Ahol minden témába vág !

Ahol minden témába vág !

2012.10.17. 22:27

Tisztelt Fórumozók ezennel megnyitottam a nem témába vágó fórumot. Ha valaki úgy érzi, hogy nem témába vágó amit mondani akar akkor azt tegye meg a témábavágóba. Garantálom, hogy itt minden témábavágó lesz.

Aki itt mond egy nem témába vágót az vendégem egy sörre azonnal. Várom tisztelettel a témábavágó hozzászólásokat."

 

A címen némileg változtattam, de a szöveg eredeti!

2019.09.20. 22:22

Szívesen ki is törölném a Történelemből a SÖTÉT középkort, mintha sosem létezett volna, mert akkor talán MA SEM létezne ez a maradi, fejlődést visszafogó keresztény vallás!
Nem győzök eléggé pipa lenni arra a tényre, hogy (mivel csecsemő voltam!) a szüleim a megkérdezésem NÉLKÜL megkereszteltettek!
Pedig felnőtt fejjel a hátam közepének se hiányzott a katolicizmus az összes papsleppel, liturgiájával együtt!
Mikor a tudomány világa kezd oda eljutni, hogy a Stephen Hawking által feltételezett SÖTÉT anyag sem létezik valójában, csak egy teória, akkor pont EZT a SÖTÉT kort miért kellett nekünk, az emberiség jelentős részének átélni, s megszámlálhatatlan véráldozatot hozni olyasvalakiért, aki csak egy LEGENDA?!:(((
S mindez nem elég!
Ama haladóbbnak említett népek is belezuhantak a hiedelem poklába, és megteremtettek maguknak is egy fejlődésben visszavető vallásfélét (muszlim-hit), amely még rátett egy nagy lapáttal a katolicizmusra is.
Így aztán hiába derült ki, Európa sehunba' sem volt az arab és kínai tudósokhoz képest, már ők is mennek visszafelé a tudományban, azaz maradibbak lettek a saját ókorukhoz képest!:(((

Nem tudom, érthető-e, mit kartam ezzel mondani... Bocsánat, de a harag rossz tanácsadó, és én mostanság egyre pipább kezdek lenni a vallási irányzatokra, MINDRE!!!:(((
Ráadásul pont az a leghivalkodóbb, a legvisszataszítóbb, a leghazugabb, és a legbigottabb, s talán a legelterjedtebb is a világon, amelynek az enyémnek is lennie kéne, de én már kamasz koromban erősen kételkedtem benne, bár akkoriban még fogalmam sem volt, hogy a világ másik részén a vallás is más, mint nálunk.
Nem beszélve a Kr. előtti idők vallásairól! Ahogy haladtam előre a történelem tanulásban, lettem egyre mérgesebb, és felháborodottabb!:(((
...........
 
Ami a Rubik kockát illeti, azt sem tudom felfogni, hogy vajon mi a csuda érhette Rubik Ernőt, hogy fel tudta találni ezt a szerkentyűt, és miért éppen ő, és miért éppen az 1970-es években?
Nem, nem, nem más, és nem is máskor... Hanem csakis Ő, és csakis akkor!
Hihetetlen! Pont magyar... M I É R T?!
Szinte alig látni filmet, amelyben ne tekerne valaki egy Rubik kockát...

Egyébként bevallom "férfiasan", hogy jómagam csak egy oldal kirakásáig jutottam el, aztán nem törtem magam tovább rajta, úgy döntöttem, elegem volt belőle... Én a zenét jobban szeretem, abban számomra TÖBB logika és szórakoztatás van, mint a Rubik kockában. De azért büszke mégis lehetek rá, hogy ilyen világhírű lett, hisz viccek garmada is született róla, és hogy PONT Rubik Ernő találta fel, és hogy PONT akkor, nemde?:)))

A 80-as évek vége felé kezdett lecsengeni a kocka-mánia, jókor jött tehát 2014-ben a 40 éves évforduló, a kereskedelemnek legalábbis... Vajon mit fognak kitalálni az 50. évfordulóra?!
Lenne néhány ötletem!:DDD
/Pl. Rubik-kocka kinézetű gyümölcs nemesítés... Még van rá 5 év, bár nem lenne könnyű!/


2019.09.20. 19:43

Érdekes, de maguk a számok és a történetük sohasem izgattak. Ellenben a Rubik kocka igen, mert ugye az nem lehet, hogy ne tudjam kirakni. Rá is ment, ha jól emlékszem, egy évem, mire ki tudtam rakni, akárhogy is volt keverve. No de hát ma is kell vagy fél óra, míg ugye a világbajnokoknak tíz másodperc is sok. 

Amúgy nem meglepő, hogy a kínaiak, indiaiak, vagy éppen az aztékok jóval Európa előtt jártak, mert ugye a kereszténység az ő idióta világképével iszonyatosan taszította vissza a barbárságba azokat, akiket elért. Ez van. Nemhiába hívják a sötét középkort sötétnek...

2019.09.19. 19:04

Nos, a helyzet az, hogy engem mindig is izgattak a nagy számok, talán pontosan azért, amiért Téged is, mert még nekünk is volt gyerekkorunkban alkalmunk játszani az ilyen bankókkal.

/Bizonyára szörnyű időszak lehetett a háború után ez az infláció, de arra jó volt, hogy legalább felhívta a figyelmet a rendkívüli nagy számokra, arra, hogy ez nem lehet sokáig gyakorlat, mert ki a csuda tud eligazodni bennük? Gondoljunk csak az iskolázatlan, vagy kevés osztályt járó emberekre abból az időből!/

Aztán képzeld, meglett a kívánságom, kéne egy könyv, amely egyszerűen elmagyarázza a számok történetét, de nem gondoltam volna, hogy ez HOGYAN fog történni!
Ugyanis az történt, hogy ugye ifj. Rubik Ernő (Szül. 1944 - 75 éves) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar szobrász, építész, formatervező, belsőépítész, játéktervező, feltaláló, egyetemi tanár több térbeli mozgásszemléltető eszköz feltalálója 1974-ben megalkotta ezen játékai közül a leghíresebbé vált "Rubik-kockát", amely 1975-ben jött ki a játékpiacra.
Ezt használta fel egy angol írónő, aki főként gyermekirodalommal foglalkozik, s gondolt egyet, kettő lett belőle, azaz EGY sikeres gyerekkönyv a SZÁMOK birodalmáról.
A könyv címe: MEKKORA SZÁM A 43 TRILLIÓ? - Alcím: ISMERD MEG AZ IGAZÁN NAGY SZÁMOKAT!

Én erre a könyvre azonnal ráharaptam, s megvettem a páromnak, aki igen jó matekos, de kedveli még a gyerekeknek szóló matematikai feladványokat is.
Jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki érdeklődik a számok világa iránt, sok hasznos dolgot tanulhat meg ebből a kiadványból:
Pl. a '0' nulla (SEMMI!) szerepéről.
Arról, hogy Indiában keletkezett i.u. 500 körül, és születése felforgatta a matematika világát. Hisz számjegyet kapott a SEMMII! :)))
Sok időbe tellett, mire meghódította a nulla Európát, mert az európai matematikusok nem értették, hogyan létezhet olyan szám, amelynek nincs értéke?!:(((

Emiatt történt aztán, hogy az indiai tudósok ezer évvel Kopernikusz előtt már rájöttek, hogy a Föld forog a saját tengelye körül, és kering a NAP körül.

Na tessék! Hát nem elképesztő?
A "vén Európa" ekkoriban még csak a római számokat volt hajlandó használni, amelyekkel bonyolultak a matematikai műveletek, hisz nincs helyi értékük!
Erre (is) hasznosnak bizonyult a nulla.
Megalapulhatott a NEGATÍV SZÁMOK fogalmának meghatározása, melyet már a kínaiak is használtak i.e. 200-ban.
Elég hihetetlen, hogy a negatív számok használata Európába csak a 15. században jutott el!!!

Tehát miben is áll a nulla legfontosabb jelentése? Íme:
"Minden nullánál nagyobb szám pozitív szám, és a nullánál kisebb számok pedig a negatív számok."
Továbbá:
Hogyan keletkezett a számítógéphasználók számára ismert google kifejezés?
Bizony, egy ELÍRÁSBÓL! Sean Anderson, stanfordi egyetemi hallgató véletlenül a googol helyett - mely egy igen nagy számot jelent: az egyest száz nulla követi! - a google szót írta be a domainnév-keresőjébe. S megszületett a legenda!:)))

Hát igen...
Ilyen, és ezekhez hasonló ismeretekre tehetünk szert a fent említett könyvből. A "Rubik kocka" csak látványos, játékos eszköz a magyarázatokban.
Ajánlom a könyv olvasását kicsiknek és nagyoknak egyaránt! :)))
Jah!
Még csak a címbeni kérdés megoldásáról:

A 43 trillió leírása:
43 000 000 000 000 000 000 - azaz 18 nullát kell a 43-as szám után írnunk.
Ennyi különböző kombinációban lehet a Rubik kockát összekeverni!:)))

2014-ben lett a Rubik kocka 40 éves!
Jubileumi díszdoboz Dr. Rubik Ernő térjátékaival:
Képtalálat a következőre: „40 éves a rubik-kocka díszdobozban”
És egy érdekesség is született az évforduló kapcsán:
Rubik-kockás kulcstartó:

Kapcsolódó kép

 A Rubik Mini 3x3 bűvös kocka kulcstartó az igazi klasszikus és világhírű 3x3-as Bűvös kocka kistestvére.

Jut eszembe, van már 4X4-es kocka is:
Képtalálat a következőre: „4x4-es rubik kocka”

Ezt a párom nem tudja kirakni, míglen a 3X3-ast igen.


2019.09.18. 16:08

Sehogy, ráírták számokkal. Hogy pontosan ekkora érték volt e, nem tudom, de valami iszonyat nagy számokra emlékszem, mert mi is játszottunk még valamikor velük, sőt, el is ástuk a kert sarkában, mert hátha még jó lesz, de sajnos elmállott. Sőt, volt még ugyanebből adópengő is, ami valami sokszorosát jelentette az adó nélkülinek.  

Na, nem úgy szól a dolog, hogy Mátyás a kíméletes, Mátyás a jóságos, stb. Nem, úgy szól, hogy Mátyás az igazságos, azaz a törvényeket be kellett tartani. Az már egy más kérdés, hogy a Bécs elleni hadjáratok miatt gyakorlatilag kifosztotta az országot és olyan adókat vetett ki, hogy a világ nem látta párját. A törökkel meg nem nagyon foglalkozott, és hát ugye... Bár azért azt ne írjuk a terhére, van arra más jelentkező 

2019.09.18. 0:27

Százmilliárd billpengő?...
Vajon hogy is nézhet ez ki nullákkal leírva?...

Épp a múltkor emlegettük a NAGY számokat, hogy hány nullát is kellene egyikénél, másikánál írni?!

Itt találtam egy oldalt, ami a NAGYON NAGY számok birodalmával, illetve neveivel foglalkozik, de azzal sajnos nem, hány nullát köll írni, ha azzal szeretnénk kifejezni:
https://mek.oszk.hu/00000/00056/html/186.htm

Hogy aszongya, valahogy így néznek ki növekedő sorrendben hatvánnyal leírva:

NAGY SZÁMOK

Tíz nulladik hatványa 1 (egyjegyű), első hatványa 10 (kétjegyű),
második hatványa 100 (háromjegyű) s í. t. Ezért tér el a két számoszlop.

Az -árd végű szám ezerszerese az -ó végű (azonos kezdetű) számnak;
a következő latin számról elnevezett szám milliószorosa az előzőnek (például
a kvadrillió a trilliónak). (A trilliárd és a nagyobb -árd végű számnevek
létezését egyes források tagadják; ehelyett az ezer, tízezer, százezer
trillió elnevezéseket használják.)

A "rövidítés" oszlopban olvasható rövidítések saját találmányaim.


név        jegy  10-  rövidítés  amerikai
            hatvány        név

egy         1   0     e
tíz         2   1     t
száz         3   2     s
ezer         4   3     E
tízezer       5   4     tE
százezer       6   5     sE
millió        7   6     m
tízmillió      8   7     tm
százmillió      9   8     sm
milliárd      10   9     M    billion
tízmilliárd     11  10     tM
százmilliárd    12  11     sM
billió       13  12     b    trillion
tízbillió      14  13     tb
százbillió     15  14     sb
billiárd      16  15     B    quadrillion
tízbilliárd     17  16     tB
százbilliárd    18  17     sB
trillió       19  18     tr    quintillion
tíztrillió     20  19     ttr
száztrillió     21  20     str
trilliárd      22  21     TR
tíztrilliárd    23  22     tTR
száztrilliárd    24  23     sTR
kvadrillió     25  24     qa
tíz kvadrillió   26  25     tqa
száz kvadrillió   27  26     sqa
kvadrilliárd    28  27     QA
tíz kvadrilliárd  29  28     tQA
száz kvadrilliárd  30  29     sQA
kvintillió     31  30     qi
tíz kvintillió   32  31     tqi
száz kvintillió   33  32     sqi
kvintilliárd    34  33     QI    decillion
tíz kvintilliárd  35  34     tQI
száz kvintilliárd  36  35     sQI
szextillió     37  36     sx
tíz szextillió   38  37     tsx
száz szextillió   39  38     ssx
szextilliárd    40  39     SX
tíz szextilliárd  41  40     tSX
száz szextilliárd  42  41     sSX
szeptillió     43  42     sp
tíz szeptillió   44  43     tsp
száz szeptillió   45  44     ssp
szeptilliárd    46  45     SP
tíz szeptilliárd  47  46     tSP
száz szeptilliárd  48  47     sSP
oktillió      49  48     ok
tíz oktillió    50  49     tok
száz oktillió    51  50     sok
oktilliárd     52  51     OK
tíz oktilliárd   53  52     tOK
száz oktilliárd   54  53     sOK
nonillió      55  54     no
tíz nonillió    56  55     tno
száz nonillió    57  56     sno
nonilliárd     58  57     NO
tíz nonilliárd   59  58     tNO
száz nonilliárd   60  59     sNO
decillió      61  60     de
tíz decillió    62  61     tde
száz decillió    63  62     sde
decilliárd     64  63     DE
tíz decilliárd   65  64     tDE
száz decilliárd   66  65     sDE

             303         centillion
centillió        600

..........................

Azt hiszem, nem vagyok azzal egyedül, hogy ezt a SZÁZMILLIÁRD BILLPENGŐT számmal a fentiek alapján sem tudnám leírni. Esetleg csak két részletben tudom kifejezni!
Talán így nézne ki:
100000000000 = százmilliárd (azaz 12 jegyű)
1000000000000= egybillió (azaz 13 jegyű)
De hogy a százmilliárd billpengő számokkal kifejezve hogy néz ki, fogalmam sincs, sajnos!
Itt valami valahol nem stimmel!... Szerinted hol a hiba, ha van egyáltalán?

Továbbá:

Az emlékérem nekünk valóban semmire sem jó, annál többet érhet viszont a numizmatikusoknak!
Kár, hogy nem tudunk felébredni ezer év múlva, akkor beszélhetnénk Köbükivel (Mézgáék XXX. századbeli rokona), ha ő éppen numizmatikus lenne, vajon MIT ÉR neki Mátyás, az "igazságos" emlékérme?! :DDD

Hmmm... Méghogy igazságos? Állítólag a SAJÁT törvényeit sem tartotta be! ;o)

Van egy porcelán nipp dobozom tele aprópénzekkel a különböző időkből, van benne egy ún. "Kossuth bankó", csak picike méretű, olyan 3 cm x 6 cm-es, nem tudom, honnan van, nagyítóva kéne megnézni a dátumot, mert az is van rajta.

Régen, még gyerekkoromban játszottunk ilyen papír millpengőkkel, de az idők folyamán elsikkadtak, ki törődött velük?:(((
Na, ebbe a mill, bill-ügybe jól belegabalyodtam, mint majom a házi cérnába! :DDD

Itt egy régi bankó:
Képtalálat a következőre: „régi papírpénzek”


2019.09.17. 16:24

Nono... A pénz, minél régebbi, annál többet ér. Tudod e, hogy az egykor átkozott százmilliárd billpengő ma darabonként kb 20 ezer forintot ér? Mert nincs belőle, mert mindenki elégette, vagy eltépte, mikor bejött a jó forint. De ez az emlékérem sokmindenre nem jó. Mint ahogy a többi sem. Ezek a fene tudja mire jók. Bár, ki tudja, ha száz év múlva el akar adni valaki egy ilyet, vajh mit kapna érte...

2019.09.16. 20:05

ÜDV a fedézeten, Kapitány!
Nagyon örülök, hogy megjöttél!:)))

Azért nem az első hsz-eddel kezdem a válaszokat, mert berágtam máris:

MONDD, KI A FENÉT ÉRDEKEL, MENNYIT FOG ÉRNI 100 ÉV MÚLVA AZ EMLÉKÉREM?!
ENGEM AZTÁN UGYAN NEEEEEEEEM! :(((

(Legfeljebb a XXX. századbeli rokont!:DDD)


Képtalálat a következőre: „köbüki”

Kezdjük ott, hogy HOL LESZ AKKORRA MÁR A FORINT?! :DDD
/Igaz, hogy nem is írtál pénznemet... OKOS!!!!.../

2019.09.16. 16:51

Van róla tudtommal dombormű. Ott se az a kimondottan szépség, de valószínűleg hitelesebb, mint ezek az újkori szarakodások, mert ugye ezek a műváészettők elég messze állnak. Amúgy azért drágák, mert emlékév van. Ha most veszel, akkor száz év múlva a dupláját fogja érni, sőt lehet, hogy többet... :0)

2019.09.11. 19:57

Kedveseim!

Rájöttem, miért ilyen olcsó ez a Mátyás király emlékérem!
Mert még életemben nem láttam ilyen pontatlan, rossz képet róla!

Igaz, valójában senki sem tudja, milyen is volt, de hogy ez a kép nem jó, az tuti!:(((
Végig néztem a guglin egy pár portrét róla, szinte mind más...
Akkor?! Akár jóképű is lehetne az emlékérmen, neeeeeem?! :DDD

Képtalálat a következőre: „mátyás és beatrix”

https://vilagfigyelo.com/feltartak-matyas-kiraly-halalanak-korulmenyeit-borzalmas-titkokra-derult-feny/

Hogy ez a fent mellékelt cikk igazat ír-e, nem tudhatjuk, mindenesetre eléggé MEGDÖBBENTŐ!:(((

Képtalálat a következőre: „mátyás és beatrix”


2019.09.10. 14:14

JÓ MUNKÁT KÍVÁNUNK!
Addig akár még alhatsz is egyet-kettőt:
Kapcsolódó kép

2019.09.09. 20:12

Ezer bocsánat... Mert most két hétig látástól mikulásig dolgozni fogok, úgyhogy nem nagyon fogok hozzáférni a beírásokhoz... De ígérem (azt mindenki tud és könnyű is), amint vége a hajtásnak (amit azért nem bánok, mert ugye akkor áll pénz a házhoz), megpróbálom pótolni...

2019.09.08. 18:32

Valóban, az ember már csak ilyen! Főleg, ha személyesen érintett - különösen egy tragédiában -, valóban a politika háttérbe szorul, s embere válogatja, azaz ki tudja, kinél hányadlagos szemponttá válik?...
Valóban, az igazi, összetartó családokban sokkalta fontosabb, és különfélébb témák kerülnek szóba, mint a politika. Pláne, ha nagy a család, vagy több generáció jön össze.
Ilyenek voltak nálunk is a családi karácsonyok. A férjem szüleinél volt a nagy ünnepség, öten voltak testvérek, és a fővárosi nagybácsi, nagynéni is lejött, mert nekik meg nem volt egy gyerekük se, és élvezték azt a színes kavalkádot, ami ott volt, főleg, mikor már a lányok is hozták magukkal a férjeket, vőlegényeket, majd az unokák seregét.
Szép volt!
De sajnos, ez a család is - voltunk bármennyien! - a szülék halálával szintén szétszóródott.
Az én szüleimnél meg eleve Szilveszterkor volt a nagy összejövetel, hisz 220 km választott el bennünket egymástól.
De azért megtaláltuk a módját, hogy fennmaradjon a családok közti kapcsolat, pedig még telefonja se volt egyikőnknek sem (60-as évek vége, 70-es eleje).

Most meg már országhatárok állnak közénk. Bár az Európai unió sokat segített a más országokban élőkkel tartani a kapcsolatot, az internet (Skype) is segítségünkre van, de valahogy  már semmi sem ugyanolyan, mert megszűnt a közvetlenség bája...
Nincs baráti hátbaveregetés a férfiaknál, s nincs régen megszokott kedveskedő arcsimogatás, azaz megszűnt a testi kontaktus az emberek között.

Ahol még működik, legfeljebb a szomszédok közötti jó viszony maradt meg.
Bár ezt is megkeserítheti egy-egy "kiskedvenc" (kutya, macska) gyűlölete a szomszédság részéről.

És akkor tényleg a politikáról még csak szó sem eset!!!:(((

Fiatalság:
Hát ezt is fiatalja válogatja. Van, aki szívesen elbeszélget az idősebbekkel, van, aki nem, illetve esetenként csak a háta mögött nevetik ki!:(((
Itt egy régi képsor a fővárosunkról, bizony, elég primitíven néznek ki ezek az akkori járművek!
https://www.youtube.com/watch?v=uggnIlJGeyA
Budapest régi képekben 1963-1967.

És hol volt még akkor ez a sok fiatalok által kedvelt mobil-kütyű, amelyek nélkül manapság ...ni se tudnak már!!?:(((

Képtalálat a következőre: „okos telefonok”Nekünk se volt, de nem is hiányzott, mégis JÓL éreztük magunkat!

Nekem szerencsém volt, s van, mert egész életemben fiatalokkal foglalkoztam, és most, hogy már legalább középkorúakká lettek, ugyanolyan szívesen elbeszélgetnek velem, mint fiatal korukban.

A hangszertanár kollégáimnak vezetőként is mindig mondtam, vigyázzanak, mert ÓRIÁSI HATALOM van a kezünkben, hisz akár 15 évig is szó szerint össze vagyunk zárva egy-egy gyerekkel, s óhatatlan, hogy ne hassunk a személyiségükre. Ezért aztán nagy felelősség hárul ránk, hogy mit mondunk nekik, mire neveljük őket.
Sok esetben hallottam én tőlük olyan témákról is, melyekről a szüleiknek beszélni sem mertek...

 

2019.09.06. 16:47

Elhiszem, mert nem muszáj, hogy a politika legyen az első és csak arról lehessen beszélni. Van más is a világon, szebb is meg jobb is. A családon belül se szoktunk politizálni, egy unokanővér kivételével, de hát istenkém, őt is el lehet hallgattatni, ha másra kerül a sor.

A másik témával viszont nem értek egyet. A fiatalok igenis kíváncsiak, csak hát nem százszor egymás utám ugyanarra. No meg arra se, hogy akkor bezzeg... De tárgyilagos elbeszélésre, arra vevők...

2019.09.05. 17:34

Köszönöm! 
Nagyon hiányzik!:'(
Minden búmat, bánatomat neki mondtam el, s mindig feldobódva, ugyanakkor megnyugodva jöttem el tőle. Tanításról a busztól hazajövet útba esett a lakása, így gyakran bementem szombatonként hozzá.
Bár - érdekes módon - politikai nézet terén nem egy oldalon álltunk (a debreceni barátnőmmel, pályatársammal sem), de 90-ben megegyeztünk, EZ nem fogja szétzilálni 30 év barátságát, és láss csodát, MŰKÖDÖTT a dolog!
Lám, eltelt több, mint 20 év, s mi változatlanul barátok maradtunk: MÍG A HALÁL EL NEM VÁLASZTOTT!:(((
Bizonyság ez arra: Lehet politikamentes is egy barátság, különösen, hogy kollégák és pályatársak is (zongoratanárok) voltunk mindketten.

Most érzem csak igazán, hogy milyen igaza volt a szomszéd 94 éves néninek, mikor halála előtt nem sokkal azt mondta:
Nem érdemes hosszú életet élni, mert elhalnak az ember mellől a kortársak, és nincs, akivel beszélgetni tudjon a régi, közösen átélt eseményekről! A mai fiatalokat meg nem érdeklik a régmúlt idők történései!:(((
 

2019.09.05. 17:12

Részvétem a barátnőd elvesztése miatt... 

2019.09.04. 17:54

Kedves itt olvasók, kedves esztergomiak!
Mindenki, aki ismerte és szerette őt!
Ma egész nap EZ a vers járt az eszemben:

"Nem kelti föl se könny, se szó, se vegyszer. 

Hol volt, hol nem volt a világon, egyszer."


Most kaptam a szomorú hírt, hogy a "vízióm" igaznak bizonyult:
drága jó barátném és pályatársam, a Dorogi Erkel Ferenc Zeneiskola volt zongora tanára NINCS TÖBBÉ! :'(
Gerstner Bálintné, Kocsis Borsika, a megye - bízvást állíthatom, mert tudom! - legkiválóbb zongoratanára itt hagyott minket! Ma, 2019. szeptember 4-én 13 órakor elhunyt! Szeptember 15-én lett volna 76 éves, de már nem érhette meg!:(((

Ó, Borsika drága, kicsi barátném!
MIÉRT mondtad nekem az én születésnapomon tavasszal, hogy TE fogsz előbb meghalni, mint én?!
MIÉÉÉÉRT???!!!:((((


Kosztolányi Dezső

HALOTTI BESZÉD 
 
Látjátok feleim, egyszerre meghalt 
és itt hagyott minket magunkra. Megcsalt. 
Ismertük őt. Nem volt nagy és kiváló, 
csak szív, a mi szívünkhöz közel álló. 
De nincs már. 
Akár a föld. 
Jaj, összedőlt 
a kincstár. 
 
Okuljatok mindannyian e példán. 
Ilyen az ember. Egyedüli példány. 
Nem élt belőle több és most sem él 
s mint fán se nő egyforma-két levél, 
a nagy időn se lesz hozzá hasonló. 
Nézzétek e főt, ez összeomló, 
kedves szemet. Nézzétek, itt e kéz, 
mely a kimondhatatlan ködbe vész 
kővé meredve, 
mint egy ereklye 
s rá ékírással van karcolva ritka, 
egyetlen életének ősi titka. 
 
Akárki is volt ő, de fény, de hő volt. 
Mindenki tudta és hirdette: ő volt. 
Ahogy szerette ezt vagy azt az ételt 
s szólt ajka, melyet mostan lepecsételt 
a csönd s ahogy zengett fülünkbe hangja, 
mint vízbe süllyedt templomok harangja 
a mélybe lenn s ahogy azt mondta nemrég: 
"Édes fiacskám, egy kis sajtot ennék", 
vagy bort ivott és boldogan meredt a 
kezében égő, olcsó cigaretta 
füstjére és futott, telefonált 
és szőtte álmát, mint színes fonált: 
a homlokán feltündökölt a jegy, 
hogy milliók közt az egyetlenegy. 
 
Keresheted őt, nem leled, hiába, 
se itt, se Fokföldön, se Ázsiába, 
a múltba sem és a gazdag jövőben 
akárki megszülethet már, csak ő nem. 
Többé soha 
nem gyúl ki halvány-furcsa mosolya. 
Szegény a forgandó, tündér szerencse, 
hogy e csodát újólag megteremtse. 
 
Édes barátaim, olyan ez épen, 
mint az az ember ottan a mesében. 
Az élet egyszer csak őrája gondolt, 
mi meg mesélni kezdtünk róla: "Hol volt...", 
majd rázuhant a mázsás, szörnyű mennybolt 
s mi ezt meséljük róla sírva: "Nem volt..." 
 
Úgy fekszik ő, ki küzdve tört a jobbra, 
mint önmagának dermedt-néma szobra. 
Nem kelti föl se könny, se szó, se vegyszer. 
Hol volt, hol nem volt a világon, egyszer. 
 
1933

https://www.youtube.com/watch?v=oPsTrNBj8b0
Kosztolányi Dezső: HALOTTI BESZÉD
Elmondja: Mádi Szabó Gábor

Képtalálat a következőre: „zongorás angyal szobra”

https://www.youtube.com/watch?v=3wMIjN3tDyw
Liszt: Funerailles [part1]

https://www.youtube.com/watch?v=x14m_HHNX-U
Liszt: Funerailles [part2]

Zongoráról orgonára átírta és előadja Baróti István, az Esztergomi Bazilika volt orgonaművész karnagya.

A közös kedvencünket hoztam el Neked, mely már az emlékedre örökké a lelkembe van sütve!

2019.09.04. 16:58

Nem nagyon hiszek benne én sem. Bár van egy-két olyan esetleírás, ami valószínűsíti, hogy kedvező körülmények között van, hogy a vadak "befogadnak" egy gyereket. Bár inkább csak megtűrik, de nem etetik és nem védik őket szerintem. De ezek inkább a farkasok. Állítólag, mert én még ilyet nem láttam. A medvék és a majmok biztosan nem, mert azok, bármennyire is intelligensek, de elpusztítják nem csak az idegeneket, de a saját fajtársaikat is, ha az gyenge... 

Különben igen. A macskafélék a vad életben sem társas lények, tán az oroszlánokat kivéve. És igen, elverik maguktól a kölyköket és a hím az idegen kölyköket legyilkolja, és meg is eszi, ha éppen úgy adódik. (Igaz, néha a nőstény is)

2019.09.04. 0:14

Örülök, hogy még mindig igényt tartanak a szakértelmedre, én is 70 évesen tettem le a lantot - kényszerűségből, mert akkor volt az a fidi rendelet, hogy a nyugger tanár már NEM KELL!:((( Akinek meg nincs diplomája, így az meg MÉG nem kell -,  de tudod, végülis 50 év a tanításból elég is volt...

Én úgy gondolom, hogy ez a macskaféléknél a vad világban, azaz a természetben is így van. 
Valahogy befurakodottnak tekintik az idegen, valamilyen úton-módon odakeveredett kis állatot? Ki tudja, miért viselkednek vele ellenségesen, ahelyett, hogy védőszárnyaik alá vegyék, főleg nőstények?!...
Talán a majmok ebben toleránsabbak.
Én valahogy a Dzsungel könyvéből ebben a Maugli dologban sem nagyon tudok hinni...
Mesének jó, de egyébként?! 

A múltkor láttam a tv-ben egy birkanyájat, amelyben egy kisbárány elkeveredett az anyjától, és majdnem éhen halt már, mire a pásztor megtalálta, melyik birka mamához tartozik.

2019.09.03. 16:51

Elnézést, de a hétfőm is meglehetősen sűrű volt... Egye meg a fene, illetve ne egye, mert munka és az meg pénz.. 

A cica ügyet most már értem, de az összeszoktatás macsekoknál nagyon nehéz. Nálunk a lányom kapott egy perzsa cicát (gyönyörű volt), és a lányom össze akarta szoktatni a nagyokkal (nőstények). Ne tudd meg, majd megölték a kicsit, az anyósomat megharapták, mert ki akarták szedni a kezéből, stb... Csak féléves kora után lehetett újra próbálkozni, mikor már nagyobb volt náluk (kandúr volt és a perzsák amúgy is nagynak látszanak a szőrük miatt). De bizony nem lettek soha barátok. 

2019.09.02. 6:32

Cilike alszik egy szék alá tett dobozban:

Na, hogy hogyan sikerült most betenni kisebb méretben a képet, hogy csináltam, sajnos, most se tudom!:(((
A lényeg, hogy itt a kisebb kép Cilikéről.
Ugyanis arról volt szó ugyebár, hogy 3 hónapos kor előtt nem szabadna elszakítani a macskakölyköt az anyjától.

Nos, annak külön története van, Cilike hogy került hozzám, mikor még 2 hónapos se volt.
Az úgy volt - by Janikovszky Éva -, hogy még az amőbán levelező és skype kapcsolatba kerültem egy fórumtársunkkal, és neki volt macskája a fővárosban is, ahol lakott, meg a nyaralójában is a Balcsin.
De a nőstény (Balatonról télire felhozott) cica váratlanul lefialt 6 kiscicát Pesten május 10-én, viszont ők a nejével már július elején le szándékoztak utazni a nyaralóba az összes (8) macskával. 3 macskahordó dobozba pakolták be őket, de azt, amelyiket a 6-ból én kiválasztottam, már nem akarták levinni. Így, mivel Pest hozzánk közel van, a barátom lehozta őt nekem busszal július elején, és bizony még 2 hónapos se volt! Tudtam én azt, hogy csak elválasztás után lehetséges az elajándékozás, de ez szükséghelyzet volt, s belementem, mert volt gyakorlatom benne, mindig voltak kiscicáim.
A lányom összes barátnője nálam tanulmányozta, milyen a fialás!:DDD

Igen ám, de bár evett már a kiscica, azért gondolom, szopizni is szeretett volna még, ezért hiányzott neki a mamája.
No meg a sok tesó, akikkel játszhatott, így rám hárult ez a feladat. Mivel volt már nekem az itteni barátnőmtől egy kis kandúrka, aki nálam telelt ki, mert pont szept. 1-én kaptam, és igen okos, értelmes cica volt, rögtön szobatiszta lett.
De én szerettem volna egy nőstényt is, így lett a Cili.
Aztán kiderült, a fiú féltékeny lett rá, bele betegedett, talán azt hitte, ő már nem is kell? Orvost hívtam hozzá, és meggyógyult, de nem lehetett őket összerakni, féltettem a picit.
Nehéz folyamat volt az összeszoktatás, olyan félév, mire felügyelet nékül magukra hagygattam őket.Hogy az utódlással ne legyen gondom, februárban ivartalaníttattam mindkettőt.
Érdekes módon a múltkori képen látható, hogy végül szerettek együtt játszani, de együtt soha nem voltak hajlandók aludni. Így látható a most küldött képen Cilike egy dobozban, mert mindmáig szereti az ÚJ dobozokat, egyébként is folyton költözik, mint említettem.