Elsöprő többségben az igenek az érvénytelen népszavazáson
Közélet
2012. márc. 25.

<p>A népszavazás akkor lett volna érvényes, ha legalább 11 880 szavazásra jogosult személy megjelent volna, viszont mindössze 8123-an, a választásra jogosultak harmada voksolt, ők viszont egyfelé szavaztak.</p>

Napközbeni részeredmények szavazókörönként:

A legmagasabb a részvételi arány Szentjánoskút környékén, míg a legalacsonyabb -alig 20%-os- a Szalézi lakótelepen volt az utolsó napközbeni jelentés idejekor. Sokáig a legmagasabb a részvételi arány az Irinyi út környékén, a legalacsonyabb pedig a pilisszentléleki szavazókörben volt. A napközbeni eredmények egy sematikus térképen itt tekinthetőek meg.

 

Az Esztergomi Lokálpatrióták Egyesülete, a Haladó Esztergomért Egyesület, a Jobbik, az LMP és az MSZP által kezdeményezett 11 kérdésben tartott népszavazásonaz végeredmény várható volt, a Fidesz-szimpatizánsok távol maradtak a referendumtól. Aki viszont élt szavazati jogával, szinte mind az igenre voksolt. A polgármester támogatottsága az elmúlt másfél évben sem csappant meg. Bejött a Fidesz taktikája is, miszerint nem a nemmel szavazásra buzdított, hanem a választás bojkottjára, így nem lett meg a 11880-as érvényességi küszöb. Kérdés, hogy 8000 igen szavazatot figyelmen kívül lehet-e hagyni így a ciklus közepén. Érdekesség, hogy 2011-12-ben mindössze egyetlen érvényes és eredményes népszavazást tartottak, Erdőkövesden.

Ahogy az a politikában lenni szokott, hamarosan mindenki megmagyarázza, hogy miért is ő nyert.

(forrás)