„Mindszenty bíboros: szolidaritás, vallási nyitottság, emberség és hit”
Kultúra
2012. jún. 13.

<p>„Mindszenty bíboros és a cigányok” címmel, a Mindszenty emlékév alkalmából, a Székely János püspök úr vezette Kájoni János Cigánypasztorációs Csoport pályázatot hirdet.</p>

„Mindszenty még plébánosként többször kiállt a cigány származású gyerekek mellett, ha a többiek csúfolták, bántották őket. A háború után úgy fejezte ki a szegények iránti szolidaritását, hogy a bérmálások előtt jelezte: a plébánia vendégeként nem kíván többet vagy jobbat enni, mint a nép. Többször előfordult, hogy a leves elfogyasztása után felállt az asztaltól, otthagyva a díszebédet, a plébánost, a vendégeket… Az elesettekkel, bántalmazottakkal kapcsolatos elkötelezettségének jele volt például az is, amikor 1944-ben egy rabbiba karolva sétált az utcán” (Székely János segédpüspök)

„Mindszenty bíboros és a cigányok” címmel, a Mindszenty emlékév alkalmából, a Székely János püspök úr vezette Kájoni János Cigánypasztorációs Csoport pályázatot hirdet az alábbi, Mindszenty bíboros és a cigányok között zajlott kis rövid történet feldolgozására. Az elbeszélésben Mindszenty bíboros úr és a cigányok viszonyára vethetünk pillantást, amikor is a Bíboros egyik útjáról hazatérvén lakodalmat ülő cigányokkal találkozott. A történetet Rekedt Rudi, Balassagyarmatról Torontóba kivándorolt cigányprímás őrizte meg:

"A nép egyszerűen elállta az utat, a Bíboros úrnak ki kellett szállnia az autóból és be kellett jönnie a lakodalomba. A banda kezet csókolt neki, de nekem nem engedte: "Miért csókolna kezet az egyik prímás a másiknak" - kérdezte mosolyogva, majd megáldotta a házasságot, s meghallgatott két magyar nótát is. Emlékszem, az egyik ez volt: Rácsos kapu, rácsos ablak, a másik pedig a Jaj de, jaj de messze mentem. A Bíboros utána hosszan, s szomorúan nézett rám: "Te most jósoltál, vagy csak muzsikáltál nékem, fiam?" /Forrás: Balogh Margit: Mindszenty (159.o.)/

A történet feldolgozása bármilyen formában megtörténhet, pályázni szabadon lehet, rajz, zene, tánc, dramaturgiai feldolgozás, stb., kategóriában! A pályaműveket és egyéb feldolgozásokat oktatási és nevelési intézményektől, plébániai - és gyermek vagy felnőtt közösségtől várjuk az ország bármely részéről!

Egyéb információ: 2012. szeptember 22-én, Esztergomban, a Szent Adalbert Központban, Mindszenty emlékév jegyében nagyszabású cigány-nem cigány ifjúsági találkozót szervez a Kájoni János Cigánypasztorációs Csoport. A rendezvényen kiállítjuk a beérkezett pályaműveket, valamint a „Mindszenty bíboros és a cigányok” rövid történet különböző feldolgozásai is ott kerülnek bemutatásra. Ezen a rendezvényen adják át a Székely János püspök, Balog Zoltán miniszter, valamint Popovics György KEM Közgyűlés elnöke által alapított Vályi István Díjat is!

(http://ceferino.hu/files/PÁLYÁZATI%20FELHÍVÁS%20Vályi%20Díj.pdf)

Határidő: A pályázó intézmények/közösségek részvételi szándékának jelzését (regisztráció) e-mailben várjuk 2012. június 30-ig!
Kapcsolattartó: Kissné Oláh Anita, 06/70 618-1630, kissneolahanita@freemail.hu

(Alkotások beküldési ideje: 2012. szeptember 14., a produkciók bemutatása: 2012. szeptember 22.)
Részletes programot, információt, és a felkészüléshez szükséges egyéb segédanyagot a regisztrációt
követően küldünk az intézmények és a közösségek számára!

(forrás)