Dorogon civilek tüntettek a városi kórház államosítása ellen
Egészségügy
2012. ápr. 20.

<p><span id="ctl05_lbLead">A dorogi kórház államosítása ellen tiltakozva csaknem 200 helyi lakos sétálta körbe az egészségügyi intézményt csütörtökön, városi zászlókkal felvonulva.</span></p>

Vargáné Pozsonyi Zsuzsanna nyugdíjas óvónő, a tiltakozás szervezője az MTI-nek elmondta, menetüket csendes tiltakozásnak szánják, mert az állam tulajdonba és fenntartásba akarja venni a kórházból, szakorvosi rendelőből és mentőállomásból álló létesítményt, amelyet a város pénzéből építettek fel.
Tittmann János MSZP-s polgármester erőfölénnyel való visszaélésnek nevezte a tervezett állami eljárást, és azt mondta: "utoljára a bolsevikok jártak el így a magántulajdonnal".
"Nem akarunk egészségügyi kolhozzá válni és passzívan elszenvedni az állami erőszakot" - tette hozzá a polgármester, aki szerint rendkívül méltánytalan az eljárás, mert Dorog mindvégig a hatalmon lévő kormányokkal egyeztetve és a város határain túltekintve, térségi szempontok alapján fejlesztette az egészségügyi ellátást, csaknem egymilliárd forintos városi forrásból.
Tittmann János emlékeztetett arra, hogy a dorogi önkormányzat felterjesztéssel fordult a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz a Szent Borbála Szakkórház és Szakorvosi Rendelő Nonprofit Kft. államosításának megakadályozása érdekében, azonban a beadványra semmilyen választ nem kaptak.
A város korábban hozzájárult az aktív ágyak leépítéséhez; az intézmény összesen 125 ággyal működik, krónikus belgyógyászati és ápolási részleggel. A kórház az idén ünnepli fennállásának 90. évfordulóját, alapításához annak idején a bányászok önsegélyező egylete is hozzájárult.

 

MTI

(forrás)