A 67 éve elesett hősök emléke előtt tiszteleg az EBE
Helytörténet
2012. márc. 13.

<p>Az Esztergom Barátainak Egyesülete (EBE) tisztelettel meghívja Önt és Kedves Családját az 1945. március  20/21-én, a Szamárhegy-környéki harcokban elesett magyar honvédek emlékére 20 évvel ezelőtt állított kereszt koszorúzási ünnepségére.</p>

Esztergomot 67 évvel ezelőtt, március 21-én szállták meg végérvényesen a szovjet csapatok. Búbánatvölgy-Szamárhegyen a bekerített, magukra hagyott magyar honvédek még akkor is ellenálltak, mikor a város már orosz kézen volt. A bekerítésből kitörni nem tudók közül ezen a napon mintegy 100-an haltak hősi halált a térségben, akiket a hegyen jeltelen sírokban hantoltak el.
Az EBE civil összefogással 1992. március 21-én emlékkeresztet
állított a hősök emlékére, melyet a felállítás napján Reisz Péter (Pál atya) a katolikus, Németh Lajos református, Szabó László evangélikus lekészek áldottak meg. A kereszt mára már a Pilis-hegység egyik ismert emlékhelyévé vált, részben pótolja Esztergom súlyos mulasztását: szinte már egyetlen város vagyunk az országban, aki saját halottainak, vagy a területén elhunyt magyar áldozatoknak nem állított emlékművet!
Az EBE immár 20 éve szervez megemlékezést az általa állított
emlékkereszthez az évforduló napjához legközelebbi hét végén - ez évben március 24-én.

Az ünnepség alatt díszőrséget állnak a Honvéd Zrínyi Sportegyesület Katonai Szakosztályának tagjai.

Emlékbeszédet mond: Koditek Pál, az EBE elnöke

 

IDŐPONT: 2012. március 24. (szombat) 10.00 óra

 

HELYSZÍN: a Kis-és Nagy- Szamárhegy közötti völgy felső harmada.

 

TALÁLKOZÁS: 09.20 órakor, a Búbánatvölgyi Ifjúsági Tábor (Vadregény Panzió) bejárata előtt, vagy a helyszínen. (Megközelítés: a 8 .40.-kor Esztergomból induló Szentendre–Budapest Volán autóbusszal, vagy személygépkocsival.)

 

A megemlékezést követően csatlakozni lehet a Magyar Turista Egylet Esztergomi Osztálya szervezésében induló ”Száz katona” nevű, rövid Szamár-hegy-Esztergom emléktúrához.)

 

(forrás)