Háromszéki adósság

Háromszéki adósság

2012. 02. 27. 12:40

Nem elég a 25 milliárd forintos adósságállománnyal küszködő esztergomi önkormányzatnak a saját problémáival megküzdenie, de úgy tűnik, a település nem veheti le a válláról egy 700 kilométerre lévő erdélyi kastélynak a terheit sem.

Knapp János Pál, Esztergom korábbi fideszes alpolgármestere, aki egyúttal a vargyasi kastély üzemeltetésére létrehozott, Romániában bejegyzett önkormányzati cég ügyvezetője, kérdésünkre közölte, már 2008-ra megszerezték a kastélyfelújításhoz a jogerős építési engedélyt, ám a gazdasági válság miatt el kellett halasztani a munkálatok megindítását. Mint mondta, az első ütemhez az esztergomi önkormányzat saját büdzséjéből biztosítottak volna forrást, a műemlék épület további rekonstrukciójához pedig állami és uniós támogatásokat terveztek felhasználni.

A fejlesztési tervek talonba helyezése tehát már a 2010-es esztergomi politikai fordulat előtt bekövetkezett, az új városvezető, Tétényi Éva színre lépésével pedig hosszú távra fiókba került a beruházás ötlete. Mivel a felújítás elmaradt, a vargyasi kastély 2005 óta egyetlen vendéget – így egyetlen esztergomi polgárt – sem fogadhatott, azaz bevételt nem termelt, miközben évente 11 millió forintot emésztett fel a fenntartása. Knapp János Pál tájékoztatása szerint fizetni kell a közüzemi számlákat, a vagyonbiztosítást, a három alkalmazott bérét, a kastélypark gondozását, az őrzésvédelmet és az állagmegóvási munkákat.

A cikk teljes terjedelmében a nol.hu-n olvasható

2012. 03. 04. 9:37

Hát akkor had mondjak megint valamit ebben a kérdésben. Most szombato 03.03. án, kis csapatommal böllérfesztiválon voltunk a Békés megyei Gádoroson. És ugye milyen a véletlen, ennek a községnek van Vargyastól 40 km re kastélya, Szovátán. Mivel én Gádorosról származom, a polgármesterrel elbeszélgettem, elnézést ezért a felvezetésért de ez kell a dolgok megértéséhez. Ha jól emlékszem, 2010ben, és 11ben, is elhangzott olyan indoklás a fidesz frakció részéröl, hogy azért kell Vargyasra évi 5millió ft, mert ha ezt nem fizeti be az önkormányzat, akkor el veszítjük a tulajdon jogunkat a kastély felett. Hát én meg kérdeztem a polgármestert, hogy ezzel ők hogyan vannak, van e ilyen törvény Romániában. A válasz egyértelmű volt, ilyen szabályról nem tudanak, és tudomásuk szerint nincs is ilyen. Azt elmondta, ők is gondban vannak a birtokkal, mert nehéz gazdaságosan kihasználni. De a község lakosainak lehetősége van használni az épületet, és egyéb helyi rendezvényeket is tartanak itt. Véleményem szerint, ez az évi pénz befizetés csak a lenyúlás kategóriába tartozik. Ha igény van rá már igértem, megszervezek egy utat, és valóban jó ötlet, hogy kicsit dolgozzunk is még a kerti munkákban is tudok segíteni. Menjünk el, biztosan hangulatos utazást tudunk összehozni. A forgatókönyv már a fejemben, igaz nem vagyok kitanult idegenforgalmis, de rengeteg ismerősöm barátom van, valamint ötletem a megvalósításra.

2012. 03. 02. 18:21

Rengeteg látnivaló van Vargyason: Daniel kastély, unitárius templom, református templom, Vargyas patak stb. Érdemes lenne májusban egy busznyi turistával felkeresni a helyet. Talán az esztergomi idegenforgalmi szakemberek, utazásszervezők és idegenvezetők mozdulhatnának.

A nyár alkalmas idő lenne középiskolások / sátoros /táboroztatására, közben egy kis " kerti " munkával a parkban és a kastély környékén.

2012. 02. 28. 23:14

No ... akkor akár indulhatunk is.Vigyor Már ketten vagyunk. Kacsintás

2012. 02. 28. 22:33

Való igaz sátortáborra gondoltam, de tudok onnan 40km olyan szintén ÖNKORMÁNYZATI TULAJDONBAN lévő kastélyt ami lakható, és hasznosítva is van. Ja igaz, hogy ez egy községé, ahol nem ilyen tanult emberek ülnek a testületben. Csak ők tudják a dolgukat.

2012. 02. 28. 20:21

Oké! Kezdheted a szervezést.Vigyor De csak akkor, ha előtte magas életbiztosítást kötünk, mert lehet hogy a kastély ránk omlik. Nyelvöltés  No, és hol fogunk megszállni, ha a kastély lakhatatlan?  Esetleg viszünk sátrakat és a kertben felállítjuk. Legalább a "kísértet kastélyba" pár napig élet költözik. Király

2012. 02. 28. 13:36

Rengeteg dologra hasznosítható lenne a kastély. Ha lenne gazdája. Például a tulajdonos cég ügyvezetője konkrétan ott lenne minden hétköznap és csak azzal foglalkozna, hogy hogyan termeljen bevételt és hozzon hasznot ezzel a beruházással a városnak.

2012. 02. 28. 13:02

Még azt nem tudták bemutatni, hogy a városnak mi haszna volt és van a vargyasi kastélyból.

Bérbe adhatták volna filmforgatásraKacsintás, mint pl. a turai kastélyt.

2012. 02. 28. 8:46

csak én érzek itt egy kis csúsztatást Knapp János szavaiban?

ugyebár 2005-ben vették, és "már 2008-ra megszerezték a kastélyfelújításhoz a jogerős építési engedélyt,". Tehát legjobb esetben is 2010-től tudott volna vendégeket fogadni. Ezzel szemben később azt mondja: "Mivel a felújítás elmaradt, a vargyasi kastély 2005 óta egyetlen vendéget [...] sem fogadhatott,".

Értelmezésem szerint, mivel a 2008-as felújítás elmaradt, ezért 2005 óta nem fogadnak vendéget.

aham

Illetve felmerül néhány kérdés: ha tudták, hogy a kastély felújítandó állapotban van, akkor arra miért nem tettek félre pénzt, miért nem kalkulálták bele a vételárba? Ha tudták, hogy nem fogadhat vendéget, miért vették meg? Ha Knapp valamiféle ügyvezetője odakint a kastálynak -ami Esztergom tulajdona-, akkor ő milyen jogviszonyban áll Esztergommal? Ki bízta meg és mivel?

2012. 02. 27. 20:09

Kedves Esztergomiak! Szervezzünk meg egy kirándulást Vargyasra, nézzünk már szét a saját tulajdonunkban, akinek kedve van hozzá szóljon, nyárra megszervezek egy utat.

2012. 02. 27. 18:48

A Meggyes korszak tele van, ilyen éppen csak megkezdtünk valamit, jó sok pénzért. Fenntartási többlet költségek keletkeztek, és rosszabb állapotba kerültek ingatlanok, mintha hozzá sem nyúltak volna, lehetne sorolni. A működési költségek (opex), tőkeberuházások (capex), illetve az egyszeri és folyamatos bevételek, tankönyvekben tanított külön kezelése nálunk hihetetlenül összekeveredett, sajnos még az országos költségvetésben is. A reálgazdaságban, cégeknél ilyenkor azt kérdezik: hol jártál oskolába? Itt meg mint a csodálkozó falusi Mari néni, miért nincs támogatás, hol a pénz? Alsó, felső szinten, reménytelenül nem értik.

2012. 02. 27. 18:42

Még azt nem tudták bemutatni, hogy a városnak mi haszna volt és van a vargyasi kastélyból.

Kezdetben csak két ember bérét fizették, most már háromét? Ha nincs hasznositva, milyen

rezsiköltség merül fel? Erről a szuper beruházásról is elmondhatjuk. többe kerül a leves, mint

a hús. Dicséret illeti az előző polgármestert és Knapp Jánost.

2012. 02. 27. 18:09

Ki van a valagam,de nem baj.A fejemről még nem ütötték le a sapkát!/jobbik/

2012. 02. 27. 16:37

Gratulálunk fiúk, ez jó mulatság férfimunka volt. Miért nem költöztök oda tisztább lenne itt a levegő. Ha Vargyason loptatok volna ennyit, a székelyek már megismertettek volna benneteket a szerszámok fább nyelével is.