Dózsafalvától a költségvetésig

Dózsafalvától a költségvetésig

2012. 03. 09. 20:10

A szokott cirkuszok mellett, milliárdos hiánnyal sikerült lezárni a költségvetést. Vitatkoztak még a temetkezésről és a parkolásról is. Bónuszként Tétényi az MSZP buszait szerette volna parkoltatni, a Fidesz pedig nem. Ivanov szerint most lettünk igazán Dózsafalva.

Egymilliárd forintos hiánnyal fogadta el költségvetését pénteki ülésén Esztergom képviselő-testülete, mert a tervezetben jelenleg városi kiadásként szerepel az állam által átvett intézmények finanszírozása, és erre a város nem állított be bevételt.


A testület fideszes többsége elutasította Tétényi Éva független polgármester indítványát, aki azt kérte, felterjesztési jogukkal élve forduljanak az Országgyűléshez az országos költségvetés módosítása érdekében, ugyanis abban - mint mondta - tévesen szerepel, hogy az állam által átvett intézményeket Esztergomnak kell finanszíroznia.
Az államkincstár januárban és februárban összesen csaknem 150 millió forintot inkasszóval leemelt a város folyószámlájáról, a márciusi inkasszót Czunyiné Bertalan Judit kormánymegbízott javaslatára a testület határozata akadályozta meg, amellyel kérték az intézkedés felfüggesztését.
Steindl Balázs, a Fidesz frakcióvezetője a szavazás után elmondta, nem kívánnak asszisztálni a polgármester politikai akciójához, a kérdést saját eszközeikkel, a kormányhivatallal való egyeztetéssel oldják meg. "Önök mindenképpen botrányt akarnak csinálni, ez csak műbotrány!" - jelentette ki.
A képviselő közölte, a Fidesz-frakció szerint is aggályos a várost terhelő "finanszírozási félreértés", de korrigálni fogják az eltérést. "Amíg ez nem történik meg, kénytelenek vagyunk elfogadni a mínuszos költségvetést" - tette hozzá.

A 2012-es költségvetés Esztergom bevételeit 7,5 milliárd forintban, kiadásait 8,5 milliárd forintban határozta meg. A várost terhelő adósságszolgálat csaknem kétmilliárd forint. A pénteki ülésen a Fidesz-frakció és az ellenzék között 30 millió forint elosztásáról többórás vita folyt.

Zoltai Dániel, a pénzügyi bizottság fideszes tagja emlékeztetett arra, hogy a Tétényi Éva által indított eljárás következményeként az állam mintegy segítő kezet nyújtván átvenni kényszerült a város intézményeit. Felhívta a figyelmet arra, ha a polgármester asszony 2010 novemberében végrehajtja a Fidesz által megszavazott határozatokat, elkerülhette volna az adósságrendezési eljárást, így viszont még hosszú évtizedekig szenvedi el annak káros következményeit Esztergom városa.  

A testület úgy határozott, hogy ezentúl minden ülésen tekintsék át, és ha kell, módosítsák a költségvetést.
Tétényi Éva a napirend zárásaként közölte, hogy a hiánnyal elfogadott költségvetés miatt törvényességi észrevételt kér a kormányhivataltól.

A ülés témája volt még a március 15-ei MSZP-s ünnepség is. Stámusz Andrea kiemelte, hogy sajnálatos, hogy azok a szocialisták akarnak Esztergomban március 15-ét ünnepelni, akik a parlamentben nemmel szavaztak Meggyes Tamás mentelmi jog felfüggesztésekor. Ivanov Mihály pedig  úgy fogalmazott, hogy a párt országos vezetése még soha nem ünnepelte Esztergomban a 48-as forradalmat – de Tétényinek sikerült elérnie ezt, ezzel Dózsafalvává téve a „magyar Rómát”, Esztergomot.
Tétényi kifogásolta Ivanov képviselő kijelentéseit, majd azt mondta, hogy „nem kell és lehet beleszólni, hogy egy országos párt Esztergomban tüntessen március 15-én”.
Az MSZP-s programhoz kapcsolódóan Tétényi Éva a testület elé terjesztette a szocialisták azon kérését, mely szerint buszaikat a Csalamádé-temető melletti félkész parkolóban helyeznék el a gyűlés ideje alatt.
A Fidesz-frakció ehhez nem járult hozzá, mivel véleményük szerint a város jelenleg nincs birtokban az érintett építési területen. Tétényi ezek után visszavonta javaslatát.

Parázs vita alakult még ki a temetkezési cég kapcsán. Az ellenzéki képviselők és Tétényi Éva több vélt bűncselekményről érkezett bejelentést említett példaként a cég működésével kapcsolatban. Steindl Balázs mindezt rágalmazásnak nevezte, majd kérte az érintetteket, hogy amennyiben bűncselekményről van tudomásuk, tegyék meg a szükséges feljelentéseket.

Továbbra is "működni" fog a Szent Miklós Alap, az ennek felfüggesztéséről szóló határozatot ugyanis 8:4 arányban elutasította a testület.

A parkolási rendszerről szóló döntést hosszas vita után elnapolták.

 

MTI/szeretgom

Törölt felhasználó #43

2012. 03. 13. 13:53

A "lead" azt jelenti, hogy a nem az igazat írni, mondani?

2012. 03. 13. 13:47

ühüm, marhaság, de ilyet tudnék én is mutatni nektek, csak nem biztos, hogy akkor is ilyen elnézőek volnátok, ha rólatok csúsztatnék finoman egy leadben...de megpróbálhatjuk, oszt majd elválik, mekkora a tűrőképesség... :)

Törölt felhasználó #43

2012. 03. 13. 7:17

"A lead szerepe, hogy tömören, frappánsan és provokatívan felkeltse az érdeklődést a cikk iránt."

2012. 03. 12. 23:18

..nem puffogni kell, ez csak egy vélemény volt.

Törölt felhasználó #43

2012. 03. 12. 20:41

Amúgy meg hogy lehet ekkora balf.szságot csinálni, hogy a független terjeszti elő az MSZP kérését? Ez Nyíri feladata lett volna. Szerintem.

Amúgy meg én aztán rohadtul nem tolok senkit sehova. Mindenki megtalálja magától is a helyét.

Amúgy meg aztán kinek az érdeke volt előhúzni ezt a félmodatomat, amivel a kutya se foglalkozott eddig? Most majd lehet téma. Amatőr.

2012. 03. 12. 15:51

Igazad lehet,de vannak más törvények ,jogerős bírósági végzések,felsőbb rendeletek,ami fölött ezek a piszkos tizeneggyek átlépnek!Tehetik mert az orbáni kormányunk sem különb!!Tudjátok-OSZT JÓ NAPOT-.Nem baj ha beszartam,majd a nővérke tisztába tesz!!!

2012. 03. 12. 8:10

"Bónuszként Tétényi az MSZP buszait szerette volna parkoltatni, a Fidesz pedig nem." - csak azt nem értem, mit lázadozik akárki is a Hídlap csúsztatásai ellen, amikor itt meg simán elmegy. Szerette volna parkoltatni....hm. Bejó nemigen hagyja ki, hogy Tétényit - amikor csak tudja - balra rendezze. A pm nem akarta parkoltatni az mszp-és buszokat, csak van gyülekezési törvény, de mindegy is.. :(

2012. 03. 11. 20:21

Szegény Dózsa, ha tudta volna, hogy kiesik a magyar történelemből ( még a zászlaját is kivették a történelmi zászlók sorából), biztos nem hagyja magát elégetni.Elképesztőek vagyunk mi utódok. Igaz, Ivanov úrnak nem sok köze van a régmúlthoz, habár nem tudom elődei mikor érkeztek Magyarországba.

2012. 03. 11. 13:48

Gondolom a költségvetést nem a söfőr és a suszter,valamint a Zoltai és a fördőmester hozta meg.Lehet hogy az jó is volt .No, ekkor közbepofázott a múlt és a politika.Kiherélték a költségvetést.Akönyvizsgáló is csak azt tudja vizsgálni,amit elétesznek,Amit vita néven tesznek,nevetséges.ez nem költségvetési vita ez tömény politikai vita.Szerintetek ez lehetetlen?

2012. 03. 11. 11:50

Tényleg nem a vita miatt. A költségvetés készítésekor a készítőknek a megfelelő sorokba, bekell írni a bevételeket, az adókat az adó sorba a különböző eladásokat a megfelelő sorba, nem a végére. Adót nem lehet úgy kivetni, hogy ha majd szükség lesz rá! A költségvetés egy évrőlkészül január egytől december harmincegyig, ráadásul amit nem fizetek ki az előző évben, azt következő évben terveznem kell, és az már a következő évet terheli pénzügyileg, az önkormányzatoknál, pénzügyi szemléletű könyvelés folyik, ellentétben a vállalkozásokkal.

2012. 03. 11. 11:42

János! Nem akarok vitatkozni, de ha leírod hogy miből fedezed a hiányt, akkor nem hiány. A hitel egyszerűen bevétel, amelynek a visszafizetése egyszerűen kiadás lesz, mivel ha felveszed a hitelt, akkor azt vissza kell fizetni, ez esetben pedig évről-évre tervezned kell a törlesztést mint kiadást, máskülönben nem tudod visszafizetni. Az egész költségvetés lényege az, hogy a befolyó pénzeket mire költöd. Ami nem folyik be azt hogyan költöd el? A költségvetésnek különböző bevételei vannak, ezek állami normák és saját bevételek, ezeket lehet elkölteni a legjobb tudás és becsületesség alapján.

2012. 03. 11. 10:49

Az ivanavov  bezony tagja volt az akkorinak is, hogy nem sül le a ... bőr!

Már miért sülne le? Akkor sem történt meg, amikor választás előtt a "kerek" templom bejáratában kampányolt. A valóban vallásos emberek akkor fordultak el tőle és pártjától!

választópolgárok

2012. 03. 11. 10:29

Egy "normativ" költségvetés alapelve, hogy van egy egyensúlyban lévö bevételi illetve kiadási oldal. Ha a bevétel magasabb mint a kiadás akkor pozitív a költségvetés, amely a végén fel lestg tüntetve mert a szaldó mindig nulla. Ha a kiadás nagyobb, akkor a végén fel kell tüntetni mivel lesz kiegyenlítve a mínusz. Ez lehet kölcsön vagy rendkívüli bevétel (tulajdon eladása, új még bevezetendö adó, stb.) Igy a szaldó szintén nulla. Nem tudom jobban megértetni.

A kérdés csupán az, hogy van e értelme egy olyan költségvetést létrehozni amely 1000 millió forint hiányt hoz. Persze itt a "hiány" egy jogtalan követelés az államtól, ami ha minden igaz jogtalan. Habár szernjtem az állam tulajdonosa, üzemeltetöje lehet bizonyos egységeknek, de lehet hogy a folyó költségeket a haszonélvezö E-gom várossal akarja fizetteni.

2012. 03. 11. 9:44

Fedezet alatt ebben az esetben azt kell érteni, hogy van egy szöveges sor a költségvetési rendeletben arról, hogy a hiányt miből fedezi az önkormányzat.

A hitelfelvétel nem bevétel, nem is értettem soha, hogy az esztergomi költségvetésekben miért a bevételi oldalon tüntették fel ezeket folyamatosan (jelentősen felfújva a költségvetés egyenlegét, holott nem volt egyensúly, milliárdokkal többet költöttünk mint a város valós bevételei voltak).

2012. 03. 11. 9:04

Nem baj ha nem értem? Ha van fedezet a hiányra, akkor nem hiány szerintem.

2012. 03. 10. 22:21

MINDEN önkormányzat elfogadhat hiányos költségvetést. Ha van fedezet a hiányra.

Nem értem mire jó dezinformálni bárkit is.

2012. 03. 10. 21:44

János ez így igaz, de több fideszes irányítású város nínuszos költségvetést fogadott el, nekik lehet.


2012. 03. 10. 20:43

Tessenek elolvasni az új államháztartási törvényt. Lehet hiány egy önkormányzat költségvetésében, de olyankor mindig mellékelni kell hogy annak mi lesz a fedezete.

 

 

2011. évi CXCV. törvény az államháztartásról

 

5. § (3) A költségvetésben meg kell állapítani a költségvetési bevételek és költségvetési kiadások különbözeteként a költségvetési többletet vagy hiányt (a továbbiakban együtt: költségvetési egyenleg). A központi költségvetés hiányának finanszírozásáról az államháztartásért felelős miniszter gondoskodik. Az államháztartás önkormányzati alrendszerében a költségvetési hiány finanszírozásáról a költségvetési rendelet, költségvetési határozat rendelkezik.

 

23. § (1) A helyi önkormányzat a költségvetését költségvetési rendeletben állapítja meg.

(2) A helyi önkormányzat költségvetése tartalmazza

a) a helyi önkormányzat költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban,

b) a helyi önkormányzat által irányított költségvetési szervek engedélyezett létszámát, valamint költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban,

c) a költségvetési egyenleg összegét,

d) a költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló előző évek pénzmaradványának, vállalkozási maradványának igénybevételét, beleértve a 73. § (1) bekezdés a) pont ac) alpontja szerinti betét visszavonását működési és felhalmozási cél szerinti tagolásban,

e) a d) ponton túli költségvetési hiány külső finanszírozására vagy a c) és d) pont szerinti költségvetési többlet felhasználására szolgáló finanszírozási célú pénzügyi műveletek bevételeit, kiadásait működési és felhalmozási cél szerinti tagolásban,

f) a költségvetési év azon fejlesztési céljait, amelyek megvalósításához a Stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése válik vagy válhat szükségessé, az adósságot keletkeztető ügyletek várható együttes összegével együtt,

g) a Stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit az adósságot keletkeztető ügyletek futamidejének végéig, illetve a kezesség érvényesíthetőségéig, és a Stabilitási tv. 45. § (1) bekezdés a) pontja felhatalmazása alapján kiadott jogszabályban meghatározottak szerinti saját bevételeit, és

h) a finanszírozási célú pénzügyi műveletekkel kapcsolatos hatásköröket.

(3) A költségvetési rendeletben elkülönítetten szerepel az évközi többletigények, valamint az elmaradt bevételek pótlására szolgáló általános tartalék és céltartalék.

(4) Az általános és céltartalék felett a képviselő-testület rendelkezik, amely e jogát a polgármesterre vagy a képviselő-testület bizottságára átruházhatja.

15. A költségvetési rendelet előkészítése, elfogadása

24. § (1) A jegyző, főjegyző, körjegyző, megyei főjegyző (a továbbiakban együtt: jegyző) által elkészített, a következő évre vonatkozó költségvetési koncepciót a polgármester november 30-áig - a helyi önkormányzati képviselő-testület tagjai általános választásának évében legkésőbb december 15-éig - benyújtja a képviselő-testületnek.

(2) A jegyző által elkészített költségvetési rendelettervezetet a polgármester a központi költségvetésről szóló törvény kihirdetését követő negyvenötödik napig nyújtja be a képviselő-testületnek.

(3) A polgármester a költségvetési rendelettervezet benyújtásakor előterjeszti azt az önálló rendelettervezetet is, amely az önkormányzati rendeleteknek a költségvetési rendelettervezetben javasolt előirányzatok megalapozásához szükséges módosításait tartalmazza.

(4) A költségvetés előterjesztésekor a képviselő-testület részére tájékoztatásul a következő mérlegeket és kimutatásokat kell - szöveges indokolással együtt - bemutatni:

a) a helyi önkormányzat költségvetési mérlegét közgazdasági tagolásban, előirányzat felhasználási tervét,

b) a többéves kihatással járó döntések számszerűsítését évenkénti bontásban és összesítve, és

c) a közvetett támogatásokat - így különösen adóelengedéseket, adókedvezményeket - tartalmazó kimutatást.

16. A helyi önkormányzat átmeneti gazdálkodásának szabályai

25. § (1) Ha a költségvetési rendeletet a képviselő-testület a költségvetési év kezdetéig nem fogadta el, az átmeneti gazdálkodásról rendeletet alkothat, amelyben felhatalmazást ad, hogy a helyi önkormányzat és költségvetési szervei a bevételeiket folytatólagosan beszedhessék, kiadásaikat teljesítsék.

(2) Az átmeneti gazdálkodásról szóló rendeletben meg kell határozni a felhatalmazás időtartamát. A felhatalmazás az új költségvetési rendelet hatálybalépésének napján megszűnik.

(3) Ha a képviselő-testület a költségvetési rendeletet a költségvetési év kezdetéig vagy az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet hatályvesztéséig nem alkotta meg, és az átmeneti gazdálkodásról rendeletet nem alkotott, vagy az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet hatályát vesztette, a polgármester jogosult a helyi önkormányzatot megillető bevételek beszedésére és az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítésére.

(4) Az (1) és (3) bekezdés alapján folytatott gazdálkodásról a képviselő-testület részére a polgármester beszámol. A képviselő-testület az új költségvetési rendeletet az (1) és (3) bekezdés szerint beszedett bevételeket és teljesített kiadásokat az új költségvetési rendeletbe beépítve fogadja el.

18. A helyi önkormányzat, a nemzetiségi önkormányzat, a többcélú kistérségi társulás, a jogi személyiségű társulás és a térségi fejlesztési tanács feladatainak ellátása

27. § (1) A helyi önkormányzat bevételeivel és kiadásaival kapcsolatban a tervezési, gazdálkodási, ellenőrzési, finanszírozási, adatszolgáltatási és beszámolási feladatok ellátásáról az önkormányzati hivatal gondoskodik.

19. A költségvetés elfogadását követő feladatok

28. § (5) A helyi önkormányzat, a nemzetiségi önkormányzat, a többcélú kistérségi társulás, a jogi személyiségű társulás, a térségi fejlesztési tanács, valamint az általuk irányított költségvetési szerv elemi költségvetését a polgármester, nemzetiségi önkormányzat elnöke, társulási tanács elnöke, térségi fejlesztési tanács elnöke hagyja jóvá.

2012. 03. 10. 19:54

Én is így tudom. A költségvetésnek "0" szaldósnak kell lennie. Magyarán: bevétel - kiadás = 0

2012. 03. 10. 14:29

Csak egyetérteni tudok!