Ipari parkká alakulhat a bezárt párkányi papírgyár
Gazdaság
2012. márc. 23.

<p><span id="ctl05_lbLead"> Ipari parkként hasznosítaná új tulajdonosa a bezárt párkányi papírgyár üzemterületét - adta hírül a bumm.sk szlovákiai magyar hírportál csütörtökön. A leendő beruházók - akikkel már folynak a tárgyalások -  vállalkozási terveiben több száz munkahely létrehozása is szóba került.</span></p>

A BioEner Slovakia társaság - amely, március elején szerezte meg a bezárt párkányi papírgyár, a Smurfit Kappa részvényeit -  most több beruházóval folytat tárgyalásokat.
"Az új, hazai részvényesek célja a volt ipari terület ipari parkká alakítása. Szándékukban áll új beruházókat csábítani az ipari parkba, akik vállalkozói elképzeléseik megvalósításával új munkahelyeket alakítanának ki" - nyilatkozta a BioEner Slovakia társaság vezérigazgatója, Családi Zsolt.
A tulajdonosváltást követően a volt papírgyár a Párkányi Ipari Park nevet kapta. A BioEner elképzelése, hogy elsősorban munkahelyek létrehozását tervező vállalatokat hozzon Párkányba.
"Nem szeretnénk raktárhelységeket, amelyek nagy területet foglalnak el, de kevés munkahelyet teremtenek" – nyilatkozta Családi Zsolt. Hozzátette: egy bioetanolt gyártó céggel már tárgyalnak. Leszögezte: ez nem azt jelenti, hogy más profilú cégekkel nem tárgyalnak, hiszen például egy sporteszközöket gyártó céggel is egyeztetnek.
A létrehozható munkahelyek számáról még óvatosak a cég becslései, ám a tárgyalásokban részt vevő cégek vállalkozási terveire alapozva 300-400 munkahely teremtésének lehetőségét említik.
Az egykor a régió legnagyobb munkáltatójának számító - csaknem 3 ezer embernek munkát adó - dél-szlovákiai papírgyár 2010-ben zárt be, elbocsátva utolsó 300 alkalmazottját. A leendő ipari park egyébként 90 hektáron terül el, és gáz-, illetve áramszolgáltatás tekintetében is ki tudná elégíteni még a nagyobb igényű vállalatokat is.

 

MTI

(forrás)