Megyei közgyűlés: Csökkent a képviselők tiszteletdíja, nem került napirednre a dorogi járás ügye
Közélet
2012. jan. 26.

<p><span id="ctl05_lbLead"> (MTI) - A képviselői alapdíjat harminc százalékkal csökkentette csütörtöki ülésén a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés, az intézkedéssel az idén összesen 12 millió forintot takarítanak meg.</span></p>

Popovics György (Fidesz) elnök előterjesztésében a döntést a megyei önkormányzat feladatainak csökkenésével és a költségvetés helyzetével indokolta. Az alapdíj csökkentése miatt csökken a képviselői díjkiegészítéseknek és a bizottsági külső tagok díjazásának az összege is.
A közgyűlésen Winkfein Csaba, az MSZP-frakció vezetője a testület feloszlatására és új választások kiírására vonatkozó javaslatot terjesztett elő, arra hivatkozva, hogy a közgyűlés a megye vagyonát átadta az államnak és ezzel méltatlanná váltak a választóktól kapott bizalomra. A közgyűlés az előterjesztést nem vette napirendre.
Nem vették napirendre az MSZP-frakció azon indítványát sem, hogy a megyei közgyűlés támogassa a Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás döntését, amely szerint a település és kistérsége egy járást alkotna, és Dorogot jelölnék ki járási székhellyé.
Tittmann János (MSZP), Dorog polgármestere korábban az MTI-nek elmondta, a nyilvánosságra került tervek szerint Dorogot az esztergomi járáshoz csatolnák, annak ellenére, hogy a település és kistérsége együttműködő és takarékos gazdálkodással közös intézményrendszert működtet, és mindenben megfelel egy önálló járás követelményeinek.
A terv ellen tiltakozva a dorogi kistérség 15 települése 41 ezer lakos érdekeit képviselve egyhangúlag elfogadta, hogy felterjesztési jogukkal élve kérik a közigazgatási és igazságügyi minisztert: a település és kistérsége egy járást alkosson, és Dorogot jelöljék ki járási székhellyé.

(forrás)