Csődvédelmet kért a TIVI Kft.
Gazdaság
2012. febr. 13.

<p><span id="ctl05_lbLead"> (MTI) - Banki elszámolási vita miatt a fizetésképtelenség határára jutott az Esztergom és több más város közvilágítását ellátó TIVI Kft., a társaság ezért csődvédelmet kért - mondta  az MTI-nek az ügyvezető hétfőn.</span></p>

Drága Bálint közölte, az általuk ellátott települések egyikén sem kell tartani a közvilágítás korlátozásától a csődvédelem miatt. A társaságnak koncessziós szerződésekre alapozva 12 éves futamidejű banki hitele van, miközben néhány nagyobb önkormányzat összesen 200 millió forintot meghaladó összeggel tartozik a cégnek.
Az ügyvezető rámutatott, hogy a tartozásokból adódó gondok megoldásában a bankok nem segítettek, így likvid pénzkészletük jelentősen csökkent. Az utóbbi hónapokban rendszeresen fizetett viszont az esztergomi önkormányzat, amelynek 100 millió forintos, a korábbi városvezetés alatt felhalmozott tartozása van, de az esedékes számlákra két részletben 37 millió forintot átutalt.
Drága Bálint elmondta, ezt az összeget a TIVI Kft-t finanszírozó bank nem vezette át a folyószámlára, annak ellenére, hogy a társaságnak tartozása nem volt és a hitelszerződésben vállalt óvadéki számlán 28 millió forint állt rendelkezésre, melyhez csak a bank férhet hozzá.
"A bank, véleményünk szerint szerződést szegve, a jóhiszemű üzletvitelt sértve felmondta a szerződést és a nekünk utalt pénzt nem fizette ki. Így a fizetésképtelenség határára jutottunk. Szeretnénk partnereikkel csődegyezséget kötni és tevékenységünket folytatni - tette hozzá az ügyvezető.
Tájékoztatása szerint a TIVI Kft. 2011-es árbevétele 816 millió forint, dolgozóinak száma 22 fő.

(forrás)