Ahol minden témába vág !

2012.10.17. 20:27

Tisztelt Fórumozók ezennel megnyitottam a nem témába vágó fórumot. Ha valaki úgy érzi, hogy nem témába vágó amit mondani akar akkor azt tegye meg a témábavágóba. Garantálom, hogy itt minden témábavágó lesz.

Aki itt mond egy nem témába vágót az vendégem egy sörre azonnal. Várom tisztelettel a témábavágó hozzászólásokat."

 

A címen némileg változtattam, de a szöveg eredeti!

2017.06.22. 8:53

Igen, Tel-Aviv valóban zsidó alapítású. De ez nagyjából csak ennyit jelent... 

A kurdok egy érdekes kérdés. Nagyjából három ország osztozik rajtuk, ha szabad ilyet mondanom, és persze soha nem volt önálló állam... De hát az alaptétel és kérdés az, adjunk e (ez is micsoda képtelen kifejezés) önálló államot minden kissebségnek, avagy se. Mit akarunk erősíteni? A globalizációt, vagy az egymással szemben és versenyben álló "nemzetállamok" csoportját? Én az első verzió mellett vagyok, már csak azért is, mert ez a szükségszerűség. 

Ami meg a más "nemzetiségek" elítélését jelenti... Bizony bizony sokszor általánosítasz... És ez nem jó. Mert akkor már eleve előitélettel tekintesz a másik emberre, holott még nem is ismered. Akkor pedig könnyen alakulhat ki olyan konfliktus, amelyik egyik fél számára se jó. Így azután feltehetően kerülöd a társaságukat (nem a hangioskodó és bizony néha elég ocsmány módon viselkedőkre gondolok, mert aztermészetes, nemzetiségtől függetlenül), hanem egyébként is... Ez rettentő kemény munka amúgy, mert a régi beidegződéseket nehéz levetközni, de nem lehetetlen. Nekem is jó pár évembe, tán évtizedembe került, mire már nem zsidóztam, cigányoztam, stb. De megérte, mert kinyílt egy másik világ, ahol csak és kizárólag emberek vannak, számomra kedvesek, vagy ellenszenvesek, vagy éppen közömbösek... 

2017.06.22. 1:24

Bocsánat, bocsánat!

Ki beszélt itt kitelepítésről? Én ugyan nem!
Persze hogy önkéntes letelepedésre gondoltam. Mert a nagyvilágban olyan sokan lehetnek, hogy ők is megérdemelnének egy önálló államot! Ha a zsidóknak lehetett?!
Ugyanezt érzem a kurdokkal kapcsolatban is. Ott meg a párom járt Bagdadba menet. Ő mondta, szegények nem kellenek senkinek! Se a törökök, se az arabok nem veszik őket emberszámba. Miért?! :(((

Bár ami a zsidókat illeti, talán többen vannak a világban szanaszét, mint Izrael összalakossága, nem tudom... De nem is értem, miért nem mennek oda, ha ott nem jó nekik, ahol élnek éppen, mert a lányom barátnőjével nemrég találkoztam, élt ott egy ideig, és azt mondta, nagyon tetszett neki Izráel, és legszívesebben visszamenne... Pedig sváb származású! Azt mondta, gyönyörű hely Tel Aviv, és a zsidók tették azzá az önállósodás után, mert annak előtte egy terméketlen sivatag volt. 

Ami a romákat illeti, én úgy gondolom, hogy az a legnagyobb baj, hogy nincs köztük tán SEHOL egy vezéregyéniség, aki nem törekszik önkényúrnak lenni, de alkalmas lenne egy államvezetésre.
A vajda, az más... Pedig volt tekintélye felettük, de csak egy szűkebb körnek. Most talán nincs is vajdájuk!

Na, majd elolvasom a linket, amiben róluk írnak, most még nem volt időm rá.

Azonban ez bizonyára nem fog változtatni a véleményemen, és nem feledteti velem azt a szörnyű élményt, mikor késő este akkor lélekszakadva futottam az irataim után! :(((
És senkivé, semmivé tettek! A lelki traumáról nem is beszélve!
Tudod, TE férfi vagy, s lehet, jól pofán vágtad volna őket, visszavéve a táskád, és el van intézve. De mit csinálhattam én, aki ráadásul gyanútlan voltam a néptelen utcán egyedül két erős fiatalemberrel szemben.
Az valóban mindegy, magyarok, vagy nem! De tény, a rendőröknek ezek igen RÉGI ismerősök voltak. Azaz visszaeső táskatolvajok! :(((
Én meg - beláttam! - valószínűleg potenciális áldozat vagyok az ilyenek szemében, ezért nem megyek egyedül sötétben ki se az utcára.

A túlélési stratégiáról meg az jutott eszembe, amit az egyik Önkormányzati gyűlésen a közbiztonságról előadást tartó helyi rendőrfőnök mondott:
"Szerintem olyan, hogy "megélhetési bűnözés", nem létezik! CSAK KÖNNYEBB MEGÉLHETÉSI BŰNÖZÉS VAN! Mert aki nagyon akar dolgozni, az tud. Csak ne legyen finnyás arra, mit kell csinálni a becsületesen megkeresendő pénzért."
Ismertem én cigány rendőrt is, a férjem kollégája volt, mert ő 2 évig URH-s járőrként dolgozott. (Hol vagyunk már ettől??!! :DDD)
Nagyon rendes srác volt, és a saját fajtáját is eltángálta a "Kádár-kolbásszal", ha szükségét látta. 

Az utolsó szakasz írásodra reagálva:
Én már nagyonis öreg vagyok, talán túl öreg is ahhoz, hogy megváltozzam. 
Tévedsz, ha azt hiszed, minden romát elmarasztalok. 
Nem én!
Csak azokat, akik ügyeskedéssel kihaszlálják a rosszul megalkotott törvények adta lehetőségeket.
Pl.: Bevállalnak egy könnyű. betanított munkási munkahelyet, de még ott is azt lesik, hogyan lehet lógni, képesek egy hónapból max egy hetet dolgozni, a többit meg betegállományban tölteni... És ez így megy minden hónapban!
De a 3-nál több gyerek miatt megkapják a BRUTTÓ keresetet, míg más meg kidolgozza a belét, és a fele fizetését se kapja meg a bruttónak, mert CSAK 2 gyereke van.
Ugyanis úgy döntöttek a párjukkal, csak KÉT gyereket mernek felvállalni, akiket becsületesen fel tudnak nevelni.

Illyés Gyula "Puszták népe" c. könyvét valószínűleg olvastam, de van annak már 50-55 éve is, és nem emlékszem már rá.
Fiatal koromban nem volt tv-nk sem, így sokat olvastunk, sőt! Solohov, Gorkij, Lev Tolsztoj, Leo Tolsztoj, Roger Martin du Gard, Victor Hugo, Alphonse Daudet: Tartarin de Tarascon, Thackeray: Hiúság vására... Ilyen írókat is!
Érdekes, nem minden olvasott könyv hagyott nyomot bennem...
Édesanyám varrónő volt, és a hugival nyáron felváltva hangosan felolvastunk, míg kettő dolgozott (pl. ruhákat tisztáztunk el, endliző gép még nem létezett). 

Való igaz, hogy az ember még felnőtt korban is változhat, de szerintem inkább akkor, ha valami lelki trauma éri... A felnőttet nevelni már nem igazán lehet, csak oktatni. Így tanultuk gyermekpszichológiából.
Persze, hogy emlékszem, miket írt PlalyA! Bevallom, hiányoznak a gondolatai, szívesen olvastam a TI csörtéiteket is.
Nem tartottam tisztemnek egyikőtöknek sem odadobni az aranyalmát, csak elgondolkoztam a gondolataitokon, nézetkülönbségeiteken.

2017.06.22. 0:25

Jajjjj, de nagy baromságot írtam!
Nem Teheránt akartam írni, hisz az Irán fővárosa, hanem Izrael fővárosát, Tel Avivot!
Ott volt állítólag sivár pusztaság, és most meg egy csodás város azok szerint, akik jártak ott:


Bocs az elírásért! :(((
Igen későre járt már, és nehéz napom volt. Fáradt voltam, s nem is írtam akkor a többi topicba.


2017.06.21. 9:00

No akkor itt egy link, ami kissé mélyebebn ismerteti a történetüket napjainkig: 

http://uni-nke.hu/downloads/kutatas/folyoiratok/hadtudomanyi_szemle/szamok/2014/2014_4/14_4_tt_tothcs.pdf

Teheránt nem a zsidók építették fel, tudniillik i.e. 6000-ben már létezett (a Wikipédia szerint). Hogy honnan veszed ezeket a blődségeket? Leginkább ugye a perzsák. De nem is ez a fontos. Hol nincs lakott hely? És miért is kéne bárkit bárhonnan kitelepíteni, csak azért, mert más a nemzetisége? A zsidókat sem telepítették ki a világháború után (hála istennek), hanem, aki akart mehetett. Az erőszakoltan létrehozott államok amúgy sem működnek, erre ezer példa van, akár Afrikát nézem, akár más vidéket. 

Én nem arról beszéltem, hogy minden faluban vannak szegények, hanem arról, hogy vannak falvak, ahol csekély kivételtől eltekintve mindenki szegény, de olyan szegény, amilyent elképzelni sem nagyon tudunk. Nagy valószínűséggel ha ott élnék semmi perc alatt alkoholista lennék, mert azt elviselni, hááát... Tudod állati könnyű (sajnos túl könnyű) a saját pár rossz tapasztalat alapján ítélkezni "ők a hibásak és amúgy is..." és jóval nehezebb észrevenni a valódi mozgatórugókat. Természetes, hogy bárki, aki annyira sanyarú körülmények között nőtt fel, megpróbálja megtalálni amaga túlélési startégiáját, még ha ezt nem is tudja (honnan tudná?) megfogalmazni, de ösztönösen teszi, azaz utánozza a többieket, akik már túléltek (szülők, ismerősök, stb.) PlalyA ezt nevezte (igaz hibásan) a tanult gyámoltalanságnak... Ha még emlékszel rá... 

Nem tudom, milyen jelzőket használnál, ha az esetedben az elkövetők "magyarok" lettek volna. Gondolom, nem az egész magyarságot akarnád kitelepíteni... :0)

Tudod, most elárulok egy nagy titkot, én se voltam mindig ilyen. Én is nyilatkoztam anno fiatal és bohó (mondhatnám tudatlan) koromban ilyesmiket... Azonban azóta némileg benőtt a fejem lágya. Ehhez speciel persze kell egy kis történelmi ismeret, egy kis társadalom tudomány (tudom ajánlani Illyés Gyula "Puszták népe" könyvét, mint alapművet), egy csipetnyi szociológiai ismeret, némi marxizmus (nem marxizmus és leninizmus), és nem csekély empátia. No meg elvonatkoztatási képesség, azaz mindig az egyes embert nézni és nem ítélkezni az egyes ember cselekedetei alapján egész népcsoportokról. Nem mondom, nem egy könnyű feladat, de megéri... 

 

2017.06.20. 23:19

Szia, szép kánikulás nyári napot!
Mert reggel fogod olvasni.
Nos, ezzel a topic-kal kezdem, mert attól tartottam, "ki fogok kapni Tőled az itt leírt véleményeim (és indítványaim!) miatt.

Köszi, hogy nem osztottál ki, pedig eléggé necces tematika, én már csak tudom.
De erről később...

Tehát:
Azt írod, ott van velük baj, ahol 700 éve nem veszik őket emberszámba. 
Hát én ezt nem hiszem, legalábbis úgy gondolom, nem mindegyikőjükkel bántak "embertelenül"...
Mert ugyebár a megkorbácsolt négerrekkel valóban embertelenül bántak Amerikában...

Nahhhh, Hát iiyesmiről - ha előfordult is néhány túlkapás -, én itt a mi országunkban nem tudok.

Az igaz, hogy az ő munkahelyeik szüntek meg, illetve pontosabban fogalmazok: Az ő foglalkozásukra nem lett szükség. Kihalt, pont!
Ilyenek pl. a vályogvető cigányok Alföldön, akik igen nagy becsben voltak valamikor, de manapság már ott is téglaházakat építenek, van mivel odaszállítani a követ is.
Továbbá megszűnt a szegkovácsok munkája is, hisz az a lovak patkójába kellett leginkább, és ugyebár már rég nem lóvontatós szekerekkel történik a teherszállítás.
Még a városokban sincs lóvasút (omnibusz), legfeljebb hobbiból városnéző hintók...  Tehát személyszállításra sem köll a lóvontatás. 
Bizony, csak az "úri passzió" számára kellenek a lovak, és nem valószínű, hogy ezeket a versenyparipákat romákkal gondoztatnák!:(((
Továbbá kosárfonásra sincs már annyi szükség, mert itt a műanyag szütyő! :DDD

A bánya... 
Hát tudod, ott ők nem szerettek dolgozni! A férjem mozdonyvezető volt a bányában lent. És jött oda egy cigány, s kérdezte:
- Milyen mély ez a gëdër?
- Háromszáz méter! 
- Jäääääjjjj! Äz näggyon mély, én le nem mëgyëk oda! Még rámszakad a főd! :(((
Na és mikor a magasépítkezésre jelentkezett, kérdé:
- Milyen magos ez az izé?
- Hát most olyan 15 méter, de lesz 30 méteres is!
- Ájjjájjjj! Äz nagyon magos! Még lezúgok onnét, és mit szól äz asszony, hä lesántulok, mert kitöröm a lábom?! :(((

Tudod, leginkább a mezőgazdaságban szerettek dolgozni arra mifelénk, főleg a gyümölcskertészetben, de mostanság már vagy megszűnt valóban a TSZ, vagy a gazdaságok nagygazdák kezébe került, és hamarabb alkalmaznak román vendégmunkást, mint magyar romát. Még az is olcsóbb, és megbízhatóbb, azt mondják a gazdák.
Én erről mit tehetek?... Semmit!

Ezt írod:

"Tény és való, nem egy tömegben jöttek (mint az ősmagyarok), hanem szétszórva, kisebb nagyobb családközösségekben. De hogy önként jöttek volna? Már csak azért sem valószínű az önkéntesség, mert akkoriban Indiában (mármint a földrajzi értelemben vett Indiában) elég durva népmozgások voltak, és ellenséges (mert általában ellenségesen fogadták őket) környezetben vándorolni azért nem volt mindenki álma.. Az az ő külön pechük volt, hogy sehol nemtaláltak már "üres" területet és mivel nem egy nagy tömegben jöttek, a hódítás szóba sem jöhetett... Ezért nem lehet nekik "országot" adni, mert ugyan hol?"

Nos, ebben pont az a rossz, hogy szétszórtan jüttek, és hogy nem akadt sem 700, sem 500, sem 50 éve, de ma sem nekik egy "BEN GURIONJUK", aki összefogta voln őket, és kijárta volna a saját országhoz való földet.
Nem, nem hiszem, hogy ne akadna olyan földrész, amelyet nem lehetne odaadni...
Állítólag Teherán helyén is egy nagy SEMMI volt, és a zsidók tették azzá, amivé mára lett.
Igaz, van probléma... Hát a VÍZ, főleg az édesvíz, ugyebár.
De ez hamarosan az egész világon gond lesz! 
Vagyok olyan önző, hogy örülök, én már azt nem érem meg...

Kedves Dmolnár barátom!
Nem köll nekem Borsodba mennem, a Nagykunságban voltam gyerek a Hármas-Körös parton, és ott is voltak szegénységben élő magyarok...
Tudod, minden falunak megvan a maga csórója még ma is, nemhogy régen...
Hej, de sok kinőtt cipőt, ruhát osztott szét anyánk annó!
És nem volt köztük cigány egy se...
Azok a nagy kirakodó vásárkor jelentek meg, és ne tudd meg, milyen szép csicsás ruhákban voltak az asszonyok, gyerekek! 
Érdekes, hogy a kis purdék (bocs, így neveztük őket!) olyan szépek azzal a nagy fekete szemekkel, hosszú hajukkal a lányok!
És amire utaltam az elején:
Tudod, nekem volt egy kellemetlen élményem két roma fiatalemberrel 88-ban:
Kiraboltak este, mikor jöttem haza a zeneisolából, 7 körül. Kitépték a kezemből a ridikülömet, csak a füle maradt a kezemben! :(((
De szerencsére meg tudták a rendőrök fogni őket, mert a lakótelepiek még kint beszélgettek egy ház előtt, és ők telefonáltak rendőrért. Jöttek is az URH-sok.
De sajnos az irataim nem lettek meg, ami a legfontosabb lett volna nekem (már a munkahelyi beosztásom miatt is!), mert akkorra már "kiértékelték" a táskám tartalmát. s bedobták a csatornába a személyimet, eláztatta a szennyes víz. Egy álló hónapig ideiglenes igazolványom volt, nem tudtam az iskolának semmit csekkre vásárolni... a két cigány tolvaj miatt egy SENKI voltam egy hónapon át! :(((
Az édesanyám fényképét sajnáltam nagyon, nem a táskában lévő 600 ft-ot, mert az pótolhatatlan volt! Anyám 75-ben meghalt, ezen a képen a rózsakertjében állt, és mosolygott. Lelki szemeimmel most is látom őt.
Hasonló volt ehhez:


Nagyon értett a rózsákhoz.

Na, erre varrjál gombot!
De ne gyere azzal, hogy magyar bűnözők is vannak. 
Tudom.
DE engem nem magyarok, hanem két ROMA rabolt ki... SOHA nem felejtem el, azóta se merek este sötétben kimenni egyedül az utcára...
Ez a negatív "élmény" lelkileg viselt meg, de nagyon! :'(


2017.06.20. 8:52

Hát kezdjük most a közepén. Azt írod, mindenhol baj van a romákkal. Tévedés, méghozzá jó fajsúlyos. Speciel Spanyolországban nincs velük baj. Franciaországban se tudok róla, pedig ott is szép számban élnek. De tudomásom szerint Ukrajnában sem okoznak gondot. Ott okoznak gondot (és ez nem belemagyarázás), ahol hétszáz évig nem vették őket emberszámba. Ennyi. Most azt várod, hogy az "átkosban" eltöltött negyven év alatt (és ott sem az egész negyven évet vehetjük a tudatos beilleszkedést segítőnek) gyorsan legyenek olyanok, mint "mi" (ez is hülyeség, van itt is elég lógós és dologkerülő), no pláne úgy, hogy közben, ahol csak mód volt rá, őket rúgták ki először és az ő munkahelyeik szüntek meg elsősorban (bányák és társaik).

Hogy honnan jöttek, nem igazán tiszta ma sem, mint ahogy az sem, miért. (Zsigmond királyunk idejében nem tudom mit jelentett a "nem akarnak dolgozni" kifejezés, gyanítom jobbágytelket nemkaptak, szóval vajh mit dolgozhattak volna?). Tény és való, nem egy tömegben jöttek (mint az ősmagyarok), hanem szétszórva, kisebb nagyobb családközösségekben. De hogy önként jöttek volna? Már csak azért sem valószínű az önkéntesség, mert akkoriban Indiában (mármint a földrajzi értelemben vett Indiában) elég durva népmozgások voltak, és ellenséges (mert általában ellenségesen fogadták őket) környezetben vándorolni azért nem volt mindenki álma.. Az az ő külön pechük volt, hogy sehol nemtaláltak már "üres" területet és mivel nem egy nagy tömegben jöttek, a hódítás szóba sem jöhetett... Ezért nem lehet nekik "országot" adni, mert ugyan hol? Ahogy a zsidó állam létrehozása se volt egy főnyeremény senkinek, úgy ez se lenne az. (A visszatelepített rabszolgák pedig Libériában telepedtek le, de az moistanság nem annyira sikeres állam, mert azt is mesterségesen kreálták, és ezek általában életképtelenek).

Nagyon tetszetős az érved, hogy "legyenek olyanok, mint a befogadó állam", iletve, hogy "alkalmazkodjanak". De hiszen azt tették! Földet, munkát, jogot nem kaptak, hát éltek, azaz túléltek. Ahogy lehetett. Amikor a dolog jobbra fordult, akkor pedig lettek belőlük becsületes dolgos emberek. Azután, amikor a dolgok rosszabbodtak, akkor megint jött a túlélési taktika, mert túl kell élni... Ha elmennél Békésbe, vagy Borsodba, ahol éppen nem romák laknak, meglátnád, nem sokban különbözik az ottani nyomorgók élete a romákétól... (voltam arrafelé, láttam). És ez igaz a törökre, négerre, bárkire. 

Szerintem...

2017.06.20. 7:21

Ez a MÁS nemzetiségek téma igen rázós, de TE remekül meg tudsz magyarázni mindent, mi miért van így, és nem amúgy?...
Illetve mindig tudsz valami "mentséget" felhozni a másságúak életvitelével, tulajdonságaival kapcsolatban, miért nem tudnak (akarnak) beilleszkedni a VÁLASZTOTT hazába?:(((
Például a romákkal kapcsolatban.
Én ugyan nem olvastam utána, de a párom olvasott egy könyvet (az írót és címét nem tudom, talán Passuth?) Zsigmond királyunk korából (1387-1437), abban azt olvasta, hogy a király úgy nyilatkozott róluk:
"Az utóbbi időben megjelent egy nép Európában a messzi Indiából, mely igen ügyes a művészetekben, táncban, zenében, mindamellett DOLGOZNI NEM AKARNAK!"

Nos, igazad van, valóban nem a törökökkel jöttek ide hozzánk... De ki tudja, a törökökhöz mikor csapódtak, ugyanis azt is tudni vélem, hogy Indiából pont azért jöttek el, mert ott nem kellettek, sőt! Ugyanolyan páriák voltak ott, amiről írtál, hogy ITT hogyan kezelték őket...
Na most akkor, kérdem én:
Ha ITT Európában SEM kedvelték őket a szokásaik miatt (vándorlás, csalásra hajlam: jóslás, miegymás) már Zsigmond idejében sem, akkor vajon HOL, melyik nép közt, melyik országban fogadnák be őket teljes joggal?...
Mert a JOG - tudván tudjuk! - annyit ér csak, amnnyit betartanak belőle....
Nem így van?

Miért írsz 60 évet a beilleszkedésre?!
Hát itt vannak már ... mint látjuk, - 700 éve!!!
Azért gondolom, változtak valamennyit, legalábbis egy részük (pl. a zenészek), de sajnos, hiába hoznak mindenféle törvényt, ha éppen ŐK nem tartják be, sőt! Lásd: Flórit!
Mit csinált a felemelésükre adott ÁLLAMI és EU-s támogatással?!:(((
Azt, ami sajnos lételemük volt mindig is!!! Igaz, volt kiktől tanulnia!
Tudod, Lázár János is megmondta:
"Szétlopták, ellopták és szétcsalták!"
https://www.youtube.com/watch?v=U_TcA7WiCdE

A törökök esete teljesen más a németeknél. Őket behívták a németek dolgozni olyan alantas munkára, amit nekik derogált elvégezni! :(((
Úgy kell nekik! Megérdemlik őket, hogy nem akarnak visszamenni SOHA.

Van egy magyar népi mondás erre (mert a nép bölcs ám!):
"Törököt fogtam, és már visz is!"

Hasonlatos kicsit ez a négerek helyzetéhez Amerikában. De csak kicsit, mert nem önszántukból mentek a négerek oda, hanem az ültetvények miatt rabszolgának elhurcolták őket, ráadásul rémes körülmények között.
Nemrég láttam erről is egy filmet a tv-ben, a címét elfeledtem sajnos. Ezeket a négereket vissza is kellett szállítani Afrikába, mert pert nyertek.

De a romák önszántukból jöttek el Indiából, és elárasztották a világot.

Szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy valakit odahurcolnak valahová, vagy ÖNKÉNT megy oda, már megbocsáss!

Ha önként megy, akkor kutya kötelessége lenne NEKI alkalmazkodni azon néphez, amelyikhez önként ment oda.
TE miért gondolod másként? Nem érem...

Nekem is alkalmazkodnom kellett a férjem családjához, különben ha nem teszem, fel is út, le is út! Ezt mondták volna...
És mikor önálló lakásba költözhettünk, akkor kialakíthattuk a SAJÁT életvitelünket, de azért mindig figyelembe kellett vennünk az idősebb generáció szokásait.

Trágyás cipővel bemenni a szőnyeges szobába LEGALÁBBIS primitív műveletlenség!
(Lásd másik topic!)

A zsidóknak adtak egy SAJÁT országot. A romáknak MIÉRT NEM LEHET SAJÁT FÖLDJÜK?!
Ott aztán ők is kialakíthatnák a SAJÁT életvitelükhöz megfelelő állami törvényeket, amelyek betartása mindegyikőjük számára kötelező lenne.

Más:
Igen, Einsteinnek igaza van... Ő egy látnok volt tudósba rejtve...

2017.06.20. 6:27

Madarak fürdése...
Hát igen, bizonyára szükségük is van rá, mert ha jól tudom, szegényeket a tolluk között sok élősködő (tetvek, ilyesmik) idegesítheti! :(((
Nekünk voltak tyúkjaink, és láttam őket "tollászkodni", de nem emlékszem tetvekre... Talánk anyánk csinált ellene velük valamit?


2017.06.19. 9:04

Nos, először is vegyük a más nemzetiségek viselkedését. Már maga az egész butaság, mert egy nemzetiség nem "viselkedik". Az egyes emberek élnek valahogy. Ki így, ki úgy. Persze egy adott területen lehetnek különböző, általánosan elfogadott szokások, amelyek nekünk éppenséggel nem tetszenek, de ezzel ők is pont ugyanúgy lehetnek. Mi ezt a kulturkőrt szoktuk meg, ők meg azt. Nekünk az idegen, nekik nem... A romák már a törökök előtt is itt voltak amúgy. Mint számkivetettek, mondhatni páriák, akiknek semmihez se volt joguk, földet nem szerezhettek, a falvakban, városokban nem telepedhettek le, sőt... És ez egészen így volt a felszabadulásig. Persze kivételek már akkor is akadtak, elsősorban a muzsikus cigányok esetében, de az se volt éppen "egyenrangú", legfeljebb gazdag.. Miért vetnéd a szemükre, hogy ők más túlélési stratégiát követnek, mint azok, akik azért akármennyire is szegények, de teljes jogú állampolgárok voltak, és most is azok.. Ha azt hiszed, hogy ötven, hatvan év elég az integrálásra, vagy inkább a társadalmi szokások felvételére, akkor felettébb nagy tévedésben vagy. És ebben sajnos túl nagy segítséget nem kapnak, meg nem is kaptak igazából. A németországi vendégmunkásból lett török németnél ugyanez a helyzet (de lehetne más országokat is mondani). Ők alapjában véve azért érkeztek oda, hogy ők legyenek a senki által nem szívesen végzett munkák olcsó, ámde lenézett elvégzői. Mivel pedig nem szívesen látták őket maguk között a németek (vagy mások), így azután külön nagy tömegben, kolóniákban telepedtek meg, alapjában véve kifejezetten rossz körülmények között, ami persze jobb volt, mint az eredeti hazában, de a német standardhoz képest minőségileg rosszabb. Ebből kitörni ugyan nem lehetetlen, de nagyon sok a visszahúzó erő, és ezt ma jobban látjuk, mint bármikor máskor... Ez nem rassz kérdése, ez a helyzet szüleménye. Az araboknál pedig úgy viselkednek az emberek, ahogy azt a helyi szokások irányítják. Egy olyan országban, amelyik évszázadokon keresztül gyarmat volt, ahol az arab legfeljebb lenézett barbár, nos ott mégis mit várnál úgy húsz, harminc évvel a függetlenné válás után, mely függetlenség amúgy megint csak nem az ő érdekeik mentén történt, hanem nagyhatalmak döntéseként, felosztva az egyes területeket, eltekintve az esetleges nemzetiségi, vallási határoktól... Szóval persze lehet idegenkedni (én se szívesen néznék fakasszemet egy főtt birka szemével) de csak úgy elintézni, no pláne azzal, hogy milyenek az írásjeleik... Huhhh... Igen, sajnos nem térhetek le az arab kultúra emlegetésének útjáról, mert a "modern" és "felsőbbrendű" európai pusztította azt tűzzel és vassal. Utána meg mutogat, hogy milyen barbárok.. Nézd vissza, hogy az egykori spanyol félszigeti arab kolóniák hogy éltek, teljes békében keresztények (bizony), zsidók és muszlimok... Utána jötta a "keresztény" spanyol hódítás (vagy visszahódítás), és irtották a nem azonos hitűeket, mint a férgeket... Még jó, hogy az építmények megmaradtak... 

A több dimenzió pedig egyáltalán nem lehetetlen, sőt, elméletileg bizonyára megmagyarázna sokmindent, amit ma még nem ismerünk, de sajnos ott tartunk ma még, hogy nem tudjuk megmutatni, vagy inkább tényszerűen igazolni ezeknek a létét. De lehet, hogy egyszer majd igen.. Ki tudja.. A gravitációs hullámokat se igazolták napjainkig és nem is hittek sokan bennük, pedig Einstein hipotézise megjósolta... 

2017.06.19. 8:42

Én sok madarat láttam már fürödni, a vörösbegytől az erdei vadgalambig. Mert egészen egyszerűen imádnak fürdőzni, csak nem mindig jutnak hozzá. Édeasnyám kertjében azonban két nagyméretű, de lapos műanyag tál van (eredetileg nagyméretű virágcserép alátétek), amikben van víz állandóan, és ott olyan fürdések vannak, hogy ihajla. Horgászni meg mentünk, de nem valami nagy sikerrel, bár az igaz, hogy alaposan felengedtek a húrként feszülő idegeink, és ez talán az egészben ez a legjobb...

2017.06.19. 1:24

Nagyon sajnálom, de igen, így van! A páromnak valóban peche volt, hogy olyanokkal hozta össze a Sors, akik nem éppen jó példái a kisebbségek együttműködni akarásának a "választott hazájuk" őslakóival! :(((
Gondolj bele! Több, mint 500 éve vannak itt. Állítólag a romák a törökökkel jöttek, mint lóápolók.
És fél évezred kevés volt arra, hogy felvegyék a választott haza szokásait. 
Ez olyan, mintha benősülnél pl. egy úri családba, beköltöznél a szép tiszta lakásba, és bemennél tyúkszaros bakancsba a szőnyeges szobába... Még húsz év múlva is...

Tudod, azt mondta pár hét (!) múlva, hogy ő nem volt raszista, de most már az lett amiatt, amiket tapasztalt.

És hát be kell valljam, ismerős volt már ez a beismerés!
Ugyanis a férjem a 80-as években 9-szer járta meg Bagdadot bérmunkáskánt a Hungarokamionnál. Mercedes alvázakat szállítottak Budapestről Bagdadba az araboknak. 
Érdemes azt is meghallgatnod, miért nem hajóval vitették a németek ezeket a teherautókat oda?
Nos ennek speciális oka volt!
Ugyanis az araboktól rengeteg garanciális panasz futott be a német Mercedes gyárba a kamionokra.
Kiderült, azért hibásodtak meg tömegesen ezek az autók, mert az arabok a behajózás utáni üzembe helyezéskor egyszerűen NEM vették figyelembe, hogy ezek még bejáratosak, és nem lehet őket csúcssebességgel hajszolni!!! És műszaki vizsgálatra is vinni kellett volna őket bizonyos km megtétele után.
Hát őkelmék ezt is elmulasztották.
Ekkor támadt az az ötlete a németeknek, hogy nem hajón szállítják ki nekik a kamion alvázakat, hanem a saját kerekükön. Ezért vettek magyar bérmunkásokat fel a Hungarokamiontól. Ugyanis Budapestig németek hozták a kocsikat, itt leszervízelték először. De ők Irakba (háborús övezet volt akkor!) nem voltak hajlandók kivinni. Itt léptek be a bátor magyar sofőrök. 
Bagdadba ők vitték, ott meglett a második szervízelés, és vihette az arab, és zavarhatta a már bejáratott kocsikat, ahogy akarta.
Nos, az én férjem is egyike volt az ilyen bérmunkásoknak. Hazafelé Szíriából, Damaszkuszból jöttek haza repülővel. S mindvégig olyan bánásmódban volt részük, akár az országutakon, akár a határokon, hogy már az ELSŐ útjáról azzal jött haza: "Nem voltam rasszista, de mosmár az lettem! Ezek nem bántak velünk emberként! Magukat felsőbbrendűnek hiszik, miközben a fehér embert meg alantas hitatlennek tartjk!"
Pl. éjjel a határoknál beszedették velünk az útleveleket, és átnézés után csomóba fogva kivágták őket a porba: "JALLA!" (Mennyenek!)
És ott kotorásztak a sötétben az útlevelüket keresgélve, mint veréb a lószarba télen.
A gülüszemű birkafej evésről nem is beszélve! :(((
Háááááát.... nem csodálom, hogy egykettőre megutálták őket. 

Tudod, kedves Dmolnár, én úgy gondolom, mindaddig reménykedünk az egyenlő, emberséges bánásmódban, míg meg nem tapasztaljuk személyesen az ellenkezőjét.
És most ne a túristát nézd, aki pénzforrás nekik, hanem a dolgozót, aki csak púp a hátukon. Pedig a fenekük alá tolják a nyugati feltallásokat, jelen esetben a teherautókat.
És most ne gyere nekem az arab csillagászattal, matematikával...
Nézd meg az írásukat! 
A férjem hernyóírásnak nevezte.

A lányom németben él, és rengeteg a török ott. Állítja, a török feleségek azt se tudják, melyik országban élnek... Pedig már legalább ez  harmadik generáció.
A férfiak meg köpnek, ha egy mély dekoltázsú nőt látnak.
Voltam ott néhányszor... Bevallom, féltem tőlük.
 
Párhuzamos világegyetemek:
Igen, én is olvastam Barrowtól, és másoktól is ilyen irodalmat.
Én sem hiszek el mindent, pl. a "csecsemő-világegyetemet". Ez lehet az a leágazó univerzum.
De a több dimenziót elhiszem, hogy létezik.
Bár bevallom, megriaszt, amit az atomfizikus bátyám mondott a jó múltkor, hogy nem lehetetlen a TÖBB DIMENZIÓ, ők már a kilencediknél (???) tartanak. De ezt az átlagember képtelen felfogni, mert nem tud 3 dimenziónál többet elképzelni sem.
Lehet, hogy körülöttünk más dimenziókban sokan nyüzsögnek olyan valakik, valamik, akiket mi képtelenek vagyunk észlelni.

Viszont azt is el tudom képzelni, hogy vannak az átlagnál érzékenyebb emberek, olyanok, akik valamit megéreznek ebből az általunk nem látottakból, hallottakból, mozgásokból, csak szellemvilágnak hiszik...
Ki tudja?!
Itt léphet be Popper azon tézise a TUDOMÁNYOS IGAZSÁGRÓL, mely bármikor megdőlhet.
Legkézenfekvőbb példája ennek a "geocentrikus és a heliocentrikus világnézet":


Ptolemaiosz világképe:Kopernikusz világképe:Ezek után jómagam hiszek a végtelen számú Univerzumokban.

És abban is, hoy akad köztük nem egy olyan bolygó, amelyen van értelmes élet. Ne higgyük magunkról, hogy mi vagyunk az egyedüliek.
A mi létezésünk szén alapú, és fehérje. Miért éppen a szén?! :((( 
Ezért úgy vélem, más helyeken lehet más is az élet alapja, ki tudja? Még tán Einstein is elismerné, hogy ez is lehetséges.
Hisz sokáig a SÖTÉT ANYAGRÓL sem tudtak nem igaz?
Oszt kiderül, tán még több is, mint a nem sötét...

2017.06.19. 0:25

Olvastam "amott", hogy a fiaddal horgászni készültetek.... Remélem, sikerült elmenni, a párom szerint egy kis eső nem is árthat, mert a halak akkor jobban kapnak..
Hát én ehhez nem értek, de valóban érdekesek az állatok, itt pl. az esőben úgy fütyülnek a madarak, hogy csak na!
Tavaly meg egy szép és érdekes dolgot láttunk:
A heverőn ülve néztük a tv-t, és kint esett az eső. Pont rálátni a szomszéd ház kéményére.
Éa egyszercsak odarepült egy vadgerle, és valóságos akrobata mutatványban részesített bennünket!
Abban a zuhogó esőben fürdette magát!
Úgy széttárta a szárnyait, mint Picasso Békegalambja, s szabályosan látszott az egész megnyilvánulásán, hogy mennyire élvezi az esőzuhatagot!
Eddig én még csak verebeket láttam célzatosan az út tócsáiban fürdeni:


De ez a galamb más volt!
Sajnos, nincs fotóm róla, de volt benne valami csodálnivaló: az, hogy milyen módszeresen pózolt ott!
Mintha érezné, hogy figyeljük!:)))
Íme Picasso egyik Békegalambja:


Picasso: A béke galambja 1949.

/Folytatom a választ!/

2017.06.16. 8:49

Vegyük sorba...

Hogy végül is irogatok majd oda is (ha lesz értelme) az abból fakad, hogy a távoli múltban voltak kellemes élményeim is, és találkoztam ott okos és józan emberekkel. De ha azt látom, hogy nincs értelme, akkor valószínűleg hanyagolni fogom.

Ami a több nemzetiségű céget illeti, szó se róla, jó nagy. Azonban nem az a gyár, ahol én dolgozom, mert az nem igazán nagy, de naponta megfordulnak benne külföldi kollégák. Most kezdjem el őket megjelenés, kinézet alapján osztályozni? Minek? Az osztályozás alapja a viselkedés. Az is csak az egyénre szól és sohasem a "nemzetiségre". Ez nálam az alapelv. A párodnak ezek szerint nem volt szerencséje velük. Pech. Ezért mondtam, hogy az egyéni tapasztalat alapján itél, te meg az ő tapasztalatai után. Pedig ez nem vezet sehova, mert a világ (hála az egeknek) nem így működik. 

A megoldást meg a problémákra mindenkinek keresnie kell. Nem csak a fiataloknak. Akik (nem  mellesleg) túlnyomó részben nem foglalkoznak nemzetiségi kérdésekkel. Aki igen (mert azért vannak, sajnos többen, mint kellene) az áltaéában valami lelki bajjal küzd. Vagy a sikertelenség, a kitörési pont lehetetlensége, vagy a jövő bizonytalansága hajtja bele ezekbe a dolgokba. Ott azután már semmi különbséget nem látok egy iszlám fanatikus, vagy egy újnáci között... Beteg mind a kettő... 

Kocsis már indításul hülyeséget beszél (bocs, tudom, neked más a véleményed). Ki kényszerít kit? Senki. Ami "kényszer" van, azt a gazdasági és társadalmi fejlődés hozza magával. Azaz az van, amit úgy mond, hogy "magától" történik. Ha mi befogadnánk a ránk kirótt ezer menekültet, mi a fenét változtatna ez az országon? Semmit. Már csak azért sem, mert különben több tízezren, vagy még többen élnek már itt és minden gond és probléma nélkül. 

A párhuzamos világegyetemek... Nos, azt el tudom képzelni, hogy létezik több világegyetem is, de ezek nem leágazások szerintem. Bár ilyen jellegű irodalmat olvastam már, pont az időutazások néhány alapvető problémájával kapcsolatban. De nem hiszem, hogy lenne ilyen, mert akkor végtelen számú világyegyetemnek kéne léteznie, végtelen számú történettel... Ami, valljuk be, némileg lehetelennek tűnik. Csak gondolj bele... 

2017.06.16. 2:21

Háááát... ami azt illeti, jól tetted, hogy visszajöttél "amoda" is, és láttam, írogatsz is. HELYES!
Nem olyan időket élünk - sajnos! -, hogy lakatot tegyünk a szánkra!
Kár, hogy sok a közömbös ember, illetve mondhatni azt is, bátortalan. Nem merik vállalni a véleményüket.
Igaz, van, akinek van félnivalója: munkahelyet, gyereke továbbtanulási lehetőségét, ilyesmi...
De reménykedem, leszünk majd többen is, nemcsak a vitákat "éltető provik"! :(((
Nem babra fog menni hamarosan a JÁTÉK!

Bár volt ott olyan is, mikor beregiztünk muszájból, aki maga-magával vitázott, emlékszel?! :DDD
Több néven is beregiztek sokan, és beszélgettek önmagukkal, hihi!!!

Tudom jól, a facén tolonganak sokan, a párom ott van, ki se lép, mondja, minek, úgy se ír semmi érdemlegeset. Inkább olvas. De bevallom, nekem nem tetszik az a weboldal! :(((
Körök, különféle közösségek vannak, de veszekedések, egymás leszólása, agyagba döngölése ott is megy, úgy tudom azoktól, akik rendszeresen odajárnak, s eléggé aktívak is.
Hát nekem nem hiányzik, olyan ellenségeket nem szeretnék szerezni többet, mint az amőbán volt, ha valakivel nem értettem egyet, még a becsületembe is belegázoltak, leégettek a többiek előtt valótlanságokat állítva rólam. Nah, neh!
EZT NEM KÉREM, kérem szépen, nem én! :((

Jó nagy üzem lehet, ahol dolgozol, ha annyi féle ember, nemzetiség dolgozik ott.
Tudod, a párom is elég nagy létszámú munkahelyen volt, de alá kellett írniuk egy szabályzatot a kisebbségekkel kapcsolatban, és ki nem tartotta be? ŐK, a kisebbség!
S lett nekik bajuk belőle, hogy ha cikiztek valakit. vagy lógtak a munka alatt? SEMMI!
Nesze neked egyenlő elvárás elve!

Igen, van tudomásom sok olyan dologról, ami eléggé elharapódzott nálunk is (fiatalok neonácizmusa, cionizmus, sokadik generációk leszármazottainak elferdülése), olvastam ilyen témájú irodalmat is néhányat, meg ugye nyomatnak ilyen témájú filmeket is a médiák. Nem véletlenül!
Lásd: United 93-as járat.

Mindamellett én hiszek a férjemnek, aki 9-szer járta meg Bagdadot kamionnal 81-ben. És amiket mondott, az nem volt túl kecsegtető a jövőre nézve, pedig hol volt akkor még 2001. szept. 11. ?!:(((
És hiszek a németben 1991 óta élő lányomnak is, aki megtapasztalta a török vendégmunkások viselkedését ezalatt az idő alatt.
Ő mesélte, hogy az arab terroristák Németországban tanultak meg repülőt vezetni... 

Tudod, én úgy gondolom, nem nekünk, idősebb korosztálynak kell megoldást keresni erre az áldatlan állapotra, hanem a mostani fiataloknak, ha azt szeretnék, a gyerekeik egy JOBB, békés világban éljenek együtt mindenkivel.
És én is azt vallom, amit a Kis Kocsis: 
Ne kényszerből történjék meg az emberiség keveredése, hanem természetes úton, és ne legyen néger, meg sárga, meg ilyen, meg olyan, hanem CSAK emberek, de olyan emberek, akik az akkori jelenben élnek, de a jövőbe néznek, viszont nem felejtik el, honnan jöttek, miyenek voltak?...
Ne feledjék, hogy Európa igenis nem csak VOLT, hanem a kultúrájával és a tudománnyal együtt legyen még a távoli jövőben is. Legyen Beethoven, Mike Oldfield ugyanúgy, mint az akkor dívó új, általunk még el sem képzelhető művészeti irányzatok... Legyenek ÚJ EINSTEINEK is! 
Mert az ember csak akkor maradhat ember, ha EGYÜTT, folyamatosan, s BÉKÉBEN tovább fejlődik. Minden vonalon!
Az "Épp testben épp lélek!" - görög embereszmény ne hunyjon ki soha! Ennél jobban azóta sem találtak ki szerintem.

Idealista vagyok?
IGEN, AZ! ... És büszkén vállalom! :)))
Ne feledjük:

A JÖVŐ MÁR ELKEZDŐDÖTT!!!
Hiszek abban is, hogy előbb-utóbb meglesz az ehhez szükséges KRITIKUS TÖMEG! :)

https://hir.ma/tudomany/igy-nez-ki-majd-a-vilag-elso-viz-alatti-varosa-amelyet-2035-re-terveznek-kepek/474722


És még kéretik EZT is elolvasni:
https://hir.ma/tudomany/bizonyitekot-talalhattak-a-parhuzamos-univerzumok-letezesere/717956Épp tegnap beszéltem a barátnőmnek arról, hogy az atomfizikus bátyám szerint ők már 9 dimenziónál tartanak! Hát ezért mondhatta! :)

/Lásd a link szövegében!/

Békés álmokat! :)))
Holdfény


2017.06.15. 8:50

Igen, ő "hazai" cica.. Ha már visszavettek, gondoltam, beírok oda is, azaz bejelentkezem. Aztán majd meglátjuk. Alcsony pulzus ellen meg legjobb az orvoshoz fordulni. A vérnyomásod túl magas, ezt kezelni kéne, mert ha a gyógyszerek mellett ilyen, akkor a beállítás rossz. 

Romák.... Jó kérdés. Mondom, hogy vagy indulat, vagy személyes, egyben nem áltaklánosítható, tapasztalat állhat a háttérben. Nálunk elég sokan dolgoznak a gyárban és bízisten kevesebb probléma van velük, mint a többiekkel. Igaz, mivel ez egy "multi", itt a nemzetiségi kérdés soha nem kerülhet asztalra, mert úgy kirúgják a pácienst, hogy a lábát nem rázza meg. Ugyanez az arabokkal kapcsolatban. Persze, hülye (már bocs) ott is akad, meg mindenféle ember, de amúgy... Volt ilyen munkatársunk is, szíriából és volt perzsa is Iránból, az égvilágon semmi gondunk nem volt, igaz nekik se velünk. 

Az, hogy a menekültek közé esetleg beférkőzhetnek terroristák, igaz, a veszély fenáll. Azonban nem tudom ismered e azt a tényt, hogy a mostani elkövetők jelentős többsége a már valamennyire szocializálódott és évtizedek óta ottani állampolgársággal rendelkezők családjából kerül ki. No erre varjál gombot... És nem "alvó ügynökök", hanem teljesen normálisnak tűnő családok gyermekei, akiknek leginkább a családja van kétségbeesve a történtek miatt. Talán ők is ugyanazt élik, int a mi "vérmagyarjaink", akik legszívesebben valamiféle ködös és általuk nagyszerűnek vélt múlt visszahozásáról ábrándoznak és hevesen gyűlölik azt, amiben élnek (ami nem zárja ki, hogy elmenjenek a mekibe, vagy a KFC-be, zabálni). Amúgy, de ezt csak nagyon csendesen mondom, pont mi (azaz a nagyrabecsült "fehér ember") az elsődleges oka annak, hogy ez így van. Az meg hogy a terroristákat likvidálni kell, természetes, ebben nincs közöttünk vita...

De erről könyveket lehetne írni, arra meg se időm, se elég ismeretem...

A "magyarok" pedig nem más. Ez ugyanaz a történet. Csak ugye a nemzeti öntudat nem engedi, hogy kiemeljük a hasonló történeteket, hanem elintézzük, "biztosan őrült volt". Mert azért lehet találni ha nem is ekkora eseteket, de némileg hasonlókat eleget...

2017.06.15. 1:54

Halihó Dmolnár Barátom!

Most úgy ösznye-visznya írogatok, ami éppen a zeszembe jut:

Tehát előszöris, láttalak ám OTT!...
Aranyos cicusod van, ha a tijed! :)))
Én az enyimet, ami OTTAN van, a gugliból szereztem, utalva vele a folgalkozásomra, hogy a "régiek" (amőba) rám ösmérjenek.
Viszont ez a fehér pofájú kutyuska, ami itten vala, jelenti nekem Tégedet, ugye nem baj?!

Írtam amott, hogy ma nem voltam valami jól. A párom éjszakás (12 órázik!), de én is kénytelen voltam reggeli után ismét lefeküdni, mert irtóra szédültem, mikor reggel 8 felé felébredtem.
Megmértem a vérnyomásom, kicsit magas volt, a per is, mint mindig... 150/95, a pulzus meg csak 55. Ez nálam kevés, és a hőség dacára jéghidegek voltak a lábfejeim... Más bajom nem volt, legalábbis nem éreztem, csak az a fránya szédülés! Utálom, mert ez ellen teljesen tehetetlennek érzem magam! :(((
Gondoltam, segíteni kéne a szívnek. Így a szokásos gyógyszereimen kívül ittam egy pohár vízben oldott calcium pezsgőtablettát is, és visszafeküdtem, de kis idő múlva átköltöztem a nagyszobába, mert a párom nagyon "zajosan" aludt, mindig ilyen, ha 12 órázik... Nem tehet róla, fáradt...
Aztán délutánra jobban lettem.

Más!

Fák a kertemben:
Hát állítólag elég magasan van itt a talajvíz, és a föld is jó lehet, azt mesélték a régi dorogiak, valamikor bulgárkertészet volt ezen a helyen, csak aztán a föld mélyében futó bányaalagút lesüllyedése után víz tör fel, s így lett ott egy nádas tele békával... Kuttykurutty telep! :DDD
Később feltöltötték, és eladták házhelyeknek. Így lett ott egy soknemzetiségű családiház lakótelep. Sokaknak tetszik ez a része a városnak, nem nehéz eladni itt egy házat.

Még mindig a romák.
Nem, nem, nem!
Én nem az egész nálunk lakó roma kisebbségre értettem, hogy milyenek, hanem azokra, akikkel a párom együtt dolgozott két évig az előző munkahelyén.
Tudod, ezelőtt a két év előtt ő nagyon védte őket, de mikor munkatársként jól kiismerte őket, akkor megváltozott a véleménye!
Mert bizony két éven át eléggé rossz tapasztalatokat szerzett a munkamoráljukról, és ez bizony nem volt kedvező! Viszont nekik (fehéreknek) el KELLETT viselniök, pedig nem is cikizték őket, ellenkezőleg! Éppen hogy a romák nézték le őket, magyarokat!:(((
Egyszerűen ő is elképedt ezen, mert mint mondtam, eddig pártjukat fogta (SZDSZ szimpatizáns és szavazó volt, míg volt ez a párt, már csak ezért is!).
Tehát a párom tapasztalatával kapcsolatban írtam le az alábbiakat.

Én zenészként - legalábbis a cigányzenészeket - mindig is elismertem őket, Debrecenben volt sok diáktársam, főleg hegedűsök, és a lányom meg Győrben tanult velük együtt (pl. a Járóka család sarjaival). És a zenészek mind rendesek voltak, rendezett családi körülményekkel, sok munkával, mert zenészként gyakorlás és fellépésekre készülés nélkül boldogulni bizony nem lehet! Ha valaki csak pár napot kihagy a gyakorllásból, "megmacskásodnak az ujjai!:(((

Menekült és bevándorló.
Naná, hogy tudom a különbséget!
Ugyanakkor a gyakorlati tapasztalat azt sugallja nekem, hogy bizony, igenis akad a migránsok között sok terrorista, és nemcsak ott!
Vannak az ún. "alvó ügynökök", akik már sok generáció óta itt élnek Európőban, vagy az USÁ-ban, és ők bizony nagy veszélyt jelentenek az egész emberiségre.
Ezt - már ne is haragudj, de! - Neked is tudnod kell, és be KELL látnod, nem babra megy a játék általuk, és mert a tények makacs dolgok!:(((

Láttam azt a filmet június 9-én a STORY 4-es csatornán (A United 93-as), és bizony, nem szerettem volna a repülőgép utasai helyébe lenni!
És tudod, bizony hogy EZ MAGA A VALÓSÁG (dokumentumok alapján készült film), AMI BÁRMIKOR ÚJRA MEGISMÉTLŐDHET! :(((

A United 93-as egy 2006-ban készült, számos kritikai dicséretben részesített dokumentumdráma Paul Greengrass írásában-rendezésében, a United Airlines 93-as járatáról, melyet 2001. szeptember 11-én terroristák térítettek el. Wikipédia

Sajnos a filmet a neten magyarul nem találtam, ez angol nyelvű:
https://www.youtube.com/watch?v=MFwu4m7a3w4
United 93 (2006) The Movie

Elég baj szerintem, hogy sokan teljesen gyanútlanul, naívan bíznak az arabokban, illetve még védik is őket!

Viszont való igaz, a menekülteket igenis kötelességünk párfogolni, de a terroristákat kíméletlenül likvidálni KELL!
Sajnálom, de EZ a véleményem!
Számomra is legdrágább az emberi ÉLET, de a terrorista, már megbocsáss, de az ilyen NEM EMBER, hanem egy fanatikus őrült! :(((

A magyarok, az teljesen MÁS téma!
Kereskedői érzékünk nincs, de hogy kreatívak vagyunk az biztos!
Szoktam volt mondani, hogy három nép található meg a világ minden részén: a zsidó, a cigány, és a magyar...Mára befejeztem, bocsi, késő van. Majd holnap folytatom a válaszokat.
Üdv! :)))


2017.06.14. 8:37

No már meg megint... Mert ugye ha roma, vagy nem "fehér" akkor csak rossz ember lehet, minimum lusta és dologkerülő... Hogy ezeket honnan veszed? Valószínűleg indulati dolog és felületes, másoktól hallott, vagy éppen alkalmanként előforduló esetekből következtetsz. Nos, elmondtam már ezerszer, a gazdag, úgy általában, nem segít senkin önzetlenül, hiszen ezért lett gazdag. Még amikor úgy látszik, hogy igen, akkor sem... Én arról beszéltem, hogy nem az arra méltókat választják meg, ahogy például mi sem, hanem azokat akik meglopják őket, vagy átvitt értelemben (azaz nem foglalkoznak velük), vagy konkrétan (lenyúlják a pénzt). Menekültek és bevándorlók között pedig jelentős különbségek vannak. Aki az életét menti (és a többségük, sőt, túlnyomó többségük ilyen) azt be kell fogadni, egyengetni az útját, amíg magára nem talál, és tanítani, oktatni arra, hogy mik az elvárt és megszokott viselkedési formák a befogadó országban. A gazdasági bevándorlók (akik között igen nagy számban találhatóak a külhoni "magyarok") igen máskérdés. Ők egy jobb élet reményében mennek, ahova tudnak. És, szó se róla, megpróbálják kihasználni a lehetőséget. Már ahol ezt megadják nekik. Hozzáteszem, ők általában a leginkább aktív népesség akik vállalják az esetleges kockázatokat is (lásd: kivándorló magyarok). 

2017.06.14. 8:29

Nos, a cseresznyét más módon is fel lehet használni, elég ha egyet mondok, pálinka... Bizony az nagyon jó.... Tudom, te nem kedveled, de talán a párod igen, és a kedvéért tán még a nagy létrára is felmászik.. :0) Amúgy a növekedést illetően valószínűleg igazad van. Valamit találtak. vagy tápanyagban gazdag réteget, vagy vizet. Mondjuk azt nem értem, minek a tuják hegyét locsolni, de nem vagyok kertész...

2017.06.13. 23:57

A romákról:
Amiket írtál, az igaz.
Nem, az istennek se akarnak a tehetősebbek a szegény cigányságon segíteni! Vajon MIÉRT?!:(((

Tudod, valahogy nem tudom sajnálni őket, főleg, mióta a párom az előző munkahelyén dolgozott velük együtt, és látta, hallotta, milyenek! A magyar (lásd: fehéreket!) csak úgy hívták. Ezek a "PARASZTOK"! ... 
Hát kérdem én, ezt meg miért mondják ránk? Még ők szólnak le bennünket, mikor a markukat meg tartják a segélyért!!!


Itt volt a nagy lehetőség, - TÖBB IS! -, de nem éltek, illetve visszaéltek vele. Én már nem csodákozom semmin, mióta a férjem megjárta kamionosként kilencszer Bagdadot, és ott a kempingben tv nézéskor az egyik kamionos, aki tudott arabul, azt mondta, a hírekben azt mondta Szaddam Husszein:
"Az arab világot A FEHÉR RABSZOLGÁK fogják felépíteni!" 
Hát tudod, kíváncsi lennék, a napokban látott kisfilmben Dubay-ból, hogy KIK tervezték, s építették meg azokat a luxus épületeket, mesterséges szigeteket a tengeren?!
Vajon csak nem fehér emberek voltak?...
Tudom, hogy nem adsz igazat, de van egy sanda gyanúm, hogy bizony, nem arabok voltak azok - se az építők, de a tervező mérnökök biztos nem!

Hogy miért vonok párhuzamot az arabok és a romák között?
Hát valahogy egy tőről fakad az a nézete a színes bőrűeknek, hogy tőlünk várják a "mannát", azaz mindent ingyen, ellenszolgáltatás és munka nékül akarnak elérni, mondván, hogy: EZ NEKIK JÁÁÁÁR!:((( Megkapják a fizetésük bruttóját, mert sok a rajkó... De arról, hogy hány gyerekük van, és hogyan tanulnak, szó sem esett soha.

Sajnos, a migránsok is eszerint viselkednek. Dolgozni nem akarnak, de az ingyenes ellátás nekik JÁR, s nem is akármilyen színvonalon várják el.
Mire föl?! 
Nem értem... Nekem nem adtak soha semmit ingyen, 50 éven át megdolgoztam a nyugdíjamért is.
Rengeteg levonásom volt. Mégis alig tudok megélni a magas rezsi, és az áfa miatt.
És ez nem a média hergelése, hanem tapasztalati tényeken alapul nálam... Sajnos!:(((


2017.06.13. 23:31

Kedves Dmolnár!

Bocsi, hogy a hétvégén nem írogattam, mint szoktam, ill. csak keveset.
Egyrészt "cseresznyéztünk" a párommal, másrészt filmeket néztünk.

Ami a cseresznyét illeti, hallottam a rádióban, s a tv-ben is, hogy 1000 ft kilója, mert az országban nagyrészt elfagyott az áprilisi TRÉFÁS havas, fagyos tavaszban.
De, mint tudjuk, a fagy hullámokban terjed, és úgy látszik, a MI cseresznyefánk megúszta a fagyot. Igaz, hamarabb virágzott, mint ahogy a "meglepetés hó" megérkezett, és a kis gyümölcskezdeményeket sem kólintotta kupán a hó utáni fagy. Így olyan sok cseresznyénk lett, mint még soha! :)))
Az is igaz, hogy ez a "törpefaként" vett fa az utóbbi évben hatalmasat nőtt. Én arra gondolok, talán a gyökérzete elérhette a talajban a "vízjárást", és a kék tujáim is, mert azokra is 2 éve azt mondta a kertészet szakembere, hogy ezek már nem fognak nőni... Hát DE! Nőttek bizony! Alig tudok felspriccelni a csúcságakra a slaggal, ha locsolok!
De még a cseresnyéről:
Képzeld, már szinte minden szomszédnak, barátnak adtunk belőle, 15 csomagocskát fagyasztottam be, a hűtőben 3 nagy tállal van ennivalónak, és a fele meg fenn maradt a fán, mert lehetetlen elérni a közepes létráról. A nagy, kitolhatóra meg ezek a középkorú "fiúkák" se akaródznak már felmászni. Hát bizony, fő a biztonság, ott egye meg a fene fönn, illetve majd lejön az, csak rohadtan a pázsitomra, csak győzzem majd szedegetni! :(((

A hét végén sikerült aránylag jó filmeket kifogni: 
Pénteken este a szept. 11-i terrortámadás 4. repülőgépéről szóló filmet néztük. Emléket kívánta az alkotók állítani az áldozatoknak.
Bár sosem történne ilyesmi, de sajnos, egyre több rémtettről hallani mostanság a világban! 
Főleg a VOLT gyarmattartó országokból... Nem véletlen! :(((
Szombaton Poirot utolsó esete c. részét láttuk David Suchet-vel a főszerepben. Én szerettem ezt a színészt ebben a szerepben, bár nemrég láttuk más filmeb is, ott nem volt pozitív szerepben.
Ugyancsak szombaton késő este a másik jelenlegi kedvenc színészemmel láttam egy misztikus filmet: Bíborfolyól 2: Az Apokalipszos angyalai-t.
Megkerestem  neten, és meg van ott is. Valaki ugyanis megjegyeztem érdemes legalább kétszer megnézni, hogy az ember képben legyen, mert eléggé pörgős, és könnyen elkerülheti valami fontos dolog az ember figyelmét, és akkor nem érti, mi miért történik?!:(((

A vasárnap este szörfözgetéssel telt:
Forma 1: Kanadai nagydíj és "A vörös sárkány" Anthony Hopkins-szal és Edward Nortonnal a főszerepekben.
Háááát... nem tudom, ki hogy van vele, én nem vagyok egy sport kedvelő (nem csoda, mert diák koromban a testnevelés tantárgy volt mindig a kitűnő bizonyítványom gyilkosa!), de a Forma 1-et kedvelem, főleg a startról le nem maradnék, mert mindig akkor vannak a ciri-burik! Én csak úgy nevezem a Startot: "A MORGÓS" - Ugyanis akkor a motorok csúcsra vannak járatva, roppantul teccik! ;o)
Egyébként tudom, TE nem hiszel a számok varázserejében... DE!
Vasárnap 11-e volt, és nem jó ez a prímszám, két "tüskés" mesterszám, ájjájjjj! S a páromnak mondtam, lesz sok baleset, nem várt esemény a versenyen, jól kinevetett, de igazam lett: és volt is!... Mindjárt az elején! :P
 
Na szóval a filmek nézéséhez hozzájárult nekem még plusz időben a cseresznyeszedés, és az eltevésük, ami nekem, mióta van mélyhűtőm, nem befőzést jelent, hanem befagyasztást. De az is munka; kiválogatni, szoltírozni, megmosva, szárogatva papírtörlővel, majd felcímkézett zacsekokba rakni. Szóval eléggé Hamupipőke munka, de megéri!

Közben "lepkézem" is, mint láttad:
Köszi a pillangó és a lepke meghatározással foglalkozó linket. Most már csak az újonnan felfedezett "csillangó" izgat, különösen tetszik az Alexandra-királyné csillangó.

Ja, és még valami!

Megláttam a yutun a kis felkínált ikonok közt egyet az áprilisi havazásról.
Ugyanis 2017 áprilisában megtréfált bennünket az időjárás, hatalmas hó zúdult az országra! 
Íme néhány felvétel:
https://www.youtube.com/watch?v=rmrlne40FBo
Dobogókő felé a havas úton 2017. 04. 21.
Ez a sok zöld fát nézve olybá tűnik, mint a háryjánonos mondás: "Ki a hóból be a zöld kukoricába!" :DDD

Íme a havas Dobogókő:
https://www.youtube.com/watch?v=1SByv-256ws
Dobogókő, áprilisi hó. 2017. 04. 21. (légi felvétel drónnal)

"Könnyű tavaszi séta" az áprilisi hóban a Bükk hegységben kb. 850 méteren:
https://www.youtube.com/watch?v=ziFBJeZuces
2017. Április 19. havazás a Bükkfennsíkon - hófúvás 870 méteren

Ez kész tragédia:
https://www.youtube.com/watch?v=vzUcfazDhso
2017. áprilisi katasztrófa a Bükkben - kidőlt fák százai


A Mátrában sem jártak jobban:


Tűzoltók mentik, ami menthető Mátraszentimrén

Felhasználási feltételek és adatvédelmi nyilatkozat | Moderálási alapelvek | Médiaajánlat | Impresszum