Az Esztergomi járás lenne a legnagyobb a megyében

Az Esztergomi járás lenne a legnagyobb a megyében

2012. 01. 10. 14:36

Az új koncepció szerint a Dorogi kistérség településeit Esztergomhoz sorolják, Süttő viszont Tatához kerül.

A települések listája, dőlten szedve az eddig is Esztergomhoz tartozók: Annavölgy, Bajna, Bajót, Csolnok, Dág, Dorog, Dömös, Epöl, Esztergom, Kesztölc, Lábatlan, Leányvár, Máriahalom, Mogyorósbánya, Nagysáp, Nyergesújfalu, Piliscsév, Pilismarót, Sárisáp, Tát, Tokod, Tokodaltáró, Úny

2013-tól lépne életbe az új járási rendszer, aminek a koncepciója most került fel a kormany.hu-ra. A jövőben az államigazgatási feladatokat járási szinteken végzik, de identitásképző szerepet is szánnak nekik. A legszembetűnőbb változás, hogy a megye eddigi hét kistérségéből hat járást alakítanak ki a Dorogi kistérség Esztergomihoz csatolásával. A kistérségek 1994-es kialakításától annak 1997-es felülvizsgálatáig egy kistérségbe tartozott a két város. Kisbér, Komárom, Tata, Tatabánya, Oroszlány viszont megmaradnak központnak. Az új járási kormányhivatalok a megyei kormányhivatal alárendeltségében fognak működni.

A koncepció majdnem helyreállítja a régi Esztergomi (későbbi nevén Dorogi) járást, azzal a különbséggel, hogy Süttő, ami ma az Esztergom-Nyergesújfalui kistérségi társulás tagja, Tatához kerülne. Másképp fogalmazva a mostani terv egy járásba rendezné a 33-as telefonos körzet községeit és négy városát, ebből Süttő lesz az egyelen kivétel. Így a most kialakítandó közigazgatási egység, a 95,5 ezres lakosságszámával a legnépesebb lesz a megyében, maga mögé utasítva a Tatabányait (89 ezer lakos) is. A mostani 175 kistérség helyett országosan 176 járás lesz, átlagos lakónépességük 56 ezer fő, azaz az Esztergomi járás sokkal nagyobb lenne az átlagosnál. A felszámolandó dorogi kistérségi intézményekről, feladatokról egyelőre még nem látott semmi napvilágot. A tervezetet január 20-ig társadalmi vitára bocsátották, még másfél hétig lehet észrevételeket tenni.

 

A tavaly napvilágot látott országos egyéni választókörzeti beosztás szerint Süttő -Gyermely, Héreg, Szomor, Tardos, Tarján és Vértestolna mellett- Esztergomhoz fog tartozni.

Kisbér
Komárom
Oroszlány
Tata
Tatabánya

2012. 02. 14. 22:14

Nyerges eddig is ide tartozott, pont az az egyetlen hely, ahol nem lóg ki lóláb. Más: A kemma.hu egyik cikkében van egy fél mondat, ami szerint Süttő sem akar Tatához kerülni: "Császár és Süttő mellett Vértesszőlős is megtette a szükséges lépéseket." http://www.kemma.hu/komarom-esztergom/kozelet/vertesszolos-jarast-valtana-427747

2012. 01. 20. 14:32

Hogy Te miket nem találsz!
Nagyon szép képek a templomokról! :)
Hanem azt tudja valaki, miért van a süttőin egyes kereszt, a nyergesin meg kettős?
Van ennek valami jelentősége - mondjuk pl. a hívek számával kapcsolatban? Vagy más az ok?

 

2012. 01. 20. 0:16

Valóban logikátlan dolog!
De a POLITIKAI döntésekben ne keressünk logikát!

Off!

Amúgy tudod-e, hogy a süttői templom, és a nyergesi templom tornya csaknem teljesen egyforma?

Tudom, mert sokat néztem mind a kettőt, mikor tanítani jártam mindkét helyre, és a buszmegállóból jól látszik mindkettő...

Még le is rajzoltam egyszer unalmamban...

On.

 

2012. 01. 18. 13:30

Oké, hogy több, mint 90 ezer, de nem azon az 1500 emberen múlt volna, pláne, ha azt hangoztatják hogy a történelmi hagyományok is nyomtak a latba. Nem véletlen, hogy a mai napig is az egykori E vármegye területe egybeesik a telefonos körzettel, és hogy a Dorogi és Esztergomi kistérségek se léptek át az egykori vármegyehatárokon. Meg az élet ezer területén megvan még a régi hagyományok nyoma a mindennapokban. Ehhez még hozzájön, hogy ha valóban lesz kormányablak Nyergesen, akkor az fele annyi út Süttőről, mint Tata.

 

A neten 10-e óta megjelent cikkekből kigyűjtöttem azokat a településeket, amik elégedetlenek a tervezettel. Nagyon kiváncsi leszek, hogy hány helyen módosul a most bejelentett koncepció.

 

A kérdésedre most így nem tudok hirtelen válaszolni, hogy ügyintézéssel mi volt a helyzet anno, de hátha valaki tud válaszolni a fórumon.

2012. 01. 18. 12:57

Bocs, javítok: (településnek)

 

2012. 01. 18. 12:56

Bocsi, hogy visszatérek még mindig ehhez a járási jogúságra.

 

Ugyanis Iridiumhoz kapcsolódva:
Ezek szerint a nagy, de még járási joggal nem rendelkező Esztergom városának járási léptékű ügyeit is Dorogon kellett intézni?

Mert ha jól értettem, a járási joggal rendelkezés után már ÖNÁLLÓ volt ilyen téren a városotok.

De mi volt előtte?

Én csak a 60-as évek vége felé kerültem erre a tájékra, így nem tudhatom, mi volt, de azért érdekelne.

Köszi.

 

 

2012. 01. 18. 12:50

Miért, miért?
Mert már így is meghaladja a létszám a 90 ezret, és alkalmazzák a népi mondást:
"Mindegy, mint a SZÉLSŐ HÁZNAK (telekülésnek)!" Kacsintás

 

 

2012. 01. 18. 12:39

Amúgy az RTVE-n volt interjú Czúnyinével, ahol azt mondta, hogy a 6 járáson belül 9 kormányablak lenne, ahol szinte mindent el lehet intézni. Dorog, Bábolna, Nyerges, szóval ahol most okmányirodák működnek. Mondjuk, ha Nyergesen is lesz kormányablak, akkor Süttőt igazán nem értem miért sorolnák inkább Tatához.

2012. 01. 18. 10:36

Szerinted?

2012. 01. 18. 9:58

Ezt miért is raktad be..?

2012. 01. 13. 12:43

Köszi az infót!
Tehát megnyugodtam, volt ilyen kategória, hogy járási jogú város...

Igazad van, hisz T.banya is megyei jogú város. De szerintem SOHA nem lesz igazi város, olyan értelemben legalábbis nem, mint pl. Győr... Mert megmarad örök "tákolt városnak" (Alsógalla, Felsőgalla, Bánhida összekapcsolásából). Mikor erre a vidékre kerültem és érdeklődtem, miért olyan rendetlen kinézetű Tatabánya, akkor hallottam ezt a dolgot, régen úgy is "becézték": Rákosi utolsó bosszúja... Nevetés

Mikor a kilencvenes évek elején Nyergesen volt a német testvérvérosi delegáció, meg akartak nézni egy IGAZI SZOCIALISTA VÁROST, elvitték őket Tatabányára, hát  rendesen kiakadtak a német vendégek...

És sajnos, sajnos, marad továbbra is a KOMESZ fővárosa! Rosszall

 

 

 

2012. 01. 13. 0:50

50 és 54 között nem volt járási jogú, tehát pont amikor kialakították a rendszert, még nem volt. Ahogy egy megyei jogú város lehet megyeszékhely, járási jogú is lehetett volna járási székhely.

2012. 01. 13. 0:35

Hát lehet, hogy rosszul tudom, de mintha Esztergom azért nem lehetett járási székhely, mert ÖNÁLLÓ volt, járási jogú városként.

Vagy ez nem így volt?

Egyáltalán.... Volt ilyen kategória, hogy járási jogú város? Vagy rosszul emlékszem...

Azt viszont tudom, hogy Esztergom évekig küzdött a megyei jog elnyeréséért, de nem sikerült.

 

 

2012. 01. 12. 21:39

Epöl.hu 2011. október 20:

 

4.) Napirend: Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás járások kialakítását érintő

javaslata

Muszela Szabolcs polgármester: Tájékoztatja a képviselő-testületet, hogy a Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás legutóbbi ülésein felvetődött az, hogy a dorogi kistérség kezdeményezze egy dorogi járás kialakítását. Ezzel kapcsolatban dr. Tittmann János Dorog Város Polgármestere felvetette helyi népszavazások kiírását is. A 2011. október 10-én megtartott egyeztető tárgyaláson a jegyzők jelezték, hogy az ide vonatkozó jogi szabályozás szerint ebben a kérdésben nem lehet helyi népszavazást tartani. A járások kialakításának még a tervezetét sem ismerik az önkormányzatok, így az sem állítható biztosan, hogy a jogalkotó tervei szerint nem lesz dorogi járás.

A megbeszélés azzal zárult, hogy a dorogi járás kialakítását az önkormányzatok az Ötv. 101.§-ában biztosított felterjesztési joguk gyakorlásával kezdeményezzék. Az egyes önkormányzatok testületi határozatait a Többcélú Társulás Munkaszervezete gyűjti össze és juttatja el a döntéshozóhoz.

Epöl település helyzetét tekintve elvileg nem zárkózunk el egy dorogi járás kialakítása elől, de mindenképpen jeleznünk kell a döntéshozók felé, hogy nekünk van egy körjegyzőségünk Szomor településsel, melynek fenntartása és szükség esetén bővítése indokolt. Ismerteti az időközben kiadott új önkormányzati törvény tervezetének ide vonatkozó részét az összevont hivatalok kialakításáról.

Epöl település a megye peremén helyezkedik el, így bizonytalan, hogy melyik járásba kerül majd. A régi járási rendszerben Szomor település is a dorogi járásba tartozott, de most nem tudjuk a döntéshozó szándékát. Ahhoz, hogy a jövőben is megtarthassuk a társulásunkat, azonos járásba kell majd tartozni mindkét településnek, s ha marad a 3 E fő lakossági feltétel, akkor másik települést is be kell vonni a társulásba. Mindezek figyelembe vételével javasolja a képviselő-testületi döntés meghozatalát.

2012. 01. 12. 11:19

Azért az elgondolkoztató, hogy átlagosan 50000 ember van egy járásban, itt meg több mint 90 ezer. Valóban a büntetés volt a célja ennek, és Esztergom kiemelése, a kiemelés nem is lenne baj, de okossabban kelletvolna csinálni. Mert itt van Nyerges is, és az is erősen jobboldali, így már főleg kilóg az a láb.

2012. 01. 11. 23:43

"A dorogi kistérség egyes településein információnk szerint megütközést váltott ki a járások tervezett lehatárolása. Egyesek úgy gondolják, hogy esetükben Esztergom javára politikai döntés született, mivel a szocialista vezetésű Dorogot nem akarják járási rangra emelni. Az illetékes miniszternél korábban kérték, hogy Dorog legyen járási város, de ez a kívánság nem talált meghallgatásra.

Amellett, hogy ez politikai döntés volt, hozzá kelll tenni, hogy 1000 évig apró eltérésekkel úgy nézett ki a járás, ahogy a mostani tervben van. Sőt, ugyanennek a járásnak volt a székhelye Dorog is, de akkor is ez a terület egy közigazgatási egység volt. Csak az utóbbi 15 évben lett ketté csapva."

..................

 

Hát azt hiszem, ennek az egész "összecsapósdinak" senki nem örül nálunk, mert világos, hogy szándékos Dorog és a körülötte lévő volt bányász települések "büntetése" és az is tisztán látható előre, hogy mi fogjuk ennek kárát vallani, hisz Esztergom jóval nagyobb szavazati joggal rendelkező állampolgárral bír! (Lásd: 2010-es áprilisi választás!!! Üvöltés)

Mert eddig is bebizonyosodott, hogy az OGY képviselőválasztásnál sem volt szerencsés egy körzetbe tenni az örök ellentétben álló "vörös" Dorogot, és a "fehér" Esztergomot...

Vagy mi nyeltük a "békát", vagy Esztergom...

Egyébként engem nagyon emlékeztet ez az egész katyvasz északi szomszédunk körzeti felosztására, csak ott a magyar kisebbség ELLEN megy a dolog, hogy valóban mindenhol KISEBBSÉGBEN legyenek, ott is, ahol most egyenlőre még többségben vannak.

Abban reménykednek "ezek ott fönn", hogy eljobboldalosíthatják ezzel Dorogot és térségét!

Szóval már ELŐRE ELEGEM VAN AZ EGÉSZBŐL! Rosszall

 

Azért kíváncsi lennék, mi a helyzet az ország többi részében?
Máshol is okoz feszültséget az újrafelosztási tervezet?

Véleményt nyilvánítani meg teljesen felesleges, mert csak azért nem repül a papírkosárba, mert email-ben kérik az észrevételeket! Nyelvöltés

 

2012. 01. 11. 18:31

Mármint, ha a járási koncepció marad így, nem a sz.r :)

 

"dehogynem, bebizonyították, hogyan kell nyakig kerülni a szarba"

Akkor újra mondom. A járásnak Tetűbányáról fognak diktálni, nem Egomból.