Hatvanmillió forintos könyvtárfejlesztés a megyében

Hatvanmillió forintos könyvtárfejlesztés a megyében

2012. 02. 24. 23:10

(MTI) - Mintegy hatvanmillió forintos tudásfejlesztési program zárult le európai uniós forrásból Komárom-Esztergom megyében a József Attila Megyei Könyvtár vezetésével.

biblio

Az olvasást népszerűsítő programokon nyolcezren vettek részt, több intézmény új honlapot készített, illetve nyilvánosan hozzáférhető, elektronikus katalógusba rendezte gyűjteményét - tájékoztatta a megyei könyvtár igazgatója, Voit Pál pénteken az MTI-t.
Mint kifejtette, a könyvtári hálózat képzési szerepének erősítése és az élethosszig tanulás elősegítése érdekében a megyei könyvtár mellett az Esztergomi Hittudományi Főiskola, a Főszékesegyházi Könyvtár és a megyei önkormányzat múzeumai alakítottak konzorciumot. A megyei könyvtár Tatabánya és kistérsége oktatási intézményeinek szervezett programokat, továbbá rendezvények voltak Dorogon és Esztergomban. A mesélés, a felolvasás fontosságára "babacsomaggal" hívták fel szülők figyelmét, amelyet Tatabányán és térségében a védőnői hálózat jutatott el a kisgyermekesekhez.
A megyei könyvtár elektronikus katalógust készített a Tatabányai Kistérség kilenc településének könyvtári állományáról, több mint 53 ezer példányt feldolgozva. A könyvtárak katalógusaiban az új adatok interneten már kereshetők, a Magyar Országos Közös Katalógus pedig a közeljövőben emeli be állományába az átadott rekordokat. A konzorciumi partnerek saját gyűjteményeik korábban fel nem tárt állományrészeit vitték számítógépre.
A könyvtár honlapján hozzáférhetővé tette folyóirat-lelőhely jegyzékét, illetve Tatabánya kronológiáját az 1947 és 2007 közötti időszakról, valamint kiépítette a megyei emlékhelyek adatbázisát a kutatók és a helyismerettel foglalkozó olvasók igényeinek megfelelően.
A program támogatásával a megyei könyvtár mellett új honlapot készített az Esztergomi Hittudományi Főiskola Könyvtára és a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Múzeumainak Igazgatósága, valamint könyvtárosok szakmai, szaknyelvi és angol nyelvi képzését valósították meg.

2012. 02. 26. 7:17

Nem sokan tudták,hogy a Bibliotecha eddig is hozzáférhető volt földi halandó számára is.igaz rövid nyitvatartással de az ki van írva a bejárati ajtón Kacsintás. Es másképp működött mint egy hagyományos könyvtár mert innen nem lehet elvinni a könyveket (olyan mint egy ötcsillagos étterem kizárolag helyben fogyasztható). Viszont ki van alakítva egy olvasó szoba ahová behordják neki a könyveket mert nem kicsi a könyvkészlet.Nekem a kedvencem latinul van ezért nem tudom elolvasni Sírós viszont jó nézegetni a kézzel festett betűket.És a mérete sem egy családi könyvespolcra való mert van vagy 80 centi magas és egy jó arasznyi vastag szóval nem a/4-es méretű.De az ólvasóteremben meg lehet nézni mostmár csak a második legkissebb könyvet is Nevetés.