Postabezárás: Válaszolt a Magyar Posta
Gazdaság
2011. dec. 28.

<p>Az ünnepek előtt írásban feltett kérdéseinkre ma kaptunk választ a Magyar Postától a Budai Nagy Antal utcai kirendeltség bezárásával kapcsolatban.</p>

Esztergom 30.858 lakosú város, a jogszabályi elvárások szerint 20.000 lakosonként egy posta üzemeltetése lenne csupán szükséges, ennek ellenére a Magyar Posta jelenleg 5 szolgáltató helyet működtet. Az előírások szerint belterületi címhelyek esetében, legfeljebb 3000 méteres elérési távolságban kell egy postát működtetnünk.

 

A postahely egy szűkös, folyamatosan beázó, leromlott állagú bérleményben működött.

„A Magyar Posta a postai szolgáltatások ellátása mellett számos üzleti tevékenységgel a versenypiac egyik kiemelt résztvevője. Az egyre jobban kiéleződő postai verseny, az egyre magasabb minőségű, színvonalasabb környezetben történő szolgáltatásokat elváró ügyfelek megjelenése a Magyar Posta számára is alapvető követelményként jeleníti meg a magas színvonalú ügyfélorientált szolgáltatások nyújtását. Emellett Társaságunkkal szemben alapvető elvárásként fogalmazódik meg a nyereséges működés, az állami vagyonnal való felelős gazdálkodás is.”

 

A méltatlan körülmények között működő kirendeltség elhelyezésére egyéb alternatívákat kerestünk, azonban Társaságunk sem tudta gazdaságilag támogatható módon finanszírozni.

 

A nyitvatartási időnek a beadványban említett közelmúltbeli módosítása is azt jelzi, hogy nem volt feltett szándékunk a posta bezárása, de a működési körülmények tarthatatlansága miatt nem maradt más választásunk. Esztergom 1 postán a megfelelő kapacitás rendelkezésre áll az átterelődő postai forgalom zökkenőmentes kezelésére.

 

***

Ennyi a levél. Nos, a város közigazgatási területén valóban öt posta működik, működött. Ebből egy Pilisszentléleken, hétköznaponként két-két órát, egy pedig Esztergom-Kertvárosban, azaz az előrt három kilométeren kívül. A központi belterületen, ahol körülbelül huszonháromezer ember él, három posta üzemel. Egész más az arány, ha harmincegyezer lakosra számolunk öt postát, illetve, ha huszonháromezerre hármat. A négyes postára pedig rengetegen jártak környező -egyre jobban benépesülő- hegyekből; Kenderes, Diósvölgy, ami elég nagy területet ölel föl a város déli végein.

 

A postakereső szerint jelenleg a tizenkilencezres Komáromban hat, a hetvenezres Tatabányán tíz, a tizennyolcezres Oroszlányban kettő, a huszonötezres Tatán öt, a velünk azonos méretű Pápán és Ajkán hat-hat posta működik, azaz sehol sem a jogszabályilag előírt minimum.

 

Reméljük, hogy sikerül valami megoldást találni a déli városrész elllátására, például postapartnerként újra megnyitni a kirendeltséget, ugyanis a város vakfoltjának számító körzetnek nem hiányzik még egy koporsószeg.

(forrás)