Jó minőségű műholdképekkel frissült Esztergom a Google Föld-ön
Bulvár
2012. máj. 29.

<p>A mai nap új lefedőképekkel frissült a Google népszerű virtuális földgömbje, a Google Earth (Google Föld). Most már lehet leskelődni, hogy mi épült a szomszéd hátsó kertjében.</p>

Az először 2005-ben megjelent, ingyenesen letölthető szoftver elsősorban műholdképek és ortofotók megtekintésére használható. Tegnapig Esztergom egy alacsony felbontású, elmosódott paca volt a Magyarország térképén. Miközben a Hortobágyi pusztáról jóminőségű műholdképek voltak elérhetők, a Bazilikáról ez nem volt elmondható. Esztergom területét mindig elkerülték a frissítések. Bár Kertváros, Pilisszentlélek és Szamárhegy eddig is részletes volt, a turisztikailag frekventált belvárossal még adós maradt a Google. A mai nap a GeoEye műhold 2011-es képeivel -szinte utolsóként a magyar városok sorában- felzárkóztunk az ország többi részéhez. A böngészőkben használatos Google Maps-en még nem érdemes keresni a képeket, azok csak pár nap múlva lesznek elérhetők.

A felvételek amúgy 2011. augusztus 31-én, szerdán készültek. Épül a szenttamási kápolna előtti támfal, épp fel van állványozva a Zárdatemplom, és nagypiac van a Simor  János utcában.

Mivel a Google Earth-re rengeteg más szolgáltatás is épül, a frissítés nagyban meg fogja könnyíteni a jövőbeni fejlesztéseket, például a 3 dimenziós épületek készítését.

(forrás)