Ajándékot ajándékért - Kultúrcsere Bamberg és Esztergom között
Kultúra
2012. jún. 13.

<p>A németországi  Bamberg város művészstúdiója, KUNSTRAUM bluemerant, időszakos alkotóműhelyt nyitott magyar  testvérvárosában,  Esztergomban. Rosa Brunner és Judith Siedersberger bambergi művészek 2012. junius 11-től 25-ig a Duna Múzeumban tartózkodnak, hogy kultúrális csereprogramjukat előkészítsék, bemutassák és irányítsák.</p>

A szokatlan művészeti projekt lényege: a felsőfranki püspökvárosból tízen ajándékot készítettek és kínáltak fel esztergomiaknak. Rosa Brunner és Judith Siedersberger  elmondták, hogy a különböző korosztályból és társadalmi  rétegből származó önkéntesek ajándékaikkal a bambergi  hétköznapi kultúra egyrészét szeretnék megjelentetni és bemutatni.  A felkínált  tárgyak mindennapi életük egy-egy szeletét ábrázolják. Az ajándékok között lehet például rajz, saját készítésű lekvár vagy egy speciális növény, amelyet a bambergi vendégművészek az ajándékozóról készült fotókkal együtt az esztergomi múzeumban állítanak ki. Rosa Brunner és Judith Siedersberger  Esztegomba érkezésük után  keresik ki azokat az esztergomiakat,  akikhez a német  testvérvárosból hozott ajándéktárgyak kerülnek, majd csereajándékot kérnek általuk  kiválasztott esztergomiaktól. A művészek a tárgyak bemutatását, átadását, cseréjét  is dokumentálják , így ezek a felvételek is a két hétig tartó projekt részei lesznek,  ami lehetővé teszi, hogy a kiállítás állandóan bővül és változik.

„A csere által Bamberg és Esztergom lakói között újfajta, a testvérvárosi kapcsolatok eddig nem tapasztalt formája jön létre. Az így létrejött kapcsolatok további ápolása már a résztvevőkön múlik“, - mondja Rosa Brunner és Judith Siedersberger.

A kultúrcsere kiállítási projekt dokumentációja a művészek internetblogjában lesz követhető http://kultur-austausch.bluemerant.de/. Így lehetővé válik, hogy az érdeklődők az eseményeket a bambergi előkészítéstől kezdve egészen az esztergomi kiállítás végéig az interneten keresztül figyelemmel kísérhessék.

 

A projekt ünnepélyes megnyitója 2012. június 13-án 17 órakor lesz a Duna Múzeumban.

Köszöntőt Tétényi Éva, Esztergom polgármestere mond.

Az érdeklődők a projekt ideje alatt kedd kivételével minden nap 9-17 óráig, 2012. június 16-án, a múzeumok éjszakája keretében pedig 18-24 óráig tekinthetnek be az alkotás folyamatába.

A projekt záróeseményének időpontja 2012. június 23-án 17 óra. Bevezetőt mond dr. Gabriele Wiesemann bambergi művészettörténész , majd ezt követően a művészek mutatják be kéthetes munkájuk eredményét.

 

Ildiko Kühn

 

"Rosa Brunner és Judith Siedersberger a Kaleidoszkóp Ház vendégei, csináltunk nekik takaros kis konyhát, L'art pour L'art cafeteria... Saját bevallásuk szerint azért jöttek a Kaleidoszkópba, mert szeretnének a helyi művészvilágban megmerítkezni... megtisztelő." - Gép Katalin, a Kaleidoszkóp Ház vezetője (facebook)

(forrás)