A KDNP új helyi elnöke szerint sincs Fidesz-KDNP-szövetség Esztergomban
Közélet
2012. márc. 12.

<p>A KDNP napokban megválasztott esztergomi elnökének közlése szerint a városban nincs frakciószövetségben a Fidesz és a KDNP; a képviselő-testületben nincs kereszténydemokrata képviselő és a két párt között helyi szinten jelenleg nincs együttműködés.</p>

Révfalvi Gergely az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta, a jövőben sajtó-helyreigazítási pert fog kezdeményezni minden olyan közlemény esetében, amelyet Fidesz-KDNP névvel adnak ki Esztergomról.

"A lehetséges együttműködésről tárgyalunk a helyi Fidesszel, de csak azokkal, akik a törvényes működést támogatják az erőpolitizálás ellenében és együtt akarnak dolgozni a városért a képviselő-testületben" - mondta a KDNP esztergomi szervezetének ügyvédként dolgozó, 31 éves elnöke az MTI-nek.

Révfalvi Gergely úgy fogalmazott, célja "a KDNP alulról való újjáépítése Esztergomban, családi programok szervezésével, a vallási élet gazdagításával". Az MTI kérdésére elmondta: "a következő választásokig nem foglalkozunk a politikai döntéshozatal kérdéseivel, a jelenlegi képviselő-testületben pedig nem kívánunk részt venni".

Steindl Balázs, a helyi Fidesz-frakció vezetője az MTI érdeklődésére azt közölte: a választáson Fidesz-KDNP-jelöltekként indultak és az emberek így szavaztak bizalmat nekik. Mint hozzátette, tájékozódik az ügyben, azt követően alakítja ki végleges álláspontját.

Esztergomban a KDNP korábban több alkalommal elhatárolódott a Fidesz helyi szervezetétől. Egy évvel ezelőtt, a korábbi elnök, Mészáros János nyílt levélben tiltakozott a Fidesz-KDNP-frakció elnevezés ellen.

Két héttel a 2010-es önkormányzati választások után, amikor a leváltott fideszes városvezető, Meggyes Tamás nem volt hajlandó átadni irodáját a kétharmados többséggel polgármesterré választott független Tétényi Évának, a KDNP helyi szervezete fizetett politikai hirdetést jelentetett meg, amelyben leszögezték: nem tudnak azonosulni a Fidesz képviselőinek magatartásával, és kérik őket, hogy alakítsanak ki partneri kapcsolatot a polgármesterrel.

A 15 tagú esztergomi képviselő-testületben a 10 fős kormánypárti frakció adja a többséget, a Jobbik, az LMP, az MSZP és a Vállalkozók Pártja egy-egy embert delegált, Tétényi Éva polgármester pedig független.

A polgármester és a képviselő-testület viszonya 2010 novemberében romlott meg, amikor Tétényi Éva közölte, hogy a korábbi vezetéstől 1,2 milliárd forint kifizetetlen és lejárt számlaállományt, továbbá csaknem 20 milliárdos adósságot örökölt, ezért adósságrendezést kér és a lejárt hiteleket nem hajlandó újabb kölcsönökből fedezni.

A kormánypárti frakció szerint a polgármester törvénytelenül indította el az adósságrendezési eljárást, ezért nem hajlandók vele együttműködni.

Az adósságrendezés miatt 2011-ben válságköltségvetéssel működött Esztergom. Leállt a helyi buszközlekedés, nem költöttek parkosításra és útkarbantartásra. Előfordult, hogy a városban nem volt közvilágítás, illetve a gyermekintézményekben nem adtak ételt. A válsághelyzetre való tekintettel a kormány átvette a városi intézmények túlnyomó többségének működtetését.

(kép forrása: http://www.kdnp.hu/rovat/dr-revfalvi-gergely)

(forrás)