Háromszéki adósság
Közélet
2012. febr. 27.

<p>Nem elég a 25 milliárd forintos adósságállománnyal küszködő esztergomi önkormányzatnak a saját problémáival megküzdenie, de úgy tűnik, a település nem veheti le a válláról egy 700 kilométerre lévő erdélyi kastélynak a terheit sem.</p>

Knapp János Pál, Esztergom korábbi fideszes alpolgármestere, aki egyúttal a vargyasi kastély üzemeltetésére létrehozott, Romániában bejegyzett önkormányzati cég ügyvezetője, kérdésünkre közölte, már 2008-ra megszerezték a kastélyfelújításhoz a jogerős építési engedélyt, ám a gazdasági válság miatt el kellett halasztani a munkálatok megindítását. Mint mondta, az első ütemhez az esztergomi önkormányzat saját büdzséjéből biztosítottak volna forrást, a műemlék épület további rekonstrukciójához pedig állami és uniós támogatásokat terveztek felhasználni.

A fejlesztési tervek talonba helyezése tehát már a 2010-es esztergomi politikai fordulat előtt bekövetkezett, az új városvezető, Tétényi Éva színre lépésével pedig hosszú távra fiókba került a beruházás ötlete. Mivel a felújítás elmaradt, a vargyasi kastély 2005 óta egyetlen vendéget – így egyetlen esztergomi polgárt – sem fogadhatott, azaz bevételt nem termelt, miközben évente 11 millió forintot emésztett fel a fenntartása. Knapp János Pál tájékoztatása szerint fizetni kell a közüzemi számlákat, a vagyonbiztosítást, a három alkalmazott bérét, a kastélypark gondozását, az őrzésvédelmet és az állagmegóvási munkákat.

A cikk teljes terjedelmében a nol.hu-n olvasható

(forrás)