyen (volt eddig) hogy sokszínű legyen. Az én nagyapám részt vett az első világháborúban, Doberdonál sebesült meg. Ő azt mondta hogy nincs Isten. Azért, mert ha lenne, nem engné meg azt a szörnyűséget amit ő ott látott és átélt. El is gondolkodtam ezen gyerek fejjel, és hálát adok a Teremtőnek, hogy nekem nem kellett olyan szörnyűségeket átélnem, remélem a jövőben sem. Szeretném hogy a gyerekeim és unokáim is mentesüljenek ilyen szörnyűségektől, sőt az egész emberiség. De azt gondolom, hogy ami létezik, annak oka van, vagyis létjogosultsága, még akkor is ha nem értjük hogy miért ? ha rossz is, talán hogy tanuljunk belőle hogy erősítsen minket. Hogy tudjunk különbséget tenni hogy lássuk és tapasztaljuk a különbséget a jó és rossz között. Sokat gondolkodtam azon, ha Isten olyan mindenható, miért engedi azt hogy létezzen gonosz. Valószínűleg azért, mert az ember szabadnak és szabad akarattal rendelkezőnek lett teremtve, és mivel nem egy programozott robotnak lett szánva, így saját elhatározásából kell azt az utat járnia amit ő választ. De ma ott tartunk, egyesek feljogosítva érzik magukat mások beprogramozására, hogy miként vélekedjenek és miként gondolkodjanak. Azt a sok gonoszságot ami létezik, egyik ember okozza a másiknak, különböző sugallatokra. A félreértések elkerülése végett nem szándékozom vitát nyitni Isten létezéséről, vagy nem létezéséről. Mindenkinek magán ügye hogy ki miben hisz, vagy nem hisz. Én ezzel csak a saját gondolkodás módomat próbálom magyarázni. 

Mikor én háttér hatalomról beszélek Dmolnár még ennek a gondolatát is nevetségessé próbálja tenni. Nemtudom hogy az ő gondolkodásmódja lenne ennyire korlátolt, vagy másokat néz hülyének, de csak gondolj arra, hogy az egész többé kevésbbé ismert történelmünk mondhatnám mióta Káin fejbe vágta Ábelt, másról se szól, mint egyik ember csoport a másik fölött uralkodni akar, javait megszerezni sőt időnként világbirodalomról, világuralomról álmodoznak egyesek. Kérdezem én mi változott most? Talán annyi, hogy alattomosabb, mocskosabb világban élünk, mint bármikor korábban, szimplán azért mert korábbi időkben tisztábban egyértelműbben lehetett látni ki és mi az ellenség, ki ellen kell küzdeni. Ha én világuralomra törekednék, akkor bizony azt az utat választanám, hogy láthatatlan legyek így soha nem tudnék megbukni. Legfeljebb a bábuk buknának meg, akiket magam előtt tolok. A bukás látszata pedig nem más mint újrakezdés lehetősége.  Dmolnár (hozzátenném meg sokan mások) szerint, ez a globalizáció természetes folyamat, senki sem irányítja, csak úgy magától megy. Igen? Semmi sem természetellenesebb mint ez. Gondolkozz el azon, mondjuk csak úgy a józan paraszti ész szintjén. Az a néhány család akik összeharácsolták az összemberiség vagyonának kb nyolcvan százalékát miért tették? mi célból? és mire használják? csak ülnek rajta? malmoznak otthon és nézik a tévét? Nem. hanem működtetik. Mégpedig úgy hogy befolyást "vásárolnak." Médiát, meg politikusokat működtetnek, ezek együtt pedig iskola rendszereket, az az tudatipart. Ezen keresztül háborúkat szítanak. Itt van pl. az úgynevezett arab tavasz, ami úgy lett beültetve a köztudatba, hogy a diktatúra megdöntésére, a demokrácia kialakítására történik. Azt elfelejtik hozzátenni, hogy ez által egy sokkal gonoszabb diktatúrát hoztak létre, mint aminek a megdöntését szorgalmazták és támogatták. Csak nézd meg Iraqot, Lybiát, Syriát, Afganistánt mindegyik élhetetlen. Aztán nyilván majd ezt is meg kell dönteni, talán majd miután Europát is tönkre tették. Ugyanis erről szól az iszlám invázió. Ki tudja milyen jövőt szánnak nekünk, átlag embereknek? Szerintem semmilyet. Ilyen apróság nem érdekli őket, úgy gondolják túl sokan vagyunk. Egy nyomorult lelkületű társulattal állunk szemben, akik azt élvezik hogy érinthetetlenek, döntögetik a bábukat, aztán meg újra állítják. Persze hozzátenném sokkal veszélyesebb ez a játék atom korban mint bármikor korábban. De nagy valószínűséggel őrültekkel állunk szemben, jóra nem számíthatunk.

Horthyval kapcsolatban csak annyit szerettem volna, amit az elején mondtam. lehetlen róla valós igazságos véleményt formálni az akkori geopolitikai helyzet figyelembe vétele nélkül. Elég vad dolgokat állítottál róla vagyis vele kapcsolatban. Pl. A Szerbek által elkövetett magyarok lemészárlását miért nem állította meg?. Hol volt ő már akkor? Lehet Horthyt kritizálni, követett el hibákat, de amit tett nem saját anyagi gyarapodása érdekében tette, a szándék jó volt az ország és a nemzet felemelése. Legnagyobb hibája talán az volt hogy nem haladt a korral megfelelő mértékben egyesek szerint. De hazaárulónak nevezni, meg hogy mentette a bőrét, ilyeneket állítani vagy nagyfokú tudatlanság, vagy szándékos hazugság. Én nem vagyok úgynevezett Horthysta, meg azt a kort sem szeretném visszaállítani. De azért gondoljuk végig. Mielőtt ő átvette a vezetést, akkor az országban káosz volt és fejetlenség. Vezető helyett anarchia és terrorista rémuralom. A király IV Károly lemondott. Akkor amikor a legnagyobb szükség lett volna vezetőre, ő lemondott. Elég példátlan módon. (nagyon remélem ő volt az utolsó Habsburg király Magyarországon. Aztán amikor Horthy helyreállította a rendet akkor vissza akart jönni.) Nem a bőrét mentette, hanem a német megszállás után nem akart egy bábu lenni, mert csak az lehetett volna. A németek ezt tudták róla és minden eszközt felhasználtak hogy eltávolítsák. Egy megszállt országban egy vezetőnek azt kell tenni, amit a megszállók parancsolnak. Ő ezt nem vállalta. Ilyen egyszerű. Ameddig ő kormányzó volt nem vittek el zsidókat magyarországról legjobb tudomásom szerint. Egyébként a történelem során rengeteg helyről űztek ki zsidókat, egyik sem Magyarország volt. Utoljára Galiciából, Magyarország pedig befogadta őket. Nem szándékozom Horthyt védeni de ha valótlanságot állít valaki, nemtudom szó nélkül megállni. Ő része volt a magyar történelemnek és egy igen nehéz időszakban vette át a vezetést. Az I világháború után és a II. előkészítése közben. Sajnos a nagyhatalmak és az ország földrajzi fekvése lehetetlenné tették számára a semlegességet. Hitler pedig nem harcoló egységeket kért tőle, hanem úgymond rendfentartó egységeket és utánpótlást biztosító meg partizán akciókat megállító az általuk legyőzött területeken. Aztán tudjuk mi történt. 

Tényleg nemtudod mi a nemzetállam? Ameddig ez a globalizációs őrület nem fogamzódott meg, elég egyértelmű volt mindenki számára. Most meg sokan úgy tesznek, mintha ilyen nem is létezett volna, csak valamilyen mende- monda. De tudom e cinikus kérdés mögött az áll, hogy a legtöbb állam több nemzetségből tevődik össze. Magyarország esetében pl. a Magyar, akkori nevén Mogyer nemzetség volt az államalapító innen a neve. A vérszerződés volt az alkotmányunk első alaptörvénye. Korát igen meghaladta, ugyanis benne foglaltatott a javak egyenlő elosztása a különböző törzsek között. Szóval én úgy gondolom minden nemzetnek kijár az önrendelkezés joga, a nemzetek a természet mintájára jöttek létre, szerveződtek, itt megintcsak a hangyaboly példáját szeretném felhozni, azért alakultak hangyabollyá, hogy együtt működjenek és meg tudják védeni magukat külső támadás ellen. Azt mondtad nem elég intelligensek ahhoz hogy pl. a vörös és fekete hangyák egy bolyban éljenek. Szerintem pedig nagyon is intelligensek, ha lehetséges nem keresztezik egymás útját, mindegyik teszi a maga dolgát. Őket nem lehet bepalizni, hogy a másik bolyból válasszanak maguknak vezetőt, vagy alakuljanak globális hangyabollyá, mert akkor jobb lesz nekik. Én tényleg nem szándékozom senkit sem megbántani, vagy sértegetni, de nemtudok mást mondani az tényleg hülye aki nem látja mire megy ki az Europát elárasztó invázió, főleg egy idegen agressziv és hódító vallást gyakorló népcsoport által. Jól látható hogy ez az egész folyamat tervezett, először szükség volt arra, hogy kiiktassák Europa immun rendszerét a nemzetállamok suverénitásának kiiktatásával, és egy nehezen megfogalmazható mégnehezebben értelmezhető irányba állítsák Europa jövőjét. 

2017.12.13. 8:59

Hát legalábbis én úgy tudom, ami lehet tévedés is, de több helyről hallottam. Amúgy állítólag a közönséges repceolaj volt az alap. A műanyagpohárból inni nem elegáns, számomra sokat nem jelent. Inkább az, hogy más érzés. Tudom, neked az alkohol nem nagy barázod, de például sört inni vizespohárból, ne adj isten pezsgőt kancsóból, vagy vörösbort magas karcsú, pezsgőnek való pohárból, hát az nem az igazi. Mindegyiknek oka van, hogy miből jó inni. És abból jó, másból nem annyira. Egy tokaji aszut vizespohárból, vagy ne adj isten üveg kávéspohárból inni, hááát... Persze ettől az aszu nem lesz rosszabb, csak hát az élmény nem ugyanaz...

2017.12.13. 8:55

Akár hiszed, akár nem, de ezzel nagyjából mindenki így van, aki idősebb korában kezd el ismerkedni valamivel. Édesanyám, mikor automata mosógépet vettünk, szintén a spirálos módszerhez folyamodott. Azután begyakorolja és utána nevet az egészen. Egyvalamit nem szabad, szerintem, feladni..

2017.12.12. 17:22

Növényolajból?! A trabant?! Hát ezt nem gondoltam volna!
Azt tudtam, hogy műanyagból van, de hogy növényolajbóóóól?! Azt nem...
A műnyag tárgyakat én se mind szeretem, mert pl. a tányérok, tálak elszíneződnek, és le se lehet súrolni, ráadásul magukba veszik az intenzív szagokat, pl. a halszagot!:(((
Úgyhogy halat CSAK porcelán, vagy zománcos tálba teszek.
Inni pedig valóban csak üveg pohárból szeretünk, a műanyag NEM ELEGÁNS!
Még hétköznap sem! Tudod, itthon miből isszuk a szörpös ásványvizet? Mézes poharakból! Valaha mézzel vettük meg, elég jó vastag üveg, és füle is van.
Tökéletes egy gyereknek is!
Találtam a neten, ehen van-e:

Mézes pohár

Van belőle még 3 db. Volt több is, de sajnos, eltöredeztek, pedig már nem lehet kapni, ha jól tudom, A macis méz az műanyagból van:


Ismét kapható.

 

2017.12.12. 17:09

Hát ez mind nagyon jó, amiket írtál, miért vagyok "gyáva nyúl", ha a modern technikáról van szó!
Igen, így van. 
Szeretem én a modern dolgokat, de csak NÉZNI!
Azaz NE NEKEM KELLJEN CSINÁLNI!
Tudod, mikor a 90-es évek vége felé meg kellett írni az iskoláknak a Pedagógiai Programját, a mi zeneiskolánk az ELSŐ volt a megyében, amely megírta. 
Azaz hogy ÉN írtam meg a "blabla" részeket, és az akkori iskolatitkár javasolta, vegyünk számítógépet, azon szebben és gyorsabban meg lehet írni, mint az írógéppel.
Nah!
Én botor először csak pillogtam, hogy én ahhoz semmit nem értek, csak az írógéphez, de ő mondta, felvállalja, csak én írjam meg a piszkozatot cerkával a spirálfüzetembe itthon, ahogy mindig is szoktam (pl. a költségvetéseket), és ő felteszi a számítógépre, sőt! Ha veszünk nyomtatót, ki is nyomtatja.
Így történt, hogy a MI iskolánk készült el legelőbb a Pedagógiai programjával, s bizony, a szomszédos iskolák a miénk mintájára készítette el az övékét.
Tehát:
Nem vagyok én ellene semmi jónak a technikában sem, CSAK NE NEKEM KELLJEN CSINÁLNI! :DDD


Hát ez van, Barátom!
Azután mikor megvettem a laptopot, úgy tanultam meg kezelni, hogy unokaöcsike mondta, mit csináljak és hogyan, én meg leírtam egy spirálfüzetbe, és onnan követtem a teendőket.
Katt ide kettőt, oda egyet, ilyen ablak jön fel majd, és ott erre a szóra katt, stb.
Azaz: Valóságos koreográfiákat készítettem, mint a balettáncosoknak a koreográfus rendező.
Mi ezt úgy neveztük:
A tánciskolában is eleinte csak a zöld cserépkályhától tudtunk elindulni táncolni! :DDD


Edgar Degas: Balettóra 1881.

2017.12.12. 8:52

Hát példánakokáért növényi olajból. Ha még emlékszel a Trabant karosszériájára, hát az is abból volt. Megoldható és a tetejébe újratermelődő. No meg hát azért szerintem a pamut trikó sokkal kényelmesebb, mint a műanyag, a vászon nadrág is, mint a poliészter. Jobb szeretem az üvegpoharat a műanyagnál, stb. 

2017.12.12. 8:50

Hogy mitől lettél ilyen "gyáva nyúl"? Hát én azt ugyan honnan tudjam? De azért van egy-két ötletem. Az egyik, hogy valószínűleg kissé "konzervatív" vagy. Mármint technikai oldalon. Azaz kedveled a jól megszokott, megismert dolgokat és nem vonz túlságosan az új a technikában, mert bonyolultnak tűnik. Valószínűleg más téren ez nem jelentkezik nálad, sőt, ahogy eddig tudom, eléggé nyitott vagy, csak hát a technika... Lehet pár rossz tapasztaalatod, mikor valamit nem tudtál jól megoldani, és csak hosszú és gyötrelmes vacakolás árán jutottál eredményre, márpedig ugye a kudarcélmény az nem az, amit az ember olyannagyon szeretne.. Harmadszor pedig. Nos hát ezek akütyük elég drágák. És a jó sors kíméljen meg tőle, hogy elrontsd, mert hát... Nos, nem feneketlen a pénztárcád. Hát ezek így együtt, szerintem. Jó ha tudod különben, hogy én sem "ugrok" minden új technikára, vagy megoldásra. Volt ugyan időszak, mikor megpróbáltam, mert izgatja a fantáziámat, de némely tapasztalat (a rosszabbik fajtából) megtanított rá, csak csínján. 

Ami az oktatást illeti, az elődök se voltak különbek sokkal. Persze nem ilyen pofátlanul csinálták, de bizony az oktatás, főleg a rendszerváltás óta, bizony mostohagyerek. Nem tudom ugyan miért. Mert ezeket értem, minél műveletlenebb, minél elmaradottabb, annál könnyebb irányítani. De az elődeik? Akárcsak az egészségügy. Rohad, esik szét, de valahogy a "megoldás" mindig az, hogy hogyan lehetne még olcsóbban? Pedig amúgy lehetne, mert a megelőzés, a rendszeres szűrések olcsobbá tehetnék az egészet. Csakhogy arra sincs pénz.... 

2017.12.12. 0:16

Miből lehet még műanyagot előállítani, és milyen célra?
Mert én nem tudok erről...

2017.12.12. 0:15

Hát ugye az "okos telefonok"-hoz én úgy érzem, nem vagyok elég okos! :(((
Ahogy az automata mosógéptől is cidrizek... Hogy nem fogom tudni megtanulni kezelni, hogy elrontom...

Visszagondoltam a fiatalasszony koromra, hogy ilyesmi eszembe se jutott, mert mikor vettem a keverőtárcsás hajdú mosógépet, az NDK-s gumira helyezendő centrifugát, a kávéfőzőket...
Örültem nekik, és mondhatom, igen BÁTRAN kezdtem használni őket.

Mondd, mi a fenééért lettem én ilyen gyáva nyúl?!
Magamat sem értem!
Így ahogy visszagondolok, a mobil volt az első kütyü, amitől megrettentem, és elutasítottam. A férjem meg szeretett volna, és vetettem neki ajándékba az unokaöcsémmel. Én a kezembe se vettem soha! Nem érdekelt, taszított! Sajnos, félévre rá (2004 aug.) elhunyt a férjem, és rám hagyta a mobilját, ugyebár...
4 hónapig rá se néztem. Ott hevert a dobozában... Végül halottak napján a sógorom elővetette velem, feltöltötte, és megmutatott rajta néhány dolgot. Felbátorodtam, és használni kezdtem. Sok kolléga is segített, meg barátok.
Mikor elromlott az aksija, vettem egy jobbat, többet tudót, fényképeket is csináltam vele...
Aztán a mobil vezetett el a számítógéphez, mikor megszüntem igazgató lenni, és már nem szolgált ki a titkárnőm...
Megtanultam kezelni a laptopot, unokaöcsi segítségével persze... CD-ket, DVD-ket is másolni tudtam vele! Nyomtatót is vettem, és horoszkópozást tanulmányoztam (egy asztrológus-zenetanát kolléga hatására kezdett érdekelni ez a téma), ezért tanultam meg nyomtatni, és fénymásoltam is.
Most meg?! A 3. laptopom van, 8.1-es operációs rendszerrel, de még véletlenül se jutna eszembe CD-t, vagy DVD-t másoltatni vele! Elgyávultam, vagy mi?!...
És hát... 
Ódzkodok venni automata mosógépet, mert szabályosan FÉLEK tőle!!! :(((
Érti ezt valaki?! Mert én már kezdem magam hülyének érezni a szó szoros értelmében!!!...
De hogy ez nem igazán normális gondolkodás a XXI. században, azt én is tudom jól...
Mi a fenét csináljak, mondd?! :'(

Magyarhon kitörési pontja:
Igazad van! Az oktatás fejlesztése az egyetlen megoldás, már Széchenyi is megmondta:
"Ha arra vagy kíváncsi, hogy egy nép mennyire törődik a jövőjével, nézd meg az iskoláit." /Széchenyi István/

Hát igen... Sajnos, Orbánék csak tessék-lássék foglalkoznak az oktatással, fontosabb nekik a foci! 
Most pl. MIÉRT kell nekünk pénzt adni egy ghánai stadionra?! :(((
Ilyen gazdagok lennénk?
Megy a Sorosozás feszt, oszt mit csinálnak ezek itt!? Mi nem vagyunk milliárdosok, ezek mégis szórják a pénzt oda, ahova nem kéne, ahová meg szükséges volna, NINCS! a lakonikus válasz! :P

 2017.12.11. 9:07

Nálunk a napelemet azért nem gyártják, mert az itthoni használatát erősen korlátozzák (nincs rá felkészülve az energetikai rendszer igazából), ahogy a szélerőművekét is. Mert ezekhez igen sok pénz kell, és ugye mióta minden állami, az nincs. A másik ok, hogy nagy tömegben való gyártásra a hazai piac nem elég nagy, így a kétféle hatás miatt, elmentek innen. Máshová. A festhetős napelem, vagy mi, még egyelőre kissé távoli, de bármi megtörténhet, mert évek óta cikkeznek róla. A kőolajat meg lassacskán mindenhonnan ki kellene tiltani, mert nem biztos, hogy a műanyag a jó anyag. Sőt... No pláne, hogy műanyagot másból is elő lehet állítani, nem csak kőolajból, habár abból a legkönnyebb.

2017.12.11. 9:00

Az okos telefonokról... Nos, addig nem kell, amíg nincs. Így volt vele a fiam is. nem kell, nem kell, de amikor tropára ment a régi mobilja, már igazából csak ilyet lehetett kapni. Két hét múlva azt mondta. Hát, tulajdonképpen jó.. Egy hónap múlva, nagyon jó... Fél év múlva, szuper.. Hát így valahogy. Persze ő mozog, sokat utazik, hol itt van, hol ott. Aki az ideje legnagyobb részét a gépe előtt töltheti, annak persze nem kell, nem szükséges... 

Hogy mi lehet számunkra, mármint az ország számára, a kitörési pont? Nem neked, sem nekem nem kell kitalálnom. Kitalálták már mások is. Az oktatás egyre magasabb szinvonala, a tudás és a szakértelem értékelése. A többi már magától jön. Csakhogy nálunk ugye a pedagógus a "napszámos", az egyetemi tanár a gyanús hülye, mert értelmiségi, és így tovább. Pedig a jövő ebben van és nem másban. De ehelyett van stadion, vagy egyéb, és az oktatáson ezerrel spórolt eddig mindenki. 

2017.12.11. 1:41

Esett már szó köztünk az alternatív, azaz a JÖVŐ energiájáról.
Ma délután elcsíptem egy videót, ami ezzel foglalkozik:
https://www.youtube.com/watch?v=Ab6gPD5VMpQ
A jövő energiája S01E03

Sokat ismertem már ezekből. Szélkerekek:


De mit ne mondjak? Gyerekkoromban Karcag határában már volt ilyenfajta:
Na és Pl. a napkollektorokat itt gyártották nálunk...

Nem tudom, miért maradt abba, talán DRÁGA volt a japánoknak a magyar munkaerő?! :(((
 
DE!
Nekem jobban tetszik a "napenergiát termelő festék"!
Gondolom, jó drága lehet!:(((
Viszont!
Istenúccse, ha fiatalabb lennék, és már kapni lehetne, és is befestetném vele a tetőmet! :)))

Már régen mondogatom, hogy a fosszilis energiahordozókat (kőolaj) ki kéne váltani mással, és azt meghagyni a műanyaggyártásra. Mert abból készül már szinte minden, a ruházattól kezdve a háztartási eszközökön át a nem is tudom, mikig, a határ a CSILLAGOS ÉG! :DDD

2017.12.11. 1:28

Hmmm...
Az ám! Tényleg, a "Vas és acél országa"!!!...
Nem tehetek róla, de mikor erről tanultunk, valahogy mindig hitetlenkedve vihorásztunk! :DDD
Kis butuska tinik voltunk még, de a Nagykunság mezőgazdász tájain egész másban éltünk mi akkor, hogy az iparosodásból bármit is éreztünk volna, amikor aratáskor a földeken felszedegettük a lehullott kalászokat pl. az árpaföldeken, aztán otthon kicsépeltük cséphadaróval:
Majd egy szakajtót magasra tartva kiöntöttük a törekkel, pelyvával szennyezett magvakat egy másik edénybe, miközben a szél szépen kifújta belőle a pelyvát, és ott volt a tiszta árpa, vagy búza, amit a tyúkjainkkal etettünk meg. Nagyon jól tojtak tőle! :)))
Hát igen, mindenki úgy spórolt, ahogy tudott. Mit nekünk VAS ÉS ACÉL országa!!!... Törődött vele a fene! Illetve esetleg a fiatal felnőttek, akiket el tudtak csábítani olyan helyekre, amelyek a JÖVŐT jelentették ezen a téren.
Vagyis:
A moziban a filmhíradókban láttunk olyasmit, hogy Dunapentele mellett épül Sztálinváros, a "MODERN" vasmű, hát... hittük is, nem is.
Földhöz ragadtak voltunk a szó szoros értelmében, még mi, szellemi foglalkozású szülők gyerekei is, mert a valóságban nem azt tapasztaltunk, hogy iparosodás... Autók látványa kimerült csak a teherautókból, de inkább lovaskocsik "száguldoztak" még a "köves utakon"!:DDD

A CSEPEL TEHERAUTÓGYÁR ma már múzeum:


Az első példányok az 50-es évekből valók.

Aztán hirtelen változás állt be a 60-as években a technikában, és máris itt voltak a 70-es évek, a szekrény nagyságú számítógépekkel, melyek hamarosan zsugorodni kezdtek, ahogy a rendőrök URH-s vevőjét is felváltották a mobilok, melyek egyre kisebbedtek,de most, a XXI. sz- ban megint növekednek: tablettekké.

Hát nem tudom, EBBE az iparágba a magyarok hogyan szállhatnak be?!
Nem elég a rátermettség, a tanumányok, mert akkora a világban a verseny, hogy az ember már nem is kapkodja a fejét, mert még hülyének néznék! :P
Úgy hogy negyáltalán nem csodálkozom a kétkedő megjegyzéseden...

A párom a napokban új OKOS telefont keresett a neten... NAPOKIG (!) nézegette őket, már belefájdult a feje, akkora a kínálat.

Tudod, nekem ezek az "okos telefonok" NEM kellenek! 
Számomra elég, hogy egy mobillal beszélgetni lehessen, és SMS-t lehessen küldeni. Max. fényképezni lehessem vele. 
De semmi netezés rajta! Hisz arra a célra itt van a laptrotty, neeeem?!


2017.12.08. 8:37

Tudod, az ország addig volt éléskamra, míg a többiek rá nem jöttek, hogy az élelmiszer stratégiai cikk. Nem támaszkodhatsz az importra, legfeljebb különleges termékek esetében, ami inkább a luxus, vagy, hogy jobban fejezzem ki magam, a jó ha van, de ha nincs az se gond, kategóriába tartoznak. Nekünk meg valamiért a búza, kukorica meg egyebek termelésében van a bizodalmunk, de abból úgy általában annyi van mindenütt, hogy Dunát lehetne rekeszteni vele. Ipari ország lehetnénk, persze nem úgy, ahogy anno elképzelték "a vas és acél országa", mert ez mára elavult. De van számítástechnika, és sok egyéb feltörekvő iparág, ahol még lenne keresnivalónk, csak valahogy ez nem megy.. 

2017.12.07. 23:45

Hát ugye ebben az iparváros, nem iparváros dologban nem vagyok perfekt, de én úgy gondolom, hogy a Délalföldi mezővárosokhoz képest egy KEVERT város is inkább iparváros, mint mondjuk Mezőrtúr...
Amúgy szinte biztos, hogy országunkban még ma is leginkább keverék városok vannak.
Emlékszem, még a Rákosi időkben volt az kitűzött cél:
Agrár országból ipari-agrár országgá KELL válnunk..., majd ipari országgá... Aztán jött ugye a bányák, a vasművek leépítése a gazgaságosság megszünte miatt.
Mert ugye, ha jól tudom, valaha MI voltunk Európa éléskamrája... De most már ez se igaz, mert Nyugatnak nem kell a magyar árú. kelettel összebalhéztak, akkor kezdődött az, hogy azt támogatták, aki pl. leöli a teheneket, ilyesmi.
Szomorú, nagyon szomorú! Most éppen "TOJÁSCIRKUSZ" VAN! :(((
Egy db. 70-80 ft lesz karácyonyig?! Hurrá!!!
Tojjanak már azok a nyuszik is!

A többivel kapcsolatban örülök, hogy egyetértünk.
 

2017.12.07. 8:52

Hát iparváros (szerintem) az, amelyik a tevékenységének túlnyomó többségét ipari üzemek adják. Ez meg Debrecenre nehezen mondható el. Igaz, Ózd és Miskolc, meg a többi, amit lehetne sorolni, eléggé egysíkú volt, de a városok termelésének, vagy tevékenységének 80%-át azok adták. Katonaként meg gondolhatod, hogy nem az üzemek látogatása tette ki a szabadidőmet, már emennyi egy katonának van, illetve volt. Laktanya, vasútállomás, Nagyerdő, stadion (egyszer), múzeum (egyszer), főtér, stb. De üzemek? 

A pártfinanszírozás ügyében egyetértek veled, sőt, azt kell mondjam, mindenféle szervezetnek megszüntetném az állami adományozásokat. Tartsák el magukat, ahogy tudják, ha meg nem tudják, akkor annyi nekik... Nem tennék kivételt, se a segélyszervezetekkel, se az egyházakkal, senkivel..

Felhasználási feltételek és adatvédelmi nyilatkozat | Moderálási alapelvek | Médiaajánlat | Impresszum