Légszennyezettségi tájékoztató
Egészségügy
2012. febr. 13.

<p>Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség értesítése alapján, Esztergom közigazgatási területén a szálló por határértéke 2012. február 12-én meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (melynek értéke: 152.6 µg/m3). Emiatt Esztergomban erősen szennyezett légszennyezettségi indexet jeleznek a műszerek.</p>

A lakosságot és a légszennyezőket önkéntes korlátozó intézkedésekre kéri az Önkormányzat: mérsékeljék, illetve lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot. Az Önkormányzat továbbá kéri a szilárd- és olajtüzelésű fűtőberendezések használatának mérséklését is (azaz, ha egy háztartásban van földgáztüzelésű fűtési mód, akkor ne használják a szilárdtüzelésű kandallót, cserépkályhát). Ugyancsak kéri az Önkormányzat, hogy a szolgáltató, illetve termelő tevékenységet ellátó létesítmények lehetőség szerint csökkentsék károsanyag-kibocsátásukat.

A határértéket meghaladó szálló por rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság különösen érzékeny csoportjaira (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek). A veszélyeztetett népességcsoportokba tartozóknak célszerű elkerülniük a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat, illetve kerülni kell a szellőztetést, valamint a szabadban való tartózkodást.

 

Esztergom aktuális levegőegészségügyi helyzetének értékelése

(forrás)