Öt év után: alkotmányellenes a fűnyírórendeletet

Öt év után: alkotmányellenes a fűnyírórendeletet

2012. 10. 12. 23:16

2007-ben, a kétharmados felhatalmazással bíró Meggyes frakció városszerte nagy felháborodást keltő rendeletet alkotott, melyben kötelezővé tette a lakótelepek lakói számára a házak körüli önkormányzati tulajdonú zöldterületek művelését. A Kúria a Magyar Közlönyben megjelent határozata megsemmisítette az alkotmányellenesnek nyilvánított szabályozást.

A jogszabály alkotmányellenességének megállapítását a Kormányhivatal jogelődje kezdeményezte az Alkotmánybíróságnál még 2007-ben, miután törvényességi felhívását az akkori képviselő-testület nem vette figyelembe. Az Alkotmánybíróság illetékessége ez év elején megszűnt az ügyben, és eljáró bíróságként a Kúria vette át az ügyet, mely alig 9 hónap alatt elvégezte azt a feladatot, amire az Alkotmánybíróságnak 4 év is kevés volt.

A Kúria megállapította, hogy a rendelet szövegével, a kertészeti szakmunkák közterületen való elvégzésének kötelezővé tételével az Önkormányzat túllépett az alkotmány és a törvények által kijelölt felhatalmazásán és kifejezetten az Önkormányzat által vállalt feladatot hárította lakóközösségekre.

A rendelet előírásainak megfelelni nem tudó lakóközösségek, társasházak az évek során sokszázezres számlákat fizettek ki a büntetések elkerülése érdekében. A Kúria döntése után ezeket az összegeket is jó eséllyel vissza lehet követelni és perelni az önkormányzattól.

 

Az indoklás és a határozat szövege: A Kúria Önkormányzati Tanácsának Köf. 5015/2012/6. számú határozata

2012. 10. 15. 10:30

Jogszabály kötelezett sokakat valamire, amiről kiderült (igazából eleve tudni lehetett), hogy magasabb jogszabályba ütközik. Van egy olyan btk tényállás, hogy hivatali visszaélés, ami erre ráillene, feltéve, hogy egyértelműen bizonyítható, hogy a rendeletet eleve rosszhiszeműen, károkozási céllal hozta meg anno a testületi fideszes többség. Ennek is lenne esélye - hiszen a rendelet kihirdetésekor a törvényességi felügyeleti szerv törvényességi felhívást intézett a testülethez, amit az semmibe vett.

De ilyen ügyeket ma Magyarország "független" ügyészsége (és e korábban a Magyar Köztársaság "független" ügyészségére is igaz volt a szocik idején) tapasztalataim alapján - különösen jobboldainak mondott politikus érintettek esetén - nem mer felvállalni (és az sem érdekli őket úgy látom, hogy az ilyen esetek elég erősen kapacitálhatják a lakosság egy részét a jogrendszeren kívüli problémamegoldási lehetőségek megfontolására).

Sokkal egyszerűbb lenne perközösséget alkotva mindazon társasházak és közös képviselők részvételével polgári úton bejelenteni a számlákkal, bizonylatokkal alátámasztható kárigényt a bíróságon az Önkormányzat ellen.

2012. 10. 15. 9:49

Jogtudósoktól kérdem: ha jogszabály ellenesen rákényszerítenek valamire, az nem büntetendő?

2012. 10. 15. 7:37

Ezek a lények rendszeresen röhögnek a pofánkba. Nem érdeklik ezeket, akik megválasztották, nem a pártérdekek és egyéni piti és megalomán célok miatt ültették a testületbe. Megrántják a vállukat és tovább játszák a városra nézve életveszélyes játékukat. Ezeket, egy kisebb városban, faluban, enyhébb esetben "csak" leköpködnék az emberek. Nyugati demokráciában sem fordulhatna elő, mert ezeket ésa a mögöttük álló pénzéhes pártot széttépné a demokrácia.

2012. 10. 13. 19:25

Szerintem az is perelhet, aki levágta a füvet, de az is lehet, hogy megbünteti az önkormányzat, mert illegális tevékenységet folytatott!

Törölt felhasználó #43

2012. 10. 13. 16:28

kettő

választópolgárok

2012. 10. 13. 15:02

Addig jár a köcsög a kútra míg el nem törik! Be Jóóó!

2012. 10. 13. 13:57

Ezt a rendeletet megszavazó szarháziak közül jelenleg is többen ott nem képviselnek bennünket a testületben. Nem ég le a pofájukról a bőr.

Le kellene mondani!

Akik ezt megszavazták anno:

meggyes

németh

ivanov

petróci

kálmán

választópolgárok

2012. 10. 13. 13:42

A köcsög Meggyes további köcsögségének a köcsögséggé itélete született meg. Meddig él ez a köcsög ebben a városban? Nem szégyelli magát? Nem egy köcsög nem tudja magát szégyelni, mert egy köcsög!