Új Ipoly-híd épülhet Helembánál
Gazdaság
2012. febr. 24.

<p><span id="ctl05_lbLead"> (MTI) - Jóváhagyta a két új Ipoly-híd megépítéséről szóló magyar-szlovák megállapodást szerdai ülésén a pozsonyi kormány - adta hírül a TASR állami hírügynökség.</span></p>

A hidak Ipolydamásd és Helemba, illetve Vámosmikola és Ipolypásztó közt épülnek majd. A most jóváhagyott megegyezésről utoljára február 7-én tárcaközi szinten tárgyalt a magyar és a szlovák fél. "A szerződő felek erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy anyagi eszközöket szerezzenek az Európai Uniótól a híd és az odavezető utak megépítésére" - olvasható az egyik egyezményben.
A tervekben szereplő két Ipoly-híd azt a célt szolgálná, hogy a régióban ismét fel lehessen újítani a két ország szomszédos területei közti közúti személy- és teherforgalmat. A megépítendő hidak azonban egyelőre még csak az építési engedélyeztetés stádiumában vannak. A létesítmények megépítése jelentős részben annak függvénye, hogy sikerül-e megszerezni hozzá az Európai Unió vidékfejlesztési alapja által megítélhető támogatást. A hidak építési költségvetésének 95 százalékát ugyanis éppen ebből az alapból szeretnék fedezni az építtetők.
A két Ipoly-híd megépítése a tervek szerint mintegy 10,3 millió euróba kerülne.


(forrás)