Botticelli esztergomi freskójáért rajonganak a szakemberek
Kultúra
2012. okt. 15.

<p>A kutatások újabb eredményei alapján egyre biztosabb, hogy a Vitéz János érsek dolgozószobájában talált freskó Botticellié - véli Prokopp Mária művészettörténész.</p>

Aranydiplomát kapott Prokopp Mária művészettörténész az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen. A különösen sokat publikáló és diákjai körében is igen népszerű professzor néhány éve azzal keltett nagy figyelmet, hogy az esztergomi vár első emeleti dolgozószobájának freskóit Botticellinek tulajdonította.

Prokopp Mária elmondta, hogy feltételezései egyre inkább igazolódni látszanak. A tudós elmondta, a kutatás, illetve a képek letisztítása folyik, és ez alapján mind bizonyosabbá válik, hogy a feltevés helytálló. A művészettörténész által a reneszánsz kori olasz festőnek tulajdonított freskót a nagyközönség csak bizonyos alkalmakkor, így például a Múzeumok éjszakáján láthatja, a szakemberek számára azonban bejelentkezéssel mindig hozzáférhető az alkotás.

Prokopp Mária a festményről elmondta, az a négy erényt, az okosságot, mértékletességet, az erőt és az igazságosságot ábrázolja. A Vitéz János érsek dolgozószobájában megtalált freskón ezen kívül vannak még csillagképek és egyéb pompás töredékek is.

A szakember szerint több nyom is mutatja, hogy a kép Botticelli munkája. Olyan freskóról van szó, amely nedves falra készült, és amelyet a művész nem minta után készített, hanem helyben gondolkozott az ezüstvesszővel megrajzolt, majd fekete ecsettel kihúzott vonalakon – ugyanúgy ahogy Botticelli később a nagy híres táblaképeit is készítette.

A közelmúltban Magyarországon járt a francia Sorbonne egyetemről Sabine Frommel, aki az itáliai és franciaországi reneszánszot kutatja. A külföldi szakember el volt bűvölve, nem lehetett elmozdítani a freskó elől, fölmászott az állványra, és ámultan nézte a magas színvonalú alkotást – tette hozzá Prokopp Mária.

(forrás)