Kis „Magyar Nagydíj” Dorogon
Sport
2012. márc. 21.

<p>A Fekete Gyémánt-kupa és a Dorog Grand Prix nevet is viseli az a nemzetközi kötöttfogású kadetverseny, amelyet szombaton és vasárnap rendeznek a dorogi Városi Sportcsarnokban. Az ifjúsági olimpia elindítása, majd annak nyomán a kadet-világbajnokság újjászületése felértékelte a korosztály versenyzési lehetőségeit. A dorogi viadal helyet kapott a FILA versenynaptárában is, és hatalmas érdeklődés nyilvánul meg mind a verseny, mind az azt követő edzőtábor iránt.</p>

Minden méltató szónál többet mond a tény: a jelen állapot szerint 14 ország mintegy kétszáz versenyzője lép szőnyegre a hétvégi viadalon, és a hatalmas érdeklődés a Magyar Nagydíj nemzetközi vonzerejét idézi. Minden, a birkózásban számottevő európai ország fiataljait meghívták, s a nagy részük él is a lehetőséggel.
A Városi Sportcsarnok két – dobogóra feltett – szőnyegén szombaton az 54, 58, 63, 69 és 76 kg, majd vasárnap a 42, 46, 50, 85 és 100 kg képviselői küzdenek meg az elsőségért. A dicsőség mellé pénzdíj is jár, súlycsoportonként 200 dollár, ami az első helyezettnek 20, a másodiknak 10, a két harmadiknak pedig 5-5 ezer forintban testesül meg.
A rendezők, a Dorogi Nehézatlétikai Club, a város önkormányzata és a birkózószövetség a külsőségeit tekintve is nagy és ünnepi eseménnyé kívánja tenni a versenyt. Ebben megnyilvánul dr. Tittmann János polgármester sportszeretete éppúgy, mint a környék vállalkozóinak lokálpatrióta érzelmei, akik jelentős anyagi áldozatot hoztak a verseny sikeréért. Meghívták a magyar birkózás valamennyi élő olimpiai, világ- és Európa-bajnokát, ezzel is szolgálva a sportág népszerűsítését.
A verseny mindkét napon tízkor kezdődik, a helyosztókra szombaton – az ünnepélyes megnyitó után – 18.30-tól, vasárnap pedig 14 órától kerül sor. (A szervezők külön felhívják a figyelmet a vasárnap hajnalban esedékes óraátállításra.)
Vasárnap nem érnek véget a birkózónapok, hiszen hétfőn ötnapos nemzetközi edzőtábor kezdődik az olimpiai bajnok Repka Attila vezetésével, hat szőnyegen. Élnek a lehetőséggel például az azeri, az ukrán és dél-afrikai fiatalok is. A tábor a magyar kadetválogatott tagjai számára kötelező és térítésmentes. De szívesen látnak minden további hazai érdeklődőt is, serdülőktől juniorokig.
A korosztály magyar szereplői a tavalyi, újjászületett kadet-vébén, Szombathelyen két ezüst- és egy bronzérmet nyertek. A sikercsapat tagjai és az újonnan feltörekvők – a reményeink szerint – a dorogi megméretést is emlékezetessé teszik.

 


 

(forrás)