Barát és ellenség játékok

Barát és ellenség játékok

Törölt felhasználó
2012. 01. 13. 0:01

Itt az ideje, hogy a nagy Meggyes – Tétényi játszma véget érjen. Tudja ez a két igen karizmatikus egyén másképp is csinálni. Közösen meg pláne. Szóval, be kellene fejezni a bohóckodást és nekiállni dolgozni.

Amint azt a választások óta eltelt időszak megmutatta, Tétényi Éva polgármester és elődje Meggyes Tamás közt már személyes párharcá alakult át a város vezetése.

Az egyik sarokban Tétényi és civil harcosai állnak, a másikban pedig az elvesztett polgármesteri cím örökös tulajdonosa: Meggyes, megtámogatva 10 hithű pártkatonával. Az eredmények azonban magukért beszélnek. A város az együttműködés hiánya és a kicsinyes dafke keresztbetevések mára már szinte teljesen megbénították.

Pedig lehetne ez másképp is. Sőt. A birtokunkba került megbízási szerződések szerint volt is ez másképp Meggyes és Tétényi közt.

2003 és 2009 között a legnagyobb összhangban tudott Tétényi együtt dolgozni Meggyes Tamással és Meggyes Tétényi Évával.

A munkakapcsolat 2003. augusztusában kezdődött, ekkor kötött Esztergom Város Önkormányzata megbízási szerződést az Archicon Stúdió Bt-vel, amelyet Tétényi Éva képviselt.

A feladat összetett volt:

 • Esztergom városfejlesztési koncepciójának kialakításában szakmai segítségnyújtás
 • a készülő szabályozási tervek koordinálása
 • kapcsolattartás a tervezőkkel, az érintett szakhatóságokkal és a lakossággal
 • a kiemelt beruházások figyelemmel kisérése
 • kiadványok előkészítése
 • fentiek érdekében az örökségvédelem területén a helyi építési szabályzat felülvizsgálata
 • a magyar világörökségek jelöltjeire vonatkozó munka elindítása
 • az érdekelt helyszínekkel való kapcsolattartás

A szerződés határozatlan időre köttetett és egészen 2006. július közepéig tartott. Ez azt mutatja, hogy akkor valószínűleg megvolt az összhang Meggyes és Tétényi között.

A munka díjazása havi 200.000 forintban volt meghatározva, ami az eltelt időszak alatt 7,1 millió forint kifizetést jelentett a városnak és ugyanennyi bevételt Tétényi cégének.

Ezután két év szünet következett a munkakapcsolatban. Azonban Meggyes 2008. júniusában újra szükségét érezte, hogy Tétényi cégét bízza meg, most épp a következőkkel:

 • az önkormányzati építészeti tervtanács elnöksége
 • a készülő szabályozási tervek konzultációja
 • az engedélyezési tervek építészeti véleményezése
 • Esztergom Város Polgármesteri Hivatalával történő kapcsolattartás

A szerződés most már határozott időre szólt. Kétszer hosszabbították meg. Egyszer 2008. szeptemberében, majd pedig 2009. januárban. Ez utóbbi alkalommal került be a feladatok közé a

 • Világörökségi Cím elnyeréséhez szükséges koordináció, egyeztetések lefolytatása
 • az ún. szellemi műhely munkájának koordinálása

Viszont a tervtanács elnöksége és az engedélyezési tervek véleményezése már nem volt Tétényi Éva feladata.

A munka 2009. június 30-ig tartott. Ez idő alatt a szerződések szerint Tétényi cége havi bruttó 384.000 forintot kapott az elvégzett feladatok díjazásaként. Ez a 13 hónap alatt összesen 4,992 millió forintot jelent.

Meggyes ha nem elégedett valamivel vagy valakivel, akkor nem fizet ki 12 millió forintot. Tehát akkoriban eléggé meg lehetett elégedve Tétényi teljesítményével, valamint Tétényi sem végzett volna el olyan munkát – valószínűleg – amely számára nem felel meg anyagi és szakmai tekintetben.

Mint látszik, tudtak együttműködni. Tétényi és Meggyes épp 48 hónapot bírt ki egymással munkakapcsolatban. Ez épp négy év. Pont annyi mint egy választási ciklus. Márpedig ha akkor ment a közös munka, akkor legyenek már szívesek megpróbálni visszagondolni a régi szép időkre és most is igengyorsan nekifogni dolgozni ezért a jobb sorsra érdemes városért! Ha pedig ez nem megy, akkor...

2012. 02. 06. 10:06

Állítólag régen még a portásnak is zsíros szerződése volt, ha együtt tudott dolgozni Meggyessel!

2012. 01. 14. 18:36

Elszállt egy hajó a szélben Nevetés

 

http://www.youtube.com/watch?v=99j_BsYX55k

 

kex

2012. 01. 14. 14:37

Nekem van olyan érzésem, ismerve a város lakosságának az összetételét. hogy ha frakció csak fele arányban működik közre a városban a polgármesterrel, akkor szinte örök helyük lett volna a testületben. De ez a hajó már elment, innen számukra csak rossz, meg rosszabb vissza út van.

választópolgárok

2012. 01. 14. 13:14

Ki meri itt állítani és bizonyítani hogy a Meggyes-Tétényi harc Tétényi álatal okozott lenne. Szerintem kizárólag Meggyes és büntársai azok akik keresztbe tesznek ahol csak tudnak mert idióták és nem tudnak veszíteni. Ezektöl a demokrácia olyan messze áll hogy nem lehet kifejezni. Emiatt Tétényit szarral dobálni erkölcstelen!

2012. 01. 14. 11:37

Nem értem Bejó írásával kapcsolatban a heves reakciókat. Számomra az írásból is egyértelmű, hogy Meggyes számára csak egyfajta együttműködés létezik, ha ő diktál és a másik ezt elfogadja. Másféle felállás Meggyes számára nem létezik, ezért az ő személye az együttműködés gátja. Bejó írása profi újságírókra jellemző módon, tények tárgyilagos felsorolása annak bemutatására, hogy az állandóan mantrázott együttműködés a két illető között, hogyan és mikor működött problémamentesen. Nem érzek benne semmiféle elfogultságot bármelyik fél irányába. Úgy látom ez az, amit többen félreértelmeztek. Szerintem sokkal több ilyen írásra lenne szükség manapság, a cím is nagyon frappáns.

Törölt felhasználó

2012. 01. 13. 20:45

Mire is kellene válaszolnom?

Személyes párharc köztem és Meggyes közt? Nem érzem, hol vagyok én ahhoz, hogy mezei bloggerként párharcokba kezdjek? Véleményem szerint Meggyes nem volt érdemes arra, hogy polgármesterként álljon a város élén és nem méltó arra, hogy ogy. képviselőként tevékenykedjen, már amikor éppen tevékenykedik egyátalán valamit. Ezen indokból írok és írtam. Esztergom városa jobbat érdemel.

Hogy jön ide a megbízási szerződés? Úgy jön ide, hogy Meggyes és Tétényi a két aláíró. Amint azt kifejtettem, Meggyessel soha nem volt egyszerű együtt dolgozni, Tétényinek azonban sikerült. A megbízások időtartama hosszabb volt, mint egy átlagos esztergomi jegyző hivatali ideje, mert hát ugye Meggyes jegyzőből is elfogyasztott nem keveset. Akik mellette maradtak huzamosabb ideig, azok kb. a baráti köréből kerültek ki.

Mennyi volt a 12 milla bruttóból ami megmaradt? Nem tudom, nem vagyok és nem is voltam könyvelő. Ráadásul nem is érdekel.

Ami érdekel: a város Meggyes idejében és most sem úgy működik, ahogy elvárható lenne. Hogy ki a hibás? Mindenki döntse el saját ízlése szerint, azonban a választások óta folyó Meggyes-Tétényi párharc (lásd: nem szavazzuk meg/nem adunk alpolgármestert vs. nem írom alá / nem hívom össze ) az egész várost teszi szopóágra. Na ez az amiből nem kérünk.

Bónusz válasz: nem, nem lettem Meggyesista :) azonban továbbra se várja senki - mint azt már egyszer szintén leírtam - hogy csak mert most épp nem Meggyesnek hívják a polgármestert, ezért nem szólok akkor ha valami nem tetszik. Lehet érte nem szeretni, sebaj... de akkor mindenki hazudja hozzá magának, hogy minden nagyon szép és minden nagyon jó Esztergomban!

2012. 01. 13. 20:21

Ez ügyben várom Bejó Gábor, a hír feltevőjének válaszát.

Hozzászólásodat köszönöm, az is egy álláspont.

 

2012. 01. 13. 20:10

Neki kellenne legjobban tudnia, hogy MT-vel megegyezni csak a gerinc elvesztésével kehet.

Hol írta Bejó a cikkben, hogy Tétényinek kellene megegyeznie MT-vel?

Bejó Gábor és M.T. között nem ez történt?

Nem, nem ez történt. Bejó kritizált, Meggyes perelt. Ez nem párharccá átalakult városvezetés.

A munka az munka.

A polgármesteri és a képviselői jogviszony vajon mi?

a hir írója itt nem fejti ki, hogy ezen bevételből menny is lehetett a netto jövedelem

A cikk egyáltalán nem a közös munka pénzügyi oldaláról szól, azok csupán tények, amik le lettek írva. A cikk arról szól, hogy ez a két ember évekig normálisan együtt tudott működni a város érdekében.

A város érdekében most is ideje lenne, ha mindenki befejezné az egyéni ambíciók fűtötte balhézást.

2012. 01. 13. 19:34

Itt az ideje, hogy a nagy Meggyes – Tétényi játszma véget érjen. Tudja ez a két igen karizmatikus egyén másképp is csinálni. Közösen meg pláne. Szóval, be kellene fejezni a bohóckodást és nekiállni dolgozni.

Mongja ezt egy olyan ember, aki a szeretgomon eddigi megnyilvánulásai alapján örök harcban állt M.T-vel. (Perek sokasága) Neki kellenne legjobban tudnia, hogy MT-vel megegyezni csak a gerinc elvesztésével kehet.

Amint azt a választások óta eltelt időszak megmutatta, Tétényi Éva polgármester és elődje Meggyes Tamás közt már személyes párharcá alakult át a város vezetése.

Bejó Gábor és M.T. között nem ez történt? (Ismét gondoljunk a perekre.)

Hogy jön ide, a megbízási szerződés?

A munka az munka.

 

A munka díjazása havi 200.000 forintban volt meghatározva, ami az eltelt időszak alatt 7,1 millió forint kifizetést jelentett a városnak és ugyanennyi bevételt Tétényi cégének.

Ilyen demagóg dumát nehéz űberelni, hiszen a hir írója itt nem fejti ki, hogy ezen bevételből menny is lehetett a netto jövedelem ( könyvelő dija, iparűzési adó, iroda bérlet stb.)

Itt valamely fórumozó már napi netto 50 eFt bevételről értekezett a havi négy megjelenési kötelezettség alapján, elfelejtve a fentieket, meg azt is, hogy létezik, sőt kötelező ilyen esetben a háttérmunka (utazás, telefon, anyagok átnézése, mely nem a megjelenéshez kötött)

Szeretném jelezni, hogy a Mérnöki Kamarának van díjszabása,amely honlapjukon megtekinthető és összevethető a hírben közöltekkel.

Azt is szeretném közölni, hogy egy autószervízekben a rezsióradíj kb. 6000 Ft/ óra. Lehet matekozni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2012. 01. 13. 16:29

Nem hiszem, hogy ez a vita túl jó dolog, megosztottsághoz vezet és a sok eddigi munka hiábavaló! Elég szomorú, hogy még mindig vannak olyan emberek, akik támogatják ezt a képviselői stílust (lásd ma K. S.)

2012. 01. 13. 12:55

Jani, hagyjuk.

2012. 01. 13. 12:11

..naív vagyok, azt hittem, itt őszintén játszunk, de nem. Így inkább most megyek, nehogy sértődés legyen. Jani, a kérdésedre - ha nagyon akarod - magad is megadhatnád a magyarázatot, nem teszed. Sejtem miért, ahogy azt is, miért éppen most "találtátok meg" ezt a levelet.

2012. 01. 13. 12:04

Én nem érzékelem, hogy ez a cikk a pénzről szólna, inkább azt olvasom ki belőle, hogy bizony Meggyes és Tétényi a múltban nagyon is képesek voltak a közös munkára (igaz más volt felül/alul), szóval a közös gyökerekhez visszanyúlva talán most is megtalálhatnák a közös nevezőt.

Apropó, jól látom, Tétényi feladata volt 2003 és 2006 között "a kiemelt beruházások figyelemmel kisérése"? Hmm, ez nem az élményfürdő építésének időszaka?

Én Esztergomiként megnézném inkább, milyen az, amikor hagyják is dolgozni.

2003 és 2006 között hagyták, meg 2009-ben is, legalábbis én ezt olvasom ki a cikkből.

2012. 01. 13. 12:00

..ha újságíróként írtad volna a cikked, megkérdezted volna évikét is. Nem így írtad, a többi találgatás, meg vélemény. Én Esztergomiként megnézném inkább, milyen az, amikor hagyják is dolgozni.

2012. 01. 13. 11:56

ez ha jól számolom, havi vagy 48 ezer forintot jelentet, és így tálalva övön aluli próbálkozásnak tűnne, ha nem tudnám konkrétan a célját a "4-es csoportnak". Így viszont logikus lépés (onnan).

2012. 01. 13. 10:37

Teljesen egyetértek veled.

választópolgárok

2012. 01. 13. 9:01

Mindenki aki Tétényi ellen fröcsög (itt vagy máshol) csak azt gondolja meg hogy milyen lehetöségek álltak Tétényi rendelkezésére miután a váalsztók voltak olyan buták Tétényit választani polgármesternek de a testületnek adtak többséget. Ez egy baromság volt, ma be kell látni. De erröl nem Tétény tehet, én csodálom hogy nem lépett már régen vissza. A fröcsögök meg képzeljék el hogy egy betonfal elött állnak egy csavarhúzóval a kezükben de azzal a feladattal hogy törjék át a betonfalat. Nem Tétényi a hibás hanem az ellenzék, illetve azok akik még mindig a Fidesz hivei. Jó napot!

választópolgárok

2012. 01. 13. 8:09

A cikk szerzöje valamit elfelejtett ami az általa felállított elméletnek, miszerint Tétényit Meggyessel egy vödörbe teszi, nagyon is ellent mond. Tétényi mint szakember, illetve mint egy cég megbizottja kötött szerzödést a várossal akit a polgármester Meggyes képviselt. Ez nem a politikáról szólt. Viszont ezáltal Tétényinek bizonyára lehetösége volkt Meggyes kivoltát, céljait, stilusát jobban megismerni, ami talán pont emiatt segített neki abban a döntésben hogy a választásokon Meggyes ellen induljon.

Nos a fejlemények ismertek, Meggyes gyerekes módon kapaszkodott a polgármesterséghez (mindeki osmeri a történteket, módszereket) és híveivel együtt ahol csak tudtak keresztbe tettek polgármester asszonynak. Ez vezetett oda ahol ma a város van. Erröl nem Tétényi tehet hanem azok akik az idö változását nem akartál elfogadni. Ebböl azt levezetni hogy Tétényi és Meggyes egy mércével mérendök, hogy Tétényi esetleg "összejátszott" Meggyessel enyhén szólva szemenszedett aljas pofátlanság!

2012. 01. 13. 8:04
A szerző minden gondolatával egyet értek.

2012. 01. 13. 1:22

Meggyes Tamás nyilatkozata :

Sokáig dolgoztunk együtt a Polgármesteri Hivatalban, így ismerjük egymást. Azért lepett meg az ő indulása, mert végig a közös munkánk során támogatta az elképzeléseinket és soha nem fogalmazott meg más irányt, ellenvéleményt.
Magam mint régi munkatársat és, mint törékeny hölgyet is féltem Évikét a politikától.

Gondoljanak csak bele polgármesterként mennyi gyalázkodó támadást kaptam.

Hogyan tudná kezelni Évike ezeket a nehéz helyzeteket az ő érzékenységével a csendes, visszahúzódó személyiségével?

Gondoljanak csak bele mennyi gyalázkodó támadást kapott már Tétényi Éva !

A személyiségét meg rosszul ítélte meg.