Elsöprő többségben az igenek az érvénytelen népszavazáson

Elsöprő többségben az igenek az érvénytelen népszavazáson

2012. 03. 25. 14:18

A népszavazás akkor lett volna érvényes, ha legalább 11 880 szavazásra jogosult személy megjelent volna, viszont mindössze 8123-an, a választásra jogosultak harmada voksolt, ők viszont egyfelé szavaztak.

Napközbeni részeredmények szavazókörönként:

A legmagasabb a részvételi arány Szentjánoskút környékén, míg a legalacsonyabb -alig 20%-os- a Szalézi lakótelepen volt az utolsó napközbeni jelentés idejekor. Sokáig a legmagasabb a részvételi arány az Irinyi út környékén, a legalacsonyabb pedig a pilisszentléleki szavazókörben volt. A napközbeni eredmények egy sematikus térképen itt tekinthetőek meg.

 

Az Esztergomi Lokálpatrióták Egyesülete, a Haladó Esztergomért Egyesület, a Jobbik, az LMP és az MSZP által kezdeményezett 11 kérdésben tartott népszavazásonaz végeredmény várható volt, a Fidesz-szimpatizánsok távol maradtak a referendumtól. Aki viszont élt szavazati jogával, szinte mind az igenre voksolt. A polgármester támogatottsága az elmúlt másfél évben sem csappant meg. Bejött a Fidesz taktikája is, miszerint nem a nemmel szavazásra buzdított, hanem a választás bojkottjára, így nem lett meg a 11880-as érvényességi küszöb. Kérdés, hogy 8000 igen szavazatot figyelmen kívül lehet-e hagyni így a ciklus közepén. Érdekesség, hogy 2011-12-ben mindössze egyetlen érvényes és eredményes népszavazást tartottak, Erdőkövesden.

Ahogy az a politikában lenni szokott, hamarosan mindenki megmagyarázza, hogy miért is ő nyert.

2012. 03. 27. 18:42

Tetszik!

2012. 03. 27. 18:38

János ,pedig már gyűjtést akartam szavaztatni magamnak,mert két pecabotom öreg,és három orsót cserélni kell!Erre kevés a nyugdíjamMit gondolsz,ilyen esztergomi hozzáállás mellet,bejönne pár forint?Ha ez a nyolcezer szavazó,csak tíz forintot szavaz meg,már alsó hangon jó vagyok.Segítsetek a kis nyugdíjasokon!!!Éljen a szavazás!Persze ez csak kínvigyor!!

2012. 03. 26. 23:33

Nem reprezentatív. Ahogy nyilván a 98% sem, de tény, hogy ebben a városban 8000 egy felé szavazó - ha ügyesen van kialakítva a szavazás tárgya - elegendő nagyon de nagyon sokmindenre. Népszavazásra pont nem, na bumm.

2012. 03. 26. 23:26

Kedves J. C.!

Hozzászólását olvasva egy kis statisztikát készítettem szűkebb környezetemből,  utcám 12 házában lakók ismert (1-2 esetben feltételezett) népszavazási hajlandóságáról:

Lakók száma: 35 fő (velem együtt)

Elvakult, megszállott FIDESZ-es:                                   9  fő

Életvitel szerűen nem Esztergomban él:                         4  fő

Nyugdíjas:                                                                   2  fő

Mozgássérült:                                                              3  fő

1 éve mások városból ideköltöző:                                  2  fő

Közömbös:                                                                11  fő

Szavaztak (velem együtt)                                              4  fő

 

Remélem, ehhez nem kell magyarázat Sírós Tények :((( 

2012. 03. 26. 21:41

Nekem az volt a furcsa a tegnapi szavazáskor, hogy a szavazat szedő bizottságban annyian ültek mint még soha.

Aztán később rájöttem ,hogy olyanok is ott ültek és figyeltek, akik korábban nem ,

mert nekik akkor a szavazók összeszedése és fuvarozása volt a feladatuk.

Az "árok ásás" után most nyugodtan hátra dőlhettek a székükben.

Mind ez mellett  emberi tudatlanságnak, butaságnak, közönynek nincs határa.

Mikor már azt hiszed ennél mélyebbre nem süllyedhetünk akkor rájössz , hogy, de igen.

 

2012. 03. 26. 20:32

Mi szükség az " esztergomi renegád fidesz-csoport rendbetételéért" ? Kisöpörni őket, az a vegytiszta megoldás!

Törölt felhasználó #43

2012. 03. 26. 16:49

Ki fele kellene több tiszteletet tanúsítani?

2012. 03. 26. 16:08

A tegnapi napból a tanulságot most elsősorban például Völner Pálnak kell levonnia. Ha itt nyerni akar 2014-ben, ideje elkezdeni lobbizni az esztergom renegád fidesz-csoport rendbetételéért.

gömbicica

2012. 03. 26. 15:11

Ez olyan akkor mint a  biztositó. Fizeted,fizeted, aztán mikor baj van, akkor PONT CSAK ARRA AZ ESETRE NEM VONATKOZIK a kötvényed, ami éppen a problémád. Ha van rá konkrét  törvénymódositása szám, vagy nem tudom mi, akkor annak tudatában ujra kellene gondolni az egész szavazást. Valami konkrétat nem tudsz erről a törvénymóodsitásról? meg hogy egyáltalán mely törvényt módositotta? Ez nem időközi választásnak minősül szerintem. Bár a konkrét tv.szöveget kellene ismerni. Jó lenne valami "kiskaput" találni!!!!

2012. 03. 26. 13:45

Valószínűleg azt tudják, hogy épeszű ember ezekre a kérdésekre nem válaszol nemmel.

Ha nem érvényes, akkor a nemmel szavazók mégiscsak érvényt szereztek akaratuknak, hiába szeretne a többség mást.

Vagyis mégsem normális, aki többet akar fizetni, amikor kevesebbet is lehetne! :-((((((((((((((

2012. 03. 26. 11:33

Egy őszi, budai időközi önkormányzati választás:

 

A szavazáson este 7 óráig a választópolgároknak mindössze 34,16 százaléka jelent meg, de ez nem befolyásolta a választás érvényességét, miután egy nyár végén elfogadott fideszes törvénymódosítás értelmében az időközi választások második fordulóján nincs érvényességi küszöb. A mandátumot az új szabályok alapján az a jelölt kaphatja meg, akire a legtöbben szavaztak.

2012. 03. 26. 11:30

Vagyis teljesen igaza van Gábornak!

2012. 03. 26. 11:29

Az elutasitók viszont nem értem miért nem merték bevállalni a NEM véleményüket????? Ha már egyszer igy gondolja. A nem is egy vélemény. Ezt ők nem tudják????

Valószínűleg azt tudják, hogy épeszű ember ezekre a kérdésekre nem válaszol nemmel. Meg azt is tudják (talán az előzővel összefüggésben), hogy a "nem" szavazatoknak nincs esélyük többségbe kerülni az igenekkel szemben. Ha érvényes a népszavazás, akkor az igenek győznek, mert az a többség. Ha nem érvényes, akkor a nemmel szavazók mégiscsak érvényt szereztek akaratuknak, hiába szeretne a többség mást. Avagy így működik a demokrácia.

gömbicica

2012. 03. 26. 10:36

HÁT TÉNYLEG NE LEGYEN IGAZAD.

A TÁVOLMARADÓKNAK AJÁNLOM (nem oly távoli esemény apropóján) Nemzeti dal!

http://hu.wikipedia.org/wiki/Nemzeti_dal

 

A népszavazás akkor lett volna érvényes, ha legalább 11 880 szavazásra jogosult személy megjelent volna, viszont mindössze 8123-an, a választásra jogosultak harmada voksolt, ők viszont egyfelé szavaztak.

Ahhoz hogy érvényes legyen a szavazás, 3757 +,-  x embernek kelett volna venni a fáradtásgot, hogy sétál egyet. Az elutasitók viszont nem értem miért nem merték bevállalni a NEM véleményüket????? Ha már egyszer igy gondolja. A nem is egy vélemény. Ezt ők nem tudják???? Ennyire tudatlanok az esztergomiak? Nem gondoltam volna.

Nem mérgelődök inkább, mert csak a negativ energiákat gerjeszteném, abból meg van bőven Esztergomban. Ember legyen a talpán, aki annyi szeretetet tud szétküldeni, amivel kompenzálni lehetne a sok utálatot, nemtörődömséget, gyülöletet, haragot. :-( ami körül vesz minket :-(((

2012. 03. 26. 10:28

Es ugyanez tortenik orszagos szinten is. Teljes erdektelenseg es az osszefogas hianya. Ha ez igy megy tovabb Magyarorszag meg fog szunni letezni es jonnek a tehetseges eletrevalo nepek akik majd epitenek egy csodalatos uj hazat a Karpat - medenceben magyarok nelkul. De ne legyen igazam.

2012. 03. 26. 10:12

A szavazás vesztesei az  esztergomiak, haggyák, hogy továbbra is a város pénzét "lenyúlják."

Itt volt a lehetőség megállítani ezt a lopássorozatot nem tették.Köszönet azoknak akik kezdeményezték

ezt a szavazást, dolgoztak az eredményért, de a butaságfalát nem sikerült áttörni.

2012. 03. 26. 8:42

A gettón( szalézi)  nem csodálkozom.

2012. 03. 26. 8:23

Az!

Törölt felhasználó #43

2012. 03. 26. 8:19

Nem. Bár tudod, hogy érvényes népszavazás Mo-gon a rendszerváltás óta sohasem volt sikeres ekkora városban (tudomásom szerint). Kisebb falvakban néha, városban nem tudok róla.

Országgyűlési választáskor is örömködünk, ha átlépjük az 50%-ot. Ny.Európában mindez 70-80 %. Van még mit tanulnunk. Az ókori görögöknél, ha valaki nem ment el szavazni megbüntették. Nálunk is ez kellene??