LMP: az államkincstár törvénytelenül inkasszálta az esztergomi önkormányzat számláját
Közélet
2012. febr. 27.

<p>(MTI) - Az LMP véleménye szerint a Magyar Államkincstár törvénytelenül inkasszálta az esztergomi önkormányzat számláját - írja Szilágyi Péter és Batyikné Csőke Ágnes az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében. A Lehet Más a Politika azt követeli a kormánytól, hogy szüntesse meg a "törvénytelen állapotot".</p>

Az Országgyűlés Önkormányzati és területfejlesztési bizottságának tagja, illetve a párt esztergomi önkormányzati képviselője által jegyzett közlemény emlékeztet arra, hogy február végén Esztergom polgármestere, Tétényi Éva és a képviselőtestület "váratlanul azzal szembesült", hogy a Magyar Államkincstár inkasszálta az önkormányzat számláját és a december végén átvett intézmények fenntartásának költségeit az előző fenntartóval, vagyis az önkormányzattal akarja megfizettetni. Véleményük szerint a város gazdálkodásában az államkincstár váratlan intézkedése rendkívüli nehézségeket, napi működés gondokat okoz.
Hangsúlyozzák, az intézmények átvételéről szóló törvényhez kapcsolódó kormányrendelet rendezi az átvett intézmények kapcsán, hogy mely időpontig kell az önkormányzatnak fizetnie a fenntartás költségeit és mely időponttól a megyei intézményfenntartónak. A kormányrendeletnek megfelelően januárban az államkincstár az utolsó önkormányzat által biztosítandó összeget le is vonta Esztergom számlájáról, így "mindenki értetlenül állt az előtt, hogy a kincstár februárban mindenféle jogszabályi felhatalmazás nélkül inkasszót bocsátott ki" - teszik hozzá.
Az LMP azt követeli a kormánytól, hogy a "törvénytelen állapotot szüntessék meg", az Esztergomnak járó pénzt utalják vissza és állapítsák meg, ki a felelős a történtekért- írják.
Tétényi Éva polgármester a pénteki képviselőtestületi ülésen jelentette be, hogy véleménye szerint az államkincstár tévesen inkasszózott januárban és februárban összesen 140 millió forintot a várostól. Egyúttal határozatban kérte az inkasszó felfüggesztését.
A független polgármester az ülésen elmondta, az állami költségvetés bevételei között 1,1 milliárd forint szerepel az esztergomi önkormányzattól, az összeg az államnak átadott intézmények fenntartási költsége, amelyet a várostól akarnak behajtani. Ennek időarányos részét inkasszózta a kincstár - ismertette.
Közlése szerint az 1,1 milliárd forintos elvonás teljesen felborítja a város költségvetését, ezért, amíg a helyezet nem rendeződik, minden kifizetést felfüggeszt.
A bejelentést követően Zoltai Dániel (Fidesz-KDNP) felvetette, a polgármesternek és a hivatalnak miért csak február végén tűnt fel, hogy januárban is leemelték az összeget. Úgy vélte, a kincstár hibázott, de a polgármester is.
Az ügyben kialakult személyeskedő vita közben kapták meg a képviselők a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal üzenetét, hogy a probléma megoldásáig határozatban kérjék a márciusi inkasszó felfüggesztését. A testület ezt megtette. A polgármester ezután közölte, hogy visszavonja a kifizetések felfüggesztésére hozott döntését.
Czunyiné Bertalan Judit megyei kormánymegbízott az MTI érdeklődésére elmondta, a januári és februári inkasszóról csak csütörtökön kapott értesítést a polgármesteri hivatal. A helyzet rendezésére azonnal egyeztetést kezdtek a kincstárral és a nemzetgazdasági minisztériummal - tette hozzá.
Közlése szerint, ha Esztergom hamarabb jelzi a problémát, a februári inkasszót meg lehetett volna akadályozni. "Egy nap alatt annyit segíthettünk, hogy a testület jogszerű határozatban kérheti az eljárás felfüggesztését" - magyarázta.

(forrás)