Szent István Strandfürdő szökőkút felújítása – segítségkérés
Gazdaság
2012. márc. 20.

<p>Az esztergomi Szent István Strandfürdő centenáriuma alkalmából jó néhány programmal – fotópályázattal, kiállításokkal, ünnepséggel, emléktábla-avatóval, bállal – ünnepli meg idén százéves fennállását. A jeles évfordulóra a fürdő szeretné felújítani a gyerekek egykori nagy kedvencét, a szökőkutat, melyhez támogatók, együttműködők, vállalkozók segítségét kéri a strand vezetése.</p>

A Szent István Strandfürdő centenáriumi programjaival az ezeréves magyar fürdőkultúrát, melynek alapjait Szent István államalapítónk tette le Esztergomban 1010-ben, valamint a fedett uszoda százéves fennállását ünnepli idén. A rendezvények fő eseménye az április 28-ai, strandon rendezendő ünnepség lesz, melyre a fürdő minden érdeklődő családot vár, akiknek szeretné felhívni a figyelmét arra, hogy a strand megszokott létezése mellett, milyen színes és kalandos múltja van az esztergomi fürdőéletnek a középkortól kezdve, illetve hogyan is alakultak ki fürdőzési szokásaink. Mindezt igyekszik a fürdő hely-, kultúr- és fürdőtörténeti előadásokkal, gyerekeknek vetélkedővel, kiállításokkal színesen a közönség elé tárni. Emellett természetesen értékeit, nevezetességeit, a fürdőben megfordult hírességeket, művészeket, sportolókat és a velük kapcsolatos történéseket is szeretné feleleveníteni a strand, valamint az ünnephez kapcsolódóan szökőkútját felújítani.
A szökőkutat a szabadtéri nagymedence megépülése utáni környezetszépítés keretében előbb 1929 májusában tervezte felavatni, de végül később készült el, viszont két évtizeden keresztül, egészen az 1950-es évekig működött. A szobor, mely egy delfinen álló Puttot formázott, akinek bal kezében egy kagyló, jobb kezében pedig Poszeidon szigonya volt, már sajnos nincs meg, de a szökőkút medencéje még most is áll. A fürdő centenáriumához kötve szeretné felújítani szökőkútját, ám ehhez a szűkös gazdasági helyzet miatt külső, támogatók, együttműködők illetve vállalkozók segítségére van szüksége.
A fürdő jeles ünnepe kapcsán avatná fel régi-új látványosságát vagy jelentené be, hogy idén lehetősége nyílik az egykor, a gyerekek számára nagy kedvenc szökőkút felújítására, melyhez szívesen fogad bármilyen segítséget a strand vezetése.

Segítségben bízva, tisztelettel:
Heer Lajos
Fürdőigazgató
stsbath@hu.inter.net
30/334-2541

(forrás)