Ahol minden témába vág !

Ahol minden témába vág !

2012.10.17. 20:27

Tisztelt Fórumozók ezennel megnyitottam a nem témába vágó fórumot. Ha valaki úgy érzi, hogy nem témába vágó amit mondani akar akkor azt tegye meg a témábavágóba. Garantálom, hogy itt minden témábavágó lesz.

Aki itt mond egy nem témába vágót az vendégem egy sörre azonnal. Várom tisztelettel a témábavágó hozzászólásokat."

 

A címen némileg változtattam, de a szöveg eredeti!

2018.05.21. 1:01

Súlytalanság imitálása:
Majd megkérdezem Anaketont, tudod, Kapcsolatos volt ő is, csak már rég nem ír be. Néha azért váltunk civilben levelet, megkérdem tőle, hátha tudja, mert ő berepülőpilóta volt fiatal korában vadászgépeken...

Örülök, hogy már van mozgójárda, tehát sorra válnak be a régebben olvasott sci-fi fantazmagóriák!:)))
A mélytengeri szörnyekről:
Tudtomal a "mikrovilágban" rettenetes kinézetű atkafélék vannak, hasonlítanak egy miniatűr skorpióra is, vagy éppen rákokra. Biztos most is ülök egy csomón az amerikai plüsshuzatos heverőmön!
Pl. ilyeneken:
Kapcsolódó kép
Tavaszi pajzsosrák

PORATKA

Kapcsolódó kép
Brrrrrrrr!!!!:(((

"Valójában nem az apró élősködő a veszélyes, hanem a levegőben szálló, beszáradt széklete, amely belélegezve szénanáthás, asztmás tüneteket válthat ki az arra érzékenyeknél. Nem túl gyakran akár csalánkiütést és ekcémát is okozhat. Elsősorban a magas páratartalmú és közép-hőmérsékletű környezetet kedveli. Fő tápláléka az ember elhalt és lehullott hámsejtjei, ezért főképp az ágyneműben, a szőnyegekben és a bútorhuzatokban található meg. A poratkák kedvenc tartózkodási helyei még a vastag függönyök, a kárpitozott bútorok és a könyvek. Jól tesszük, ha nyáron napoztatjuk az ágyneműt, és lehetőség szerint minél gyakrabban cseréljük a huzatot, de az érzékenyeknél a paplant és a párnát is ajánlott kéthavonta tisztítani, valamint rendszeresen és alaposan kiporszívózni a lakást."

/http://www.testor.hu/cikkek/allergenek-a-lakasban/
Háááááát, ha óriás volna, mint a Rejtelmes szigeten volt, kiszaladnék a viágból is!:(((


2018.05.18. 14:24

Sajátságos, itten a Praktiker is meg a Bricostore is tömve van az első képen látható csaptelepekkel (speciel én meg ezt nem kedvelem, de a másikat se), még csak nem is húsz pénzért... Amúgy azért ki lehet fogni a világon, mert ha a párod ezermester, akkor vehet a boltban olyan elzárókat, amiket fel lehet szerelni oda, ahova a csap vezetékei mennének. Kivéve, ha a falban van a vezeték, mert akkor sajnos nem. De ha falon kívüli és külön hajlékony, vagy merev csövön csatlakozik, semmi akadálya. De nem mellesleg részvétem. Nem mindennapi kaland lehetett....

2018.05.18. 14:20

Forgatással sehogy... Ott a kilövéskor fellépő gravitációs terhelést imitálják. A súlytalanságot (úgy-ahogy) vagy sós vízben lehet modellezni, vagy nagyon rövid időre repülőgéppel (nagy sebességgel fordított parabola pálya, úgy hiszem).

Mozgójárdák meg vannak a nagyobb repülőtereken, mert csomaggal nem akkora élmény kilométereket mászkálni, főleg ha sietni kell... Használtam, könnyű, könnyebb mint a mozgólépcső... 

A "titokzatos mélytengeri óriások" témakör pedig lerágott csont. Ugyan vannak az óceánokban óriások (például lábasfejűek, vagy a bálnák) de ők azért "annyira" nem mélytengeriek. Amiket eddig láttunk, azok nagyon kicsik mondhatni aprókák. Csak némelyikük rettentően néz ki. Ahonnan a cikk ered az meg, hát hogyis mondjam, nem igazán szavahihető forrás. (nem árt, ha megjegyzed, mert hasznos az eligazodásban, hogy a valódi tudományos közlemények megadják a forrást - pontosan -  az adatokat és ellenőrizhetőek, a többiek pedig ilyenekre támaszkodnak, mint "amerikai tudósok megállapították" és társai)

2018.05.17. 18:23

Bocsika, tegnap nem tudtam jönni, mert egy kellemetlen "baleset" történt a házunkban.
A fürdőszobai mosdó csaptelepének nyitó-záró karjában eltört valami (régóta szorult már...), és legnagyobb rémületemre NEM tudtam elzárni, a víz csak folyt folyt, a hideg és forró is, mert keverős csap, ugyanis a párom melós pólóját akartam kimosni.
Még jó, hogy nem tettem bele a vízbe, mert a mosásból semmi sem lett!
A párom már éppen elment munkába, éjjeles most, és nem tudtam, mit csináljak?!:(((
Hirtelen lélekjelenléttel ráesett a szemem a mosdó mellett, a kád fölött lévő főelzáróra, de azt se tudtam, merre kell fordítani, én ezekhez nem értek, de ösztönösen a lefelé álló kilincset balra, a mosdó felé próbáltam húzni, megmozdult, erről rájöttem, biztos ez a jó irány... De nem sikerült szabad kézzel "3/4 9" állásba tenni, így a kéztörlő törülközőt fogtam a kezembe segítségül.
Már majdnem a túlfolyóig ért a víz a kagylóban, jó forró, bele se tudtam nyúlni, hogy kihúzzam legalább a dugót!:(((
Na, rohantam az egyik szomszédba, adjon egy vízszerelő telefonszámát, ő kisiparos, ezek ismerik egymást. Adott is, de az ürge lerázott, mondván: TÉVES! :(((
Már majdnem 5 óra volt, boltok zárva, a párom már a busz felé járhatott... A másik szomszéd néni is adott egy telefonszámot, a barátnőm is, de akkor már mobilján hívtam a párom, abban maradtunk, egy éjjel megleszek melegvíz nélkül, ugyanis a kerti csap az üzemelt.
És ő reggel megnézi, mi a gond vele, és ha kell, vesz egy ÚJ csaptelepet. Hát sajna, el lehet dobni a régi csaptelepet, de valami hülye modellt kapott csak, hiába van kapitalizmus, választék, ha venni akarsz valamit, az nincsen! Ezen olyan magasra ível a cső, amely nem igazán illik a mosdóhoz, és 20 e ft-ért (!!!...), ráadásul alig találtunk hozzávaló szerelőkulcsot, minden számú volt nekem is, a szomszédoknak is, de 27-es kellett volna... Na, akkor megcsinálta az én állítható kulcsommal, de azzal nem szeret dolgozni, mert nem olyan stabil, mint a fix.
Most működik ugyan az új csap, de a formája szar, ugyanis magas, és fordítva van, a kapcsoló kar is útban van a kifolyócsőnek, szóval így nem maradhat... Néztük, hátha meg lehet fordítani, de akkor meg eléggé alacsony lesz, és FELFELÉ fog folyni! :DDD... Hát majd meglátjuk, mit tud tenni, és hogy fog kinézni?!:(((
Azt latolgatja, hogy a régi csövét fogja rátenni a felfelé álló új helyett...

Az a baj, hogy itt nincs olyan külön leválasztó elzáró vezeték, mint a lányoméknál láttam németben a kagyló alatt... Még mondtam is, hogy: De jópofa, hja, ez a NÉMET precizitás! Hát ilyen itt nincs! 
Sajnos, régen is, most is kevés a jó, lelkiismeretes szakember! Tényleg csak "gengszterváltás" volt, nem rendszer!:(((
Szóval ilyen esetekben nálunk a lakás benti főcsapját kell elzárni!:(((
Így aztán csak hideg víz van az udvaron!:(((

Hát ilyen kis "semmiség" borzolta (ja) az idegeinket a napokban.

És még nincs vége! :(((

Hogy mi lesz, fogalmam sincs, ez nem Mozart szonáta! ;o)

A régi ehhez hasonló volt, tehát mosogatóhoz való, olyat tettek a fürdőszobamosdóhoz is 69-ben... 
Képtalálat a következőre: „mosogató csaptelep”
Nem is volt vele gond, csak az utóbbi időkben már akadt a karja... De hogy ilyen szörnyűség fog vele történni, minden rémálmomat felülmúlta!:(((
https://www.zuhanykabin.hu/files/images_product/diplon-sto325-fali-mosogatocsaptelep-1317-1317.jpg

Most ilyet kapott a párom:
Kapcsolódó kép


https://www.szerelvenymester.hu/574-thickbox_default/sagittarius-zora-zr-3115u-fali-mosogato-csaptelep-felso-u-oentveny-kifolyocso-csotavolsag-150mm.jpg

Mi a fenét lehet ezzel csinálni?! Olyan, mint egy farszülött gyerek!:(((
Ráadásul a cső alá belóg a nyitó kar, mert az hosszabb, mint ezen.
Hát mit ne mondjak?! Kifogtuk Amerikát rendesen! :(((

2018.05.16. 23:39

Hááááát... Ugyebár a tengerben, különösen a mélyebb vizeiben még mindig élnek olyan tengeri szörnyek, hatalmasok is, amiket még soha senki sem látott.
Én ezt csak Nessy létezésére jegyeztem meg..., amúgy meg úgysem hiszek benne...
Viszont a lebegés?... Hát nem is tudom mit gondoljak...
Az eszem azt ondja, s a tapasztalat is, hogy Newton óta lehetetlen hinni benne, mégis előfordul, hogy felemlegetik.
Én az űrhajósok kiképzésénél sem értem, hogyan hozzák létre a súlytalanságot?
Már megpróbálták megmagyarázni, hogy olyan forgattyúfélével, de én inkább egy nagyot hánynék az olyan herkentyűben, mint súlytalanul lebegnék. Bevallom férfiasan, a liftet, meg a mozgólépcsőt sem bírom! Bülönösen mumus számomra lefelé!
Az a fixa ideám, hogy a talpam közepénél fog kettéválni a lépcső, és én legurulok!:(((

Olvastam olyan sci-fit fiatal koromban, ahol már az utcán is futószalagon közlekedtek az emberek, hol felléptek rá, hol leléptek róla, attól függően, hová igyekeztek éppen.
Hát én nem szívesen érném meg azt a kort, mert seggreülnék rajta, az biztos! :DDD 

King rémes! Ha éjjel egyedül kell aludnom, alig merek elaludni, ha eszembe jut egy-egy rémalak belőle!:(((
Most akkor kérdem én, mi a normális?
Olyan szörnyeket gyártani, s fapofával nézni őket, és úgy fogni fel, ez nem valóság, hogy EZ CSAK EGY FILM!...
Vagy a színházidoltól szenvedő alanynak valóságosnak gondolva rettegve elaludni?!

Fantázia ez, vagy valóság:
Képtalálat a következőre: „mélytengeri szörnyek”

Ez bizony egy valóságos mélytengeri szörny!
"2014 és 2015 között különös hangokat rögzítettek a Föld legmélyebb víz alatti pontján, a több, mint 11 km mély Mariana ároknál. Új kutatások szerint nem kizárt, hogy egy eddig ismeretlen élőlény hangja lehetett."

2018.05.15. 20:15

Na, hát először is szögezzük le, hogy sok olyan jelenség lehet, amire ma még nem tudjuk a magyarázatot... Ellenben az öngyulladást és a levitáció két olyan dolog, amit soha eddig komoly laboratóriumi körülmények között nem lehetett megismételni. Ezeknek a dolgoknak egy része valószínűleg az én hallottam, hogy valaki halotta, hogy valaki mondta, hogy valakitől hallotta... kategóriába tartozik, mint a kilométeres tengeri kígyó, vagy éppen a Nessy Loch Nessből.. 

Amit Kingről írtál, egyetértek. Attól, hogy másnak nevezik, horror, mégpedig a javából. Nekem nem kell, azaz nem tetszik, de hát istenkém... Életemben vagy három ilyen filmet láttam, és már az első uncsi volt, a többi pedig még uncsibb, mert egyrészt tudom, hogy csak film, másodszor meg a film első öt percében tisztázódnak a szerepek, ki hal meg, és ki nem... 

2018.05.15. 17:53

Az az igazság, hogy fogalmam sincs, mi az igazság ebben az "öngyulladásban", de mintha már előzőleg is hallottam volna ehhez hasonló megmagyarázhatatlan rémtörténetet egészen más forrásból, még itthon nálunk ennek a németországi kiránduásnak előtte sok-sok évvel, és nem is tudom, hogy kiktől, s milyen apropóból?!....

Na mindegy.


Én úgy gondolom, vannak megmagyarázhatatlan történések a világban, ilyen számomra pl. a léviták lebegése, valaki mesélte, hogy egy dervis féle ember valahol vízszintes alakban kilebegett az egyik helyiség ablakán, és belebegett a másikon.
Brrrr!

Egyébként én ki nem állhatom Stephen KING műveit, bár csak egyet (Cujo) olvastam, de filmen többet is "megnézetett" velem a párom, de isten bizony, úgy éreztem magam, mintha odakötözött volna a székhez, azaz KÖTELEZŐ (?!) megnéznem!
Gondolom, szerette volna "megkedveltetni" velem King történeteit, de ez NEM sikerült neki, ami ugyancsak kétségbevonta az elvonatkoztató képességeimet az Ő szemében, mikor azt mondtam, ez az ember NEM VOLT NORMÁLIS!!! Ő meg nekem azt mondván: NEM ÉRTETTÉL MEG BELŐLÜK SEMMIT!.(((

Nem szóltam én erre az elmarasztaló kritikára semmit, fölösleges vita lett volna, úgyis azt hisz, amit akar, de én irtóra pocsékul érzem magam most is, ha a 2 nappal ezelőtti "AZ" c. King 2017-es fimjére gondolok!
Nincs az a pénz, amiért mégegyszer megnézném!!! És még van folytatása is kb. 2 év múlva jön ki...

Mondtam neki én már régebben is: Szerintem BETEG emberek azok, akik az efféle horrorokat írják, és még filmre is viszik, mire az volt a válasz, hogy ezek nem horrorok...
Hát akkor mi a francok?!:(((

..........

Más: Sportoló ügyben egyetértünk.

2018.05.14. 15:10

Különleges lehetett az a hajó. Csak úgy meggyullad valaki, no pláne álmában és még fel se ébred rá... Jó alvókája lehetett... (szerintem zagyvaság és valószínűleg alaptalan legenda), de attól persze még jól hangzik... Amúgy igen, ha valaki hirtelen abbahagyja a sportot, az nagyon hamar meg tud hízni, sőt, minél többet dolgozott előtte, annál gyorsabban... Ez természetes, mert általában azért az étvágy megmarad... 

De hát a sportolók halálán nem ezt értjük, hanem az aktív sportoló halálát...

2018.05.11. 6:08

Nos, az a "Csak úgy hirtelen meghal" biztos, hogy ritka. És én úgy gondolom, annak is oka lehet, csakhogy ismeretlen, de csak MÉG MA, azaz a jelenlegi tudásunk szerint nem tudjuk kideríteni az okot. Voltak mindig, s vannak ma is, és lesznek is mindig különös, váratlan halálesemények...
Mert oknak lennie KELL, csak hát az emberi szervezet - s általában az ÉLŐ szervezet! - igen csodálatos, ezt tudomásul kell vennünk!
Nem Isteni akarat!!!

Kb. 20 éve, mikor először jártam a német testvérvárosban, és elmentünk egy, az Elbán több száz éve ringatózó műemlék tengeri hajóra, s bejártuk ától cettig, ott mesélte az idegen vezető lenn a tengerész legénység alvó kabinjainál az egyik tengerész alvó alkalmatosságára mutatva: Itt egy igen érdekes haláleset történt. A tengerészek arra ébredtek, hogy az egyik társuk egyszer csak álmában meggyulladt, és elégett anélkül, hogy felébredt volna. VÉGE LETT!
A dolog kivizsgálása eredénytelen volt. Senki nem tudta, mi történhetett. Volt, aki azt állította, biztos annyi rumot ivott, hogy meggyulladt benne... Mások azt mondták, nem is szokott inni...
Az eset ÖRÖK REJTÉLY maradt!....

Még az emberi szervezet csodálatosságáról:
Jómagam azt tapasztaltam, hogy ha valaki hivatásos, azaz intenzív sportoló, aztán visszavonul, szinte kivétel nélkül se perc alatt csúnyán ELHÍZIK!
Aztán ezt a sok-sok ÚJ zsírsejtet a szív nem győzi oxigénnel ellátni, és felmondja a szolgálatot, azaz: "Szívelégtelenségből" beáll a halál...
Na, ezt húzd ki, ha jó fogad van! ;o)

Továbbá:
Én még nem láttam olyan embert, aki ha abbahagyta a szervezete által megszokot bármi okból folytatott rendszeres testmozgást, ne hízott volna el.
A szív pedig, egy a csodálatos MOTOR mindenre reagál!
Én pl. sosem bírtam a lépcsőzést, ma sem bírom, s már a pár %-os emelkedőt is észreveszi a szívem, s megálljt, azaz kis pihenőt javasol.
Különben "kiköpném" a számon, úgy lüktet! Aztán pár ilyen megállás után fokozatosan kezdi felvenni a ritmust, azaz rááll a nagyobb erőkifejtésre, energia adására, azaz több oxigént juttat az izmaimba, s könnyedebb lesz a járásom, s nem lüktet olyan intenzíven a szívem.
""Kapcsolj a negyedik sebességre!" Tudod: Mint az autómotor: I-es, II-es, III-as, IV-es sebességre kapcsolás.
Egyébként a STRESS (ijedtség, veszélyhelyzet) is erőt ad!!!
Képtalálat a következőre: „futó ember”

Hát nem "skodálatos" az emberi szervezet?!:)))


2018.05.10. 19:35

Hát az is előfordulhat, hogy valaki csak "úgy" meghal, de ez elég ritka...

A sportolóknál már próbáltam finoman célozni rá, de ezek szerint túl finoman. Nos, a sportoló abból él, hogy X évig eladja magát és majd (ha túléli és nem rokan bele) abból fog élni, amit ez alatt az idő alatt összehozott. Ha az orvos figyelmezteti, hogy baj lesz, akkor vagy abbahagyja és ott a "miből fogok megélni?" kérdés, mert ugye általában (ma) mást nem tud, mint "sportolni". Így általában az orvos véleményét nem veszi figyelembe és nem foglalkozik tovább az üggyel az orvos se, mert ő is az üzletből él... A sportüzletből. És hamar kikopna az állásából, ha nagyon sokat kekeckedne. Persze, ha baj van, arra előre felkészül és "bizonyítja", hogy de hát semmi előjel nem volt...

2018.05.10. 0:44

No igen... Vagy csak úgy meghalok... 
Hallottam olyan esetet, hogy valaki elhunyt út közben, de nem volt utasbiztosítésa, és csak a holttestének hazaszállítása egy vagyonba került...
A sportolók dolgot nem értem... Hisz gondolom, ők állandó orvosi ellenőrzés alatt vannak. Eddig ahány sportoló hirtelen halálesetéről hallottam, mindig értetlenül álltak az orvosok az esetek előtt...
Az is igaz, hogy ilyenkor valahogy sosincs felelős, mert bizony az "orvostársadalom összezár"...:(((

2018.05.09. 20:00

Ugyan.. Hatvan felett a kockázat nem abban nagyobb, hogy leesik veled a repülőgép. Abban nagyobb, hogy esetleg másmilyen baleset ér, elesel, eltöröd kezed, lábad, beteg leszel... 

Ami meg a sportolók hirtelen halálát illeti, az nem véletlen, és ha lelkiismeretes orvosa lenne, akkor eltiltaná a sporttól (mármint a versenysportnak nevezett cirkusztól), de hát mit lehet tenni, ott (is) a pénz az úr... Mindhalálig.

2018.05.08. 22:33

Hát ez az, hogy nincs az ember kezében tulajdonképpen semmi dokumentum, ami igazolná, tényleg utazás közben ért baleset...

De szerencsére eddig nem történt velem semmi ilyesmi, s talán nem is fog.
Csak úgy az említett két néniről eszembe jutott ez az eshetőség, hogy mi van ilyenkor?
Mert mikor külföldre utazom, akkor mindig kötök utasbiztosítást, mérges is lettem, mikor betöltöttem a 60-at, és DUPLÁJÁRA emelték a díjat, mondván, nagyobb a kockázat! Pedig szerintem MINDENKINEK áll a zászló, a fiatalnak is...
A halál nem válogat.
Sokszor, ahogy említetted, érthetetlen módon makkegészségesnek látszó sportolók egyszer csak összeesnek a sportpályán, és kampec-dolóresz!:(((

2018.05.08. 20:08

Elméletileg az utasbiztosítás az ingyen (de jogosan ingyen) utazókra is kiterjed. Csak hát ugye valahogy bizonyítani kel, hogy valóban utazás közben történt. Azaz azonnal jegyzőkönyvet kell felvetetni. Szerintem, mert erre nem találtam semmiféle utalást eddig...

2018.05.07. 21:44

Lenne egy teljesen más jellegű kérdésem.
Ugyanis itt van egy blog a szeretgomon egy közúti balesettel kapcsolatosan:
https://www.szeretgom.hu/content/87010-egy-elhallgatott-baleset

Nos, az ügy kapcsán felvetődött bennem egy kérdés, amely sokakat érinthet, szóvá is tettem az adott blogban:

"Mi van az utasbiztosítással?!

Pl. a 65 év felettiek esetében, akiknek még se jegyük, se bérletük nincsen!
Mivel igazolja a káreseményt?!
Ugyanis az ún. "regisztrációs jegyet" is csak kis időre vezették be, pedig ILYEN ESETEKBEN egyáltalán nem is volt az olyan hülyeség!!!
És ez nemcsak Esztergomban, hanem az egész országban érvényes dolog, nemde?"

A kérdésem az lenne:
TE mit tudsz az ilyen esetekben (ingyen utazó nyugdíjasok) előforduló balesetek kártérítési ügyeinek törvény szerinti eljárásáról?
Különösen, ha mondjuk, éppen a FŐ tanú, a buszvezető is úgy megsérül, hogy teljesen cselekvésképtelen?
Bocs, hogy Tőled kérdezem, csak úgy eszembejutott, mint bármikor előforduló esemény...


2018.05.07. 21:29

Híd-ügy rendben van, értem én... Fegyelmezetlen tömeggel nehéz bánni....
Inkább megelőzés, és nincs probléma! Asszem, ez a holnapi nap TEK ügylete is!:(((
Én csak az ott lakókat sajnálom!:(((

Igazad van, a gravírozást én is megnézhettem volna, bár sejtettem, hogy a lézer szerepet játszik benne...
Ami a "törhetetlen" poharat illeti: Nekünk is vol ilyen vizespoharunk, asszem, olasz gyártmány...
És tényleg volt eset, hogy leesett a kőre, és ott ugrált, mint a pingpong labda, mégsem tört el. Egy tény: A hatból három még megvan, a többi hogyan tört el, fogalmam sincs, de ha jól emlékszem, ez a megmaradt 3 legalább 50 éves... Azonban gondolom, ez egy pohár, vagy más üveg holmi életében nem ritkaság, hisz látni régi üvegeket manapság is... Pld. a szódásüvegek a "Nem, nem, soha!" feliratokkal, s a 64 vármegyés Magyarországból egy-egy részt ábrázolnak, még pár éve is láttam valamelyik közeli kisfaluban, ahol még van szódásüveg töltő kisüzem...
 Képtalálat a következőre: „régi szódásüveg”


2018.05.07. 19:31

Hát a víziparádénál, meg a tüzijátéknál nem a rezonancia miatt volt a tilalom. Egyszerűen a közönséget féltették, hiszen ugye ha anegedték volna, akkor a hídon tolongott volna a tömeg és könnyen belökhettek volna bárkit a folyóba (ahogy a pesti nép tülekszik, nem tülekszik úgy senki..) A tüzijátéknál pedig éppen a folyó fölött robbantak a töltetek és a lehulló cuccok könnyen okozhattak volna balesetet..

A kristályba gravírozott dolgokat nem tudom hogyan csinálják. Azaz... Nos most néztem meg a neten. Lézerrel. Mert ugye ahol nem kell ott még nincs akkora ereje, azaz valószínűleg több sugárral dolgoznak, és ahol azok összpontosulnak, hát ott keletkezik a gravírozás... 

A kristály csilláros dolgot már hallottam, azonban tényszerű adatra, hogy ez valaha megtörténhetett volna, nem sikerült találnom. Szerintem maximum csilingeltek, illetve "szóltak"... Bár ki tudja, de ahhoz nagyon sokáig kellett volna viszonylag nagyon nagy intenzitással egy adott hangot tartani... 

Az élettartam inkább a hőkezelt üvegeknél lényeges, mert ott valóban van egy pont, ahova bármilyen finoman koccantják is, szétmegy apró darabokra. Ilyenek például a régi "törhetetlen" kávéspoharak, amikből nekünk is "sikerült" párat mosogatás közben összetörni, vagy inkább felrobbantani, pedig csak betettük őket a mosogató vízbe... 

 

2018.05.04. 17:45

Ezt a katonaság, meg a hídon való átkelés dolgot én is ismerem, mert a férjem mondta, ők mentek át hidakon többször is, nemcsak folyót átívelőn, de viadukton, illetve felüljárókon, és mindig parancsba kapták, hogy össze-vissza lépdeljenek.
Továbbá:
Aug. 20-án régebben, mikor Pesten voltunk a víziparádét és a tűzijátékot megnézni, megtiltották, hogy a hidakra felmenjen a közönség...

Ami a rezonanciát illeti:
Az veszedelmes dolog tud lenni pl. énekesek esetében is a kristály csillárokkal: Az még hagyján, hogy azonos frekvencia esetén berezonálnak, de képesek szét is robbanni, és nemcsak a csillárok, hanem vázák, tálcák, bármi, ami kristály, és amelynek azonos a rezgésszáma a kiadott hanggal. Sokszor szokott ez ún. "GEGG jelenet" lenni filmekben is...
Nekem a hálóban kb. ilyen csillár van, nagyon szeretem:

Kapcsolódó kép

Frekvenciára példának itt van pl. a pianinóm. Sokszor a kislányommal "játszottunk" a lecsukott hangszerrel is:
Elkiáltottuk magunkat: HUHHH! - különféle hangmagasságokon.
És a zongora húrja bizony visszaválaszolt azokon a magasságokon, vagy akár egy oktávval magasabban is, amilyen magasságban kiáltottunk, és sokáig csengett a hangja...

Nem tudom, mi igaz abból, hogy bármely kristály holminak van ún. "kihordási ideje", s egyszer csak úgy magától izzé-porrá zúzódva felrobban...

Kristályba gravírozott virág:
Kapcsolódó kép

Hogy ezeket hogy a csudába csinálják, fel nem foghatom!?...

Ez még érthető:
Képtalálat a következőre: „kristály zongora”

Ugyanis ilyen kis kristályzongorát kaptam a hugitól a 70. születésnapomra.
Én meg egy ilyet adtam neki 2 évvel később:
https://images2-hu-secure.gs-static.com/products/4096x4096/2017/09/27/59cba2aa110ae-0o122-gravirozott-horoszkop-skorpio-disztargy-6-cm.jpg
Hugicám a Skorpió csillagjegyben született. 
/A kép túl nagy, ezért csak linket hoztam./

Ezt viszont már szintén nemtom, hogy készült, mert a skorpió a kockán belül van...

2018.05.03. 12:37

Hát, hogy hogyan csinálják földrengés biztosra, azt nem tudom, de hogy valahogy megcsinálják, az biztos. Amíg nem tudták, addig pedig a szokványos bambusz, papír anyagú házakban laktak, az ha összedőlt is, sokat nem ártott...

Ez a híd amit említettél, a tervezői hiba egyik jeles példánya, tudniillik egész egyszerűen berezonált a széllökésekre. Márpedig ha egyszer ez megtörténik és folyamatosan kap erősítést, akkor bezony oda minden. nem tudom, ismered e, de okosok kiszámolták, hogy ha egy veréb isten tudja hány évig, megadott frekvenciával ugrál egy hídon, akkor az is össze fog dőlni. Persze ez formális logika de végül is magyarázatnak jó. Ezért van az is, hogy katonaság nem mehet egyszerre lépve át a hídon, ott ez nemhogy nem kötelező, de egyenesen tiltott... (legalábbis ezt mondja a városi hagyomány, mert katonaként egy deka hídon se kellett átkelnem)

2018.05.02. 22:03

Úgy látom, most Téged olvasva, még inkább igaz, hogy "Nincs lehetetlenség, csak tehetetlenség!"
Valóban én is hallottam földrengésbiztos épületekről.
Ha jól emlékszem (kicsit régen volt már!), egy honfitársunk Dél-Amerikában élt egy időben, és talán Chilében volt? Vagy Venezuelában? 
Nem tudom biztosan, de nem Japánra emlékszem...
Szóval jött egy váratlan földrengés, és azt mondta, hogy bent volt a lakásban, és félelmetes volt neki látni, hogy hogyan nyíltak és csukódtak a falak a találkozásoknál... És nem lett összeomlás, rongálódás...
Persze nekem hiába mondta, hitetlenkedve néztem rá, mert el se tudtam képzelni, hogyan volt ez lehetséges?! :(((

A hidak már más tészta, mert azoknál az erős SZÉL is ellenség...
Mutattak egy híres felvételt egy amerikai függőhídról 1940-ből, mely először csak hullámzani kezdett, majd beleszakadt a folyóba...
A felvétel bejárta a világot:
https://www.youtube.com/watch?v=j-zczJXSxnw
Tacoma Narrows Bridge Collapse "Gallopin' Gertie"

Képtalálat a következőre: „Tacoma Narrows Bridge Collapse "Gallopin' Gertie"”

Kapcsolódó kép

Háááát... nem semmi! :(((

A tragédia történetéről itt olvashatunk:
http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/2014/11/06/tegnapelotti_hirado_a_tacoma_narrows_hid_osszeomlasa
A Tacoma Narrows híd összeomlása

Idézek belőle:

"1940. november 7-én 7:30-kor 38 mérföld/órás szél támadt. A szél 9:30-ra 42 mérföld/órára fokozódott, és a híd hullámozni, "galoppozni" kezdett 60-150 centiméter amplitúdóval. 

10:03-kor a szél, mint egy vitorlába, belekapaszkodott a hídpálya oldalába, és kitérésre késztette azt. A kitérés miatt a torlónyomás lecsökkent, és a hídpálya a gravitációs erő és az acél rugalmassága hatására visszatért eredeti helyzetébe, ahol a szél ismét belekapott. Ezek a kezdetben kicsiny kilengések a szerkezet önrezgésszámával interferáltak, és 10:07-re gigantikus méretűvé erősödtek, 8,5 méteres amplitúdójuk volt és a hídpálya 45 fokos szögig csavarodott! A hídra ekkor már csak egyetlen autós merészkedett: Leonard Coatsworth, a Tacoma News Tribune szerkesztője. Nem sikerült átkelnie, az erősödő lengések miatt elvesztette uralmát a kocsi felett, kiugrott, és futva menekült. Az autóban vele utazó Tubby nevű cocker spániel nem merte követni, ő lett a leszakadó híd egyetlen áldozata.

10:30-kor kitöredezett betondarabok kezdtek hullani a hídpálya nyugati oldalából. 

11 óra után pár perccel a hajlítgatás hatására a híd tartószerkezete fáradásos törés által tönkrement, és az egész hídpálya a Narrows folyamba zuhant."


Felhasználási feltételek és adatvédelmi nyilatkozat | Moderálási alapelvek | Médiaajánlat | Impresszum