Júniusban nyithat az esztergomi élményfürdő - frissítve
Gazdaság
2012. ápr. 29.

<p>Május végén, június elején kinyithat az esztergomi élményfürdő, amennyiben az önkormányzat átutalja az üzemeltetőnek a testület által, az épület állagmegóvására szánt összeget. Az esztergomi Aquasziget 2011-ben zárta be kapuit.</p>

A helyi Fidesz frakció bízik abban, hogy a polgármester és a Polgármesteri Hivatal a törvényeket betartva végrehajtja a testületi határozatot és elutalja az adott összeget, nem gördítve ezzel akadályt hogy újra megnyissa kapuit Esztergom Városának legnagyobb turisztikai szolgáltatója. Mint ismeretes a város 10 évre adta ki az élményfürdőt, 2011-ben nyílt közbeszerzési pályázat útján az önkormányzat, melyben a városnak csupán az állagmegóvási munkákat(a fürdő hónapok óta üresen áll, mely rengeteg költséggel járt) vállalta évről évre, a bérlő az INVESTOR' 2005 Kft. pedig fix bérleti díjat fizet, illetve az árbevétel bizonyos százalékát fizeti a városnak. Mivel Tétényi Éva 2011-ben hónapokig nem írta alá a szerződést (amiért a Közbeszerzések Tanácsa egy millió forintra büntette a várost a szerződéskötés elmulasztásának vétsége miatt), a közbeszerzésen nyertes gazdasági társaság, 2011 nyarán nem tudott szolgáltatni, majd amikor elkezdhette volna az üzemeltetést önhibáján kívül kénytelen volt bezárni az élményfürdő kapuit.

Steindl Balázs és Bánhidy Vajk képviselőkkel folytatott hosszú egyeztetéseket követően azonban most megnyílt a lehetőség az esztergomi Aquasziget működésére.

A tárgyalások során sikerült megegyezni abban, hogy az üzemeltető a jövőbeni eredményes együttműködés érdekében eláll az épülő szállodával és az élményfürdővel kapcsolatos, bírósági keresetétől. Az összeg mintegy 850 millió forint. Az üzemeltető részéről Garbacz Dóra elmondta, hogy az állagmegóvási összeg kifizetése mellett a másik fő probléma, hogy egyelőre nem rendezett az élményfürdő gázellátása, mert jogosultsági vitában vannak a gázszolgáltatóval, de remélik, hogy ez is mielőbb megoldódik és akkor nincs semmi akadálya a június eleji nyitásnak. Esztergom életében kiemelkedő szerepet játszik a fürdő, ugyanis Magyarország első fővárosa kiemelt turisztikai célpont mind a belföldi, mind a külföldi turisták szemében. A fürdő megépülését megelőzően a turizmus a természeti és az épített környezetből fakadó kulturális- és örökség turizmusra épült, kiegészülve a Dunakanyar, mint jelentős természeti érték megtekintésével.

A fürdő megépülése azonban kibővítette a településre ellátogató turisták körét és számát, amely most újra központja lehet a város turisztikai életének. Az INVESTOR' 2005 Kft. mindenképpen arra törekszik, hogy a fürdő dolgozói állományát esztergomiakkal töltse fel.

Forrás: Fidesz Frakció, Esztergom

 

AZ MTI híre:

 

Június elején kinyithat a 2011 szeptembere óta zárva tartó esztergomi élményfürdő, mert az önkormányzat átutalta az üzemeltetőnek az állagmegóvásra szánt összeget - közölte az esztergomi Fidesz-frakció szerdán az MTI-vel. A gázszolgáltató képviselője ennek kapcsán azt mondta, máig megoldatlan a fürdő gázellátása, 80 millió forint a kizárólagos joggal rendelkező szolgáltatónál felhalmozódott hátralék.

A testület többségét adó képviselőcsoport tájékoztatása szerint az üzemeltető Investor 2005 Kft. - a Steindl Balázs és Bánhidy Vajk képviselővel folytatott egyeztetés után - elállt az épülő szállodával és az élményfürdővel kapcsolatos bírósági keresetétől, amely mintegy 850 millió forintot tett ki.

Zoltai Dániel fideszes képviselő, a képviselő-testület közbeszerzési és ügyrendi bizottságának elnöke az MTI-nek elmondta, az önkormányzat 37 millió forintot utalt át az üzemeltetőnek.

A bírósági kereset egy része abból származott, hogy az Investor 2005 Kft. közbeszerzésen elnyerte a fürdő üzemeltetését, azonban Tétényi Éva független polgármester nem írta alá a szerződést, ezért a fürdőt nem tudták kinyitni. A szerződéskötés elmulasztása miatt a Közbeszerzések Tanácsa egymillió forintra büntette a várost - emlékeztetett a képviselő.

Garbacz Dóra, az Investor 2005 Kft. képviselője az MTI-nek elmondta, egyelőre nem rendezett az élményfürdő gázellátása, mert jogosultsági vitában állnak a gázszolgáltatóval, de bíznak a tárgyalások sikerében és a június eleji nyitásban.

"A fürdő korábbi üzemeltetője, a felszámolás alatt álló, önkormányzati tulajdonú Esztergomi Fürdő (SPA) kamatokkal együtt már 80 milliós gázszámlával tartozik a Dalkia Energia Zrt-nek. Ezt a szerződést a mai napig nem mondták fel és az új üzemeltető sem tett lépéseket a hátralék rendezésére" - közölte az MTI-vel a gázszolgáltató kommunikációs vezetője.

Asztalos Andrea tájékoztatása szerint a Dalkia tulajdonát képezi a fürdő vizének melegítésére és a fűtésre szolgáló gázmotor, a vezeték és a kapacitásjog, továbbá a kazánok üzemeltetési joga, ezért a berendezésekkel más nem szolgáltathat. Ezen felül a társaságnak tíz évre szóló szerződése van a feladatra, mert a berendezéseket saját forrásaiból finanszírozta.

Az önkormányzat tulajdonában lévő Esztergomi Fürdő (SPA) Szolgáltató Zrt. felszámolását március végén rendelte el a Komárom-Esztergom Megyei Törvényszék. A társaság 2009-ben 634 millió forint árbevétel mellett 113 milliós veszteséget termelt, egy évvel később árbevétele már csak 463 millió forint volt, negatív eredménye pedig meghaladta a 140 millió forintot. Kötelezettségállománya 2010-ben 406 millió forintot tett ki.

Az esztergomi élményfürdő 2005-ben nyílt meg, 3,6 milliárdos beruházás eredményeként. A fürdő létjogosultságát és megtérülését már akkor sokan megkérdőjelezték, mert a létesítményben a medencék vizét melegíteni kellett, ami rendszeres gazdálkodási nehézségeket okozott, illetve a Mária-Valéria hídon át könnyen megközelíthető Párkányban egy jóval nagyobb fürdő is várja a látogatókat.

Az önkormányzat 2009-ben 143 millió forint befizetésére kényszerült, hogy az élményfürdő saját tőkéjét helyreállítsa, valamint az iskolások ingyenes úszásoktatásával is támogatta a társaságot, amely többször szerepelt az APEH adóslistáján és korábban az áramot is kikapcsolták egy időre a cég tartozása miatt.

(forrás)