Völner válthatja Meggyest a következő ciklusban

Völner válthatja Meggyest a következő ciklusban

2012. 02. 28. 13:38

Az origo.hu információi szerint a 2014-es választásokkor a jelenleg a komáromi választókerületet vezető Völner Pál fejlesztési államtitkár például Meggyes Tamás esztergomi körzetét kaphatja majd meg, a kisbérivel összeolvadó komáromi körzet pedig a most a kisbérit vezető megyei kormánymegbízotté, Czunyiné Bertalan Judité lehet.

A teljes cikk az origo.hu oldalán olvasható.

2012. 03. 01. 19:08

A teherkomp terveinek egy része már el is készült. Van már megvalósult része is, amiért fizetni kell. A semmiért.

2012. 03. 01. 18:27

Ocskay Gyula hozzászólását ajánlanám mindenki figyelmébe 2007-ből:

 

http://www.szeretgom.hu/content/13357-gyarapodas-2?comment=11464#comment11464

2012. 03. 01. 18:14

Megértem az ismerősödet, mert nem messze lakom a világ 3. legforgalmasabb repülőterétől, pontosan 90 másodpercenként megy el egy gép felettem (minden nap kora reggeltől késő estig, és nem kisgépek), a "járulékos" helikopterekről nem is beszélve, meg van egy dupla vasúti sínpár is kb. 200 méterre. :)

Most már csak úgy magamban szólnék hozzá.

Nagyon nem mindegy, hogy valaki mondjuk a megélhetése miatt választja a fentebb említett lakókörzetet, vagy valaki egy viszonylag csöndes családi házas környezetben kapja az általad is említett áldást. Ez lehet, hogy hasznot hoz valakiknek, de a környezetben élőknek egyértelműen életminőség romlás. A volt Magyar Köztársaságban pedig nem olyan könnyű másik helyen rittyenteni egy új házat.

Ez a reptér fejlesztés a jelenlegi helyen már bocsánat, de marhaság.

 

Törölt felhasználó #3155

2012. 03. 01. 17:11

János, ez tökéletes javaslat, amelyet igen jó lenne magvalósulva látni.Gondolod, hogy eléggé érettek már erre a politikusaink is?Sírós

Szerintem a helyi lakósság itt is és ott is szívesen fogadná. A hely tényleg alkalmas lenne!

2012. 03. 01. 15:13

A teljes átalakítás került ennyibe, a fogadóépülettel meg egyéb dolgokkal együtt (pl. leszállást segítő elektronika és fények). De a sármelléki repülőtér is megállt 2 milliárdnál,

 

Nem szőrszálhasogatásként mondom, az igazsághoz viszont hozzátartozik, hogy  Péren  egy volt honvédségi füves repülőtér átalakítása, Sármelléken pedig -ha jól tudom- egy volt szovjet , szilárd burkolatú , repülőtér átalakítása került ennyibe. Itt Esztergomban pedig alapvetően a nulláról kellene felépíteni.

továbbra sem napi többszáz A380-ról lenne szó, csak legfeljebb néhány közepes gépről.

 

A péri reptér adatai szerint a tavalyi évben 5185 műveletet hajtottak végre ( ez gondolom a fel és leszállások lehetnek, ha nem akkor javítsatok ki). Ez rövid számolás után napi 14-15 fel és leszállást jelent, feltételezve, hogy éjjel nem repülnek, akkor óránként egy gép. Persze lehet példálózni azzal, hogy máshol is milyen közel van, de van egy alapvető különbség: míg az emlegetett példákban a már meglévő nagy repterek köré fejlődött a város, addig mi itt a városban akarjuk fejleszteni a repülőteret.

 

Esztergom fő vonzereje egyrészt önmaga és az Ister-Granum, de inkább a fővároshoz közeli elhelyezkedése lehetne. Ferihegyről Liszt Ferencről tovább tart átérni Budára vagy a környező helyekre, mint mondjuk (a bővített) 10-esen vagy (a fejlesztett) vasúton Esztergomból.

 

Érdekes módon, Székesfehérváron ott a börgöndi repülőtér ahol már évek óta húzódik egy 20 milliárdos(!!) fejlesztés, pedig Fehérvárról Bp, az autópályának köszönhetően gyorsabban elérhető, mint Esztergomból.

Az ötlet lehet, hogy szép és jó, de ha nincs hely akkor nagyon nehéz lesz megvalósítani.

2012. 03. 01. 15:02

Ferihegy már most 60 perc a keleti M0-án. 30 perc Szentendre Dobogókő felé, onnan még 30 perc Ferihegy.

Ha mindenáron repterezni akartok, szerintem a határ túloldalán alkalmasabb területek lennének erre. Pozsony is behúzta Rajka, sőt Mosonmagyaróvár környékét a saját agglomerációjába, Párkányból is gyorsabban be lehet érni ma Budapestre vonattal, mint Esztergomból.

2012. 03. 01. 14:53

Inkább ~60 perc!

2012. 03. 01. 14:44

Mondjuk a ki nem használt ipari park megmaradt része és a Suzuki út összekötve Kesztölc felé?  De ezek csak hipotézisek, legyen először a 10-es út és a kikötőfejlesztés. Ha ezek megvannak, akkor nem kell reptér sem, mivel Ferihegy csak ~ 40 perc lenne.

Iridium

2012. 03. 01. 14:41

A teljes átalakítás került ennyibe, a fogadóépülettel meg egyéb dolgokkal együtt (pl. leszállást segítő elektronika és fények). De a sármelléki repülőtér is megállt 2 milliárdnál, amiben már egy korrekt terminálépület is benne van (a többivel együtt), további 1 milliárdért pedig cargo-terminált is építettek (hozzátéve, hogy mindezt jórészt magánpénzből). A Ryanair miatt pedig fogadtak 110 ezer utast a forgalmasabb években, vagy a különböző cégek logisztikai központjai is ott vannak. Az lehet, hogy maga a repülőtér nem alkalmazna egy-két tucat embernél többet, de ahogy a Suzuki is "bevonzza" a beszállítóit, úgy a repülőtér is vonzaná ezeket a szolgáltatókat. Légi úton meg jellemzően nem autókat szállítanak, hanem mondjuk gyógyszert (Richter?), elektronikai berendezéseket (itt van a nyelvemen, hogy hívják az antennagyártót kertváros felé?), vagy hasonló kisebb méretű, de nagyobb értékű dolgokat, így a tonnaszám csalóka lehet. Szerintem befektető lenne, ha a bürokrácia és a jövőbeli kilátások nem üldöznék el még az egyszeri piacos kofát sem Magyarországról. Ha lenne egy jól megbecsülhető jövőkép, egy működő önkormányzat és állam értelmes határidőket betartva (hogy ne kelljen az engedélyekre, papírokra hosszú éveket várni), akkor befektető is lenne pillanatok alatt. Egy-két milliárd nem pénz ahhoz képest, amit nyújtani tudna, és továbbra sem napi többszáz A380-ról lenne szó, csak legfeljebb néhány közepes gépről. Péren pl. nincsenek, csak charterjáratok, ezért is alacsony a szám, ott inkább az Audi miatt érdekes a dolog. Esztergom fő vonzereje egyrészt önmaga és az Ister-Granum, de inkább a fővároshoz közeli elhelyezkedése lehetne. Ferihegyről Liszt Ferencről tovább tart átérni Budára vagy a környező helyekre, mint mondjuk (a bővített) 10-esen vagy (a fejlesztett) vasúton Esztergomból. Győr vagy Debrecen... de igazából egyetlen más város sem tudna versenyezni Esztergommal Budapesthez közel. Keleten ott van eleve a Liszt Ferenc, nyugaton viszont semmi. A teherkikötővel, a fejlesztett vasúttal és 10-essel, esetleg még egy vasúti teherhíddal Esztergom kiütné versenyképességben a legtöbb magyar várost. Ezek ráadásul mind infrastrukturális fejlesztések lennének (nem fürdős...), amire hamarabb kapna támogatást az Uniótól a város. Megértem, hogy sok embernek okozna ugyanakkor bosszúságot is, de úgy vélem napi néhány gép még beleférne az elviselhető kategóriába, Esztergom egyedi elhelyezkedése pedig jóval nagyobb megtérülést jelentene a befektetőnek is. Ezekkel a kapukkal a világ felé a már meglévő vállalatok is jobb pozícióban lennének és újakat is vonzana a város.

2012. 03. 01. 13:17

Csak a helyét kellene optimálisan megválasztani, nem a lakóövezetben kellene elhelyezni!

 

Ilyet pedig , sajnos vagy nem, Esztergomban és a hozzátartozó területeken nem találunk. A jelenlegi helyen kívül felmerülhet még az Esztergom- Csenkei-híd közötti terület, itt a benépesültség hasonló, mint a jelenlegi helyen és a város fejlődésének ugyanúgy gátat szabna. Esetleg még a Táti-út környéke , a gondok hasonlóak , mint az előzőeknél, csak még a Duna is elönti évente egyszer-kétszer. Ezzel a lehetséges helyszínek ki is merültek.

Mint azt olvashattuk a már meglévő  péri repülőtér füvesből szilárd burkolatúvá alakítása kb másfél milliárdba került. Mennyibe kerülhet egy teljesen új repülőtér kialakítása, felszerelés?  Ez a repülőtér ( péri) a tavalyi évben 18 ezres utasforgalmat ( valljuk be nem egy nagy szám) és 250 tonnás ( az mennyi ? 100 kamion ? a 10-esen félnap alatt elmegy ennyi) teherforgalmat bonyolított, 15 főnyi alkalmazottal, mindezt az ország egyik legnagyobb városában, Esztergoméhoz viszonyítva , jóval nagyobb vonzáskörzettel. Nem tudom, hogy volna-e befektető, aki milliárdokat költene egy ilyen beruházásra, úgy, hogy az ország, ilyen léptékkel nézve közel lévő, legnagyobb légikikötője a Malév megszűnése miatt a kapacitásának csak a töredékét használja ki.

2012. 03. 01. 12:03

Én hosszú távú stratégiaként nem vetném el a repülőtér ötletét. Csak a helyét kellene optimálisan megválasztani, nem a lakóövezetben kellene elhelyezni! Ha lenne gyorsforgalmú 10-es út, akkor innen Budapest (továbbá Esztergom) is könnyen elérhető lenne, a felvidék repülő utazóturizmusát is idevonzaná. Ne egy nagy forgalmú reptérre gondoljatok, hanem egy-két fapados járatra és magánrepülőgépekre. De ehhez a 10-es út és a vasúti pályák fejlesztése elengedhetetlen.

2012. 03. 01. 11:25

Ez a repülőtér bővítés a XXI. században egy ennyire benépesült környezetben elég meredek ötletnek tűnik. Hihetetlen konfliktusokat termelne már a tervezési folyamatban is. Megvalósulása esetén nem csak Kertváros, de maga Esztergom is veszíthetne vonzerejéből. Plusz a város igen behatárolt fejlődési, terjeszkedési lehetőségei, irányai közül az egyik legkézenfekvőbbet  véglegesen kizárnánk. Mindezt úgy, hogy a befektetett összeg megtérülése , a vállalt konfliktusok, a feláldozott jövő ellenére is igen csekély és a jelenleg meglévő problémákból semmit nem old meg, sőt inkább növeli.

Véleményem szerint ésszerűbb lenne egy teherkikötő építése. A Suzuki alkatrészeinek jórésze érkezik hajón az országba, a késztermékek pedig hajón távoznak ( a Dunán gyakran látni autószállító hajókat, amint épp az osztrákok felé viszik az Esztergomban készült autókat). Viszont ezt a hajókból történő ki-berakodást Csepelen tudják megoldani, onnan és oda a cuccok igen gyakran közúton , mi esetünkben a 10-esen, szállítódnak, ezzel igen komoly kamion forgalmat zúdítva az adott utakra. Egy megépülő kikötő csillapíthatná a 10-es út teherforgalmát, ezzel némi lélegzethez juttatva az érintett településeket, gyorsítaná a közlekedést és lendíthetné a város gazdaságát, nem utolsó sorban pedig kevesebb pénzt kellene befektetni, kisebb kockázattal.

Iridium

2012. 02. 29. 21:22

Megértem az ismerősödet, mert nem messze lakom a világ 3. legforgalmasabb repülőterétől, pontosan 90 másodpercenként megy el egy gép felettem (minden nap kora reggeltől késő estig, és nem kisgépek), a "járulékos" helikopterekről nem is beszélve, meg van egy dupla vasúti sínpár is kb. 200 méterre. :)

Nehéz eset az biztos, de szerintem a végén a többség jól járna (munkahelyek, idegenforgalom stb.). Egyébként sem ilyen forgalmat kell elképzelni, talán csak napi 2-3 fordulót, de az már akkor forgalmasnak számítana. Szerintem jó lenne, de valószínűleg a következő két évtizedben úgysem tudjuk meg, amilyen tempóban változnak a dolgok... Úgyhogy aggódni nem kell, lehet pihenni és a pókokat számolni a falon :)

(sóhaj)

2012. 02. 29. 20:42

1.) Völner nagyot dolgozhatott a lábatlani kikötő projekten, csak azt nem tudom megyei körgyűlési elnökként, vagy államtitkárként? Az eredmény szempontjából persze mindegy, a kikötő ezen az oldalon nem készült el, de még egy kapavágás sem történt, miközben a túloldalon már egy éve elkészült a komplett beruházás. Ehhez tényleg csak annyi köze lesz Völnernek, mint bármely más lábatlani, nyergesi lakosnak, aki izgalommal várja, hogy elkészüljön a kikötő.

2.) Jó lenne valami konkrét beruházást is olvasni, amely Komárom-Esztergom megye észak-keleti kistérségeihez kapcsolódik és promoterként, vagy lobbistaként ott áll(t) Völner. Magamtól nem jut eszembe egy ilyen sem.

3.) A 10-es főút Nyerges-Lábatlan elkerülő szakaszát ne várjuk. Nem realitás. Nincs hova elkészíteni az elkerülőt. Egy megoldás mégis lenne, ha az Ister-Granum EGT működése keretében, figyelemmel az EU kapcsolatokra is át lehetne vinni a forgalmat a túloldalra. Ahhoz azonban hídak kellenének, meg az észak-déli korridor M 11-es, de legalább a 10-es főút autóúttá fejlesztése.

4.) A nagyobb légi járművek belátható időn belüli fogadása nem realitás. Péren is vért izzadtak, mire megkapták a közepes gépek fogadására és indítására vonatkozó engedélyt, de még az sem lefutott játszma, ráadásul ott van Győr,meg az Audi. Hosszútávon azonban nagyon életképes a légi kikötő fejlesztés, de fapados közutak mellett nehéz lesz bárkit ide csábítani.

5.) Völner és Meggyes között az alapvető különbség a diploma megléte, illetve hiánya. Magyarázatot lásd 1. pont.

2012. 02. 29. 17:01

A másik dolog, ami szerintem szintén fontos lehet a vízi közlekedés mellett: a légiközlekedés beindítása. Jelenleg ha jól tudom gyakorlatilag csak sportcélokat szolgál a reptér.

Már a sportcélokkal való repüléssel is tele van a töke hócipője a közelben lakó ismerősömnek. Állítólag még a 300 m kötelező repülési magasságot sem tartják be a lakott terület felett, nem is beszélve arról, hogy mindezt hétvégén a nyári időszakban. Persze ezeket csak hallomásból ismerem, lehet, hogy nem is igaz.

Bizonyítani nem tudja, hiszen nem életszerű, hogy pl. ebéd közben egy lézeres vagy kitudja milyen magasságmérő ketyerével - ami nem olcsó dolog - éppen a berepülés időszakáben rohanjon ki magasságot mérni.

Az ismerősöm véleménye: Könnyű más farkával a csalánt verni.

 

 

 

 

 

2012. 02. 29. 16:42

Hát ettől tartok én is! Azt meg, hogy kinyeri a választást a jóég tudja, azt azonban el kell ismerni, hogy nagy esélyük van rá, főleg azért mert rengeteg embernek van a fejében köd és nem lát tisztán vagy éppen a napi megélhetésért küzd és nem érdekli, hogy ki ül a nyakán.

Egyszerűen engem az foglalkoztat mostanában egyre inkább, hogy hogyan lehet a dolgokat ennyire kettős mércével mérni. Amit mások tesznek az nagyon rossz, de ha ők teszik ugyanazt, azt szépen megmagyarázzák, hogy minden a mi érdekünkben történik. Ők kivételek, rájuk a törvények nem vagy nem úgy vonatkoznak? Tiszta GYEVI BÍRÓ-ság.

Értem én, hogy ehhez milyen érdekek fűzödnek, amit viszont nem értek, hogy normál állampolgárok, hogy lehetnek ennyire elvakultak. Számomra a tisztesség, a becsület azt jelenti, hogyha rosszat tettem, akkor feleljek érte, akármilyen a szinem. Igaz nem is vagyok politikus!

2012. 02. 29. 14:50

A reptéri felvetésedre eszembe jutott, Szlovákia középső és keleti országrészeinek (Zsolna, Zólyom, Kassa, Eperjes, Révkomárom régióinak) bevonzásának lehetősége. Tényleg hihetetlen perspektívákat nyithatna meg egy fapados és a kereskedelmi reptérnek, mivel legközelebb Pozsonyban, Budapesten és Bécsben van repülőtér. De ehhez mind a 10-es út, mind Szlovákia észak-déli korridorának (Lengyel és Magyarország közötti gyorsforgalmú folyosónak) kiépítése hiányzik.

 

(Egyébként miért is nem épült meg ez a logisztikai folyosó idáig? Ez már nagypolitika! Geopolitikai és geostratégiai kérdéseket is érint, sem a nyugatnak, sem a keletnek nem érdeke a Balti-tengert összekötni Adriával és a Földközi-tengerrel. Nem nagyon akarják a világpolitikát uralók összekötni Skandináviát és Kis-Ázsiát. Így maradok a 10-es út fejlesztésénél, az elérhetőbb cél lehet….)

 

 

2012. 02. 29. 13:22

boroka:

igen, a lex Tétényi arról szól. Ámde.

Azonban.

mivel ez csak egy sima törvény, nincs Kotmányba' írva, ezért előállhat az a helyzet, ami Borkai esetében: országgyűlési választások UTÁN, de még a polgármesteri választások ELŐTT hoztak egy törvényt (lex Borkai), ami alapján Borkai Zsolt indulhatott Győr székéért. Ugyanez könnyedén előfordulhat még 2014-ben is - ha olyan kormány lesz.

És ez itt a kulcskérdés: nagyon szépen le van írva -és kicsit belénk sulykolva- hogy melyik fideszesé lesz melyik körzet a választások UTÁN!

Ámde!

Azonban!

Vagyis!

Ki garantálja, hogy az origo cikkében felsoroltak mind megnyerik a választásokat? Pénz beszél

Iridium

2012. 02. 29. 12:36

Teljesen egyetértek, nagyon érdekes, amit írsz.

Igazából csak arra próbáltam célozni, hogy Völner nagyobb kaliberű, ráadásul még vállalható politikus, mint Meggyes. A térségért elsősorban viszont utóbbi "lobbizik", látható milyen vehemenciával. Völner területe a Nyerges - Dorog - Esztergom háromszög nyugati része már, ahol a 10-es útnak egészen más szerepe van, inkább átmenő a forgalom rajta. Ezen Nyerges is jóideje gondolkodik, hogyan tudná a forgalmat elterelni a városból, hiszen ott kevesebb turista csapódik le, mint Esztergomban, tulajdonképpen a 10-es út inkább nyűg a mindennapok szempontjából (persze jóideig megkerülhetetlen tényező marad és szerves része is ennek ellenére a város életében). Azaz míg Esztergomnak (így Meggyesnek) érdeke a 10-es út fejlesztése, addig Nyergesnek már nem annyira, hiszen a növekvő forgalom megfelelő elkerülőút hiányában mind a városon menne keresztül, aminek nem örülnének a helyiek. Völner így - szerintem - érthető módon nem is nagyon presszálja a dolgot, hiszen az személyesen neki sem lenne túl előnyös, a választóiról nem is beszélve. Viszont, ha Völner megkapná az egész területet (ha őt jelölik és megválasztják), akkor már nem hagyhatná figyelmen kívül Esztergom, Dorog és környékük érdekét sem. Dorog már kikerülhető egy ideje, így tulajdonképpen tényleg már csak a torta hiányzik, azaz a 10-es út problémájának megoldása. A hab pedig - Völner szempontjából - a nyergesi, lábatlani elkerülő megépítése lenne egyidejűleg.

A másik dolog, ami szerintem szintén fontos lehet a vízi közlekedés mellett: a légiközlekedés beindítása. Jelenleg ha jól tudom gyakorlatilag csak sportcélokat szolgál a reptér. Meggyesnek is voltak einstandoló tervei ezzel kapcsolatban, talán a 10-es út fejlesztésével egyidőben el lehetne gondolkodni egy kisgépek fogadására alkalmas átalakításon (nem tudom ki az illetékes ott, kinek a tulajdonáról van szó). Győrben ha jól emlékszem olyan másfél milliárdba került a füves kifutó szilárddá átalakítása, s most már üzleti gépek, kisebb tehergépek, ill. charter járatok fogadására is alkalmas a péri repülőtér. Lehetnék demagóg, hogy miért nem ezekkel, a forgalom beindításával kezdték annó és pumpáltak milliárdokat a gyér forgalom ellenére szállodákba és parkolókba... de nem leszek. Ill. még egy utolsó gondolat a reptérrel kapcsolatban: talán még egy ettől nagyszabásúbb felújítást is lehetne végezni, akár közepes gépek fogadására alkalmassá tenni, hiszen egy elkészült 10-es úttal, a most készülő hatékonyabb vasúttal, kikötővel stb. Esztergom tulajdonképpen Budapest északnyugati kapuja is lehetne akár már középtávon, 5-8 éven belül. Debrecenben hamarosan indulnak a fapadosok (más nemzetközi forgalmat már régebb óta bonyolít), de az Budapesttől elég messze van, ahogy Győr is, míg Esztergom kiegészíthetné Ferihegyet (néhány fapados járat érkezhetne Esztergomba is), amíg nincs versenytársa Budapest nyugati oldalán. Ebben a pillanatban nincs igazán alternatívája Esztergomnak ebből a szempontból, miért ne használná ki? Tényleg egy kincsesbánya lehetne a város, amit jól mutat a Mária Valéria-híd megnövekedett forgalma is. Hatalmas potenciál lenne, mégis... egyelőre másként alakultak a dolgok.

2012. 02. 29. 10:39

Kedves Iridium! Elsősorban nem neked szánom, csak itt jött szóba a 10-es út.

 

Eddig Esztergom nem tudta kihasználni Budapest közelségét és annak vásárlóerejét (ebbe a külföldiek vásárlóerejét is beleértettem). Amíg a 10-es út kérdését nem rendezik, addig városunk nem lesz Budapest északi kapuja. A 10-es út fejlesztésének elhanyagolása idáig blokkolta a régió fejlődését. Véleményem szerint ez a legnagyobb hibája, az elmúlt 22 év politikusi ténykedéseknek! Ha van gyorsforgalmú út, akkor Esztergomban van vásárlóerő, van gazdaság és van fejlődés. Én ezt tartom a legfontosabb kérdésnek és nem az ilyen, olyan városfejlesztési programokat! Mert ha Esztergom a 10-es út segítségével kinyílik, akkor jön a működő tőke és nem kell adóságba verni városunkat, a soha meg nem térülő dilettáns fejlesztésekkel. Természetesen a 10-es út mellett a Duna kereskedelmi és idegenforgalmi szerepét is fejleszteni kellene. Alapvetőleg hihetetlen jó adottsága van Esztergomnak, melyet még a politikusok sem tudnak szétverni, „csak” a fejlődésünket tudják évtizedekre gátolni.

 

Az a véleményem, hogy a 10-es út fejlesztésének hiánya és Budapest közelsége miatt, városunk idegenforgalom szemszögéből is speciális helyzetben van. Ráadásul a Duna-kanyar egy napos idegenforgalmi útvonala Budapest – Szentendre – Visegrád - (és utoljára) Esztergom. Ezen az útvonalon, egy napra túl sok a látnivaló és ha megcsúszik a kirándulás akkor legkevesebb idő Esztergomra jut. Ezenfelül, mivel utolsó látnivaló Esztergom, itt csapódik le a legkevesebb bevétel az idegenforgalomból. Tehát az egynapos túrizmusnál is, csak a 10-es út fejlesztésével tudnánk átterelni az idegenforgalmat Esztergom felé. Aki meg több napos belföldi túrizmust szeretne és további hotelberuházásba kezd, annak nagyon el kell találnia a célközönségét, mivel az ország legerősebb belföldi vásárlóerejét, Budapestet nagyrészt már a kezdeti pillanatban elveszette. Mivel fővárosunk 2 milliós lakosságának vásárlóereje túl közel van ahhoz, hogy Esztergomban egy teljes hétben gondolkodjon. Ráadásul hatalmas a régiós konkurencia. Ha csak egy hétvégét töltenek el egy hotelben ezek a vendégek, akkor a hotel alacsony kihasználtsága miatt fenntarthatóságával lesz probléma. Már többen nekem szegezték a kérdést, és Visegrád? Visegrád egyik legpatinásabb négy csillagos szállodája eladó, gazdasági problémákkal küzd. Véleményem szerint a nemrég megépülő hotel keresztbe húzta a fenntarthatóságát. Sok az eszkimó és kevés a fóka. Tehát erre a válaszom, hogy a folyamatosan zsugorodó piacból mindenki egyre nagyobb szeletet akar kihasítani, ebbe a piacba belépni most nagyon kockázatos.

Esztergomnak a külföldi turizmus szempontjából is elengedhetetlen lenne a 10-es út fejlesztése, már ha csak a transzfer idejét nézzük. Egyébként az meg nem normális, hogy a fővárostól 50 km-re fekvő Esztergomba, csak két óra alatt lehet eljutni egy nemzetközi repülőtértől (nem beszélve egy esetleges balesetről a 10-es úton). Nézzünk már körbe a világban, sokszor a nagyvárosoktól 30, 50 km-re fekszenek a repülőterek, hihetetlen profizmussal és infrastrukturális szervezéssel oldják meg a transzfert! Van kapcsolatom egy befektetői körrel, kik pont a külföldi vendégek transzferidejének lecsökkentése miatt vettek a reptértől 5 km-re egy fejlesztési területet. Szerintem Esztergomban van potenciál a külföldi vásárlóerő idecsábítására, de ahhoz előbb az útfejlesztésnek kell megtörténnie és csak az után lehet minőséget teremteni, a profi szolgáltatásokhoz (pl.: egészségügyi szolgáltatásokkal).

 

Természetesen mindenki örülne városunkban szép és jól prosperáló hotelnek. Sok olyan hangot hallottam az előző városvezetéstől, hogy minden gazdasági érvtől függetlenül Esztergomnak kell egy minőségi szálloda (egyébként ezeket a véleményeket azért sem értem, mivel nekünk már van egy négycsillagos Hotel Bellevue-k. http://www.bellevuehotel.hu/). Megértettem a fürdő melletti hotel beruházás gondolatmenetét: a város tulajdonában lévő telekre építették, tehát pénzbe nem került a telek. Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozásával valósulna meg. Továbbá wellness részleget sem kellene építeniük, mivel összekötnék a sokmilliárdért megépült városi fürdő épületével és így a legdrágább beruházási összeget is megspórolnák. (De véleményem szerint egy kicsit elszámították magukat. Ha csak 60 szobával - 2 fő/szobával - számolok és átlagosan 50%-os kihasználtsággal, akkor ez a naponta ~ 60 főt jelent, a fürdőnk szűk wellness részlegét teljesen telítené. Mi lenne akkor azokkal a helyi, vagy távolból egy napra idelátogató vendégekkel, ők hova fognak beférni? Tehát a városi tulajdonú élményfürdőt bővíteni kellene, hogy a wellness zsúfoltságát csökkentsék. Persze lehetőleg úgy, hogy a hotel vendégeit elszeparálják a fürdő vendégeitől. Mert ha valaki a hotel éjszakákért fizet, az már nem szeretne közösködni a kinti nagyközönséggel. És a nagy kérdés az, hogy ki is finanszírozná majd ezt a bővítést?) Ráadásul a hotel működtetéséhez is profi piackutatás és üzleti terveket kellene előkészíteni. Láthatjuk a mélygarázsnál, vagy az élményfürdőnél, hogy ha nem körültekintő egy beruházás, akkor annak milyen iszonyú költségei vannak és működésképtelen lehet. Természetesen mindent meg lehet építeni, de egy ilyen jövedelemtermelő beruházásnál a jövőbeli működtetésre, finanszírozására is gondolni kell.

 

De igazi vásárlóerőt, piacot és fejlődést a 10-es út fejlesztése hozhat városunknak!