Nem kötelező alpolgármestert jelölni (Frissítve!)

Nem kötelező alpolgármestert jelölni (Frissítve!)

2012. 06. 26. 15:06

A Tatabányai Törvényszék jogerős ítéletében kedden kimondta, hogy a megyei kormányhivatal álláspontjával szemben Esztergom független polgármesterének, Tétényi Évának nem kötelező alpolgármestert jelölnie. A megyei kormánymegbízott szerint viszont az önkormányzat működőképessége csak akkor biztosított, ha van alpolgármester.

A pert a kormányhivatal indította az esztergomi önkormányzat ellen, mivel a helyhatóság nem tett eleget a hivatal azon törvényességi felhívásának, hogy 2012. február 23-ig válasszanak alpolgármestert a korábban lemondott alpolgármester helyére.
Vilimszky Anna bíró az ítélet indoklásában elmondta: az alpolgármester választása a törvényben csak lehetőség szintjén szabályozott, nem kötelező érvényű. A közigazgatási perben az ítélet ellen fellebbezésre nincs lehetőség.
Esztergomban a testület kétharmadát kitevő Fidesz-frakció Meggyes Tamás korábbi fideszes polgármester kétharmados veresége után kijelentette, hogy fél évig nem hajlandó alpolgármestert jelölni.
Később egy LMP-s alpolgármestert választottak, ő néhány hónap múlva lemondott, ezt követően majdnem minden ülés napirendjén névleg szerepelt az alpolgármester választása. Tétényi Éva ezeken az üléseken közölte, hogy amíg a Fidesz-frakció nem működik vele együtt, nem terjeszt alpolgármester-jelöltet a testület elé.
A polgármester a per egy héttel ezelőtti tárgyalásán a saját védelmét ellátva közölte, hogy a kormányhivatal a bírósági beadványában hibásan idézte a törvényi hivatkozást, mert az a polgármester munkájának segítőjeként, választhatóként jelöli meg az alpolgármesteri tisztséget, és nem teszi azt kötelezővé.
Tétényi Éva akkor rámutatott arra, hogy ha az alpolgármester-választás kötelező lenne, akkor minden olyan testületet be lehetne perelni, ahol a polgármester mellé nem választottak alpolgármestert.
A polgármester az ítélet keddi kihirdetése után csak annyit mondott az MTI-nek, egyetért a bíróság ítéletével.
Czunyiné Bertalan Judit kormánymegbízott az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a kormányhivatal perben előadott álláspontja szerint az önkormányzati törvénybeli szabály alapján a képviselő-testületnek nem abban van mérlegelési jogköre, hogy választ-e alpolgármestert, hanem abban, hogy egy vagy több alpolgármestert választ.
Kiemelte, hogy az önkormányzat működőképessége akkor biztosított, és a választópolgárok önkormányzáshoz való joga akkor tud csak megfelelően érvényesülni, ha az önkormányzatnak van alpolgármestere, mivel rendkívüli esetekben szükség lehet a polgármester helyettesítésére.
Czunyiné Bertalan Judit kitért arra, hogy az esztergomi képviselő-testület által az önmaga működésére alkotott szervezeti és működési szabályzatban úgy fogalmaz: "a polgármester munkájának segítésére egy főállású alpolgármestert választ".
A kormánymegbízott hozzátette, hogy Esztergomban a polgármester helyettesítéséről semmilyen formában nem gondoskodik az önkormányzat.

 

MTI

A törvény Tétényi Éva mellett áll

Június 26-án a Komárom-Esztergom Megyei Törvényszék jogerős ítéletet hozott az esztergomi alpolgármester-választás kérdésében. A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal korábban keresetet nyújtott be Esztergom Város Önkormányzatának elmarasztalását kérve, mivel a megadott időpontig, ez év februárjáig nem választott alpolgármestert. Miután az Önkormányzati törvényben foglalt jogszabály a polgármester javaslatára, minősített többséggel teszi lehetővé az alpolgármester választást, így ebben az esetben Tétényi Éva független polgármester, nem csak az önkormányzatot, hanem saját magát is képviselte a perben. A precedens értékű eljárás során a Megyei Kormányhivatal képviselője azt bizonygatta, hogy az alpolgármester választás kötelező, és amennyiben ennek nem tesznek eleget, akkor az Önkormányzati törvény 140. paragrafusa értelmében a Kormányhivatal pótolhatja a határozathozatalt, azaz, ő választhat Tatabányáról alpolgármestert.

A Megyei Törvényszék egyértelműen annak adott igazat, miszerint az alpolgármestert a polgármester munkája segítésére kéri fel. A testület egyet a saját tagjai közül, egyet pedig külsősként választhat meg. Esztergomban a 2/3-os Fidesz-frakció lassan két éve nem segíti a független polgármester munkáját, sőt több esetben a város ellen hoz döntéseket. A 10 képviselő például 47-szerre sem hajlandó a városi parkolás jogszabálysértő mivoltán változtatni, de a balesetveszélyessé vált járdák javítását sem szavazzák meg. Ezek után érthető, hogy a kétharmados többséggel megválasztott polgármester egymaga kénytelen ellátni az 30 ezres város ügyeinek intézését, a hivatal irányítását és a maratoni testületi ülések levezetését.

Ez a döntés megerősítette azt, hogy Tétényi Éva a törvényesség őre Esztergomban. Miután a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság az esztergomi képviselő-testület több határozatát már érvénytelenítette, az Alkotmánybíróság egy alapvető, reorganizációs önkormányzati rendeletet megsemmisített, felvetődik a kérdés, hogy meddig nézik tétlenül a Parlamentben Esztergom város képviselőinek jogszabályokkal ellentétes működését? Esetleg újabb törvényt hoznak Esztergomra, melyben rögzítik, hogy minden 30 ezres városban  kötelező alpolgármestert választani? Vajon meddig ad igazat az Országgyűlés annak a testületnek, melynek egyik fideszes tagja félévvel ezelőtt úgy nyilatkozott: „ ..addig nekünk van igazunk, amíg a Bíróság, vagy az Alkotmánybíróság mást nem mond…” ?

 

Esztergom, 2012. június 26.

Tétényi Éva

Esztergom, Esztergom-kertváros

és Pilisszentlélek polgármestere

2012. 06. 27. 23:01

Én már csak abban reménykedem, hogy az Önkormányzat még a nyár végi csőd előtt kifizeti a jogerőssé vált elsőfokú ítélet által meghatározott perköltséget...

Törölt felhasználó

2012. 06. 27. 17:07

Szerintem jogos volt a döntés és ami a lényeg nem lehet fellebezni.Látszólag úgy néz ki hogy Magyarország mégis csak jogállam,de a mecsnek még nincs vége.Van még sok törvénysértés, amit komoly fórumokon meg kell vitatni,mert tűrhetetten hogy egyesek milyen pofátnanul,alattomossan le tudják járatni a polgármesterasszonyt. Példa erre a június 21. ülés napirendje ahol az 1. pont a rendőrség munkájáról szólt volna. Hála Stein Balász képviselö úrnak, marketing húzásanak,vagy inkáb nevezném egy komédiai jelenetnek a szinművész Stein Balázs & co. elöadásában a rendőrség munkája nem lett megvitatva.De a rendörségi vezetők előt meg lett fityogtatva "ki az úr a házban". Ez volt ugyanis a Balázska célja (akit én speciál cigarettáél sem küldenék el a közeli kocsmába)Egy tanulságot le lehet vonni, mégpedig aszt hogy az önkörmányzati bizotságokatt meg kell bízni sokkal töb probléma megvitatásával .(Szerintem nincs kihasználva a kvalifikált tudásuk és minden jell arra mutat hogy volna rá igény és terület is.)  Hát kérem ez van. A nagyfőnökség pávatáncozik a kissebrendűek egyéb szinházi jeleneteket vagy folklórt produkálnak.Ami mondjuk nem volna baj, csak más szinpadot választanának,lehet hogy még valamilyen előadöműveszeti díjat is kapnának(esetleg még Kosuth díjat is ).És még sokk ilyen Stein trükkot lehetne felhozni természetesen ezt mind "a város érdekében" csinálja.Remélem más is eszreveszi a dolgokat,valódi jelentésüket,és hogy mire megy ki a játék.Az eszergomi  TV nyilvánosságának hála még azt is meg lehet nézni hogy " SB hányszor szedett levegőt" !!! Csak oda kell figyelni. Szép napot mindenkinek.

Törölt felhasználó

2012. 06. 27. 15:32

Tétényi közleményéről az alábbi vicc jut az eszembe:

Az óceánjáró kapitánya összehívja az utasokat:
- Van egy rossz és egy jó hírem, melyikkel kezdjem?
- A jóval!
- Nyertünk 11 Oscart!

2012. 06. 27. 14:51

Nagyon örülök, hogy volt egy bíró aki felmerte vállani azt, hogy szembe megy az árral, csak sajnálom, hogy hamarosan elfogják távolítani a bírói karból. Mert aki ki szól az akólból, azt ki kel onnan tenni, az ő felfogásuk zerint.

2012. 06. 27. 7:26

Tétényi kolleganője? Kacsintás

2012. 06. 26. 22:17

Medgyes megmondta: a bíróságok tele vannak kommenistákkal

Törölt felhasználó

2012. 06. 26. 20:51

No, no tisztelt hozzászólók, ez csupán egy jogerős bírósági ítélet!

És? Mikor érdekelte a Fideszt, hogy miként dönt egy bíróság? Mi az a bíróság?

Tesznek rá nagyívben!

2012. 06. 26. 20:13

A Kormányhivatal figyelmébe, bár nekik (még) van állásuk:

A kormányfő válaszában azt mondta: Magyarország a tudás földje, a magyar észjárás, találékonyság és tanulékonyság a legfőbb erőforrásunk. "A mi célunk az, hogy a magyarok a jó szellemi képességeiket valóban kamatoztatni tudják a kiélezett gazdasági versenyben: a romkocsmák félhomályában merengő, állástalan diplomásokkal ma Dunát lehet rekeszteni, de ez sem nekik nem jó, sem az országnak" - fogalmazott.

 

2012. 06. 26. 19:42

Lódoktor Nevetés

2012. 06. 26. 18:54

A dr. Czunyiné az milyen doktor?

2012. 06. 26. 18:32

Nem idézném most a törvényt szó szerint, de a kulcsszó a VÁLASZTHAT ! Nem kötelező, egy apró kis feltétele azért van a dolognak, " a polgármester jelölése alapján választhat a testület. Ez most megint árnyékra vetődés volt a fiukáknak !!!

2012. 06. 26. 16:36

Nagy pofon.... Nyelvöltés

2012. 06. 26. 16:10

A gratulációt többszörösen is kiérdemli a Pm Asszony!

1./ Nem vagy jogász, de a jog értelmezéséhez nagyon jó érzéked van.

(Bár a jogászok szerint egyre nehezebb kiigazodni rajtuk!)

2./ Igazad lett!!! Tovább nem nyaggathatnak az alpolgásmester ügyben!!!

3./ Remélem, ez az ítélet egy kicsit elgondolkodtatja őket.

(Ami hátrány: joggal mondhatják, hogy a Kormányhivatal döltései

nem mindig jogszerűek. Lám ez is példa arra)

4./ Kálmán Sándor képviselő ismét ellőheti azt a poénját, hogy

örülni kell annak is, hogy eddig törvényesnek vélltük. Most

meg örülünk annak, hogy tudjuk mi a törvényes :-))  :-))

(valahogy így hangzott el anno az okoskodása)

választópolgárok

2012. 06. 26. 15:24

Gratulálok Tétényi Èvának, részvétem mindazoknak akik ebben a témában okostojásként pofára estek. Most papiron kaphatják - NEM KELL Tétényinek jelölni! A kormányhivatlban is jobb ha szakembereket alkalmaznak. Hungária-Banánistán!