Nem kötelező alpolgármestert jelölni (Frissítve!)
Közélet
2012. jún. 26.

<p>A Tatabányai Törvényszék jogerős ítéletében kedden kimondta, hogy a megyei kormányhivatal álláspontjával szemben Esztergom független polgármesterének, Tétényi Évának nem kötelező alpolgármestert jelölnie. A megyei kormánymegbízott szerint viszont az önkormányzat működőképessége csak akkor biztosított, ha van alpolgármester.</p>

A pert a kormányhivatal indította az esztergomi önkormányzat ellen, mivel a helyhatóság nem tett eleget a hivatal azon törvényességi felhívásának, hogy 2012. február 23-ig válasszanak alpolgármestert a korábban lemondott alpolgármester helyére.
Vilimszky Anna bíró az ítélet indoklásában elmondta: az alpolgármester választása a törvényben csak lehetőség szintjén szabályozott, nem kötelező érvényű. A közigazgatási perben az ítélet ellen fellebbezésre nincs lehetőség.
Esztergomban a testület kétharmadát kitevő Fidesz-frakció Meggyes Tamás korábbi fideszes polgármester kétharmados veresége után kijelentette, hogy fél évig nem hajlandó alpolgármestert jelölni.
Később egy LMP-s alpolgármestert választottak, ő néhány hónap múlva lemondott, ezt követően majdnem minden ülés napirendjén névleg szerepelt az alpolgármester választása. Tétényi Éva ezeken az üléseken közölte, hogy amíg a Fidesz-frakció nem működik vele együtt, nem terjeszt alpolgármester-jelöltet a testület elé.
A polgármester a per egy héttel ezelőtti tárgyalásán a saját védelmét ellátva közölte, hogy a kormányhivatal a bírósági beadványában hibásan idézte a törvényi hivatkozást, mert az a polgármester munkájának segítőjeként, választhatóként jelöli meg az alpolgármesteri tisztséget, és nem teszi azt kötelezővé.
Tétényi Éva akkor rámutatott arra, hogy ha az alpolgármester-választás kötelező lenne, akkor minden olyan testületet be lehetne perelni, ahol a polgármester mellé nem választottak alpolgármestert.
A polgármester az ítélet keddi kihirdetése után csak annyit mondott az MTI-nek, egyetért a bíróság ítéletével.
Czunyiné Bertalan Judit kormánymegbízott az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a kormányhivatal perben előadott álláspontja szerint az önkormányzati törvénybeli szabály alapján a képviselő-testületnek nem abban van mérlegelési jogköre, hogy választ-e alpolgármestert, hanem abban, hogy egy vagy több alpolgármestert választ.
Kiemelte, hogy az önkormányzat működőképessége akkor biztosított, és a választópolgárok önkormányzáshoz való joga akkor tud csak megfelelően érvényesülni, ha az önkormányzatnak van alpolgármestere, mivel rendkívüli esetekben szükség lehet a polgármester helyettesítésére.
Czunyiné Bertalan Judit kitért arra, hogy az esztergomi képviselő-testület által az önmaga működésére alkotott szervezeti és működési szabályzatban úgy fogalmaz: "a polgármester munkájának segítésére egy főállású alpolgármestert választ".
A kormánymegbízott hozzátette, hogy Esztergomban a polgármester helyettesítéséről semmilyen formában nem gondoskodik az önkormányzat.

 

MTI

A törvény Tétényi Éva mellett áll

Június 26-án a Komárom-Esztergom Megyei Törvényszék jogerős ítéletet hozott az esztergomi alpolgármester-választás kérdésében. A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal korábban keresetet nyújtott be Esztergom Város Önkormányzatának elmarasztalását kérve, mivel a megadott időpontig, ez év februárjáig nem választott alpolgármestert. Miután az Önkormányzati törvényben foglalt jogszabály a polgármester javaslatára, minősített többséggel teszi lehetővé az alpolgármester választást, így ebben az esetben Tétényi Éva független polgármester, nem csak az önkormányzatot, hanem saját magát is képviselte a perben. A precedens értékű eljárás során a Megyei Kormányhivatal képviselője azt bizonygatta, hogy az alpolgármester választás kötelező, és amennyiben ennek nem tesznek eleget, akkor az Önkormányzati törvény 140. paragrafusa értelmében a Kormányhivatal pótolhatja a határozathozatalt, azaz, ő választhat Tatabányáról alpolgármestert.

A Megyei Törvényszék egyértelműen annak adott igazat, miszerint az alpolgármestert a polgármester munkája segítésére kéri fel. A testület egyet a saját tagjai közül, egyet pedig külsősként választhat meg. Esztergomban a 2/3-os Fidesz-frakció lassan két éve nem segíti a független polgármester munkáját, sőt több esetben a város ellen hoz döntéseket. A 10 képviselő például 47-szerre sem hajlandó a városi parkolás jogszabálysértő mivoltán változtatni, de a balesetveszélyessé vált járdák javítását sem szavazzák meg. Ezek után érthető, hogy a kétharmados többséggel megválasztott polgármester egymaga kénytelen ellátni az 30 ezres város ügyeinek intézését, a hivatal irányítását és a maratoni testületi ülések levezetését.

Ez a döntés megerősítette azt, hogy Tétényi Éva a törvényesség őre Esztergomban. Miután a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság az esztergomi képviselő-testület több határozatát már érvénytelenítette, az Alkotmánybíróság egy alapvető, reorganizációs önkormányzati rendeletet megsemmisített, felvetődik a kérdés, hogy meddig nézik tétlenül a Parlamentben Esztergom város képviselőinek jogszabályokkal ellentétes működését? Esetleg újabb törvényt hoznak Esztergomra, melyben rögzítik, hogy minden 30 ezres városban  kötelező alpolgármestert választani? Vajon meddig ad igazat az Országgyűlés annak a testületnek, melynek egyik fideszes tagja félévvel ezelőtt úgy nyilatkozott: „ ..addig nekünk van igazunk, amíg a Bíróság, vagy az Alkotmánybíróság mást nem mond…” ?

 

Esztergom, 2012. június 26.

Tétényi Éva

Esztergom, Esztergom-kertváros

és Pilisszentlélek polgármestere

(forrás)