Maradt az egymilliárdos hiány a költségvetésben
Közélet
2012. jún. 21.

<p>Az esztergomi képviselő-testület csütörtöki ülésén úgy fogadták el a kormányhivatal törvényességi észrevételét a város 2012-es költségvetésére, hogy a határozatban - a hivatal kifejezett kérése ellenére - nem jelölték meg, miből fedezik a büdzsé 1,1 milliárdos hiányát.</p>

Ez a hiány abból ered, hogy az állam az esztergomi önkormányzattól inkasszóval leemeli az általa tavaly decemberben átvett intézmények működtetési költségét. Mivel mínuszos költségvetést a törvény szerint nem fogadhattak el, a testület korábban a hiány mértékéig ingatlaneladást tervezett. A kormányhivatal azonban arra figyelmeztette a testületet, hogy a törvények szerint működési hiány fedezetésül nem lehet ingatlaneladást megjelölni.
A csütörtökön elfogadott határozatban a képviselők kipontozottan hagyták a hiány fedezetét.
Tétényi Éva független polgármester közölte, az előrejelzések szerint szeptemberre 2 milliárd forint lesz a város hiánya, egyidejűleg az adósságrendezési eljárásban is ki kellene fizetni egymilliárd forintot, és az államnak is lesz egy 400 milliós inkasszója.
A polgármester hozzátette, a problémát jelezte az illetékes minisztériumnak. Mivel ő a törvényességért, a testület pedig a gazdálkodás biztonságáért felel, a többségi Fidesz-frakció feladata a hiány problémájának kezelése, de - mint mondta - még azt sem hajlandók megszavazni, hogy az ügyben felterjesztéssel forduljanak a kormányhoz.
Az ülés egyik napirendi pontjaként a képviselő-testület név szerinti szavazással elutasította a polgármester indítványát a testület feloszlatására. A feloszlatás kérdését Tétényi Éva csaknem fél éve minden ülésen előterjeszti, most a szavazás előtt felolvasta azokat a kéréseit, amelyekkel szándéka szerint az együttműködés ügyét mozdítaná elő.
Javaslatai között szerepelt, hogy civilekkel bővítsék az önkormányzati bizottságokat, az ülések előtt egy héttel legyen érdemi egyeztetés, tartsák meg a 2010 óta elmaradt közmeghallgatást és alakítsanak egy bizottságot a szeptemberben várható csőd elkerülésére olyan tagokkal, akik nem vettek részt az előző önkormányzat döntéshozatalában.
Felszólalása alatt a Fidesz képviselői kijelentkeztek a jelenléti rendszerből, majd visszakapcsolták a gépüket, és név szerint szólítva nemmel szavaztak a feloszlatásra.
Az ülésnek a testületi többség által elfogadott napirendjén következő pontként az alpolgármester megválasztása szerepelt a polgármester előterjesztésében. Tétényi Éva azonban - aki nem nevezett meg jelöltet - felidézte, hogy egy alpolgármestert már választott a testület, aki lemondott. Mivel a Fidesz-frakció nem kívánja a munkáját segíteni, közülük nem jelöl alpolgármestert - mondta.
Tétényi Éva egy képviselői kérdésre hozzátette, a kormányhivatal bírósági eljárást kezdeményezett az önkormányzat ellen az alpolgármester hiánya miatt, az ügyben a Tatabányai Törvényszék június 26-án hirdet ítéletet.

MTI

(forrás)