Hírünk a nagyvilágban - A Deutsche Welle Esztergommal foglalkozik
Közélet
2012. jan. 26.

<p>Esztergom példáján keresztül mutatja be a magyarországi helyzetet a Deutsche Welle honlapján megjelent ötperces videó.</p>

Az angol nyelvű riport az esztergomi Városházán kezdődik. Bemutatja Tétényi Évát, az Esztergom nevű észak-magyarországi kisváros polgármesterét, akinek szinte nincs mozgástere, ugyanis a Fidesz-tagok mindenben megakadályozzák a testületi üléseken. Munkatársai ingyen, saját számítógépeiken dolgoznak, Szabolcs megyei ajándékba kapott almát ebédelnek. A független Tétényi akkor került a polgármesteri székbe, amikor a korábbi polgármestertől szabadulni akart a város. Meggyes október óta kulcsra zárt luxus-irodáját múzeumként meghagyták a politikai dekadencia mementójának. 2010-ben a konzervatív Fidesz nagy többséggel nyerte meg a választásokat, többségben vannak a képviselő-testületben, és a polgármesternek sok problémát okoznak. A videó felidézi, hogy tavaly novemberben lekapcsolták a közvilágítást három hétre, ugyanis a konzervatív képviselők megakadályozták a számlák kifizetését. Az esztergomiaknál betelt a pohár, a polgármestert támogatva  a konzervatívok ellenében eltorlaszolták a Városháza nagytermét. (Bár a városháza előtti tüntetésen elhangzott, hogy "Sem megegyezésre képtelen képviselőkre, sem megegyezésre képtelen polgármesterre nincs szüksége a városnak") A fideszes képviselők csak rendőri kíséret mellett tudták elhagyni az épületet.

Milliárdokat fektettek be Esztergomban, de most csődbe ment. Adóssága 26 milliárd, a buszközlekedés is leállt, mivel három évig nem fizették ki a szolgáltatót. A lakosok máshogy képzelték el a jövőt, amikor másfél éve Meggyest leváltva szavaztak.

A videón feltűnik Koditek Pál, korábbi városatya, aki a képviselők agresszív politikai hitvallását teszi felelőssé a kialakult helyzetért. Szerinte így nem lehet egy várost irányítani.

 

A film második fele az országos ügyekkel foglalkozik, Orbán új alkotmányával, a január 2-ai tüntetéssel, a közmédia cenzúrázásával. A videó szerint egyre nehezebb kritizálni a kormányt Magyarországon. Bár a nyomás alatt állló kormány nem szeret a nemzetközi sajtónak nyilatkozni, a stáb Cséfalvay Zoltánt, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkárát tudta szóra bírni, aki szerint nem épül diktatúra, a sajtó szabad, és tele is van a kormány kritikájával.

 

A zárókép ismét a királyáros. A polgármester a kihalt főtéren mondja el, hogy szeme láttára megy tönkre a város, amihez a szerkesztő hozzáteszi: ez a közeljövőben nem valószínű, hogy változni fog. 2014-ig a Fidesz egyre jobban szorítani fog a Esztergomon.

(forrás)