Új pályázatot kell kiírni a kórház-igazgatói posztra
Egészségügy
2012. júl. 4.

Új pályázatot kell kiírni a kórház-igazgatói posztra

<p>A kórház-igazgatói pályázatok csaknem harmada eredménytelenül zárult, 35-ből 11 kórház vezetői posztjára új pályázatot írnak ki.</p>

Az elmúlt napokban több sajtóorgánum is írt a meghirdetett kórházvezetői posztokról, előbb az általuk vélt eredményt közölték, de azt az egészségügyi államtitkárság cáfolta. A Magyar Nemzet szerdán arról írt, hogy a kormány határozott szándéka, miszerint nyugdíjba küldi a 62 évesnél idősebb kórházigazgatókat is, átírhatja a fekvőbeteg-ellátók vezetői posztjaira kiírt pályázatok elbírálását.
Az államtitkárság által szerdán nyilvánosságra hozott listából kitűnik, hogy több 62 évnél idősebb pályázó nem nyerte el a posztot.
Az államtitkárság  közleményében tudatta: az állami fenntartásba került egészségügyi intézmények intézményvezetői álláshelyeire a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) március 30-án írt ki pályázatot. A pályázati időszak lezárult, döntöttek a fekvőbeteg-intézmények élére kiírt pályázatokról.
A lista szerint a 35 fekvőbeteg-intézmény vezetői posztjára kiírt pályázat közül 11 eljárás eredménytelenül zárult. Így 30 napon belül új pályázatot kell kiírni Budapesten a Bajcsy-Zsilinszky Kórház, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház, az Uzsoki kórház, a Pest megyei Flór Ferenc Kórház, a szentesi Bugyi István kórház, az esztergomi Vaszary Kolos Kórház, a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház, a makói Diósszilágyi Sámuel kórház, a visegrádi Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórház, a tatabányai Szent Borbála Kórház és a monori szakorvosi rendelő vezetői posztjaira.
A medicalonline.hu egészségügyi portál hétfőn Névsorolvasás: kiválasztották a kórházak új főigazgatóit című cikkében azt írta, hogy "megszületett a döntés az első körben államosított fővárosi és megyei kórházak főigazgatói pályázatairól". A portál által közölt névsor nagyrészt valósnak bizonyult.
Így a fővárosi Péterfy Sándor utcai kórházat változatlanul Sásdi Antal, az újpesti Károlyi Kórházat Bocskai Tamás, a Szent Imre Kórházat Bedros J. Róbert vezeti. Szintén megerősítették pozíciójában mások mellett a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház élén Csiba Gábort, a Stratégiai Szövetség a Kórházakért Egyesület vezetőjét, illetve a gyulai Pándy Kálmán Megyei Kórház élén Kovács Józsefet, az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának fideszes elnökét. A fővárosi Heim Pál Gyermekkórház főigazgatói posztján Harmat Györgyöt a jelenlegi orvos-igazgató Nagy Anikó váltja.
Az egészségügyi portál által közzétett névsorral ellentétben viszont végül több olyan pályázó nem nyerte el a posztot, aki elmúlt 62 éves. Így például a fővárosi Szent János Kórház jelenlegi vezetőjét, Pintérné Gönczi Ágnest, aki idén betöltötte a 63. életévét, Kázmér Tibor váltja. A fővárosi Uzsoki kórházat pedig nem Golub Iván vezeti tovább, aki idén lesz 65 éves, és a törökbálinti tüdőgyógyintézetet sem az idén 66. életévét betöltő Fülöp Rudolf vezeti a jövőben.
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter június közepén, a 2013-as költségvetésről tartott sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy közszférában dolgozó 62 év felettiekre a kormány elrendeli a kötelező nyugdíjba vonulást, így 10-11 ezerrel csökken a közszférában alkalmazottak száma, és ebből mintegy 20 milliárd forintos megtakarítás származik.
Giró-Szász András kormányszóvivő később azt mondta: további tárgyalásokon dől el, hogy a közszféra mely szegmenseire és milyen módon lesz érvényes a 62 éves nyugdíjkorhatár feletti munkavállalás lehetőségének megszüntetése.
Szócska Miklós egészségügyi államtitkár azóta többször is hangsúlyozta: "nem megvalósítható", hogy minden, 62 évnél idősebb egészségügyi dolgozót kötelezően nyugdíjba küldjenek, ezért kiáll annak érdekében, hogy az egészségügyi ágazatot ne érintse a kötelező nyugdíjaztatás.

MTI

(forrás)