Az Esztergomra kivetett inkasszó is szóba került a parlamentben
Közélet
2012. szept. 10.

<p>MSZP: a fizetésképtelenség határára került Esztergom.</p>

Lukács Zoltán (MSZP) arra hívta fel a figyelmet, hogy Esztergom városa a fizetésképtelenség határára került. Utalt arra, hogy a parlament kormánypárti többsége 2011-ben "egy külön Esztergom-törvényt" fogadott el, amellyel államosították a város intézményeit, ezek működtetésére 1,2 milliárd forintot a városnak kellene a büdzsébe befizetnie.
A politikus hangsúlyozta, hogy a városra inkasszót vetettek ki, a képviselőtestület viszont azt kérte, hogy azt függesszék fel. A képviselő azt kérdezte, kinek van joga megtenni ezt a lépést.
A válaszadó Cséfalvay Zoltán államtitkár leszögezte: a 2012-es költségvetési törvény írja elő a befizetési kötelezettséget a város számára. Hangsúlyozta, hogy a büdzsét elfogadó országgyűlésen kívül senkinek nincs diszkrecionális joga ez alól mentesíteni a települést.
Szavai szerint Esztergom 2010 óta folytatott gazdálkodása vezetett oda, hogy a város polgármesterének adósságrendezési eljárást kellett kezdeményeznie. Egyúttal kijelentette: a közszolgáltatások folyamatos biztosításának érdekében volt szükség arra, hogy az állam átvállalja 12 intézmény működtetését és tulajdonjogát.
A politikus a választ nem fogadta el, de a Ház 204 igennel 87 nem ellenében megtette azt.

MTI

(forrás)