Martsa István-emlékkiállítás nyílik Esztergomban
Kultúra
2012. júl. 31.

<p>Martsa István kétszeres Munkácsy-díjas szobrászművész születésének 100. évfordulója alkalmából nyílik kiállítás pénteken az esztergomi Duna Múzeumban, ahol testvére, Martsa Alajos fotóművész, könyvtárigazgató munkái is megtekinthetők.</p>

Az emlékkiállításon a szobrász életét dokumentumok alapján készített színes kollázsokkal idézik fel és néhány köztéri alkotásához készült kisplasztikáját mutatják be.

A kiállítótérhez kapcsolódó két kisebb terem egyikében a szobrász bátyjáról, Esztergom könyvtárának volt igazgatójáról, Martsa Alajos fotóművészről emlékeznek meg. A kiállításon látható hatalmas asztala, amelynél mások mellett Ferenczy Béni, Berda József, Tersánszky Józsi Jenő, Borsos Miklós és Czóbel Béla vendégeskedett. A falakat a róluk készített portrék díszítik.

A harmadik teremben a Martsa fivérek munkásságát, életét bemutató rövidfilmeket vetítenek, amelyek kifejezetten az esztergomi kiállításra készültek. A megnyitón a kiállítást Martsa Piroska, a Martsa Műterem és Művészkert vezetője, szobrászrestaurátor művész mutatja be vetített képes előadáson a közönségnek.

A Martsa családot 1920-ban telepítették át Esztergomba. Az idősebb Martsa fiú, Alajos fotóműtermet nyitott a városban. Öccse, István villanyszerelőként, mozigépészként dolgozott. Leszerelése után került a Képzőművészeti Főiskolára, ahol Ferenczy Béni növendéke, később tanársegédje lett.

Martsa István 1964-től az Eötvös Loránd Tudományegyetem művészettörténeti tanszékén a szobrászat oktatója volt. Kisplasztikáin, érmein, szobrain Ferenczy Béni öröksége érezhető. Az 1950-es évek közepétől figyelme a köztéri plasztikák felé fordult, ekkortól kapott rendszeres megbízásokat.

Pályafutása alatt 62 érmet, 57 kisplasztikát és 40 köztéri szobrot alkotott. Művei megtalálhatók az esztergomi Balassa Bálint Múzeumban, a pécsi Janus Pannonius Múzeumban és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményében is.

MTI

(forrás)