A törvény szellemében
Közélet
2012. aug. 29.

<p>A Fidesz-frakció által kezdeményezett rendkívüli testületi ülést az Esztergomi Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2004. (IV. 29.) rendelete 9. § alapján a képviselők több mint egynegyede által kért napirendi pontokkal az átvételt követő nyolc napon belül összehívom.</p>

Esztergom Város Önkormányzatának 60 napon túli tartozásainak összege 229 millió 661 ezer forint és 90 napon túli nyilvántartott tartozásának összege 2012. augusztus 31-én 102 millió forint lesz. A helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásról szóló 1996. évi XXV. törvény (Har. tv.) 5. § (2) bekezdése értelmében: ha a 4. § (2) bekezdés a)-b) pontjában megjelölt helyzet előáll – azaz a hitelezők által megküldött számlák, elismert tartozások nincsenek kifizetve - az esedékességet követő 90. napon, a polgármester - a képviselő-testület döntése alapján - 8 napon belül köteles adósságrendezési eljárást kezdeményezni és erről egyidejűleg a lakosságot a helyben szokásos módon tájékoztatni. A Har. tv. 5. § (4) bekezdése kimondja: „Ha a polgármester…az Ötv. 12.§ (2) bekezdésében meghatározott bármely kötelezettségét nem teljesíti, a bíróság – esetenként - ötszázezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatja.”

 

Miután a testület augusztus 28-án, a lejárt tartozásállomány 88. napján nem jelent meg az általuk kért rendkívüli testületi ülésen, ezért a törvényben kötelezően előírtak alapján a lejárt tartozás 91. napjára, azaz 2012. augusztus 31-én 8 órára hívom össze a döntéshozókat, hogy Esztergom lakóinak érdekében a szükséges lépéseket a Tisztelt testület megtehesse.

 

Esztergom, 2012. augusztus 29.

 

Tétényi Éva

Esztergom, Esztergom-kertváros

és Pilisszentlélek polgármestere

(forrás)