Egyhangúlag Völnert választották meg az esztergomi választókerület elnökének
Közélet
2012. máj. 9.

<p>Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár lett a Fidesz választókerületi elnöke, miután Nyergesújfalu és Esztergom egy választókerületbe került. Kósa szerint a pozíció egyenes utat jelent a 2014-es képviselő-jelöltséghez. A posztot az esztergomi választókerületben korábban Meggyes Tamás töltötte be.</p>

2011 végén fogadta el a Parlament az országgyűlési képviselők választásáról szóló új törvényt. A jogszabály átszabta az ország választókerületi térképét is, ennek értelmében Komárom–Esztergom megye polgárai az eddigi öt helyett háromban választhatnak 2014-től parlamenti képviselőt.

Esztergom korábban az 5-ös választókerület székhelye volt. Ezentúl a 2-es számot viselő kerület magában foglalja a korábban Komáromhoz tartozó Duna-menti településeket egészen Süttőig. Ebbe a választókerületbe tartozik Nyergesújfalu is, ahonnan 2010-ben az első fordulóban mandátumot szerzett a párt erős embere, Völner Pál. Az új felosztásnak megfelelően a kerület tanácsa április 11-i, Nyergesújfalun tartott  ülésén egyhangúlag adott bizalmat dr. Völner Pálnak, a Fidesz megyei területi választmányi elnökének.

A mai nap Kósa Lajos úgy nyilatkozott, hogy a párt képviselő-jelöltjei már az új egyéni körzethatárok alapján megválasztott választókerületi elnökök közül kerülnek ki. Az eddigi 176 egyéni választókerület helyett 2014-ben már csak 106 egyéni választókerület lesz az országban, és ugyanennyi választókerületi elnöki posztot hoznak létre a kormánypártok.

A Fidesz új körzetek alapján megválasztott választókerületi elnökei - akik mostantól rendszeresen, két-három havonta összeülnek majd - kedden tartották első összejövetelüket a budapesti Polgárok Házában, hogy a 2014-es választási felkészülésről konzultáljanak. Orbán Viktor a találkozón elmondta, a választókerületi elnökökre sok munka vár, mert az új választási törvény alapján a korábbi, nagyjából 40 ezer választópolgárt számláló kerületek helyett mostanra 75 ezresre bővült egy-egy körzet nagysága. Emiatt az elnököknek a nyár végéig át kell szervezniük a Fidesz aktivistahálózatát is.

(forrás)