Ingatlaneladással állítják egyensúlyba Esztergom költségvetését
Közélet
2012. ápr. 16.

<p><span id="ctl05_lbLead"> Elfogadta Esztergom költségvetését a képviselő-testület hétfőn, a korábban 1,1 milliárd forintos hiánnyal tervezett büdzsét a határozat szerint ingatlaneladással kívánják egyensúlyba hozni.</span></p>

A javaslatot a Fidesz mellett az MSZP képviselője is megszavazta, az LMP és Tétényi Éva független polgármester tartózkodott.
A polgármester a szavazás után elmondta, tartózkodásának oka, hogy a hiány összegét az önkormányzat a most elfogadott módon kigazdálkodni nem tudja, illetve azzal a kényszerrel, hogy az állam által átvett intézményeket a várossal finanszíroztatják, elviselhetetlen terhet raktak Esztergomra.
Zoltai Dániel fideszes képviselő kijelentette, "kizárólag az önkormányzat működésének fenntartása miatt írjuk be a költségvetésbe, hogy ingatlaneladásból kívánjuk fedezni az 1,1 milliárd forintos hiányt, de a Fidesz-frakció fontolgatja a jogi út lehetőségét amiatt, hogy a polgármester nem írta alá a költségvetést, és ennek még lesznek következményei".
Tétényi Éva közölte, rossznéven veszi a nyílt fenyegetést, de a város érdeke, hogy aláírja a költségvetést. Azonban arra kéri Steindl Balázst, a Fidesz-frakció vezetőjét, a pénzügyi bizottság elnökét, hogy a következő ülésre terjessze elő, milyen ingatlanok eladásából akarják kigazdálkodni azt az 1,1 milliárd forintot, ami eddig hiányzott a költségvetésből.
A polgármester a város pénzügyi helyzetéről szóló tájékoztatójában elmondta, hogy a költségvetési számlán jelenleg mínusz 143 millió forint található, mely a kincstár által kibocsátott inkasszó. A követelés annak az összegnek a része, amelyet Esztergomnak be kell fizetnie az állam által átvett intézmények fenntartására.
A pénteki képviselő-testületi ülésen nem született döntés a város költségvetésének elfogadásáról, ugyanis azt a polgármester nem volt hajlandó érvényes módon aláírni. Tettét az indokolta, hogy a hiánnyal elfogadott költségvetés sérti az államháztartási törvényt.
A Fidesz-frakció viszont a megyei kormányhivatal állásfoglalására hivatkozott, mely szerint "a képviselő-testület által elfogadott rendeletet - jogszabálysértés esetén is - csak a képviselő-testület helyezheti hatályon kívül. A polgármester a képviselő-testület által elfogadott rendeletet nem bírálhatja felül azzal, hogy nem írja alá".
A döntést pénteken elnapolták, viszont érvényes költségvetés nélkül az állam felfüggesztheti a központi támogatásokat, és ez a város működésképtelenségét okozhatja. Esztergom áprilisi normatíváját a kincstár már felfüggesztette, mert a tavalyi költségvetésről hiányosan szolgáltattak adatot. Az ülésen Zoltai Dániel fideszes képviselő közölte, várhatóan 20-a körül rendezik a helyzetet, és megkaphatják a támogatást.

MTI

(forrás)