Fürdőkultúra tárlattal indul a Szent István strand centenáriuma
Kultúra
2012. márc. 5.

<p>Vándortárlattal kezdődik az idén, a fedett uszodájának századik évfordulóját ünneplő esztergomi Szent István Strandfürdő centenáriuma. Az Ezeréves fürdőkultúrát és a strand történetét bemutató tablósorozat elsőként március 5-étől a Mindszenty iskolában látható. A kiállítás tudásanyaga az alapja az április 28-ai diákoknak rendezett vetélkedőnek.</p>

Idén ünnepli százéves évfordulóját az esztergomi Szent István Strandfürdő fedett uszodája, mely 1912. április 18-án nyílt meg ünnepélyesen. Az országban az elsők közt fedett uszodával rendelkező létesítmény az évforduló kapcsán tárlatot és fotópályázatot is szervez ünnepi eseménysora mellé. A rendezvények sorát március 5-én, hétfőn az a tárlat nyitja meg, melyet hét esztergomi általános iskolában is láthatnak az érdeklődők. A kiállítást tizennyolc tabló alkotja, melyek az ezeréves fürdőkultúrát és az esztergomi strand történetét mutatják be. A tárlat anyaga adja ráadásul annak a diákok számára hirdetett vetélkedőnek a kérdéskörét, melyet a fürdő április 28-án rendez meg a jubileumi ünnepségén.

A kiállítás március 5-étől a Mindszenty József Római Katolikus Általános Iskolában, március 12-étől a Szent Imre iskola általános iskolai tagintézményében (volt Petőfi), március 19-étől a Babits Mihály, március 26-ától a Vitéz János Gyakorló, április 2-ától a kertvárosi Arany János, április 10-étől a József Attila, míg április 16-ától az Árpád-házi Szent Erzsébet iskolában tekinthetik meg az érdeklődők. A vándortárlat utolsó állomásaként a centenáriumi ünnepségen a strandfürdőben nézheti meg a nagyközönség.

Szent István Strandfürdő

(forrás)