Az állam által átvett intézményeket továbbra is az önkormányzatnak kell finanszíroznia
Közélet
2012. márc. 26.

<p>Esztergom független polgármestere szerint ha az állam által átvett intézményeket a városnak kell finanszíroznia, ahogy az egy módosító indítványban szerepel, akkor a többi településre is ez a sors várhat a jövőben.</p>

MTI Fotó: Illyés Tibor

Tétényi Éva a Parlament előtt tartott hétfői sajtótájékoztatóján arra figyelmeztette a többi települést, hasonló helyzetbe kerülhetnek, mint Esztergom, ahol az önkormányzatot "megszabadították" a vagyonától, ám az intézmények finanszírozásának terhe továbbra is a városra hárul. A polgármester utalt arra, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egyik, a költségvetési törvényt módosító javaslata Esztergomot sok száz millió forint befizetésére kötelezné az államnak már átadott intézményei után. Tétényi Éva ezzel összefüggésben arra emlékeztetett, az állam tavaly decemberben éppen azzal a "szlogennel" vette át az önkormányzat iskoláit, a múzeumot, a szociális intézményeket, hogy ezzel megsegítsék Esztergomot.
Hozzátette: csodálkozva vették tudomásul, hogy "azonnali inkasszóval" minden hónapban 80-90 millió forintot akarnak leemelni a város számlájáról. Jelezte, már a második hónapban kiderült, hogy nincs is a város számláján annyi pénz.
A polgármester kitért arra is, korábban már az átvett intézmények után járó normatívát is elvonták, ez pedig a mostani helyzetben azt jelenti, hogy jelenleg az önkormányzatnak kellene finanszírozni az intézmények teljes működését.
A történtek érzékeltetésére azt a példát hozta, ez olyan, mintha valakitől elvennék a lakását, oda kijelölnek egy bérlőt, ám továbbra is a korábbi tulajdonosnak kellene fizetnie a rezsit, és még főznie is kellene az új lakónak. Mi ez, ha nem egy állami einstand? - fogalmazott, hozzátéve: ha ez Esztergom esetében most megtörténik, akkor a város egy újabb adósságrendezés elé néz, ám ezt most maga az állam idézi elő.
Közölte, ha a hétfő délutáni végszavazásnál az országgyűlés elfogadja ezt a zárószavazás előtti módosító javaslatot, akkor ezen minden településnek el kell gondolkodnia, mert hasonló sors várhat rájuk: megszabadítják őket a vagyonuktól, de az intézmények finanszírozásról mégis nekik kell gondoskodniuk.
Tétényi Évát a sajtótájékoztatón a vasárnapi, érvénytelenül végződött népszavazásról is kérdezték. A városvezető emlékeztetett arra, hogy 2010 októberében az önkormányzati választáson 8.117-en szavaztak a "változásra", és a vasárnapi népszavazáson is mintegy 8.200 volt az igenek aránya, ez pedig szerinte azt jelzi, hogy "a tömeg megmaradt".
Arra a felvetésre, hogy ha a népszavazáson megjelentek arányát eleve 30 és 40 százalék közé becsülte, akkor nem tartja-e ablakon kidobott pénznek a voksolásra fordított összeget, azt mondta: "a demokrácia egyrészt minden pénzt megér", másrészt pedig az előző (Meggyes Tamás korábbi fideszes polgármester által vezetett) önkormányzat idején közvélemény-kutatásra ennél ezerszer több pénz ment ki az ablakon. Az, hogy az emberek közvetlenül gyakorolhatják a népképviseletet, soha nem kidobott pénz - hangoztatta, hozzátéve: szerinte csak "a Fideszhez közeli valakiknek" volt érdekük arra buzdítani, hogy az emberek ne menjenek el szavazni, tehát a pénzt "ők dobták ki az ablakon".

MTI

(forrás)