Knapp lett a Strigonium vezére

Knapp lett a Strigonium vezére

2012. 06. 14. 21:04

Esztergom képviselő-testületének csütörtöki rendkívüli ülésén a fideszes többség jóváhagyta az önkormányzati társaságok mérlegeit, amelyeknek az elfogadását korábban megvétózta Tétényi Éva független polgármester.

A polgármester május végén azért vétózta meg az önkormányzati társaságok mérlegének elfogadását, mert a beszámolókat a könyvvizsgálók egy társaság kivételével csak záradékkal hagyták jóvá.
A polgármester most minden szavazás előtt részletesen ismertette az adott társaság mérlegével kapcsolatos könyvvizsgálói kifogásokat. A többség által elfogadott határozati javaslatokban a mérlegek elfogadása mellett az ügyvezetők feladatául szabták a pénzügyi hiányosságok megszüntetésének tervét.
A szavazások között heves, a tárgyhoz nem tartozó viták bontakoztak ki a város virágosításának 800 ezer forintos költségéről. A polgármester a pénzügyi és a tulajdonosi bizottság elnökét jelölte meg, mint akik a városban minden pénz kifizetéséről döntenek.
A tulajdonosi bizottság elnöke, Zoltai Dániel (Fidesz) előbb egy köztisztviselővel felolvastatta az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát, majd visszautasította Tétényi Éva szavait. Ezután a felek képmutatással és csúsztatással vádolták egymást.
Utolsó rendes napirendi pontként a testület elfogadta a városgazdálkodással foglalkozó, tíznél több céget tömörítő Strigonium Zrt. mérlegét, és megbízták a társaság új vezérigazgatóját, Knapp János Pált, hogy készítsen beszámolót, amely részletesen feltárja a társaság anyagi helyzetét. A képviselők az ülés elején zárt ajtók mögött döntöttek arról, hogy a korábbi vezérigazgató, Arany Tamás megbízását megszüntetik.

MTI

 

Sajtóközlemény: Trükkös váltás, avagy restaurációs kísérlet Esztergomban

A csütörtök délutáni képviselő-testületi ülésen végérvényesen bebizonyosodott, hogy a 2/3-os többséggel rendelkező fideszes testület egy tagja sem ért a gazdasághoz, vagy oly mértékben elkötelezett Meggyes Tamás iránt, hogy akár a saját vagyonát is képes feláldozni érte. Az önkormányzati, vagy részben önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok korlátozott könyvvizsgálói jelentésével elfogadott beszámolóinak újbóli megszavazása egyértelműen ezt a kijelentést támasztja alá. A mérlegek záradékában súlyos könyvelési, gazdasági hiányosságokat foglaltak össze a szakértők, és ezzel megkérdőjelezték a társaságok szabályos működését. Ugyanezek a záradékok felvetik a cégek felügyelőbizottsági (fb) tagjainak felelősségét is, hiszen ők nem jelezték a tulajdonos önkormányzat felé az elmúlt évben, hogy baj van. Köztudott, hogy az fb tagok saját vagyonukkal felelnek a társaság hibáiért. Ezek a személyek túlnyomó részben a jelenlegi testület fideszes képviselői.

Vajon mit tehetett Arany László Tamás volt vezérigazgató, amiért ilyen hirtelen kegyvesztett lett, hiszen korábban maga a volt polgármester, Meggyes Tamás, - aki mindaddig több önkormányzati felügyelő-bizottságnak tagja volt, amíg ki nem derült 2011-ben, hogy országgyűlési tisztségével ez összeférhetetlen - javasolta őt a zrt. vezérigazgatójává és kibővített hatásköröket szavaztak meg 2010. december 9-én a holding vezetőjének? Ezzel a döntésükkel szinte átláthatatlanná tették a holding belső működését, és tucatnyi vállalkozását. Ez azt jelenti, hogy például az önkormányzat a 100 százalékos tulajdonú, közszolgáltatást is ellátó gazdasági társaságainak éves mérlegeit sem láthatja, így ezek a cégek nincsenek közvetlen önkormányzati irányítás alatt. A Strigonium Zrt. jelenleg több tízmilliós fizetési hiánnyal küzd, miközben törvényellenesen szedi a parkolási pénzeket, ami nyomtalanul eltűnik a „cégbirodalom” gazdálkodásában.

Mit tehet majd ilyen helyzetben az az új vezérigazgató, akit Knapp János Pálnak hívnak, és Meggyes Tamással együtt szinte a kezdetektől együtt irányították Esztergom városát? Alpolgármesterként saját bevallása szerint debreceni mintára ő bábáskodott a holding 10 évvel ezelőtti megszületésénél. A 2010. októberi választásokon résztvevő esztergomiak elsöprő többséggel új városvezetésre szavaztak, és az átlátható gazdálkodás, a közpénzek elherdálásának megszüntetése, a többségében veszteséges cégek felszámolása mellett álltak ki.  Ezzel az előző polgármester és a volt alpolgármester addigi munkájáról is véleményt mondtak, ezért Knapp János Pál visszaültetése a Strigonium vezérigazgatói székébe felveti a kérdést: milyen restaurációra készül Meggyes? Vajon azt gondolja, hogy a választópolgárok az elmúlt másfél év alatt elfelejtették e kettős által okozott károkat, többek között a Mária Valéria mélygarázs 1.4 milliárd forintért történő megvásárlását, a Szent Miklós Alap 610 millió forintos kiürítését, a több mint 300 éves Szent István Gimnázium tönkretételét, vagy a közös „uralkodásuk” alatt felhalmozódott 26 milliárdos hitelállományt?

A 2010. november 25-én elindított adósságrendezés kiváló lehetőséget biztosíthatott volna arra, hogy mindezeket az anomáliákat már sokkal hamarabb megszüntessék, és a költséghatékony feladat finanszírozásra térjen át az önkormányzat. A Meggyes által levezényelt adósságrendezési eljárás sem hozta meg a várt eredményt, de a törvény erejénél fogva legalább megszüntette a közpénzek Strigonium Zrt.-be történő átvándorlását. A jelenlegi válsághelyzet éppen annak köszönhető, hogy megszűnt a holding gazdálkodásán esett lyukak önkormányzati betömködésének lehetősége. Ha már az adósságrendezés során többször érte a független polgármestert, Tétényi Évát az a fideszes vád, hogy a vagyonfelosztásra törekszik, akkor kíváncsian várjuk, hogy ebben a helyzetben a mintegy 2 milliárd forintos önkormányzati ingatlanvagyonnal rendelkező holding mit tesz ilyen szorult helyzetben a rábízott ingatlanokkal, hiszen a mostani felhatalmazás alapján az új vezérigazgató (is) szabadon dönthet az egyes esztergomi ingatlanok eladásáról és ebbe semmiféle beleszólása nincs az önkormányzatnak. Vajon a több mint 1000 esztergomi ingatlan elővásárlási jogának eltörléséről szóló előterjesztésre, ami Meggyes Tamás önálló képviselői indítványa volt, csak azért volt szükség, hogy a testület az addig szükséges lemondását se gyakorolhassa? Az azonban tény, hogy a közelmúltban egy ilyen eset már megtörtént egy esztergomi műemléki épület kapcsán.

 

Esztergom, 2012. június 14.

 

Tétényi Éva

Esztergom, Esztergom-kertváros

és Pilisszentlélek polgármestere

Törölt felhasználó

2012. 07. 01. 15:19

Gábor neked hivatalból tűrnöd kell!Én is tűröm ezt a sok mocskos ingyenélő cigányt,a Töltés utcában!!!Iktassatok be egy vasárnapi kirándulást a családdal,mutasd meg nekik,Esztergom Harlem negyedét!!!!!!!!!!!!Már a negyedik csomag patkányirtóm fogy,de ezek még itt vannak!!!No moderátorok,munkára.

Törölt felhasználó

2012. 06. 16. 8:42

OFF

Kezdek belefáradni, hogy akár hová kattintok, nettó fassságokon folyik a vita és a picsogás. Lehet, hogy jót tenne a szeretgomnak, ha a kommentelés az egyes hírekhez kapcsolható fórumokon valósulhatna meg és nem kapná arcba a tömény hülyeségeket az idetévedő, hírre éhes nép.

ON

2012. 06. 15. 17:15

Aki a pi.....t szereti rossz ember nem lehet!Itt a bunkócskámat/megyes/ kellene ártalmatlanná tenni,de úgy látom nem megy.Úgy szar az egész,-tele a tanácsháza-ahogy van!!!!!!!!!!!No moderátorok,mi marad bent?

2012. 06. 15. 11:17

2012. 06. 15. 10:12

"Vajon mit tett..."

Tétényi Éva

Tétényi Éva
.
Jelölő szervezet: Független
Népszerűségi index 2.72/5 (1193 Szavazat)
"na és ő......."

Meggyes Tamás

Meggyes Tamás
Országgyűlési képviselő
Születési hely, idő: Budapest, 1967. március 7.
Két gyermek édesapja. Lelle decemberben lesz 7 éves, Merse 4 éves.
1999. november 9-től ügyvezető polgármester,
2000. március 27-től Esztergom Város polgármestere.
Jelölő szervezet: FIDESZ-KDNP
VK.: 8
Személyes oldal címe: www.meggyestamas.hu
Népszerűségi index 2.73/5 (1428 Szavazat)

2012. 06. 15. 6:21

Hamarosan minden számsornál láthatjuk a meztelen igazságot!

A nap meséje: a Holdung új ruhája.....

2012. 06. 14. 23:19

Volt már oly sok beosztása! Ez még nem volt....

2012. 06. 14. 21:36

Érdemben csak ennyit "hányinger"!