Esztergomi aranyérem az olimpián
Sport
2012. aug. 8.

<p>A Dombi Rudolf, Kökény Roland kajakpáros aranyérmet nyert 1000 méteren szerdán a londoni olimpián. Az észak-komáromi Vlček Erik és a párkányi Gelle Péter alkotta szlovák hajó a nyolcadik helyen végzett.</p>

MTI Fotó: Kollányi Péter

A friss Európa-bajnok kettős - a fiatalság és a rutin kombinációja, Kökény ugyanis 36, társa pedig 25 éves - előfutam-győzelemmel kvalifikálta magát a legjobb nyolc közé, ahol a dobogó elérése volt a célkitűzés, sokan azonban titkos favoritnak tartották őket.
A németek címvédő egysége (Andreas Ihle, Martin Hollstein) és a szlovákok világbajnok párosa (Peter Gelle, Erik Vlcek) mellett egy-egy új-zélandi, orosz, svéd, ausztrál és portugál hajó volt az ellenfelük a Dorney-tavon.

MTI Fotó: Kovács Tamás


Szilárdi Katalin tanítványai remekül kezdtek, a rajt után a svédekkel és a portugálokkal az élen haladtak. 250 m-nél az első helyen lapátoltak, s a másik két hajóval kiváltak a mezőnyből, majd féltávnál, 500 m-nél svéd, magyar, portugál volt a sorrend. Markus Oscarsson és Henrik Nilsson tartotta vezető pozícióját, Dombiék azonban tapadtak rájuk, s a hajrához érkezve le is előzték őket. Közben a németek is elkezdtek hajrázni, s a nyolcas, "surranó" pályán a portugálok is feltűntek. A magyarok azonban nem zavartatták magukat, csapásról csapásra haladtak a cél felé, s elsőre úgy tűnt, először haladtak át a vonalon. Ugyanakkor a portugálok is ünnepelték magukat, így néhány pillanatig nem lehetett tudni, ki is nyert, végül azonban feltűnt a kivetítőn, hogy első Magyarország, s ekkor Kökényék már felhőtlenül ünnepelhettek. A közönség magyar része is üdvrivalgásban tört ki, zúgott a "Ria, ria, Hungária!".
Ebben a számban Magyarország korábban még soha nem nyert olimpiát.

 

Eredmények: férfi K-2 1000 m, olimpiai bajnok:
1. DOMBI RUDOLF, KÖKÉNY ROLAND 3:09.646 p
2. Fernando Pimenta, Emanuel Silva (Portugália) 3:09.699
3. Martin Hollstein, Andreas Ihle (Németország) 3:10.117

...

8. Gelle Péter, Vlček Erik (Szlovákia) 3:12.519

A 36 éves Kökény Roland az Esztergomi Kajak-Kenu Sportegyesület színeiben indult az Olimpián. Az EKKSE 2008-ban alakult meg lelkes támogatók segítségével. Alapítótagjai között van Storcz Botond háromszoros olimpiai bajnok. Telephelyet 2010 óta a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium biztosít az egyesületnek. Az észak-komáromi Vlček Erik és a párkányi Gelle Péter alkotta szlovák hajó a nyolcadik helyen végzett.

 


 

Az olimpiai bajnok duónak a város vezetői azonnal gratuláltak. A Fidesz-frakció az alábbi közleményt adta ki: "Aranyérmet szerzett a Dombi Rudolf, Kökény Roland duó a kajak kettesek 1000 méteres versenyében. Óriási hajrát követően nyert a magyar páros. Kökény Rolandra kiemelten legyünk büszkék esztergomiként, hiszen ez a fantasztikus magyar fiatalember az Esztergomi Kajak Kenu Sportegyesület színeiben indult. A Fidesz-Esztergomi Frakciója ezúton gratulál és köszöni meg ezt a lenyűgöző teljesítményt Kökény Rolandéknak."

Tétényi Éva, polgármester Twitter-csatornáján, majd sajtóközleményben is gratulált:

Aranyérmes lett az olimpián az esztergomi Kökény Roland

Gratulálunk Dombi Rudolfnak és Kökény Rolandnak, akik a londoni olimpián 1000 méteren aranyérmet szereztek Magyarországnak kajakpárosban. Büszkék vagyunk rájuk!

 

MTI/Szeretgom

(forrás)