Sikeres árverés az esztergomi Várban
Kultúra
2012. szept. 3.

<p>Múlt hétvégén a Vármúzeum Lovagtermében sikeres jótékonysági árverésre került sor, ahol a régió képzőművészei által felajánlott alkotások között szemezgethettek a műértők.</p>

Az árverésből befolyó összeggel a művészek a Vármúzeum szeptember 8-9-én megrendezendő hagyományteremtő kulturális programját, az Esztergomi Történelmi Napokat - Esztör Napok - támogatják. A felajánlott műtárgyak eredeti értékükhöz képest töredékáron kerültek kikiáltásra, és az alábbi alkotások kerültek új és boldog tulajdonosaikhoz:

Brassai Gabriella: Pipacs II 22.000
Brassai Gabriella: Pipacs I. 25.000
Funk Péter: Lassú Nap (kisplasztika) 15.000
Lábik János: Nyári emlék 17.000
Lábik János: Holtág 15.000
Bangó Miklós: Elszáradt fűzfa 35.000


Szeptember 8-án és 9-én a Vármúzeumban hagyományteremtő céllal török napok kerülnek megrendezésre. A két napos, középkori látnivalókban bővelkedő Esztör Napokon a látogatók megtekinthetnek majd őrségváltást, török díszfegyverek kiállítását, fegyverbemutatót, csatát és gyermekelőadásokat. Ha mindez nem lenne elég, a törökök a két nap alatt kétszer is megpróbálják majd bevenni a várat. Az Esztör Napok nyitásaként szeptember 8-án, szombaton 10 órakor a Széchenyi térről indulva a Bethlen Gábor Hagyományőrség és a Pálffy Kompánia díszes középkori ruhákban vonul fel a várba. Délelőtt a gyerekek a MASZK Bábszínház előadásában a „Furfangos csudadoktorok” bábelőadást nézhetik meg. Napközben íjászversennyel és fegyverbemutatóval, délután három órától pedig a Kecskés együttessel múlathatják az időt az érdeklődők. Este hat órakor a törökök megostromolják a várat, melyet a védők hősiesen visszavernek, de csak azért, hogy 19 órától a Mindszenty iskolások előadásában az „Egri csillagok” musicalt tekinthessék meg az érdeklődők. S ha még marad szufla a várvédők ükükunokáiban, akkor kivételes látványban lesz majd részük – a Szent Tamás-hegyen fáklyás menettel és díszsortűzzel búcsúznak aznapra a vitézek. A fesztivál második napján a reggeli őrségváltás és középkori viselet-bemutató után 15 órai kezdettel felnőtteknek szóló bábszínházi előadást tekinthetnek meg a látogatók, „Borok, dalok, bábok” címmel, 17 órától pedig igazi középkori csatában vehetnek részt mindazok, akik ellátogatnak a Várhegyre. Este a fesztivál zárásaként az esztergomi Sic Transit Gloria Mundi zenekar örömzenéjével búcsúznak a szervezők és résztvevők.

http://www.mnmvarmuzeuma.hu/arveres/index.html
www.facebook.com/esztornapok

Magyar Nemzeti Múzeum Vármúzeuma

(forrás)