Négyszáz dolgozó leépítését tervezi Dorogon a Sanyo
Gazdaság
2012. júl. 25.

<p>Négyszáz dolgozót küldenek el a Sanyo napelemeket gyártó dorogi gyárából, a leépítést a munkásoknak már bejelentették - tájékoztatta az üzem több, névtelenséget kérő dolgozója az MTI-t.</p>

A gyár személyzeti osztályán a hírt sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarták, és közölték, hogy egy-két napon belül sajtóközleményt adnak ki. Az üzemben jelenleg majdnem 1.100-an dolgoznak.
Az MTI információi szerint a létszámcsökkentésről egyeztetés kezdődött az üzemi tanáccsal; az elbocsátások augusztus végén kezdődhetnek meg. A leépítés a gyár Solar II-es egységét érinti, ahol a főként Németországba exportált napelemeket gyártják. A napelemmel termelt áram átvételi árának csökkenése magával hozta a kereslet szűkülését, és emiatt csökkentik a termelést.
A Sanyo első magyarországi gyára 1999-ben épült fel a Dorogi Ipari Parkban, ahol légkondicionálókat, mobiltelefon- és kéziszerszám-akkumulátorokat és tölthető elemeket készítettek.
Az üzemet később napelemek összeszerelésére állították át, és legutóbb 2011 márciusában bővítették a Solar III-as gyáregységgel, ahol a világ jelenleg leghatékonyabb napelemmodulját szerelik össze, amelynek energiaátalakítási aránya 21,6 százalék.
A beruházást az Európai Unió és a magyar költségvetés 900 millió forinttal támogatta.

MTI

Korábban:

(forrás)