Szent István Strandfürdő szökőkút felújítása – segítségkérés

Szent István Strandfürdő szökőkút felújítása – segítségkérés

2012.03.20. 10:46

Az esztergomi Szent István Strandfürdő centenáriuma alkalmából jó néhány programmal – fotópályázattal, kiállításokkal, ünnepséggel, emléktábla-avatóval, bállal – ünnepli meg idén százéves fennállását. A jeles évfordulóra a fürdő szeretné felújítani a gyerekek egykori nagy kedvencét, a szökőkutat, melyhez támogatók, együttműködők, vállalkozók segítségét kéri a strand vezetése.

Szökőkút

A Szent István Strandfürdő centenáriumi programjaival az ezeréves magyar fürdőkultúrát, melynek alapjait Szent István államalapítónk tette le Esztergomban 1010-ben, valamint a fedett uszoda százéves fennállását ünnepli idén. A rendezvények fő eseménye az április 28-ai, strandon rendezendő ünnepség lesz, melyre a fürdő minden érdeklődő családot vár, akiknek szeretné felhívni a figyelmét arra, hogy a strand megszokott létezése mellett, milyen színes és kalandos múltja van az esztergomi fürdőéletnek a középkortól kezdve, illetve hogyan is alakultak ki fürdőzési szokásaink. Mindezt igyekszik a fürdő hely-, kultúr- és fürdőtörténeti előadásokkal, gyerekeknek vetélkedővel, kiállításokkal színesen a közönség elé tárni. Emellett természetesen értékeit, nevezetességeit, a fürdőben megfordult hírességeket, művészeket, sportolókat és a velük kapcsolatos történéseket is szeretné feleleveníteni a strand, valamint az ünnephez kapcsolódóan szökőkútját felújítani.
A szökőkutat a szabadtéri nagymedence megépülése utáni környezetszépítés keretében előbb 1929 májusában tervezte felavatni, de végül később készült el, viszont két évtizeden keresztül, egészen az 1950-es évekig működött. A szobor, mely egy delfinen álló Puttot formázott, akinek bal kezében egy kagyló, jobb kezében pedig Poszeidon szigonya volt, már sajnos nincs meg, de a szökőkút medencéje még most is áll. A fürdő centenáriumához kötve szeretné felújítani szökőkútját, ám ehhez a szűkös gazdasági helyzet miatt külső, támogatók, együttműködők illetve vállalkozók segítségére van szüksége.
A fürdő jeles ünnepe kapcsán avatná fel régi-új látványosságát vagy jelentené be, hogy idén lehetősége nyílik az egykor, a gyerekek számára nagy kedvenc szökőkút felújítására, melyhez szívesen fogad bármilyen segítséget a strand vezetése.

Segítségben bízva, tisztelettel:
Heer Lajos
Fürdőigazgató
stsbath@hu.inter.net
30/334-2541

2012.03.23. 11:06

az egykor, a gyerekek számára nagy kedvenc szökőkút felújítására,

Elég rövid ideig örülhettek a Széchenyi téri szökőkutaknak is.Sírós

2012.03.22. 22:12

Akkor nem "tisztelettel" volt ott......

2012.03.22. 21:56

A Szent István Gimnáziumot magaménak tudom érezni. A Heer féle strandot, vagy Esztergom ékkövét az élményfürdőt sajnos nem, akárhogy erőlködöm. Így nagy bánatomra, nem tudok erkölcsi magaslatokra eljutni, pedig be jó lenne.

2012.03.22. 21:28

Most kéne erkölcsi magasságokba emelkedni. A strand nem a fideszé, hanem a városé! Aki tud, segítsen!

2012.03.22. 21:01

Heer úr azt gondolja, hogy azok az emberek a pocskondiázásért cserébe majd tolonganak adakozni?

2012.03.22. 20:55

A Heer fiúnak nem kellett volna ellentüntetést szervezni, meg pocskondiázni a szintén patinás Szent István Gimnázium tönkretétele ellen tiltakozókat, akkor lenne hiteles az esztergomi értékek védelmének szándéka.

2012.03.22. 19:05

Szerinten ezek a mondatok nagyon sok emberből kikivánkoztak.Na most kíváncsian várjuk milyen segítséget intézz majd ádámka???

2012.03.21. 17:24

     notto

     100 év alatt egy lufit sikerült "felfújni" a medence fölé ami ennyi idő elteltével,- egy óriási beruházás,gratulálok.

     "A GYARAPODÁS RROGRAMJA" cimü kiadványban irvavagyon,-strandfürdöt továbbfejlesztjük,amüemlék jellegü

     fedett uszodát felújitjuk és igy tovább stb,stb.Mi lett a fedett uszoda felújitására ki irt pályázat sorsa?

     Nincs pénz ? - akkor meg kéne szavaztatni a 10+1fös képviselő csoportal.Ünnepelni helyes,- sajnos ez az ünneplés

     nem a mi teljesitményünket dicséri.     ÁMEN

2012.03.21. 8:35

Elődeink 100 éve szépet alkottak, azóta csak rombolás történt, de nem csak a szobor vonatkozásában, volt külön női és férfi uszoda, melyet a háború után lebontottak, és nem újáépítettek, mivel találatot kapott, hetvenes években a lakótelep építése miatt (mely megint elítélendő, hogy lakásokkal rakták tele a városközpontot, ahelyett hogy a régit állították volna helyre, de ha már lebontották, akkor építhettek volna egy olyan város központot mint pl. aszlovákok észak Komáromban.) elvettek a strand területéből, ahol füves rész, homokos rész, kabinok szekrények vannak.

Még arra is emlékszem, hogy működött a fürdőszálló, és a strandról, a szálló teraszára fel lehetett menni, leülni, és ételt italt rendelni.

Majd ha egyszer lesz építkezés a környéken (nem csak értelmetlen rombolás ld.parkoló, feljáró, zöldház vonatkozásában a felelősségrevonás nélkül) újra kell gondolni, tervezni az egészet.

Ünnepelni helyes, de ezen a "teljesitményen" nincs mit.

2012.03.20. 22:16

Nagyon rosz májú leszek, mi segítettünk a városon tavaly a virág ültetéssel, és takarítással, ezt a a 10 agyas miatt tettük. Most ők tegyenek valami hasznosat a városért. És a fidelitasz szervezze meg, segítsen apukának.

2012.03.20. 16:27

Most kicsit rosszmájú leszek.A pinokkió nem segít?!/pál györgy/