Figuratívtól a nonfiguratívig – Kákonyi a Kákonyiban
Kultúra
2012. szept. 24.

<p>Kákonyi Asztrik (1923–1990) festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás Esztergomban, a róla elnevezett kortárs galériában, szeptember 25-én 17 órakor.</p>

Kalocsán született, ott érettségizett. A rajzolás és a festés már gyermekkorától szenvedélye volt. Autodidakta módon képezte magát. A Műegyetemen kezdte felsőfokú tanulmányait, majd 1945-ben belépett a ferences rendbe. 1957-ben szerzett teológiai doktorátust, de inkább művészeti témákat oktatott a ferences főiskolán. 1962-től tagja volt az esztergomi egyházművészeti tanácsnak.

Élete folyamán mintegy hetven templomban készített falfreskókat – legismertebb a pilisszentléleki –, táblaképeket, festett üvegablakokat; és tervezett liturgikus tereket, miseruhákat, miseedényeket. A ferences kolostorok számos alkotását őrzik, a most megnyíló esztergomi kiállításon többségében ezek láthatók.

A tárlatot Hidász Ferenc ferences nyitja meg. Közreműködik Horányi László színművész és az esztergomi ferences gimnázium énekkara, Pálmai Árpád vezetésével.

Kákonyi Asztrik a magyar nonfiguratív egyházművészet úttörője. A kiállításon a mester művészeti fejlődését nyomon követve az első teremben figuratív, többségében ferences témájú alkotásai láthatók, a második teremben fokozatosan teret nyernek a nonfiguratív művek, míg a harmadik teremben már kizárólagosan ezek kaptak helyet. Általában a nonfiguratív alkotásoknak is szakrális a témája – mondta a Ferences Sajtóközpontnak Keppel Dániel, a galéria vezetője.

A kiállítás az esztergomi ferences gimnáziumban lévő galériában (Bottyán János u. 10.) szeptember 25-től november 4-ig látogatható hétfő kivételével naponta 12 és 18 óra között.

Ferences Sajtóközpont/Magyar Kurír

(forrás)